Resor i Sverige Stockholm Trevligheter Utflykter

År 2020 – Juli till december – Och en del hände

Om ett par dagar är det dags att välkomna det nya året och kanske kommer vi att tänka tillbaka på år 2020 som ett som vi helst vill gömma i arkivet och glömma. I gårdagens inlägg samlade jag ihop årets första sex månader. Och det blev påtagligt att det funnits en hel del trevligheter trots alla begränsningar. Ett annorlunda år har det förvisso varit. På många olika  sätt. Men när jag nu i fotoarkivet, bloggen och minnet, blickar tillbaka så finns  det en hel del ljusglimtar. Idag tar jag mig an månaderna juli till december och det gör jag med trevligheter som ligger lite utanför mitt direkta närområde. (Vad gäller närområde så  räknar jag  där med gångavstånd och kanske  12-14 km tur och retur. )

Promenaderna i Stockholm med omnejd har under året  blivit många och de flesta finns i arkivet. Men jag har blivit ombedd att göra en sammanställning  av dem så den kommer en bit in på det nya året. )

En hel del trevligheter blev det även detta andra halvåret. Plus en del smolk i bägaren med min rygg som bara blir sämre.  Ja, förutom pandemin föstås.

År 2020.  Juli till december

Juli

I början av månaden avlägsnade jag  på Södersjukhuset en inkräktare som helt fräckt slagit rot i min axel. Det blev både ont och knepigt och lång konvalescens som inte är över trots att det är i slutet av december. (Första månaden fick jag i princip inte använda armen/axeln)  Men jag försökte se vad jag kunde göra och där var det perfekt med våra olika “pendelbåtar”- “Sjövägen”.Gott om plats ombord och jag kunde sitta utomhus och vidga vyerna. Turerna till Nacka strand, där ena dottern bor blev många och perfekt att slå sig ner på restaurang J för en bit mat eller dryck.

Stockholm. Nacka strand. Många turer hit blev det detta år. År 2020.Nacka strand i mitten av juli .  Hit blev det många turer under både våren, sommaren och hösten detta år 2020. 

Augusti

kom och det blev en händelserik månad. Tillsammans med “Helenfamiljen” (ena dottern) gav maken och jag oss av en bit norrut i landet. Till Gästrikland för att tillbringa några dagar på Högbo Brukshotell och även titta mer på omgivningarna. Lugnet och de vackra omgivningarna, fantastiskt god mat och hotellets av och anpassning till COVID 19  gjorde detta till en skön och avkopplande semester. Hit till Högbo bruk kommer vi gärna tillbaka.

När vi ändå var i trakterna blev det ett besök på Mackmyra, en svensk whiskytillverkare, och en kort avstickare till Färnebofjärdens nationalpark och Gysinge bruk. 

Gästrikland. Minnesvärt från år 2020 är vår vistelse på Högbo bruk.Minnesvärt från år 2020 är vistelsen och omgivningarna på Högbo bruk.

En både väldigt god speciell upplevelse var den middag vi åt i Sandviken på restaurang Church.  Restaurangen är inrymd i en ombyggd gammal kyrka. Så har ni vägarna förbi så missa inte ett besök här. Och det är värt en omväg. 

Mer augusti

I augusti var vi också ute på en premiärtur. SL – Stockholms lokaltrafik öppnade en ny pendelbåtslinje för trafik mellan Strömkajen i Stockholm och Vaxholm. Båtturer gillar vi och skärgården men att denna sommar ge sig ut med Waxholmsbolagets båtar ville vi inte. Alltför mycket folk och trång. Den här nya linjen till och från Vaxholm hade begränsat antal resenärer så vi var på plats i god tid. Och en strålande dag fick vi i Vaxholm.

Vaxholm. Premiär i augusti år 2020 för SL:s nya pendelbåtslinje mellan Strömkajen och Vaxholm. I august var det premiär för SL:S nya pendelbåtslinje mellan Strömkajen i Stockholm och Vaxholm. Och vi var med.

Sommaren hemma bjöd oss på vackert väder och det var många fina dagar. En av dessa vackra dagar och kvällar  tillbringade vi på Lidingö tillsammans med vänner. Perfekt att ta pendelbåten dit från bryggan vid Saltsjökvarn. (Ligger inom gångavstånd från oss 3 km bort) En strålande dag och kväll med promenad, lite historia och god mat.

Här ute på Lidingö, väl dolt, finns ett minnesmärke över Raul Wallenberg. En tydlig symbol Hans portfölj.  Fint att se detta. 

September

Det blev en tur till Uppsala för att fira yngsta barnbarnet William som fyllde sju år. Fint väder och ett trevlig kalas utomhus med grillad korv och en fantastisk tårta där Scoby Doo var temat.

En ny sparkcykel var en av presenterna. Sann glädje! 

Uppsala. Tårta. Scoby Doo. Födelsedag den 13 september 2020. Williams sjunde födelsedag, den 13:de september år 2020 . Och Williams moster Helen hade som vanligt gjort tårtan som helt är gjord från grunden.

I september blev det även en tur med tåg, första klass, till Västerås för vår bokklubb. Vi var en decimerad skara, tre personer men så fint att ses. Och många böcker delade vi med oss av.

Första klass tåg till och från Västerås. Gott om plats var det både dit och hem.

Oktober

Dags för en liten resa, en kryssning, över Ålands hav. Vi reste med Vikinglinjens Cinderella som hade fått certifikat för att vara av och anpassade för säkerhet och avstånd.  Och så var det helt klart. Antalet passagerare var ca 1/4 av fartygets fulla kapacitet så att hålla avstånd var enkelt och självklart för alla som var ombord. Verkligen en lyckad tur.

Men det var i oktober. Nu är det stiltje även för Cinderella. (Man kan fortfarande ta en  dagstur tur till Åland via Kapellskär, Vikinglinjen eller via Grisslehamn med Eckerölinjen. Även från  Stockholm kan man åka och med båtbyte i Mariehhamn.Men man kan inte landstiga för besök utan att sitta i karantän)

Ålands hav i oktober.

November

Jag gör mycket som klockan. Går och går. Och varianterna på promenaderna är många.

Alltid vackert längs Årstaviken, en del av Mälaren och många söker sig hit.

December

Här har en del läkarbesök styrt mycket och inga direkta utsvävningar utanför Stockholm har det blivit i.r.l. Men några digitala träffar har vi haft. Bra och trevligt.

Men jag har svävat ut en del i Stockholm och frossade i både julbelysningar i City och i Gamla stan och även de som fanns extra här under Nobelveckan. Har ni missat detta så finns inläggen här och här

Här en fin hyllning vid Stadsmuseet i Stockholm.

 

28 svar på ”År 2020 – Juli till december – Och en del hände”

 1. Vilken fin återblick och mysiga turer/ sammansvärjningar. Tråkigt att du fick genomlida tiden med en dålig axel men du är envis och har fortsatt med dina dagliga turer genom Stockholm. Tack för din fina återblick av de sex månaderna till nuet. Gott nytt År bättre 2021
  Kram🍸🍾👍❤

  1. Tack! Och trots att det varit ett märkligt och begränsande år så finns det fina bitar att plocka ut. Vi har ju här inte haft krig, inga naturkatastrofer och ingen hungersnöd så trots eländet som är, sett i ett större perspektiv, har vi jämförelsevis klarat oss tämligen bra.
   Och visst hoppas och önskar vi oss ett mycket bättre 2021. På alla sätt.
   Kram!

 2. Som första delen av året som du beskrev igår så blev det ju denna andra halvan också en hel del bra upplevelser att ta med från detta annorlunda året. Så finns det som är mindre bra rent kroppsligt att gå igenom en utmaning.
  Karlstad Stockholm Ekerö fick lysa med sin frånvaro, men då finns det med i postcorona tid 🙂
  Stor kram

  1. Jodå, visst blev det. Även med begränsningar och en hel del elände så pågår ju livet ändå. Och jag tycker att vi är många som gjort det bästa vi kunnat av året.
   Vi har en del att ta igen och det gör vi. Absolut. Nu hoppas vi på ett bra 2021.
   Stor kram

 3. Hur som helst har det hänt mycket trevligheter hos er….om än en del jobbiga saker som sjukdom. Men du är envis och lyckas alltid se tillvaron med positiva ögon. Och nu hoppas vi att nästa år blir bättre så vi kan ses igen…visst!
  Stor kram

  1. Jadå! Och det är ju ingen idé att mer än konstatera att det varit ett “skitår”. Men det hade ju kunnat vara värre .
   Inga krig eller naturkatastrofer elle hungersnöd som lägger extra “lök på laxen”.
   Visst hoppas och önskar vi oss ett bättre år 2021.
   Stor kram

 4. Trots din konvalescens så tycker jag att du har utnyttjat möjligheterna bra och varit föredömligt aktiv. Jag vet att du vill mer men jag tror att det finns väldigt många som varit mindre i farten. Ännu en fantastisk tårta har ni kunnat njuta av! Lika fin som tidigare mästerverk 😀

  Kram och god tisdagskväll!

  1. Ett skitår har det ju varit. Men jag har försökt att varje dag sedan april tänkt extra på att göra något som jag tycker är/varit roligt. Och h det har varit bra. Sen har jag tyvärr under hösten, ju längre den gick, blivit så mycket sämre i kroppen och det har ju påverkat en del.
   Jag har i alla fall då och då träffat de “mina” och det har varit höjdpunkter.Och denna kalasdag i Uppsala var en av dem.
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram

 5. Med tanke på förutsättningarna för din del så känns det ändå att du gjort det bästa at situationen och att du inte “suttit stilla” en enda minut. Bra där! Jag menar du hade ju först ansiktet, sedan inkräktaren och som om det inte varit nog fick du problem med ryggen på det. För att inte tala om Covid-19. Det hade nog knäckt de flesta. Så stor ELOGE! Du grejade alla motgångar och har gjort ett antal aktiviteter som du kanske inte hade ägnat dig åt om du åkt till Torrevieja.

  1. Jag tycker jag gjort det. Och det varit ett skitår är vi ju helt överens om. Men jag har försökt att göra det bästa av det dom varor och funnits till hands. Är så glad att vi bor med närhet till mycket för det har varit ett stort plus. Men om vi bott utanför stan hade vi haft kvar bilen och kunnat röra oss en del i alla fall.Hälsomässigt blev det tufft. Väl tufft.
   Roligt har varit att många har hängt med på de turer och den vardag jag haft. Och jag har med stor glädje hängt med dig och många andra via bloggar. Glädjeämnen det också.
   Vi har ju fina vänner som ser till den spanska stugan och Bosse var ju där i höstas Men kanske kan det bli en tur i vår. Nu hade det inte fungerat där så bra för mig.

 6. Det här året har verkligen varit promenadernas år med många som varit ute och gått tillsammans. Så lite har kanske Covid-19 bidragit till en bättre hälsa för de som varit friska.
  Du har, trots alla motgångar med hälsan, ändå hållit dig pigg och i rörelse. Det är imponerande!
  Hoppas verkligen att krämporna lättar framöver.

  1. Visst har det varit de stora promenadernas och utevistelsens år. Och det är positivt. Bra så! Jag har mått bra av att röra mig och trots lite knepig hälsa så har det ändå varit stärkande. Tyvärr är min prognos inte så positiv men jag försöker vara det ändå-

  1. Covid har ju ingen kunnat påverka men jag tycker ändå att det varit viktigt att hitta guldkornen varje dag på ett eller annat sätt- Och jag tycker jag lyckats ganska bra med det. Jag har i varje fall inte slagit mig till ro utan gjort det bästa jag kunnat av den tid som varit. Känns som om många här änd gjort det.

  1. En del har det blivit och viktigt att i alla fall fokusera på det som är möjligt. Kyrkrestaurangen i Sandviken är helt klart värd en omväg. Fantastisk miljö och väldigt god mat och bra service. I alla fall vid vårt besök.(Men jag vet många som varit väldigt nöjda(.

 7. Jag har njutit av dina promenader i Stockholm och lärt mig mycket! Trots allt så har ni hunnit med en hel del trevligheter med resor inom landet och trevliga möten. Nu får vi se framåt och hoppas att det nya året blir bättre – liksom din hälsa!
  Tack för två trevliga inlägg som beskriver året som vi nu strax lägger bakom oss!
  Kram

  1. Det har blivit många turer i Stockholm och väldigt roligt att du gått med. Även några andra smärre resor blev det. Ja, nu satsar vi på 2021.
   kram

 8. Du har trots allt lyckats göra livet (åtminstone här på bloggen) händelserikt med alla dina promenader i och runt huvudstaden.
  Önskar dig ett gott slut på detta konstiga år.

  1. Många steg har det blivit och mycket har jag sett och upplevt . Jag har gått in för att varje dag fundera över vad jag tycker är roligt och försökt göra någon/några av de sakerna varje dag. Och det har fungerat ganska bra.
   Nu satsar vi på ett gott år 2021.
   önskar dig också ett gott slut.

 9. Även andra halvan av ditt år bjöd på en hel del godbitar (och även en del dumheter…). En fin tillbakablick till det gångna, konstiga och annorlunda året.
  Nu blickar vi framåt mot ljusare tider!

  Ha det gott!

  1. Jadå! Jag tycker vi gjort det bästa av den tillvaro vi haft. Och vi har i alla fall kunnat vara tämligen fria hela året. Visserligen med begränsningar men ingen “husarrest”. Visst blickar vi nu framåt mot ett ljusare 2021.
   Önskar er ett gott slut och en trevlig onsdag

 10. Så trevlig fortsättning på din årskrönika. Jag gillar årskrönikor och min kommer i början av det nya året.
  Känner igen det mesta, men så roligt att återuppleva.
  Du har rört lite på dig, men mesta varit i Stockholm och jag måste tillstå att jag verkligen njutit av alla dina Stockholmsbeskrivningar,. Känns kanske extra viktigt för mig detta år då jag inte varit Sverige.
  Stort tack för detta år och Gott Nytt År!

  1. Känns bra att summera året även om det mesta finns i bloggen. Men det blir överskådligt.För egen del blev jag lite förvånad när jag ändå påtagligt såg att en hel del trevligheter hänt.
   Visst har jag mest varit i Stockholm och vår huvudstad har jag tämligen noga gått igenom. Jätteroligt att du varit med runt. Vet att vi varit en ganska stor grupp som traskat runt här tillsammas. Alltså via bloggen.
   Tack, själv Lena! Önskar dig också ett gott slut och visst hoppas vi på ett bättre år 2021.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *