Stockholm

Sjövägen – En båttur till Nacka strand från Saltsjökvarn

Den sköna försommarvärmen kunde vi här i Stockholmsområdet njuta av även igår. Och vi passade på att kombinera en kortare sjöresa med natur och promenad. Vi bestämde oss för att ta sjövägen från Saltsjökvarn och till Nacka strand och därefter promenera längs vattnet tillbaka hem till Söder. Ja, nästan i alla fall. För det blev även en kort båttur sista biten från Hammarby sjöstad och över till Södersidan. (Och som av en händelse var det ju vatten som tema i bloggen igår.)

Perfekt att ta sjövägen. Passar alltid bra. Perfekt  att ta sjövägen och en båttur passar alltid bra. Båten är som en buss men på vattnet.

Sjövägen

Vi är på väg till Saltsjökvarn och går längs vattnet på Södersidan. Vi  passerar Danviksbron, går nerför trapporna på andra sidan och är då i Nacka kommun, på västra Sicklaön. Boule&Berså,  ett “uteställe” alldeles vid vattnet, ligger helt öde. Just nu bara öppet på helgerna. Och några hundra meter längre bort ligger Saltsjökvarn. Som namnet låter har det här tidigare varit en kvarn men är sedan flera år tillbaka ett hotell med SPA – Elite Marina Tower.  Vi är i god tid och kan i lugn och ro traska runt lite på kajen. Här, precis som i de andra områdena här har man byggt och håller på att bygga nya bostadsrätter. Men tyvärr är det en hel del lägenheter som har norrläge.

Vid bryggorna finns det en semafor. En sorts vägskylt som visar att man vill medfölja båten.  Här sätter maken den i lodrätt läge för att visa att vi vill med båten.

Sjövägen. Linjen är en ringlinje med start vid Nybroplan i Stockholm och har Fihamnen som ändhållplats. Sjövägen. Linjen är en ringlinje som startar inne i Stockholm, vid Nybroplan och har sedan ett fast antal hållplatser efter vägen.

Frihamnen är slutstation och sedan kör båten tillbaka samma väg. Och man behöver inte alls stiga av utan kan ta det som en rundtur. Här gäller Lokaltrafikens taxa och kort och mer info finns här.

Vi lämnar bryggan vid Saltsjökvarn och passerar snart en stor byggnad som ligger på berget uppe till höger. Danvikshem, ett äldreboende här uppe på Finnbodaberget som drivs av en ideell stiftelse. Och ett äldreboende har det i princip varit här sedan Gustav Vasas tid på 1500-talet. Dock inte i denna magnifika byggnad för den kom till i början av 1900-talet och då flyttades vården av de äldre hit från hospitalet vid Danviken.

Längs sjövägen passerar vi snart Danvikshem, ett äldreboende, byggd i  början av 1900-talet och i nationalromantisk stil.  

Vi fortsätter  längs Sjövägen

och tittar in mot stan och ser Söders höjder med bl.a. Åsöberget och tornet på Katarina kyrka.  Längre in mot stan ses byggkranarna vid Slussen.

Sjövägen och båten tar oss vidare mot bryggan vid det gamla varvsområdet, Finnboda. Varvet i sig är sedan länge blott ett minne men en del gammalt har man sparat. Många nya hus med bostadsrättslägenheter byggs även här. Och en del av husen är byggda på bryggor eller pelare ute i vattnet.

Finnboda varvsområde. Spår  och rester av den gamla varvsverksamheten finns kvar men mycket nytt byggs.

Nästa stopp för oss blir vid bryggan på Kvarnholmenoch här låg förr Kvarnen “Tre kronor” i den stora byggnad som ligger till höger i bild. Fram till början av 1990-talet var verksamheten igång här. Även här längs vattnet vid den gamla kvarnen bygger man en hel del nya hus med bostadsrättslägenheter. Man beräknar att det kommer att finnas ca . 2500 lägenheter när området är klart.  I själva kvarnen med  sidobyggnaderna, som bevarat det ursprungliga utseendet, har Riksbyggen byggt 163 lägenheter.

Vi lämnar Kvarnholmen bakom oss och Sjövägen tar oss tvärs över vattnet till Kungliga Djurgården och Blockhusudden. 

Blockhusudden nästa

och sista stoppet innan Nacka strand där vi ska stiga av. Blockhusudden är den östligaste delen av Kungliga Djurgården och var på medeltiden en ö med Östersjön runt sig. Namnet Blockhusudden är lite speciellt och kommer från att det här i mitten av 1500-talet, på Gustav Vasas tid här låg ett blockhus. Ett blockhus var en byggnad av timmer och sten. och som hade skottgluggar och skulle vara till för att försvara Stockholms inlopp.

Det gula huset var Stora Sjötullen från 1600-talet fram till slutet av 1800-talet. Till höger om Stora sjötullen ligger Blockhusuddens fyr.

Blockhusuddens fyr blev 1912 en AGA – fyr (en sorts automatisk fyr) efter Gustaf Daléns uppfinning. (Gustav Dalén levde mellan 1869 och 1937) Att den heter just AGA kommer från Daléns bolag AB Gas-ackumulator som tillverkade fyrar. Speciellt med dessa fyrar är att ljuset drivs med acetylengas och att tillförseln av den sker med hjälp av en solventil . Och den här solventilen tänder och släcker automatiskt gasen beroende på det ljus so finns runt om. Men 1995 blev fyren elektrifierad och då noterade man att solventilen inte någonsin behövt lagning.

Från Kungliga Djurgården  och Blockhusudden och över till Nacka strand . En resa på fem minuter.

Nacka Strand. Här ska vi kliva av Sjövägen och till fots ta oss vidare längs vattnet tillbaka mot stan.

Inloppet till och utloppet från Stockholm.  Och vid Nacka Strand välkomnar oss som vanligt Carl Milles staty,  “Gud Fader på himmelsbågen”. (Mer om statyn via länken) Här i trakten, vid Nacka Strand känner jag mig hemma för jag har en dotter som bor här. Och även Sjövägen har jag flitigt använt mig av.

Ett signum för Nacka Strand är Milles skulptur. Ofta sprutar den också vatten. Till vänster i bild ligger Fjäderholmarna.  Också ett trevligt utflyktsmål under den varmare årstiden.

Restaurang J är välbesökt vid lunchtid både för de so tagit sig ett “pitstop” och de som vill äta lunch i verkligt sjönära miljö.

 

36 svar på ”Sjövägen – En båttur till Nacka strand från Saltsjökvarn”

 1. Ofta ser man bilder från land och ut över havet. Dina bilder som är precis tvärtom är mycket vackra. Så fint det är längs sjövägen och vilkan lyx att så enkelt kunna färdas där i sin stad. Kram

  1. Tack! Det blev en trevlig båttur och sedan en skön promenad längs vatten tillbaka Visst är det så! Vi passar på att ta de båtturer vi kan. Och är det gott om plats och vi kan sitta ute så gör vi det även nu i dessa tider.
   Man har överlag utökat båtturerna i stan och det är vi tacksamma för.
   Önskar dig en fin helg.

 2. Vilken härlig båttur ni kom ut på. Dessutom så är det smidigt att kunna kombinera det med en promenad samtidigt som det känns mer som en utflykt. Det där äldreboendet ser verkligen fantastiskt ut och vilket läge det har.!

  Kram och god fredagskväll!

  1. Vi har ju den här “Sjövägen” helt nära med hållplats/brygga vid Saltsjökvarn så vi bestämde oss rsakt att slå till på en båttur. Perfekt att kombinera med promenad tillbaka till stan längs vattnet.
   Danvikshem är speciellt och en del utländska turister tror att detta är Stockholm slott. En fin engelsk park finns också framför.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

  1. Den här turen är riktigt trevlig och för oss som egentligen inte “får ” åka kommunalt är det ett bra alternativ. Men har tanken på en Waxholmsbåt och det går bra om det inte är trångt men det vet man ju inte i förväg. En fin dag fick vi och en rejäl promenad hem.
   Trevlig helg!

 3. Stockholm är ju härligt med dessa sjövägar ,-)
  Verkar väldigt mysigt.
  Jaha man måste visa om man vill med, naturligtom man tänker efter, då slipper dom lägga till i onödan.
  Så det är fortfarande ett äldreboende, vem vill inte bo där, vilken underbar vy!
  Vackert!
  Så skulle alla äldre bo i närheten till vatten!
  Bo på pelare ut i vattnet låter lockande, ,-) de flesta verkar dras till vatten.
  Restaurang J ligger fint, har aldrig varit där, men njuter av alla fina bilder, mycket att se och mycket att njuta av, det verkar som om vi inte kan åka långt i sommar ändå kommer att hitta mycket fint nära ändå ,-) TACK
  Ha en härlig Helg! KRAM Primrose ,-)

  1. Danvikshem ligger fint här och har en vacker engelsk park strax under. Verkar rogivande här men jag har inte varit där på “nära håll”.
   Närheten till vatten är rogivande och jag ser det här hos oss där vi bor och många, i alla åldrar, är ute här och går.
   Visst finns det mycket fint här hemma så jag tror ni kommer att hitta fina platser att besöka.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram

 4. Båtbuss en väg och lång gång hemväg. Härliga bilder från god tur.
  Trevlig helg till dig och B.
  Kram

  1. Det blev en väldigt lyckad dag på alla sätt. Båttur och sedan en lång promenad längs vattnet tillbaka hel till Söder.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram från oss.

 5. Har faktiskt aldrig tagit sjövägen i dessa trakter, men väl promenerat där. Så roligt att se alla byggnader och det från ett helt annat perspektiv. Jättekul! Å J är ju alltid ett säker kort året om, men mest kul under våren/sommaren såklart.
  Minns att vi promenerade längs äldreboendet för många år sedan. Jag tyckte att det fanns betydligt värre platser att bli gammal på. Min man bara skrattade och tyckte att utsikten väl var en höjdare, men att “bygget” påminde honom alltför mycket om engelska äldreboenden i samma “stuk”. Du vet sådana med englasfönster och icke befintlig värme. Så jag skrattade:-)

  1. Sjövägen är riktigt trevlig och vi tar den ganska ofta. Mer i andra fall än just nu. Fint att ta med cyklarna över till Blockhusudden eller till Lidingö och sedan cykla hem. Igår gick vi hem från Nacka strand längs Ryssviken och Svindersvik . Verkligen behagligt. J besöker vi då och då men allra helst en varmare sommarkväll när det är behagligare att sitta ute. Blir säkert en del besök där nu senare i vår och sommar.
   Vad gäller Danvikshem så har man ju som boende där i alla fall en bra utsikt och en fin engelsk park nedanför. Kanske orkar man inte ta sig dit dock. Förstår jag din makes tankar vad gäller gamla engelska byggnader. Nu tror jag det är tvåglasfönster. Men det engelska finns i varje fall i parken.

 6. Ja, var skulle inte ett vattentema passa om inte i Stockholm?
  Vattnet och vattenvägarna är en av orsakerna till att Stockholm har en speciell plast i mitt hjärta.
  Skärgården mitt i storstan, ungefär. Härligt och tack för inlägg igår och idag. Jag är lite senkommen av mig med kommenterandet men bättre sent än aldrig heter det ju.
  trevlig helg önskas!

  1. Närheten till vatten här i Stockholm är något jag också uppskattar väldigt mycket. Nu kan vi ju inte röra oss så mycket men till sjöss kan det fungera om man kan sitta ute och det är gott om plats. Och så var det igår när vi tog turen till Nacka strand.
   Och vattentemat igår passade ju mig också väldigt bra.
   Önskar er också en fin helg. Antar att det blir en del “friskvård” ute i era närområden.

  1. Det blev en jättefin dag med en skön båttur och sedan en långpromenad hem till Söder längs vattnet. Även några trevliga stopp blev det på även. Att ta en båttur gör vi gärna men nu är det ju vissa begränsningar och vi rättar oss efter dem. Men kortare turer kan det bli om det är gott om plats ombord och vi kan sitta ute. Och så länge är du välkommen att hänga på oss.

 7. En fantastisk rundtur igen…. och jag blir så glad av att se de gamla byggnaderna som lever kvar, inget fel i de nya heller men…. 😉 arkitekturen är ju lite annorlunda.
  Ha en toppenhelg Ditte! <3

  1. Tack! Roligt att du följde med. Visst är det roligt att det gamla sparas och att man tar hand om detta. T.ex. får man inte i den gamla kvarnen Tre kronor, nu omgjorda till bostäder, bygga balkonger på fasaden. Och flera av byggnaderna är kulturskyddade och tur är kanske det. Brist på bostäder är det ju i Stockholm och mycket nytt byggs här längs vattnen. En del är jag milt sagt inte så förtjust i. Men de har ju byggnadstillstånd.
   Önskar dig också en fin helg-

 8. Härliga minnen återigen, vilket du säkert förstår. Nu har du prickat in ytterligare en av mina “hållplatser”…bodde en gång, för sisådär hundra år sedan, strax ovanför “Dalénum” på Lidingö…
  Jaja…och alla andra är mina så nära och kära som de kan bli.
  Tack Ditte för att du frestar mig med gamla goda platser, jag blir längtansfull, men inte så mycket att jag vill flytta tillbaka…ännu?
  Kram till dig och hoppas att helgen blir god!

  1. Vad roligt att jag kunde väcka lite gamla minnen till liv och att vi kan dela med oss av det vi har nu och där vi är-
   Tänkte på dig när vi igår tog en kort tur hit till Nacka strand. Lite av dina gamla trakter. Vad kul att läsa att du bott i närheten av Dalénum. Hit har vi tagit “sjövägen”/båten och då haft cyklar med och sedan cyklade vi hem från Lidingö till Söder.
   Det är så roligt att du är med mig här på bloggen och ni har ju “ert” nu en bra bit norrut. Och ni har ju haft det i närheten av där vi var igår.
   Önskar dig också en helg som blir så bra som möjligt.
   Kram

 9. Snacka om att stan är full av vatten, visst är det underbart!
  Blockhusudden, då påminns jag om min svågers 75-års kalas som vi hade där i augusti förra året.
  Ha en toppenhelg!
  Kram

  1. Visst är den! Ja, just det! Minns nu när ni kalasade ute på Blockhusudden. Så fint där. Nästa gång vi tar Sjövägen ska vi ta med cyklarna och kliva av just vid Blockhusudden och ta en tur på Djurgården med lunch innan vi cyklar hem till Söder. Kommunalt åker vi ju inte nu men dessa “pendelbåtar” känns helt ok för man kan ju sitta ute och det är heller inte så mycket folk.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram

 10. Hej, tror aldrig jag sett Danvikshem förut. Hoppas de boende gamlingarna har det lika flott på insidan som på utsidan! Jag vet ju att Stockholm växer så det knakar och man måste bygga mycket nytt. Men för mig blir det rätt överväldigande med alla dessa hypermoderna huskroppar som ibland nästan flyter på vattnet och ibland klättrar i berg. Det gäller ju också att se till att inte tappa bort Stockholms själ…
  Är det alla nya bostadsområden som fått till dessa regelbundna båtturer eller är det ovanligt kreativa politiker? Väldigt trevligt inslag, både för trafiksituationen och för den så mycket trevligare upplevelsen än att sitta i en t-banevagn under jord…
  Kramen

  1. Danvikshem är ju en “klassiker” och jag har förstått att rummen är riktigt bra, men så flott tror jag inte det är. Men säkert ändamålsenligt. (Renoverade) Utsikten är ju riktigt bra och nedanför finns en riktigt vacker engelsk park.
   Jag håller helt med dig om att det är viktigt att behålla Stockholms själ. Ombyggnaden av kvarnen Tre kronor har skett varsamt och inget på exteriören har ändrats. Den är vad jag förstått kulturskyddad och inga balkonger finns där. Jag tycker man förtätat alltför mycket på Kvarnholmen. Men det gamla området vid Finnboda känns luftigare.
   Flera av pendelbåtarna är eldrivna så de är ju bättre för miljön. Det finns bra bussförbindelser från alla dessa nya områden men båtarna är mer miljövänliga och trevligare att ta så många väljer dem. Och de går ca 2 ggr/timme och under högtrafik oftare än så. Man använder SL kortet när man åker så det är också överkomligt i pris. Populära är dessa båtar. Helt klart.
   Kram

 11. Jag kunde tänkt mig vara med där på ett hörn 😀 trevlig tur med båt och sen promenad!
  Lite mer inneväder idag, så jag har jobbat klart det jag skulle för stunden.
  God kväll – stor kram!

  1. Det var en jättefin dag och en båttur var helt perfekt och den kombinerade vi sedan med en långpromenad på nästan en mil hem längs vattnen till Söder. Lite mer inneväder här också idag så även här blev det lite jobb.
   Stor kram!

 12. Ni har verkligen förutsättningar för härliga utflykter … såå roligt att få följa med på era rundturer både till land och på vattnet!
  Tack för det Ditte!
  Kram

  1. Perfekt att båtar går i linjetrafik och vi brukar nyttja dem ganska ofta. Bra att sedan kombinera med en rejäl promenad.
   Önskar er också en bra helg.

 13. Jag har åkt delar av denna båtfärd. Gillar att åka båt i Stockholm.
  En gång höll jag på att missa, hade inte fattat det där med skylten som skulle vändas, som tur skulle någon gå av vid min brygga.

  1. Det är så trevligt med dessa båtar och pendelbåtar här i stan. Och vi passar på då och då. Fint att ta båten till Nacka strand och sedan gå hem längs vattnet. Men just att koma ihåg semaforen är viktig om man vill att båten ska stanna. Den kan göra det annars men inget man ska räkna med om ingen ska gå av.
   Önskar dig en fin helg.

 14. En båttur sitter ju aldrig fel och man får helt andra vyer.
  En promenad kombinerad med det är ju optimalt..tack för denna promenad. 🙂

  Ha det fint.

  1. Vi tar oss gärna en båttur då och då och fint att se områdena man passerar från sjösidan. Vi går ibland förbi men man ser inte på samma sätt då.Nu blev det bra att kombinera et sjöresa med en promenad.
   Trevligt att du hängde med.
   Önskar dig en fin helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *