Södermalm Stockholm Upplevelser

“Drop in” – Tålamod och envishet kan underlätta

Eftersom det nu passerat drygt fyra veckor sedan jag opererade min höftled så skulle det nu i veckan vara lämpligt med en kontrollröntgen. Inte så mycket att fundera på så jag bestämde mig för att idag på förmiddagen ta en tur för att få det gjort-  En remiss visste jag var skickad till Rosenlunds sjukhus här på Södermalm. Och här är det   företaget Evidia som har hand om det praktiska. Efter telefonsamtal hit fick jag veta att det skulle gå fint att “droppa in”.  Alltså komma utan att ha bokat tid. Tidsbokning var helt onödigt. Jaha!

Drop in

till röntgen gäller från morgonen till klockan 16 på eftermiddagen. Hit och hem skulle det bli nödvändigt med  sjuktransport . Just här är det glest mellan busshållplatserna. (Närmsta ligger ca. 600 m  från sjukhuset och så långt är det knepigt att ta mig med kryckor.) Fick via Capio Ortopediska huset resorna till och från röntgen inlagda på mitt sjukresekort och befann mig strax efter klockan 11 på Rosenlund och röntgenavdelningen.

Blev registrerad och fick skå mig ner och vänta. Den lilla detalj jag inte fått info. om var att det var både akutpatienter och de som kom på drop in som skulle samsas om röntgentiderna. Givetvis förstår jag att akuta patienter går före så med en bok i lurarna slog jag mig ner. Och besked om att förväntad väntetid kunde vara tre timmar. (Så den transport jag bokat hem klockan 13 ringde jag för att avboka.)

Stockholm. Södermalm. Hit till Rosenlunds sjukhus kom jag frö en drop in röntgen av min höft. Hit till Rosenlunds sjukhus kom jag för att ta mig till drop in röntgen.

Efter en timme

var väntrummet tämligen fullt, ett 20-tal väntade på sin tur, både  akutpatienter och vi som droppade in. Så kom då det något oväntade. En från personalen meddelade att det var ett tekniskt fel så inga patienter kunde tas emot för undersökning utan vi skulle komma tillbaka i morgon. Alternativt kunde en ta sig till andra mottagningar i Stockholms södra förorter. Inget alternativ för min del. Så jag gjorde ett nytt försök med att boka en tid. Nu blev det en ny tid, i morgon kväll. Men så plötsligt meddelade någon att “det tekniska” fungerade igen och att alla som var kvar kunde räkna med att bli röntgade. Så jag satt kvar och så småningom blev det min tur.

Tålamod och envishet och stundtals ett leende. Såg det komiska i det hela. Kom också ihåg och  med ett leende, när jag var här i februari . Då för att hämta hjälpmedel som kunde underlätta för mig efter operationen. Det snöade ymnigt och jag tog mig hem per buss. Och visst gick det också.

Röntgen Reception. Bara att anmäla sig och slå sig ner och vänta.

Röntgad blev jag och hem kom jag. Nu hoppas jag och önskar att allt med den nya höften ser bra ut.

34 svar på ”“Drop in” – Tålamod och envishet kan underlätta”

 1. “Drop in” lät i och för sig bra men helt smart var kanske inte upplägget ändå. Självklart måste det akuta komma först så klart men det vore kanske bättre med två köer. Väntetiden kan ju bli väldigt lång och det kan vara svårt att planera besöket. Skönt i alla fall att den tekniska utrustningen bestämde sig för att fungera nu när du ändå var där. Att leta upp en annan mottagning hade knappast fungerat.

  Önskar en god måndagskväll nu!

  Kram

  1. Just så tänkte jag också. Och akuta fall ska självklart först-Men jag har varit här på röntgen fler gånger i “annan regi” och då har det fungerat mycket bättre. Och att åka runt med sjuktransport var liksom inte ett alternativ. Nu är det i alla fall klart och hoppas att läkningen ser bra ut.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 2. Jo det är både för och nackdelar med drop in…..vänta i 3h är ju inget man vill då är det ju klart bättre att ha en bokad tid. Sen går ju alltid akuta ärenden före. Skönt att du kom lindrigt undan och slapp avsätta en dag till för just detta. Nu håller vi tummarna för att allt ser bra ut. Fina krokusar bjuder du oss också på – jag har tänkt visa några imorgon. Nu måste jag fixa kvällsmat, tror att jag ska göra kålgryta . Ha en fin kväll!

  1. Absolut att akuta ärenden går före, men här var det oorganiserat och då reagerar jag. Kanske skulle de ha speciella tider för drop in. Och med det svar jag fick när jag ville boka så kan en undra.
   Ja, att sedan en del av personalen inte heller kändes tillmötesgående gjorde inte att jag gärna återkommer hit.
   Såg krokusarna innan jag åkte hem. Riktigt fina.
   Önskar dig också en bra kväll.

  1. Absolut! Men detta var oorganiserat och det har jag svårt för. Man kanske inte ska blanda akutpatienter med “drop in”. Eller ha speciella tider för dropp in. Har framfört mina tankar.
   Och visst hoppas jag att röntgen visar på god läkning.

 3. Vilket fint tålamod du måste ha. Du låter inte ett dugg frustrerad eller verkar ha stressat upp dig. Undrar om jag skulle ha klarat detta. Jo, om jag var tvungen men det skulle krypa i mig det är ett som är säkert. För att vänta, det är inte min starka sida.
  Eloge till dig.
  Bra att du fick din röntgen så att du slapp att åka en andra gång, utan det blev inte i “onödan”.
  Nu håller vi tummarna för att allt ska visa sig ha läkt på bästa sätt. Du har ju rört på dig, gått och varit igång och är ju en exemplarisk patient, så det är säkert helt OK.
  Boken i lurarna, hann du lyssna färdigt på den?
  Ha det nu så bra det går och var rädd om dig.
  Varma kramar från mig.

  1. I vanliga fall har jag inte det. Men fick plocka fram det här. Det, envishet och humor gjorde att det löste sig.
   Jag har varit här på röntgen flera gånger tidigare men då i “annan regi” och dte har fungerat mycket bättre på alla sätt.
   Och att ordna med sjukresor är ju ett pyssel i sig och innebär också väntan.
   Nu blev det klart och jag hoppas läkningen ser bra ut.
   Nej, boken har jag lite kvar av. Men den är bra; Boken heter “Räkna hjärtslag” och utspelar sig 1937-39 och är skriven av Katarina Widholm. Och om hur livet då var för en ung flicka som kom som hembiträde från Hudiksvall till Stockholm. Tror du skulle tycka om den.
   Tack, jag fortsätter att skynda långsamt men är matt efter dagen.
   Många tankar och en varm kram. Var rädd om dig.

 4. Sedär, vi är kunder båda två på Rosenlund numera! Men så galet med röntgen som först inte funkade, men sen så gick det bra! Hoppas nu att höften läker som den ska.
  Jag blev ändå imponerad av “drop-In” tider på röntgen. Jag var ju på min 1-årskontroll av ci den 16 mars, då skickades en remiss till röntgen, och jag har nu fått en tid till 21/4….men men ,bättre sent än aldrig!
  Underbar bild på krokusarna!!
  Håller tummarna för att röntgen ser bra ut!
  Varm Kram

  1. Ja, idag var det inget lyckat besök. Har varit här på röntgen flera gånger tidigare och då i annan regi.Något som fungerade bättre. Jag fick ju –
   Minns ju när vi sågs här efter att du varit på besök- Trevligt.
   Här var det knepigt med blandningen av drop in och akuta patienter . Milt sagt oordning.
   Synd att du får vänta så länge. Tycker du borde fått förtur. Men kan tänka mig att det är en specialröntgen-
   Jag hoppas också att röntgenplåtarna visar på att allt läker bra.
   Kram och trevlig kväll.

  1. Jadå! Är ibland välutrustad- Humor medföljer också ofta. Tvvärr var det ganska ostrukturerat. Har varit här när det varit en anna “firma” som haft hand om det och då tyckte jag det var smidigare.
   Nu är det hela gjort och hoppas på att det ser bra ut.
   Kram

 5. Många gånger har vi sagt att “Man måste vara frisk för att orka vara sjuk”, inte är det lätt att kanske inte må bra och så hamna på ett ställe som detta. Är det sedan inte väl organiserat och personalen inte speciellt serviceinriktad blir det inte så bra. Det skulle behövas någon som styr upp en sådan arbetsplats. Sedan kan det eventuellt ha varit lite speciella omständigheter den här dagen, vem vet.
  Skönt ändå att du fick gjort din röntgenundersökning och främst att det blir ett positivt och bra svar!

  1. Lite så kändes det idag. Jag har varit här förr på röntgen och då har dte fungerat bra. (Annan operatör)
   Så tålamod, envishet och humor hade jag nytta av idag. Milt sagt.
   Nu hoppas jag också att allt ser bra ut på röntgenplåtarna.
   Tack för omtanken.

 6. Bra med drop in men ibland får man vänta längre än man tänkt men ändå skönt att det finns, Hoppas det gick bra med röntgen idag och allt såg lovande ut,kram

  1. Just här fungerade det ganska dåligt med drop in på röntgen. Tyvärr. Och oorganiserat. Men till sist ordnade det sig. Och givetvis ska akuta patienter komma först. Men just hur det hela organiserades här idag var inte det mest lyckade.
   Men nu är röntgen gjord och jag hoppas på att det ser “bra” ut.
   Kram

 7. Låter lite knepigt med både akutpatienter och drop in på en och samma gång. De kan ju inte veta mängden alls som kan komma av båda slag.

  Förmodligen har de haft luckor tidigare och bokade patienter kan strunta i att komma så de testar detta men gör nog om organisationen igen.

  Skönt du fick rtg gjord och att du tog fram ditt tålamod🙂det var klokt och ibland förstår man att det kan behövas och att ta allt med lite jämnmod medan andra gnäller. Och så mycket som ska fungera tekniskt idag och så mycket som kan fallera. Plus mer “mysko” grejer idag som sker som ingen vet varför.

  Tack och lov att vara pensionär som jag är med och då är man inte så stressad av tid heller. Men ibland kan jag tycka man har det för bra. När jag ser hur andra sliter och jag faktiskt är friskare och piggare än de. Trots ålder men pensionen har väl gett god återhämtning😉

  Tror att det blir bra resultat för dig och att det ser fint ut och som det ska.

  1. Det var just vad det var. Har varit här flera gånger tidigare och då i annan regi och det har fungerat utmärkt. Så detta blev milt sagt “roddigt”.
   Men envis och tålmodig är jag och utrustad med en del humor och det had ejag glädje av idag. Jag fick gjort min röntgen. För visst är det bökigt att behöva boka av och på sjukresor.
   Och tid har jag ju gott om.
   Nu hoppas jag att läkningen ser bra ut och jag fortsätter att skynda långsamt. Men tycker dock att jag är lite i en svacka.
   Å andra sidan vet jag ju att detta tar tid.
   Tack för omtanken.

 8. Snacka om tur eller ska jag säga skicklighet. Hursomhelst lyckades du med att bli röntgad och jag håller alla tummar och tår att allt ser bra ut med din höft. Med tanke på hur aktiv du har varit i stort sett sedan dagen efter operationen så gissar jag att du som vanligt ligger före din tid..
  Tror inte vi har drop-in röntgen här i Norrort. Ingen akutröntgen heller – tror jag. Då måste man uppsöka Akutmottagningen på Danderyds Sjukhus. Tror att Täby med omnejd remitteras till Unilab på nya Sollentuna Sjukhus, men mig vetande har de ingen akutmottagning för röntgenundersökningar.
  Företaget Evidia känner jag heller inte till.
  Lite märkligt att det finns så många aktörer inom sjukvården och att de inte ens är desamma i samma storstad.

  1. Det var nog både tur, lite skicklighet, humor,envishet och tålamod som gjorde att det gick vägen- Men jag var ganska slut när jag kom hem. Nu hoppas jag att läkningen ser bra ut.
   Jag har ju varit här på Rosenlund flera gånger tidigare på röntgen men då i “annan regi” och tyckte att det då var bättre ordning. Det har ju dykt upp många nya aktörer och Evidia kände jag inte heller till innan. Men nu har jag gjort bekantskapen.

 9. Så trist, men du skriver att tålamod, envishet och humor hjälper – ja det gör det ju. Men du verkar vara mest irriterad över organiseringen och du har påtalat detta läser jag i en kommentar. För även om du haft en bokat tid så hade du ju fått vänta ändå då akut går först. Det tekniska kan en inte rå över.
  Drop- in tycker jag är en bra ordning med ökande möjligheter …
  Nåja, du har ju tiden och boken hade du med:-)
  Jag förstår inte det här med var gränsen går vad du kan göra med kryckorna; vissa dagar är du som det verkar fullt aktiv i kollektivtrafiken och besöker här och där vilket såklart är en humörhöjare när du har det som du har det med lång jobbig rehab. Men 600 m till hållplats fungerar inte? Ja allt är ju relativt. Bra då att sjukresor finns. Hoppas nu att röntgenvisar gott resultat och at svaret kommer inom rimlig tid.
  Fortsatt trevlig kväll och bra rehab!

  1. Jag har varit här flera gånger tidigare på röntgen men då med en annan “organisatör”. Och de gångerna har det fungerat klanderfritt med att bland akuta patienter med de på drop in. Och tekniska problem rår ingen för men däremot ska inte informationen vara så bristfällig.
   Tid, tålamod, envishet och humor räcker långt. Och så var det idag också.
   Nu hoppas och önskar jag att allt läker som det ska och att röntgenplåtarna såg bra ut.

 10. Tålamodsprövande måste det ju vara att sitta där och så veta att man ska komma följande dag för att i alla fall få möjlighet att bli röntgad. Lite grann så kan det gå till här också, även om man har en tid…:)
  Nu håller jag tummarna hårt för att allt är som det ska vara, att allt ser bra ut! Boa sorte!
  Kram

  1. Ja, tålamod, humor och envishet var bra egenskaper idag. Men de brukar vara positiva att ha med sig. Jag har varit här tidigar eflera gånger på röntgen men då med andra “aktörer”. Tycker då det varit bättre ordning.
   Nu är det gjort och jag hoppas på att läkningen ser bra ut.
   Kram

 11. PS, tror att i läkningsprocess som är rätt omfattande så kan det bli en svacka en stund, tid eller dagar, att både kropp och hjärna säger sitt och sen blir det uppåt igen. Lite som i idrott efter mycket träning som du vet mycket om.
  Tror och det sägs så och är förstås lite olika från person till person. Men vila lite mer om det känns så. Och denna dag blev ju både lång och jobbig och så ovisshet hit och dit. Tar på krafterna verkligen. Så skönt ändå du fick ditt gjort.
  Ta väl hand om dig och hoppas på en rad soliga dagar nu.

  1. Stort tack, för uppmuntran och omsorg. Ja, det tar kraft att läka och det var ju ett rejält ingrepp och mycket så ska samsas inuti kroppen. Visst blev det en lång dag på sitt sätt, men skönt att ha röntgen gjord. Nu skickas ju resultatet till ortopeden så är det inte ok lär jag ju få veta det. Men överlag känns det bra.
   Önskar dig också fina dagar och visst hoppaa och önskar vi på sköna påskdagar.
   Ha det gott.

 12. Och jag som inte följt dig tidigare visste inte att du gjort en höftledsoperation. Hoppas nu att röntgenbilderna visade att allt ser bra ut och att din läkning går bra. Vet flera som gjort höftoperationer, alla med mycket lyckat resultat. Ja vid olika slag av drop-in gäller det nog att vara utrustad med både tålamod och humor och kanske en god bok att läsa i väntrummet.

  Så till en helt annan sak. Har försökt att följa din blogg men får det inte att fungera. Har skickat in min mailadress och tryckt på “prenumerera” men får inga mail om nya inlägg. Har också försökt att följa bloggen i min WordPress-läsare men får bara upp texten “Sorry there was a problem following xxxxxx. Please try again”. Vet du vad det kan bero på?

  För övrigt så önskar jag dig en fortsatt fin vecka! Ljuvlig krokusbild förresten …

  1. Hej Anita!
   Ja, skönt att röntgen blev gjord igår efter en del trassel och hoppas nu att läkningen ser bra ut. Och visst är det så att dessa operationer brukar ha lyckade resultat men det är lång rehabtid. Å andra sidan har jag ju tiden och skyndar långsamt.
   Detta med att det inte fungerar att prenumerera på bloggen är märkligt. Vet att det fungerar för en del och inte för andra. Tack för att du tar upp detta. Ska försöka få hjälp att få det hela att fungera.
   Krokusen tyckte jag var så vackra så igår när jag såg dem vid Rosenlunds sjukhus fick de komma med på bild.
   Önskar dig också en fin vecka och visst hoppas vi på vackert väder.

 13. Ja, du världen! Låter lite som min trasseldag med hemresan från Skövde via omvägar i förra veckan.
  Nu ska jag till Skövde igen idag.
  Håller tummarna för att din höft ser bra ut, vilket jag tror den gör, så mycket som du orkar med!
  Trevlig tisdag med stor och solig kram!

  1. Tänkte på dig. Men din upplevelse var klart värre.
   Jag hoppas höften är ok men bilderna lär väl visa det. Rör mig det jag kan och förmår men har föreskrifter att följa-
   Önskar dig lycka till idag.
   Varm kram

 14. Ojoj, det där systemet kändes inte helt optimalt. Skönt ändå att det löste sig till slut. Hoppas att du återhämtar dig bra. Varm kram och önskar dig en fin Valborg <3

  1. Nej, en del praktiska förbättringar har jag framfört för detta var inte optimalt. Men jag blev röntgad till sist. Bra så.
   Återhämtningen tar tid, längre än jag tänkt. Men får ta det lugnt.
   Önskar dig det bästa och en fin helg-

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *