Resor i Sverige

Gysinge Bruk- Ett vallonbruk i Gästriklands järnrike

Tiden går fort och jag nästan småjoggar för att hinna med. Riktigt vad jag ska hinna vekar vara oklart, men jag tror det handlar om att bromsa tiden lite grann. För ett par veckor sedan var vi på minisemester till Gästrikland och Högbo bruk. Och när vi ändå var i här i landskapet passade vi på att även besöka Mackmyra, ett svenskt whiskydestilleri med rundvandring och provsmakning. Gästrikland är inte ett så stort landskap så det blev även en utflykt till både Gysinge Bruk och en mycket kort visit i Färnebofjärdens nationalpark (Ett kort inlägg därifrån kommer i nästa vecka)

Gästrikland. Vi kör över Dalölven och närmar oss Gysinge bruk. Vi kör över Dalälven och närmar oss Gysinge Bruk.

Gysinge Bruk ligger i Sandvikens kommun i Gästrikland och helt nära Färnebofjärdens nationalparkGysinge Bruk ligger i Sandvikens kommun i Gästrikland och helt nära Dalälven och Färnebofjärdens nationalpark

Gysinge Bruk

ligger i Gästrikland, i Sandvikens kommun och just vid Dalälvens forsar och fjärdar.  Gysinge är också namnet på forsen här i Dalälven. Detta är ett gammalt vallonbruk med anor från 1600-talet. Och som så många andra bruk så är det idag annan verksamhet som pågår.  Här finns bl.a. vandrarhem, folkhögskola, gallerier, konsthantverksbutiker,  café, restaurang, olika utställningar och konferensmöjligheter.

Under 1800-talet var Gysinge ett av Sveriges ledande bruk och en promenad genom området tar en också med på en historisk promenad. Bruket fick tillstånd att anläggas år 1668. Tillgång på vattenkraft och skog för koleldning var anledningar som gjorde  förhållandena lovande. Under 1700-talet växte bruket i storlek och mycket av detta finns kvar än idag. Hyttan och smedjorna var centralt placerade vi Dalälvens forsar och en herrgård blev uppförd. Och en bit från herrgården kom bostäder, ladugårdar och olika uthus till för de som jobbade  på bruket.

Gysinge Bruk i Gästrikland. Här omges man överallt av det så viktiga vattnet från Dalälven. Dalälven omger på olika sätt  hela  Gysinge Bruk

Under 1800-talet kom Gysinge att bli det största järnbruket i Gästrikland men i början av  1900-talet upphörde verksamheten här. Herrgården och de intilliggande byggnaderna tog PRO över (Pensionärernas Riksorganisation) Ett par år senare förvärvade Sandvikens kommun övriga delar av bruksmiljön och en varsam renovering blev påbörjad.

 

En del byggnader på Gysinge Bruk kom till i början av 1800-talet och bruket var då ett av de största i Gästrikland. En del byggnader på Gysinge Bruk kom till i början på 1800-talet då bruket var det största i Gästrikland. 

Vattnets kraft – Grunden för Gysinge Bruk

Vi går ut till en liten ö, tonvikt på liten, som kom till för att bättre kunna använda den kraft vattnet från Dalälven gav. Vattnet kunde bli reglerat och styrt  med hjälp av piren uppströms, grävda kanaler  och dammluckor. Här har det tidigare stått flera byggnader men idag finns bara stengrunden från mjölkvarnen och sågverket kvar.

Forsarna var den främsta anledningen till att järnbruket blev anlagt just här i Gysinge. I vattnet fanns mycket kraft att hämta. Och med hjälp av ett vattenhjul räknade man med att det motsvarande lika mycket arbetet som 100 män kunde utföra.

Att Gysinge bruk kom att bli anlagt här berodde på de forsar som fanns i Dalälven och som var sp viktiga för vattenkraften. Att Gysinge Bruk kom att ligga just här berodde på forsarna i Dalälven.

Området runt bruket

består av vacker natur som till stora delar är en parkområden. Och området är stort så någon trängsel blir det inte.

Gästrikland. Herrgården på Gysinge bruk kom till i början av 1800-talet under brukets glansdagar.Herrgården på Gysinge Bruk kom till i början av 1800-talet. Här kan man idag bo och konferera, eller hyra för fest eller annat.  

Och från herrgården är det nära ner till bryggan och vattnet.

Gysinge Bruk och orangeriet som blev uppfört 1790.Orangeriet på Gysinge Bruk blev 1790 uppfört som växthus. Idag är detta folkhögskolans matsal.

En välskött och grönskande  park med många gamla träd. Tänk om de kunde berätta….Och mellan träden skymtar gamla arbetarbostäder. Dessa kom till på 1860-talet och var byggda för 6-7 familjer i varje länga.

Och visst är det en himla tur att man kan vara dold och ändå med på bild. (Makens foto)

 

Vill du läsa mer om  Gysinge så finns det en hel del här i länk från Wikipedia och här, brukets hemsida.

 

34 svar på ”Gysinge Bruk- Ett vallonbruk i Gästriklands järnrike”

 1. Historien har alltid något att ge oss. Du förmedlar Ditte!
  Visst kan träd tala, men då behöver vi göra ett stopp och lägga örat intill. Och veta lite om historien för att rätt kunna tolka/tyda. De berättar om arbetarbostäder om herrgårdarna och mycket viskande om brukskulturen/mentaliteten skulle jag tro. Vilken fin miljö att ha en Folkhögskola i! Fölkhögskola är ju en fantastisk inrättning med många möjligheter. Bilder på dig där du syns, men ändå är dold är spännande, hälsa Bosse bra fotat!
  Du skriver du småjoggar, vill bromsa tiden. Drjöjer lite vid det, bromsa och skynda sig, få med sig så mycket som möjligt, mycket mer en vill ha gjort upptäcka, vill fördröja. Mycket förståeligt. Personliga önskningar, vilja och behov styr oss oss. Kan inte gå sakta, vill hinna med med mycket på listan, fylla på, komma längre, se mer. En annan personlighet stannar upp, väntar ut och är där tills tiden är inne för en förflyttning till nästa steg. Hinner en med sitt inre? Är det inre det viktigaste, upplevelsernas centrum? Behållning att vila i? Inte har jag svaren mer än mina egna som riktlinjer för hur jag vill småjogga…
  Intressant är det detta som driver oss, var och en på sitt sätt och hur vi finner vår väg, den som blir till när vi går. Jag vill tro du har funnit din, du vill småjogga, röra dig i vila och ha vila i rörelsen- inte första gången de orden dyker upp i vårt blogg- och vänskap eller hur?
  Tack för ännu ett fint inlägg “söstra mi” och för att jag fick filosofera lite.
  Stor kram

  1. Tack, finaste “söstra mi” för dina filosofiska tankar. Jag bara älskar dem. Ja, vi är där igen;” Vila i rörelse” eller “Rörelse i vila”. DEt är nog ett stycke Ditte. Har nog alltid varit. Redan från det jag var barn.
   Jag funderade en hel del när vi var här på Gysinge och har tankarna med mig vidare. Miljön var rogivande. Både här och på Högbo Bruk.
   Kanske skulle jag hitta mig en kobbe i havsbandet där jag skulle stanna upp och där vore det ingen idé att småjogga för då kom jag runt den alldeles för fort. Tänker nog lite som båda mina föräldrar här. “Att vila det får jag göra när jag inte kan gå eller röra mig”. Men när jag väl är på en plats så vill jag inte ha bråttom.
   Ska överväga detta med kobben.
   Stor kram!

   1. Fantastisk tanke; hitta kobben i havsbandet, ingen idé att att småjogga där …
    och det dina föräldrar skickade med dig i gener och samtal, inställningen till livet att få med sig så mycket en kan så länge en kan – och vilan kommer tar sin plats när det är tid för den tycker jag också ligger mycket i.
    Kobbetankar!

    1. Kom på det där med kobben när jag läste dina tankar. Och visst har jag med mig en del i både arv och miljö. Så är det.
     Tack, Tove! Du berikar mig.
     Stor kram

  1. Tack! Visst finns det. Och jag vill gärna se och veta mer. Sommartid är Sverige oslagbart i mitt tycke.

 2. Vilken tjusig herrgård.
  Pampig byggnad.
  Träd tilltalar mig, de har funnits där länge de du visar på bilderna.
  Kul bild tagen av maken!
  “Småjoggar” mest här hemma, dagarna går fort trots att det inte händer så mycket.
  Trevlig helg.

  1. Herrgården är verkligt pampig och ligger så fint här i parken med vattnet framför.
   Jag gillar att strosa runt i dessa miljöer och tänka på hur brukslivet kunde te sig. Så roligt också att se den välskötta parken men alla gamla träd.
   Visst går dagarna fort. Vill itll att hinna med. Å andra sidan har jag inga som helst måsten. Men att göra det jag tycker är roligt är viktigt.

 3. Vilka träd, såå maffiga! Såna finns ju inte här i finnskogen direkt. Gysinge har jag aldrig besökt, det har varit på tal att jag skulle åka på någon funktionärskurs för PRO dit, men med djuren jag har så väljer jag bort sådana äventyr. Roligt att se hur omgivningen ser ut!
  Jag har för mig att detta tillhör gränsområdet till Dalarna där de har enorma problem med myggen. Dessa har nu bekämpats under några år, människor kan inte vistas utomhus under vissa perioder. Förfärligt!
  Helgkram kommer här!

  1. Jag hade heller aldrig varit här på Gysinge men när vi nu var i närheten blev det en fin utflykt. Jag har sett många bruk i Uppland men inte så många i Gästrikland. Gillar bruksmiljön och den historia de bär med sig.
   Vad gäller Färnebotrakten har det verkligen varit en myggrik trakt. Är det säkert fortfarande. Men inget vi märkte av just nu. Var här på dagen. Har läst om detta och då hade vi flytt trakten. Genast.
   Önskar dig en fin helg.
   Kram

 4. Vilken intressant och vacker miljö att besöka. Herrgårdens läge är inte dumt men spontant tyckte jag att orangeriet såg finast ut. Kan tänka mig att det är en tilltalande matsal för folkhögskolan. Gamla träd är alltid fascinerande och vackra. Vilken bra jämförelse att man får småjogga för att hinna med tiden!

  Kram och god fredagskväll!

  1. Jag hade hört talas om Gysinge och läst om bruket och nu när vi var i närheten så blev det bra med ett besök här. Jag är väldigt förtjust i bruksmiljöer men har just inte sett så mycket av de i Gästrikland. Men desto mer av bruken i Uppland.
   Vad gäller småjogga så är det så jag känner att jag gör nu.
   önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 5. Mycket trevligt ställe. Tycker jag känner igen namnet,men har inte varit där.
  Har alltid fascinerats av denna tidiga industrihistoria och om hur vallonerna kom hit och hjälpte oss att komma igång och att vissa släkter fortfarande finns kvar här i Sverige.

  1. Verkligen! Jag är så förtjust i bruksmiljöer för de brukar vara så fina och med ett stort stycke historia. Jag hade heller inte varit här tidigare men nu när vi ändå var på Högbo Bruk passade det bra att titta in här på Gysinge bruk också. Och vallonernas kunskap vad gäller järnhanteringen kom ju att betyda väldigt mycket.

 6. Visst är det vackert i Gysinge, har bara åkt igenom där tidigare, men inte stannat till.
  Vackra bilder du har tagit, och se, du fick vara med där på bild, fastän lite dold!
  Ha det gott!
  Varm kram!

  1. Tack! Jag är förtjust i bruksmiljöer och här i Gysinge hade jag aldrig tidigare varit. Väldigt vackert och rofyllt och med så fina omgivningar. Maken var snabb här med kameran och det blev en rolig bild.
   Ha det fint du också .
   Kram

 7. Ett lätt igenkännande leende leker på mina läppar, jag älskar Gysinge , dess natur och byggnader…Många är dom gånger jag åkt där på väg ner till mor i Ulricehamn från Västerbotten, vi vek av E4 i Gävle och körde över Gysinge vidare söderut men nu är det länge sen sist då mor inte längre är i livet. Tack för minnen Ditte! Kram på’re

  1. Vad roligt att det blev en del i fina minnenas allé hos dig. Och om Gysinge finns det ju mycket att berätta men jag tränar på att begränsa mig. Väldigt vackert här och bruksmiljöer är jag väldigt svag för.
   Kram och trevlig kväll.

 8. Vackra bilder och jag gillar det sista, det där anonyma, det säger så mycket. Cred till Bosse 😀
  Namnet Gysinge låter bekant men jag kan inte riktigt placera det. Min mors släkt kom ju där uppifrån och det kan vara något som hon varit på.
  Emellertid förnimmer jag mycket grönska och vatten och det hjälper själen till ro. Så fint.
  Tack för färden i den stora världen.
  Stor kram!

  1. Området här vid Gysinge är så vackert. Och det brukar ju dessa bruksmiljöer vara. De har ju också sin historia att berätta. Har besökt många av bruken i Uppland och ofta har de också varit just “Vallonbruk”. Men några av dessa Vallonbruk finns ju också i Gästrikland. Och bruksmiljöer tycker jag om.
   Träd och vatten var ju nödvändiga ingredienser för bruken och det fanns det gott om här vid Gysinge.
   Visst var Bosse flink med kameran här.
   Stor kram.

 9. Tänk så mycket man lär sig när man läser din blogg. Aldrig hört talas om Gysinge Bruk, och där är verkligen otroligt fint. Fastnar på de mäktiga träden och de fina orangeriet. Man flyttas verkligen tillbaka i tiden där tycker jag. Å Dalälven forsar verkligen fram. Mäktigt! Toppen bilden:-)

  1. Tack! Jag visst heller inte så mycket om Gysinge bruk men var nyfiken. Jag har avverkar de flesta Vallonbruken i Uppland och nu när vi ändå var i närheten, på Högbo bruk, blev det bra med en tur hit. Miljön är verkligen fin och dessa gamla träd fascinerar mig också.
   Och träd och vatten/forsar är ju viktiga för bruken. Gott om båda dessa här på Gysinge.

 10. Imponeras av att du alltid verkar vara ute på bildande utflykter. Så energiskt – och så många bilder!
  Jag är alldeles för stationär, inser det. När det nu finns så mycket att upptäcka.

  1. Vi tar chanserna att vidga vyerna då och då.Finns så mycket fint att se och uppleva några timmar från Stockholm. Har besökt många bruk i Uppland men ganska få i Gästrikland. Och bruken har ju sin historia, på olika sätt att berätta. Har ju varit hemma i fina Stockholm en hel del i sommar och trivs så bra här också.Det är ju en fantastisk stad på så många sätt. Inte minst vår stadsdel.

 11. Ännu en pärla som ni hittat 🙂 Såg fantastiskt fint ut, och vilka träd!
  Sista bilden är verkligen kul – det var en annorlunda ansiktsmask du fick där 😀

  Ha det gott!

  1. Det finns så mycket att se och uppleva bara några timmar bort och bruksmiljöer är så fina. Har besökt de flesta bruken i Uppland under årens gång men tidigare ganska få i Gästrikland. Gillar verkligen miljöerna runt bruken med mycket vatten och grönska.
   Visst blev sist bilden bra. Bosse är rask med kameran.
   Önskar er en fin lördag.

 12. Gysinge är så fint, där brukar vi stanna ibland när vi åker upp till mormor. Vi har också ätit middagar där med släkten 🙂
  Jag var i Färnebofjärdens nationalpark för en vecka sen, men på andra sidan älven 🙂 Så kul att se Gysinge nu på din blogg också 🙂 Kram

  1. Vi hade varit ett par nätter i Högbo Bruk Gysinge ligger ju ganska nära så ett besök här blev ett bra komplement. Kul att du varit här.
   Färnebofjärdens nationalpark är ju verkligen gigantisk men vi tog bara en kort tur här.
   Kanske har du skrivit om besöket eller kommer att göra det.
   kram

  1. Tack! Finns så mycket fint i Sverige och alltid roligt att vidga vyerna. Och dessa bruksmiljöer är jag väldigt förtjust i.
   Ha det fint du också.
   Kram

 13. Så härligt att resa runt och se sig om och upptäcka lite historia, finns ju hur mycket som helst som tur är.
  Dina reseskildringar och promenader är ju helt underbara, tack för det.

  Ha det bäst.

  1. Tack, Micke för fina ord. De värmer! Roligt att du har glädjde av inläggen. Visst finns mycket fint att både se och uppleva i Sverige och vi passar gärna på när vi har chansen.
   Ha det fint du också.
   Trevlig helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *