Foto Stockholm

Ljushyllning i Stockholm – Mer från “Nobel Week Lights”

I söndags tog jag båten från Södermalm in till City. Och tanken med  besöket var att se delar av den  ljushyllning, “Nobel Week Lights,” som nu pågår i Stockholm. Mellan den  5:e och  13:e december är vår huvudstad upplyst än vackrare. Olika ljusinstallationer är utplacerade runt om, utomhus i Stockholm, och flera  av dem är  inspirerade av olika Nobelpristagare. Mer om de olika ljusinstallationerna, de som skapat dem och kartor  som visar var de kan ses finns på hemsidan hos Nobel Week Lights.

I måndags berättade jag om första delen av “ljusshowen”/ljushyllningen som jag såg och idag kommer del 2. Välkomna med.

Från Kungsträdgården och Karl XII:s Torg blickar jag över mot ett upplyst Grand hotell. Ser att även hotell Lydmar är belyst och  man ser svagt skylten till Nationalmuseum.

 

En ljushyllning

Ja, det är inte bara en hyllning i ljus utan det är många. I måndagens inlägg  slutade jag i Kungsträdgården med läckert belysta gungor.  Kön av barn som ville gunga var lång så jag tyckte de kunde få företräde  så när jag tittat ett tag styrde jag stegen mot Nationalmuseum. Jag fortsätter min ljusvandring och  lämnar Kungsträdgården och passerar ett vackert upplyst Grand Hotell. Och det är ju här Nobelpristagarna med familjer brukar bor när de är i Stockholm för att ta emot sina priser. Men så icke i år då de tar emot sina priser i respektiver hemländer. (Men man kommer i morgon  via media att kunna följa utdelningen av de olika Nobelpriserna.

Nationalmuseum. Här finns “Brilliance”, ett ljusverk, som är synlig i några av fönstren till museet. En hyllning som är inspirerad  av den på muséet pågående utställningen  “Pär Engsheden och Sara Danius Nobelklänningar. (Museet är tillfälligt stängt p.g.a. Covid 19)

Stockholm . Nationalmuseum. "Brilliance" en ljushyllning inspirerad av den utställning som pågår på Nationalmuseum "Pär Engsheden och Sara Danius Nobelklänningar. "“Brilliance är en ljushyllning som skimrar som en melodi . Ibland är den en viskning, ibland som  ett skrik.”

När jag lämnade Blasieholmen för att gå vidare passerade jag denna upplysta trappa. Ingår inte i ljusinstallationerna men jag tyckte bilden blev bra. Observera personen som går uppför den.

 

På andra Stockholms ström blickar jag över till Kungliga slottet som också är vackert belyst.

Kungliga slottet

Just på den här platsen i Gamla stan har Stockholms slott legat sedan 1200-talet. Men det gamla slottet Tre Kronor brann ner 1697 och ett nytt kom till. Det nya slottet tog tid att bygga därför att bl.a Nordisk krigen kom emellan. Slottet är byggt i barockstil och har formen av ett romerskt palats. Arkitekt och ansvarig för byggandet var Nicodemus Tessin d.y. men han avled 1728 och arkitekt Carl Hårleman tog över. Slottet blev klart för inflyttning 1754 då kung Adolf Fredrik med drottning Lovisa Ulrika flyttade in.

Kungliga operan, Strömparterren och Stadshuset

Kungliga Operans belysning  har temat “Konsten att blicka framåt”. Man tänder upp operas fasad  i stället  för att släcka ner som en symbol för ljusare tider. En tid då operan kan fyllas av musik och balett.

Stockholm. Kungliga Operan är vackert belyst och kan ses från bygggnadens alla sidor.  Operans belysning ser man från byggnadens alla sidor.  Och färgen skiftar med olika intervaller. Även restaurang Operakällaren i de nedre våningarna är vackert upplyst.

Stockholm. Kungliga operan. Även här en vacker ljushyllning med temat "Framtidstro"Kungliga Operan sedd från framsidan. Även här är det en vacker ljushyllning med framtidstro.

Strömparterren, den lilla öm i Stockholms ström, omgiven av operan, riksdagshuset och slottet, har Konstfacks studenter gjort en ljusinstallation.  Här är det en hyllning till Ernest Hemingways “Den gamla och havet”. Berättelsen, boken, har inspirerat till en tolkning av människans förhållande till naturen.  (Själva installationen heter The Marlin & La Mar)

Stockholm. Strömparterren. En ljushyllning till Ernest Hemingway som 1954 fick Nobelpriset i litteraturEn ljushyllning till Ernest Hemimgway som fick Npbelpriset 1954 för bl.a. boken “Den gamle och havet”.

Stockholms Stadshus ljusinstallation såg jag tyvärr på avstånd och tågledningar skymde en hel del. På Stadshusets fasad visar ett ljusspel bilder från rymden.  Installationen är en “video- mapping” –“en sorts projektionstekningsom används för att för att förvandla objekt till en skärmyta för videoprojektion”. Detta är ett samarbete mellan Stockholm stad, Rymdstyrelsen och European Space Agency.

På stadshusets innergård finns installationen “Ljus i mörkret” och den har jag inte sett. En bra bild av den får man här.  ( En liknande finns under fontänen vid Sergels torg och den såg jag i söndags.  )

Stockholm och stadshuset. Denna ljushyllning är rymdinspirerad och har tydlig koppling till årets Nobelpristagare i fysik. Stadshusets ljushyllning har en tydlig koppling till årets Nobelpristagare i fysik som gick till upptäckten av svarta hål.

Mer ljushyllning

Gamla stan; Stortorget med Nobelmuseet och i byggnaden håller också Svenska Akademien till. (Nobelmusset är som de flesta museer stängt nu men jag brukar då och då titta in och se olika utställningar)

Ledsagare heter den ljusinstallation som finns här. Inspirationen kommer från den procession som inleder Nobelfesten och där studenter ledsagar hedersgästerna till bordet. Här läste jag, att man också tänkt sig ledsagare som vägvisare. Och med denna belysning, ett gult och blått band runt byggnaden, blir  själva Nobelmuseet ledsagare. Detta gul-blå band hör till Nobelfestligheterna och nu bjuder Nobelmuseet in och hela samhället är hedersgäster.

Stockholm. Gamla stan. Den ljushyllning som finns här på Nobelmuseet heter "Ledsagare"Ledsagare –  Den ljushyllning som finns på Nobelmuseets fasad i Gamla stan.

 

På Stadsmuseets innergård

finns installationen “Reflektion”. Här vill konstnärerna synliggöra det som i fysiken och praktiken gör att vi kan se och uppfatta ljus. Vad man egentligen ser här  bottnar i åskådarnas egna tolkningar.  “Verket förändras när man rör sig förhållande till det och skapar ljuseffekter. ” Tanken är att Reflektion ska väcka nyfikenhet och just att verket förändras gör att det blir en speciell upplevelse. Förändringarna sker genom att omgivningen ljus ändras.

För närvarande är  Stadsmuseet  stängt men här kan man annars verkligen ta  del av Stockholms historia.

Stockholm. Stadsmuseets innergård. En ljushyllning till det som inom fysiken och praktiken gör att vi kan uppfatta ljus. Stadsmuseets innergård. En ljushyllning till det som i fysiken och praktiken gör att vi kan uppfatta och se ljus.

 

Sammanfattningsvis var det väldigt roligt och intressant att se de olika installationerna och att läsa på och fundera över tanken bakom dem.  En väldigt fin hyllning på alla plan till Nobel, gamla och nya Nobelpristagare.  (Och det en lång runda på dryga 8 km och då tog jag ändå båten in till stan. )

32 svar på ”Ljushyllning i Stockholm – Mer från “Nobel Week Lights””

 1. Så vackra bilder du bjuder på.
  Har gått tillbaka och kollat in dina senaste inlägg och njutit av allt det som jag har sett och allt som du har berättat.
  Stockholm är verkligen vackert prytt nu, med alla ljusen, vad jag kan förstå och se på dina foton.
  Är så ledsen att vi inte vågar åka in och titta, men det är inte lönt att riskera något. Det är första året, på länge, som vi inte har kunnat se Stockholm i juletid. Har ju annars varit på Skansen, tittat på julmarknaden i Gamla stan och Hötorgets stora utbud av olika stånd, med mera. Är så glad att jag kan få njuta här hos dig av vackra ljus och bilder.
  Sköt om dig och hoppas att ryggen håller sig lugn.
  Tänker på dig.
  Varm kram!

  1. Tack!Och det var en väldigt vacker runda. Extra roligt nu denna Nobelvecka med alla fina ljushyllningar både till Nobel, festligheterna, årets pristagare och tidigare pristagare.
   Jag tror ni gör klokt i att inte ta er intill stan. Inne i stan är det inte trångt men så ska man ta sig fram och tillbaka och där är det nog värre. Nu har du varit med mig och sett en hel del. Och fint att göra det på avstånd- I år är det ingen Julmarknad i Gamla stan och inte på Skansen. Vad gäller Hötorget så vet jag inte.
   Tyvärr är inte ryggen så samarbetsvillig men jag går på ända.
   Jag tycker det är så roligt och trevligt att du är med mig.
   Stor kram

 2. Så vackra bilder och så fint upplyst det är. Ett bra sätt att hylla gamla och nya pristagare eftersom prisutdelningen inte kan hållas som vanligt och inte heller den efterföljande Nobelfesten. Hoppas det är nya tag nästa år.

  Kram och god kväll!

  1. Visst är det! En ren fröjd att strosa runt och absolut trängselfritt dessutom. Blir ju lite avslaget nu med alla Nobelfestligheter så detta kändes verkligen upplyftande. Har haft förmånen att vara med på två Nobelfester, länge sen, men de finns kvar bland härliga minnen. Tror dock inte jag idag skulle komma i någon av klänningarna men tror jag har dem kvar.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

  1. Här har verkligen ett enormt jobb lagts ner. Och roligt var det att strosa runt, titta och fantisera. En fin hyllning är det.
   Önskar dig också en fin kväll.

 3. Helt fantastiska bilder på ljusinstallationerna! Alla md olika budskap, så vackert. Och det är klart, huvudstaden har många objekt att belysa. Dessutom är du en skicklig fotograf.
  Trappan var ju häftig, den såg först ut som ett övergångsställe i mina ögon, såg personen som gick där också.
  Trevlig kväll, stor kram!
  PS. Yngsta dottern blev överraskad av att storasystern med familj kom hem till henne alldeles nyss och hade med sig blommor från mig och så sjöng vi för henne, genom video, så jag var med. DS

  1. Tack! Det var så roligt att i lugn och ro och med gott avstånd strosa runt och titta. Och jag är så glad för kameran som är tämligen pigg på mörkerfotografering. Trappan såg jag bara i förbifarten. Har sett den tidigare bara dagtid. Men nu var det helt annat.Och fin effekt med mannen som gick uppför.
   Vad roligt att Sarah blev överraskad av sin syster med familj och att du också kunde vara med – Men ni får fira mer senare-
   Önskar dig också en fin kväll.
   Stor kram

 4. Det var mycket varierande ljusinstallationer. Jag tyckte bäst om Operan. Det påminner lite om ett julpyntar sagoslott. Vet inte men det får mig att tänka på Nötknäpparen av någon anledning. Figurerna därifrån har ju blivit väldigt populära nu. Jag har faktiskt hängt en liten “nötknäppare” i min julgran. Kram

  1. Så kände jag också när jag passerade Operan. Stannade till lite extra och mindes alla balettföreställningar jag sett här. Var ofta på Operan i sällskap med min dotter Liv från det att hon var 7-8 år och upp till vuxen ålder. Minns särskilt Annelie Ahlanko i Svansjön. Och Nötknäpparen har jag sett här flera gånger också ibland med Annelie Ahlanko. Fina minnen.
   Kul att du hängt en “nötknäppare” i din julgran. Kanske kommer den på bild.
   Kram

 5. Mycket vackert ! Tack för den här ljusstunden och till och med från båt. Stockholm är underbar, vilken stad kan man åka båt i på det sättet som du gjorde till city. Fantastiskt.
  Allt gott Ditte!

  1. Tack!Det är extra vackert i Stockholm denna Nobelvecka med alla ljusinstallationer. Fint att strosa runt och titta. Utan trängsel och i lugn takt.
   Jag gillar verkligen att det är så smidigt att ta sig runt här med båt och ingen trängsel där heller.
   Ha det så bra du kan och trevlig kväll.

 6. Nobelpriserna ja, är ju lite dåligt insatt i hur alla förändringar har utkristaliserat sig…undrar om de får maten hemkört också eller får de hålla sig till sin husmanskost 😉 (Jag vet, jag tänker bara på mat, sorry)
  Oerhört vackra bilder och installationer, kul att se härifrån bloggen då man inte kan besöka dem själv…stort tack för det.

  Ha det bäst Ditte.

  1. Tack! I år är jag också dåligt insatt i de olika priserna. Verkligen. Ska se på tv i morgon och kanske får man då veta hur de ordnat det med sina “banketter” hemma. Och mat är ju viktigt. Instämmer helt. Och god dryck därtill.
   Jag har ju strosat runt och tittat och brådska har jag ju inte utan kan stanna till och ta in det jag ser.
   Kul att du hängde med.
   Ha det så bra du kan.

 7. Skulle säga att det här inlägget lugnt seglar upp till “Årets inlägg” och att din upplysta trappa utan minsta tvekan är årets bild. Den är såååååå himla bra. Nästan så du borde sälja den till en bildbyrå.
  Ljusinstallationerna är helt underbara och verkligen piggar upp i mörkret. Jag menar de syns ju från klockan 14, där det börja skymma till klockan 8:30 där det ljusnar. MIna favon förutom trappan då är Operan, ljushyllningen till Ernest Hemingway, Stadshuset och Stadsmuseets innergård.
  Som sagt – Årets inlägg:-)

  1. Tack snälla du. Jag är också nöjd med inlägget och bilderna. (Har ju ingen systemkamera med mig.) I det här sammanhanget hade min “salige pappa” sagt “Hur mycket vill du låna?” Jag tycker själv att bilden med trappan blev riktigt bra och var snabb som “fan” med kameran.
   Jag strosade runt i timmar och tittade och tog in det jag såg. Och hade ryggen orkat så hade jag gått fram till Stadshuset och fått ett bättre foto. Nu fick jag ta SJ:s ledningar på köpet.

 8. Jag säger bara…Stadsmuseets innergård!! Wow och wow igen, så läckert….och tack för ännu en vandring i ljusets stad <3 Kram på're Ditte!

  1. Jag strosade runt och njöt av all det vackra. Så roligt med allt fint och vid Stadesmuseets gård kunde man se så olika saker beroende på ljusset och hur jag rörde mig . Väldigt roligt att du var med mig här.
   Kram

 9. Av allt vackert så fastnade jag för sista ljusfenomenen. för mig är det svävande väsen som nyfiket flyger omkring och utforskar omgivningen. I de vackraste färger.
  Jag är djupt imponerad av hela ljusshowen, och märkligt nog har jag inte läst ett ord om detta i medierna. Det har säkert sått en massa men jag har sorterat bort det undermedvetet…
  Tusen tack, du gjorde min kväll!

  1. Jag verkligen njöt av att ensam strosa runt här, titta och ta in. Och jag har ju all tid i världen. (Eftersom jag har mina ryggbesvär är det bäst för mig att gå ensam i min takt.) Jag stannade länge vid ljusfenomenen och kom tillbaka när det blivit lite mörkare.Färgerna skiftade då än finare.
   Jag tycker också det varit väldigt tyst om denna ljushyllning i media och den förtjänar verkligen uppmärksamhet. Men media styr in oss på pandemin. Så trist! Vi behöver verkligen få ta del av det vackra.
   Vad roligt att jag kunde bidra med att pigga upp dig.
   Kram

 10. Nu när jag hoppar på ett ben är det ännu mindre chans att jag tar mej in till stan, så jag tackar extra för de fina fotona! Jättefint! Inte minst det på Stadshuset och på stadsmuseets innergård!
  Må så gott!
  Kram

  1. Väldigt trist och ont med din cykelolycka. Himla otur! Hoppas att både du och skadorna snart läker. Vad bra att jag kunde dela med mig och det var nog bara ett par av ljushyllningarna jag missade.
   Önskar dig god bättring.
   Kram

 11. Verkligen fantastiskt fint ordnat! Trappbilden blev verkligen suverän! Bäst gillade jag nog operahuset (av nån konstig anledning) och belysningen på stadshuset är ju hur fräck som helst 🙂

  Och idag är det ju självaste Nobeldagen – ha en fin sådan!

  1. Väldigt roligt att se och en fin hyllning. Trappbilden är jag riktigt nöjd med. Har passerat här förr men inte på kvällen och sett den upplyst.
   Japp, Nobeldagen är . Får “lite högtodligt” och med ett leende minnas de två Nobelbanketter jag varit på. Lär nog inte bli fler…
   Önskar dig en fin torsdag.

 12. Verkligen fina bilder du bjuder på, mina favoriter är på stadsmuseet absolut, något magiskt över dom 🙂 önskar dig en fin torsdag kram

  1. Tack! Här vid Stadsmuseet har jag stannat till vid ett par tillfällen och det är som att vara inne i en trollskog i en saga. Häftigt.
   Önskar dig också en fin torsdag.
   Kram

 13. Helt fantastiska ljusinstallationer – och så fint fotade av dig! den där på Stadsmuseets innergård är verkligen som taget ur en vacker saga!
  Tack för ännu en vacker och njutbar promenad!
  Kram

  1. Tack! Ja, det var verkligen fint att strosa runt här och jag såg nästan alla de ljusinstallationer som finns. Bråttom har jag ju inte. Stadsmuseet har jag passerat ett par gånger och vid olika tidpunkter och spännande att se hur belysningen här påverkades av belysningen runt omkring. Verkligen som en saga.
   Jätteroligt att du gick med.
   Kram

  1. Jadå! Här blev det ljus och ljusinstallationer “en masse”. God motion blev det också. Och väldigt vackert att ta del av detta.

 14. Oh, vad vackert!
  Hade nästan glömt bort Nobeldagen.
  Trappan var så fin.
  Slottet tycker jag normalt sett inte är speciellt vackert, men upplyst var det t o m tjusigt.
  Fantastiska ljus de installerat på många ställen. Detta saknar jag!

  1. Här i Stockholm har det denna vecka varit extra upplyst och jag har varit runt och sett nästan på alla ljusinstallationerna. Fint att på detta vis hylla både Nobel, årets pristagare och tidigare pristagare.
   Bilden på trappan blev så lyckad så jag ska ta och förstora den och få till en tavla. Håller helt med dig om att slottet i sig inte är så vackert men just upplyst får det ett annat utseende.
   Förstår att du saknar allt det upplysta vi har här.
   Många tankar till dig.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *