Trevligheter Utflykter

Västerås – Med bokklubb och lunch på “The Steam hotell”

Igår var det äntligen dags igen för vår bokklubb. Hela sju månader har hunnit passera sedan vi sågs i slutet av februari, men nu skulle det alltså  bli av. Och vi skulle ses i Västerås. Av olika skäl blev vi en decimerad skara så vi två, Birgitta och jag, som kom från Stockholm bestämde oss för att ta tåget. Bokprat skulle det bli , en hel del annat prat också. Och en lunch var också inplanerad. På “The Steam Hotell,” vackert beläget nere vid Mälaren. Att det vackra vädret var med oss från morgon till kväll var helt klart en extra bonus.

SJ. Stockholm Central. Vi valde att åka i 1:a klass på tåget till Västerås. Vi valde att åka 1:klass på tåget till Västerås och hade vi hela övervåningen till vårt förfogande. Så var det på både dit och hemresan. Perfekt!

Till Västerås

Från början var det tänkt att vi skulle åkt bil men några fick förhinder och då såg vi tåget som ett gott alternativ. Och det var det. Vi var två som åkte men när jag köpte våra biljetter så fick vi platser en bra bit ifrån varandra. Detta av säkerhetsskäl. Tror det gick per automatik för man kunde inte boka platser bredvid eller mitt emot varandra. Stort säkerhetstänk här hos SJ. Men vi hade en hel övervåning för oss själva hade kunnat breda ut oss rejält. Så att ta första klass på tåget rekommenderas vad gäller säkerhetsavstånd. (Men bäst att själv förstås kolla upp vad som gäller för olika tåg.)

Västerås nådde vi på 50 minuter och vår vän Åsa, dagens värdinna, mötte vid stationen. En promenad hem dit och vi började med  förmiddagskaffe och jättegod äppelkaka med vaniljsås.

Västerås nådde vi på 50 minuter och välkomnades med kaffe och hembakad äppelkaka med vaniljsås. Västerås. Och Åsa välkomnade med förmiddagskaffe och äppelkaka.

Boklubben

har bestått i många år men deltagarna har skiftat lite under tid. Men vi är några som består.Vi träffades alla i Peking under åren vi bodde där och det var också i Peking som bokklubben startade.  Då kunde vi vara runt 10-15 deltagare och vi träffades hemma hos varandra. (Jag bodde och jobbade i Peking, på Svenska skolan,  från januari 2007 till december 2010 och en del under 2011. Jodå, maken var också med)

Nu när vi ses är det både mer fysiska böcker som finns med och sedan tipsar vi om och recenserar böcker vi lyssnat på. Lånar till varandra gör vi också. Väldigt bra att få så många och varierade boktips och roligt också att lufta sina tankar om dem. Bra samtal brukar det bli.  Nu började vi prata böcker men gjorde så småningom en paus för att promenera till “The Steam Hotell” för lunch.

Några av böckerna i den inbundna formen. Och till dessa kom säkert minst 25 andra böcker som vi lyssnat på eller läst. Här är det en blandning av böcker som vi läser; deckare, historiska romaner, “feel good” och aktuella böcker av allehanda slag.

“The Steam Hotell” i Västerås

Termometern visade på +23 grader och solen strålade vackert  så  ytterplagg var helt överflödiga. Vi gick en bit längs Mälaren och noterade att även här fanns det en hel del fritidsbåtar kvar i sjön.

Västerås bköd på strålande vakcert väder och Mälarens vatten glittrade. Västerås bjöd verkligen på en strålande dag. På alla sätt och Mälarens vatten glittrade vackert i solen.

Västerås. Det gamla åmgkraftverket som idag är "The Steam Hotell" och äventyrsbadet "Kokpunkten" Alldeles vid Mälaren, i det gamla ångkraftverket, ligger både “The Steam Hotell” och äventyrsbadet “Kokpunkten”.Båda lockar många besökare utifrån till Västerås. Och visst ser man att det tidigare varit ett ångkraftverk.

“The Steam Hotell” sett från Mälarsidan.

Entrén ligger  på “andra sidan”

För oss var det lunch som gällde. Bäst är att boka bord i förväg men man kan också i mån av plats  “droppa in” för lunch. När vi var här i går var det gott om lediga bord men det kan variera.

Läcker lobby med mycket rymd. 

Överlag är det “dämpad belysning”. Här en del av “loungen”/baren.

Mycket dämpad belysning även på toaletterna. 

Men desto ljusare i “orangeriet” där vi skulle sitta och äta lunch.

Här i orangeriets matsal är det möblerat med bekväma fåtöljer och soffor. Men armstöden gjorde det lite knepigt att skära maten. Men utsikten mot Mälaren gjorde att det snabbt föll i glömska.

Lunchmenyn  hade fyra rätter att välja på; en vegansk variant, en vegetarisk, en fisk och en kötträtt för 157 kronor. Vi valde alla fisken som denna dag var sej. Bröd med tapenade och extra sallad serverades till maten.

Prat, skratt och mat.

Riktigt gott och med många och väldigt fräscha “gröna” tillbehör.

Vi avslutar den sena lunchen

och strosar hem till Åsa genom ett Västerås som fortfarande strålar. Mer bokprat blir det innan Birgitta och jag fram på sena eftermiddagen på nytt tar tåget tillbaka till Stockholm. Även nu blev det 1:a klass och övervåningen i princip för oss själva. En annan resenär var dock synlig.

En jättetrevlig dag var det och mycket både bokprat och annat blev det också. Stort tack Åsa och Birgitta. Och vi saknade er som inte kunde vara med.

Västerås fortsatte att stråla hela dagen. Västerås fortsatte att stråla hela dagen.

Vill någon läsa mer om “The Steam Hotell” så har min bloggvän Anna övernattat här och kan ge en mer ingående beskrivning av sin upplevelse.

46 svar på ”Västerås – Med bokklubb och lunch på “The Steam hotell””

 1. Så otroligt trevligt att er bokklubb lever efter alla år. Det gäller att hålla liv i sånt speciellt nu i dessa tider!
  Det ser hur trevligt ut som helst. Vi hade också en kanondag igår, men idag är det lite si och så på den fronten. Hur är det med er spanska sommarstuga. Tänker ni åka ner något i vinter!?
  Kramar
  PS. Jag kommenterade i Evas blogg alldeles nyss och trodde att det var hos dig. Lite knäppt, men jag fick skicka henne en kommentar till.

  1. Ja, vi är sega. Men det är verkligen trevligt att ses. Och en hel del bokprat blir det också-
   Bosse är i den spanska stugan sedan ett par veckor tillbaka och kommer snart hem. Men den behövde verkligen tillsyn. Han har inte socialiserat så mycket och går man utanför tomten är det munskydd som gäller.
   Ja, detta med kommentarer som hamnar fel känns igen.
   Strålande väder i Stockholm idag. Behagligt.
   Kram

 2. Det lät ju supertrevligt! Vad kul att ni äntligen kunde träffas. Extra roligt, när fått vänta så länge.
  Det ÄR smart att åka 1 klass, men tyvärr har inte alla tåg detta. Jag har också tänkt på det. Dessutom behöver jag en buss som komplement, så det faller. Men nån gång ska det väl funka. Tyvärr sprider sig smittan igen.
  Här är allt bra.
  Dottern och jag letar läsplattor. Många är slutsålda i dessa tider. Och de ska ju passa för olika saker. Jag tänkte att det vore nog lättare med synen att e-bokläsa på en riktig läsplatta, som ett alternativ till att lyssna.
  Ha det fint, stor kram!

  1. Det blev en väldigt lyckad dag från morgon till kväll. Och så roligt att ses även om vi var en decimerad skara- Perfekt med tåg och första klass. Jag brukar ofta annars också, utanför Covid tider, åka första klass med tåg. Men det finns ju inte på alla tåg tyvärr. SJ har det dock på många av sina; t.om. till Uppsala.
   Jag hade en läsplatta. Har testat två i olika omgångar och i dyrare modell,men gillar de inte. Så de har vandrat vidare. Jag Men jag vet de som är förtjusta i dem- Jag lyssnar nu mycket och eftersom jag är ute och går långa sträckor fungerar det bra. Har också en bok (pappersbok) på gång. Är väldigt förtjust i Storytel och den kan man ju också ha med en läsplatta. Jag använder ibland min Mac när jag vill läsa och inte lyssna på Storytel och den är ju större än läsplattan.(Man kan där välja att läsa eller lyssna.Det kan man säkert med andra möjlighter också)
   Har varit på nya trevligheter idag så i kväll blir det att vila mig i form.
   Stor kram och trevlig kväll.

  1. Det blev en verkligt lyckad dag! Och perfekt blandning av böcker, mat och så trevlig samvaro. “The Steam Hotel” tror jag du skulle tycka om. Så läckert. Ska helt klart bo över här vid tillfälle.
   Att ta tåget och första klass var lyckat. Vi hade en övervåning för oss både på dit och hemresan.

 3. Jag blir så glad av att läsa om bokklubben som har levt så länge tack vare er ivriga läsare. Trevligt har ni alltid verkar det som av dina blogginlägg om era träffar. Första klass på tåget ser verkligen ut som första klass. Skönt för er att få ha mycket utrymme och god utsikt samtidigt. Härligt Ditte!

  1. Vi har ju hängt i och med länge i bokklubben och roligt är det. Vi har även haft träffar i Toerkov, på Sandhamn och i Göteborg så det är mer äm just en bokklubb.
   Att välja första klass är bra för där har SJ medvetet spridit ut resenärern.En hel övervåning för oss själva både dit och hem.
   En alltigenom trevlig dag och en dag att ha med sig.

 4. Så bra att det var så glest på tåget för då kan man känna sig trygg med resandet. Vilken trevlig dag ni fick på alla vis. God mat dessutom och trevligt bokprat så då kan man inte begära mycket mer!

  Kram och fortsatt fin torsdag!

  1. Perfekt med 1:a klass för där har man medvetet valt att sprida ut resenärerna. Vet att man gör det även i 2:a klass men där är det förstås fler resenärer- Det blev en väldigt lyckad dag på alla sätt. Så trevligt.
   Kram och trevlig kväll.

  1. Vi har träffats under många år och alltid så trevligt. Men sedan Covid slog sitt onda i oss har vi haft uppehåll. Men en säker resa och allt annt gjorde att det här blev väldigt bra.
   Skönt med lite ombyte av miljö.
   Stor kram

 5. Måste verkligen se till att besöka Steam snart, har en kompis som jobbar i köket och hon har tjatat länge. Så snart 10-dagars karantänsregeln i Norge tas bort. Då tusan!

 6. Så trevligt att ni fortsatt er bokklubb här i Sverige. Det verkar vara en bra idé att åka första klass på tåg….både för avståndet och bekvämligheten. Så mysigt det ser ut på hotellet..

  1. Vi har haft stor glädje av att ses här hemma också. Och nu när vi inte var bilburna blev det så bra med förta klass på tåget. Vi var de enda resenärerna här uppe på andra våningen.
   Hotellet var väldigt speciellt och var både ombonat, lite gammaldags och modernt på samma gång. Ett bra val för lunch. Skulle gärna bo över här på hotellet vid tillfälle.

 7. Vad kul att ni äntligen kunde träffas igen även om alla inte kunde komma med. Lunchstället gick verkligen inte av för hackor det heller 🙂
  Att åka första klass på tåget var också ett riktigt bra val i dessa tider. Själva är vi ute med bilen igen och det känns också tryggt.

  Ha det fint!

  1. Verkligen jättetrevligt!Och en bra mix av böcker, prat, skratt och god mat och dryck. Perfekt att ta tåg och första klass. Här var det bara vi på hela övervåningen som vi hade för oss själva.
   Ha det fint ni också.

 8. Det är så kul att er bokklubb “is still going strong”. Visst kallas ni också “Beijing ladies”, eller har jag fel? Minnet du vet;-) Det är likadant med Steam hotell. Kan inte minnas var jag läst ett utförligt reportage om hotellet. Måste ha varit på en blogg. Alla lovprisar stället och det är ju verkligen annorlunda och “inne”. Kan dock tycka att 157 kronor för en lunch är i dyraste laget. Det är ju nästan billigare i Stockholm. Men huvudsaken är ju att ni hade trevligt:-)

  PS. De tre understa böcker i högen har jag läst, och de gillade jag. DS.

  1. Det är nog mest jag som skriver “The Beijing Ladies” men det begreppet “ladies” är kanske inte det som beskriver oss bäst. Men det blev så en gång. Kanske har du läst mer utförligt om The Steam Hotell hos “TravelAnna ” som jag länkade till. Motsvarande lunch i Stockholm på ett liknande ställe hade inte varit billigare. Men visst betalar man också för miljön. Men väl värt vartenda öre. Maten var bra, miljön och utsikten också.
   Ska försöka spendera ett dygn här vi tillfälle.
   Kul att du läst de tre understa böckerna. Vår boklista blev väldigt lång så det blev ett litet urval som kom med här.

  1. Verkligen! Allt blev så lyckat och väldigt roligt att vi fick till en bokklubb och med många “goda och trevliga tillbehör”. The Steam Hotell är superläckert så här vill jag gärna spendera ett dygn.

 9. Så smidigt och behagligt att åka tåg till Västerås!
  Steam hotell har många bekanta varit på och berättat bara gott om det hotellet, är nyfiken att pröva på det.
  Vilken trevlig och bra dag ni fick i Västerås, så trevligt att träffas!
  Ha det fortsatt gott!
  Kram!

  1. Visst var det! Väldigt roligt att ses igen. Visserligen var vi en decimerad skara men så blir det ibland. Och i första klass var det verkligen “Covid säkrat”. Vi var ensamma i vagnen här på övervåningen. Många tänker nog inte på att första klass finns. Det blev en väldigt lyckad dag på alla sätt och även vädret var det. Är sugen på att tillbringa ett dygn här på hotellet vad det lider.
   Ha det bra du också.
   Kram

 10. Hej, så trevlig dag du fick vara med om, med vänner du inte träffat på ett tag. För det är ju så illa, man träffas mer sällan under omständigheterna som råder.
  Det såg jättemysigt ut på tåget. Och ingen trängsel alls. Likadant där ni åt er goda lunch. Det är ju inte oväntat men trist ändå, att klustersmittan sprider sig igen, det samtidigt som vanliga förkylningssäsongen sätter in snart. Men vad kan vi göra?
  Jag har försökt plädera för en bokcirkel här i byn, men inte fått nödvändigt gehör. Få se om jag lyckas bearbeta dem som är bokslukare att man kan få ut mycket genom att läsa samma böcker o prata om dem, tillsammans
  Nattikram från pörtet, ska lägga mig med i sällskap med Stina Ekblad ikväll igen, jag återupplever hela min barndom…
  Kramen

  1. Det blev så lyckat. Och väldigt smidigt och bra att ta tåg och första klass med väldigt gott om plats. Hela övervåningen för oss själva.(Tanken var att vi skulle fått åka bil men skaran blev decimerad så vår biltransport blev inte av.)
   Vad gäller smittan är det till att hålla avstånd och inte vistas i stora grupper .Men väldigt trist att den tar fart igen.
   Visst är det trevligt att ses och prata böcker. Även om vi inte så ofta läser “samma bok” så är det ofta så att vi gjort det ändå. Och jättebra med boktips, att kunna låna böcker och samtalen kring böcker och författare. Ja, samvaron är också viktig förstås. Hoppas du kan få ihop en liten grupp.
   Så fint att ha sällskap av Stina Ekblad. Låter spännande att du ska uppleva din barndom. Kanske kommer ett tips …
   Kram!

 11. Så roligt att ni kunde ses igen, även om inte alla hade möjlighet att komma.
  Det där orangeriet ser väldigt härligt ut. Tänk om man hade ett eget, skulle nog tillbringa nästan all tid där.

  1. Bokklubben startade i Peking och genom SWEA och sedan är vi några som fortsatt. Väldigt trevligt! Och extra roligt att ett par av oss inte bor i Stockholm men ändå brukar komma med. Och ibland har vi våra träffar hos dem.
   Orangeriet var väldigt fint och med en väldigt fin utsikt över Mälaren. Ja, hela hotellet är värt ett besök. Ska se om vi kan få till en övernattning här vid tillfälle. Fastnade för både miljön och läget.

 12. Åka tåg är bekvämt och avkopplande. Men alldeles för sällan jag gör det. Vi åker mest i egen bil var vi än ska. Trevlig att träffas så där och göra roliga saker tillsammans eller bara ta en fika och prata bort några timmar. Trodde dock de gick fortare med tåg mellan Stockholm och Västerås än 50 minuter, kanske tänker jag flyg 😊
  Fint hotell men läskiga toaletter, fy så skumt o trist. Skönt de var ljust där ni åt, ja och vacker utsikt också.
  En härlig dag fick ni.
  Kramiz

  1. Visst är tåg bra. Jag och maken gjorde oss av med bilen för många år sedan. (Ena dottern fick den) Vi bor ju inne i Stockholm och behöver den inte alls. Och skulle det vara så kan vi hyra eller låna tillbaka den. Men jag åker mer än gärna tåg. Nu blev det bra med tåg till Västerås som alternativ då våra bilburna vänner hade förhinder. Det är kortaste vägen 11 mil så tiden är helt ok.
   Toaletterna var väl mörka men orangeriet där vi åt desto ljusare.
   Det blev en riktigt trevlig dag på alla sätt.
   Kram!

 13. En härlig dag! En dag med vänner, god mat och vackert väder – och tänk att er bokklubb fortfarande finns kvar efter alla år. Häftigt!
  Kram

  1. En väldigt fin dag på alla sätt och även med vädret. Jätteroligt att bokklubben består men under våren har det inte riktigt fungerat med att ses. Men nu blev det av men decimerad styrka.
   Kram och trevlig fredag.

 14. Vilken underbar dag på så många sätt! Det är så härligt att höra om denna bokklubb och hur ni hållit ihop genom åren (även om alla inte är kvar). Vänner, böcker, trevliga samtal, mysig miljö och god mat – ja, det sammanfattar det mesta av livets goda. Fint väder hade ni också! Då glittrar allt lite extra minsann.

  Tänk att ni fick så mycket utrymme för er själva på tåget. Bra tips, att boka första klass då. 🙂

  Roligt att ni åt lunch på The Steam Hotel. Tusen tack för länken till mitt blogginlägg.
  Jag gillar verkligen sådana här koncept när man återanvänder gamla byggnader på ett kreativt sätt.

  Organgeriet åt vi frukost i. Perfekt med utsikten! Men visst, så bra ”ätposition” är det kanske inte när man sitter i fåtöljer i stället för på stolar. Men mysigt.

  Varm kram!

  1. Det blev en väldigt lyckad dag och så roligt att vi fick till en träff även om vi nu bara blev tre. Tåget och första klass fungerade jättebra. Ett gott alternativ när vi inte hade tillgång till bil. Bekvämt också.
   Jag mindes väl att ni var här och läste ditt blogginlägg med stort intresse. Nu blev det en trevlig lunch här på “Steam” men jag skulle gärna vid tillfälle göra som ni och stanna ett dygn. Byggnaden, miljön och läget är ju perfekt.
   Stor kram och trevlig helg

 15. Bokklubb, låter bra och jag förstår att det är fint att kunna utbyta tankar och ge varandra förslag och tips om böcker.
  Så bra ordnat av SJ. Att de bokar platser en bit ifrån varandra, av säkerhetsskäl. Nu hade ni ju en otrolig tur att det var så lite med folk just då ni åkte, bra med utrymme.
  Härliga bilder du visar, så roligt att se.
  Fin restaurang och god mat, det låter också bra.
  Som grädde på moset, sol och fint väder.
  Sköt om dig om trevlig fredag.
  Varm kram.

  1. Vi har ju träffats i bokklubben under många år, först i Peking och senare här hemma. Alla är inte med längre men vi brukar vara 7-8 stycken. Nu blev vi bara tre men så är det ibland. Men det blev väldigt lyckat med både böcker, samvaro, resa och mat. Att vädret dessutom var gynnsamt tackade vi extra för.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Stor kram

 16. Men va roligt att ses igen och ha sådär trevligt ihopa, det betyder en hel del 🙂 ser ljuvligt ut på alla vis ..kram å fin fredag

  1. Så fint att det nu blev av och perfekt att ta tåg och första klass. En verkligt lyckad dag på alla sätt.
   Önskar dig också en fin fredag.
   kram

  1. Jätteroligt att ses igen och det blev en verkligt lyckad dag på alla sätt.
   Stor kram och extra tankar. Det är ju fredag.

  1. Bokklubben är gammal men den består och det är alltid roligt att ses och prata böcker. Men mycket annat ingår också-
   Fint att få boktips och att låna böcker av varandra.Vår bilista blev lång och jag ska sammanställa den. Böckerna i bloggen blev bara en liten del av alla. Vi har ju inte setts sedan i februari så mycket har vi hunnit läsa.

 17. Härligt att bokklubben lever vidare. tänk så många olika syjuntor och annat man varit med i men som alla liksom får ett slut. Lite trist faktiskt men för dom flesta av oss så fylls livet med annat. SÅ kul att läsa och se bilder från min egen hemstad där jag levt i alla år. Tyvärr blir man även lite hemmablind så The Steam Hotel har jag bara varit inne i en gång och då enbart under en promenad vid Mälaren när väninnan och jag kika in i foajen… Men har bara hört positiva upplevelser från hotellet. Känns kul att staden får något som lockar besökare att hälsa på 🙂
  Tack för en fin berättelse och smart att boka 1:a klass… Kanske ska boka om min biljett när jag ska ner till Göteborg… Hmm
  Ha det gott i den vackra hösten!

  1. Jag är så glad över bokklubben som jag tror startade i Peking redan 2006. Och vi har blivit riktigt goda vänner. Nu var det sju månader sedan vi sågs för “Corona” kom emellan men annars ses vi ca var femte-sjätte vecka. Vad roligt att du har Västerås som din hemmastad. Vi har andra vänner här också så det har blivit många besök under årens lopp.
   Vi var väldigt nöjda med vår lunch på The Steam Hotel och jag har förstått att hotellet i sig lockar många. Även “Kokpunkten”.
   Att ta första klass var en god idé och gott om plats är det. Här är det en extra tanke med just avstånd. INte alltid lätta att ha det om det är många annars som reser. Vi blev t.o.m. placerade långt från varandra just för avståndet. Men det kunde vi ju lösa. Var ensamma här uppe.
   Ha det fint du också.

 18. Vilken trevlig dag! Trevlig tågresa, bokklubb, fika och lunch.
  Så väldigt längesedan jag var i Västerås. Jag trodde faktiskt det var längre mellan Stockholm och Västerås.
  Tänka att ni träffats i så många år.

  1. Det blev väldigt lyckat! Och roligt att få till det nu efter sju månader. Perfekt med tåg och första klass. Mycket prat, god mat och dryck och mängder av boktips.
   Ja, vi har hängt i sedan runt 2007. Kanske tidigare också. Jag kom inte med förrän 2008.
   Så roligt att en del av oss fortsatt här hemma. Stor behållning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *