Resor i Sverige Trevligheter

En upplevelse i Sandviken – Restaurang “The Church”

Förra veckan tillbringade vi några verkligt fina dagar på Högbo Bruk i Gästrikland, några km utanför Sandviken  där vi bodde på det trevliga brukshotellet.Och vi var verkligen jättenöjda med precis allt. En minnesvärd vistelse och upplevelse.  Vad vi bortsett från  när vi bokade vistelsen var att reservera bord till fler än en middag. Tänkte att vi kunde göra det på plats. Det hade man. Men med lite längre framförhållning än det vi hade. Restaurangen på Högbo Brukshotell är vida känd för sin matupplevelse.  Just hit till restaurangen tar många tar en omväg förbi för att njuta av just den goda “här och närproducerade” maten. (Nu också kraftigt  begränsade platser p.g.a. Covid 19)

När vi nu inte fick plats här till middag  fick vi tips från receptionen om en restaurang inne i Sandviken, “The Church” så här bokade vi bord. Och även här var både mat och miljö en upplevelse. Välkomna med hit.

Sandviken. Gästriklande. Restaurang The Church. En fin upplevelse både vad gällde mat och miljöRestaurang “The Church” i Sandviken. En upplevelse både vad gällde mat och miljö.

En upplevelse i Sandviken –

restaurang “The Church”.  Restaurangen är inrymd i en omvandlad och renoverad gammal baptistkyrka. Grundidén, berättade hovmästaren, ursprungligen kom från Irland och Dublin. Och visst märks  det genast när man kommer in i byggnaden att detta varit en kyrka. Känslan av en kyrka finns kvar och det gör även orgeln som går att spela på. För egen del gjorde jag inga sådana försök…

Men allra först när man kommer in i restaurangen så är det den  maffiga fyra meter breda ljuskronan  mitt i taket som hamnar i blickfånget. Och vilken takrymd. Vi blev ståendes och bara stirrade när vi klev in genom dörren.

Entrén till restaurangen.

Gästrikland. Sandviken. Restaurang "The Church". En upplevelse bara att kliva in här.En upplevelse bara att komma in genom dörren till restaurangen och mötas av detta. Och ett varmt välkomnade fick vi  av  den jättetrevliga hovmästaren.

Baren är belägen i mitten av restaurangen men under “pandemitiden” sker all servering vid borden. Runt hela lokalen kan man se tegelstenar som har knackats fram allteftersom renoveringen pågick.

Orgeln på läktaren. Här inzoomad.

Sandviken. Gästrikland. Restaurang "The Church". Äben ljuskronan var en upplevelse. Ljuskronan var från början tänkt att vara mindre med vi fick höra att den p.g.a. en miss i kommunikationen fick den här storleken. Även ljuskronan var en upplevelse att se.

Genast vi satt oss till bords blev vi serverade bubbel. Tack Johan Viberg (svärson) och  Shawn Afshari, krögare och en av restaurangens ägare.

Så var det då maten- En upplevelse även den.

Jag hade full fokus på miljön och min egen mat så jag missade bilder på de andras rätter. Men allt var så gott. Vi  fyra beställde; oxfilé tournedos ( mittbiten av oxfilen som är hög), laxfilé med grillad sparris och tillbehör,  högrevsburgare;inklusive alla tänkbara tillbehör och så mina “kravcertifierade” musslor- Vinkokta med fänkål och vitlök och serverade med grillat surdegsbröd, pommes och tryffelmajonnäs. Absolut njutbart. Men en förutsättning är ju att man tycker om musslor.

Gästrikland. Sandviken . Restaurang "The Church". Vinkokta musslor. Så goda. En upplevelse även detta. Mina vinkokta musslor. Försvinnande goda. En upplevelse även dessa. (Här syns det tyvärr inte direkt men även bestickskaftens design är inspirerade av kyrkofönster.)

Vilken takhöjd!  Här skymtar även orgeln. Öltapparna som finns här i baren är numrerade och ölsorterna kommer att bytas efter hand. En trappa upp  löper  en balkong runt lokalen.

Bardisken är nu avgränsad med rep för att ingen lockas att ta sig direkt hit. Koppar finns både i baren och även genomgående i inredningen .

 

Så ett tips.  Har ni vägarna förbi Sandviken så titta gärna in här på “The Church”. Tilläggas bör att de räknar sig själva som en “gastropub” . (Man kombinerar pubkulturen men med ett större och varierat utbud av mat- ) Vi kommer gärna tillbaka. Restauranger med god mat och dryck, fin miljö och god service uppskattas.

 

34 svar på ”En upplevelse i Sandviken – Restaurang “The Church””

  1. Har besökt många restauranger men detta var en upplevelse både miljömässigt och matmässigt.
   Och en god variation av mat fanns det på menyn.
   Musslor tycker jag om så detta blev bra. Men vi var alla fyra nöjda med den mat vi beställde.
   Roligt med restauranger som finns i olika miljöer .
   Rex i Umeå har jag ännu inte testat.

  1. Vi var helt fascinerade. Bara att komma på idén i denna lilla stad. Man kan komma in för att ta en öl eller annat att dricka eller äta. Uteservering fanns också men även där gällde bordsservering.
   Sverige har så mycket fint och det är roligt att besöka platser där vi inte tidigare varit. Sandviken har jag passerat många gånger men aldrig stannat till.
   Ha det fint du också. Skön sommarvärme här i Stockholm.

 1. Har besökt några “avkristnade” gamla kyrkor, det går liksom inte att få bort den kyrkliga prägeln helt och hållet, byggnaderna är ju som de är.
  Häftigt tycker jag på något underligt sätt och skulle nog inte tveka själv om jag fick chansen och hade råd med renoveringen.

  Ha det fint nu.

  1. Visst kunde man här både från ut och på insidan se att det varit en kyrka. Lite av meningen med det hela. Men så läckert renoverad. Och väldigt god mat och bra service dessutom.
   Minnesvärt.
   Ha det fint du också.

 2. Vilken häftig restaurang och miljön var verkligen något utöver det vanliga! Att maten dessutom var bra gjorde det hela ännu bättre. Ett spännande alternativ om man är i området kan jag tänka.

  Kram och god kväll!

  1. Vi var verkligen nöjda med allt. Fantastiskt roligt att en så liten stad som Sandviken har denna häftiga restaurang.
   Önskar dig också en fin kväll-
   Kram

  1. Man kan ju också stanna till här för en dryck om man inte vill äta. Och “The Church” tycker vi absolut är värd en titt. Kanske spelar ni även golf på Högbo bruks golfbana.

 3. WOW!!! Så läckert 🙂 Man kanske inte förväntar sig en sån restaurang i lilla Sandviken men där ser man…man kan även ute på “landet”!
  Tack för tipset, Ditte…kram!

  1. Så läckert att hitta denna restaurang här. Ett fint koncept och så härlig miljö. God mat och service var det också.
   Passerar ni här så titta in. Miljön är unik.
   kram

 4. Men så fint! Ser verkligen vackert och gott ut, gillar musslor!
  Denna kyrka känner jag inte igen, ligger den centralt i Sandviken?
  Nåja, var inte så intresserad av kyrkor i tonåren, då var det skolan i Sandviken och möjligen folkets hus med dans som lockade!
  Ha det gott!
  Kram

  1. En verkligt intressant och rolig restaurang. Och med så god mat och häftig miljö.
   Restaurangen ligger centralt i Sandviken, vid “torget” på Hyttgatan 28.
   Nja, kyrkor var väl inte huvudintresset i gymnasieåldern. Inte för mig heller.Men har ni vägarna förbi så titta in här.
   Kram

 5. Verkar klart intressant…och smakfullt! Tror nog ändå att jag väljer brukets hotell och restaurang nästa gång vi passerar Sandviken. “Kyrkan” kan nog vara väl så sevärd även utan matintagande. Nu missade vi allt då vi hade lite tidsbrist och bara var ute efter övernattning i skön miljö, där utmärkte sig Hedåsen, men kanske inte maten…
  Roligt med tips efter våra återkommande färdvägar, tusen tack, speciellt för Högbo!

  1. Tack för ditt tips om Hedåsen. Hade inte hört talas om det. Vi var väldigt nöjda med boendet och maten på Högbo Bruk men när vi inte tänkt på att boka plats för mat nästa kväll var detta ett väldigt bra alternativ. Vi gillade både maten, miljön och servicen.
   Vi kommer absolut att återkomma till Högbo Bruk och bo på hotellet där.

 6. WOW! Har nog aldrig sett en sådan restaurang, nästan så man bli religiös;-) Stället är ju helt fantastiskt, kan knappt se mig mätt på det. Sådana kyrkor gillar jag skarpt.
  Å precis som du hade jag också valt musslorna – dregel, dregel!
  Din svärson vet precis vad hans svärmor gillar:-)

  1. Det hade inte vi heller. Så speciell. Och inte är vi religiösa. Ett riktigt bra koncept att bygga om kyrkan till en restaurang/gastropub. Så god mat och jättebra service-
   Kul att svärsonen och ägaren överraskade oss.
   Är vi i trakterna igen så kommer vi tillbaka hit. Kändes inte alls trist att vi inte fick bord på Högbo Brukshotell. Här vidgade vi vyerna.

 7. WOW!!! Vilket ställe! Vilken makalös inredning och din mat såg suverän ut. Länge sen jag åt musslor nu, annat än enstaka i tapasform.
  Förstår att det stället gav mersmak 🙂

  Ha en fin start på helgen!

  1. Vi blev helt överraskade. Och helt fantastiskt att denna restaurang och miljö finns i lilla Sandviken. Så gott och väldigt trevlig i en otrolig miljö.
   Önskar er en fin helg och fortsatt trevlig resa.

 8. Vilken höjdarrestaurang och upplevelse. Det var ju till och med bra att ni missade att äta på Högbo brukshotell. Annars hade ni kanske inte fått vara med om den här upplevelsen. Jag är glad att du delar den med oss bloggvänner.
  Jag gillar också musslor och din tallrik ser väldigt inbjudande ut. Tack Ditte för ett härligt inlägg!

  1. Vi kände också så. Och det var hotellet som rekommenderade restaurangen.
   En helt fantastisk miljö och maten väldans god. Hoppas fler som har vägarna förbi stannar till här.
   Trevlig fredag

 9. Vilken byggnad. Den imponerar verkligen. Jag hade gärna sett den i verkligheten. Vi har också ett Sandviken här som är på tapeten just nu i dagens tidning.
  Kram

  1. En helt fantastisk restaurang inrymd här i den ombyggda kyrka. Så fascinerande miljö- Väldigt god mat vi vi också. Nog så viktigt.
   Intressant att ni också har ett Sandviken. Men jag vet att det finns ganska gott om dem i Sverige. Hoppas det är trevligheter om ert Sandviken.
   Kram

 10. Hej, nu lyckas jag inte hitta ditt inlägg om fototemat människor, kan du lämna en kommentar i min blogg med den exakta länken till inlägget så jag kan lägga till dig 🙂

  1. Visst ska jag göra det. Och idag kommer mitt inlägg om religiöst.
   Såg att jag i en kommentar till ditt inlägg om religiöst lämnat länken. Men det är å andra sidan inte så viktigt i sig.

  1. Det hade knappast inte vi heller. Men vi fick tips om “The Church” från både hotellet i Högbo och av min
   i dotter som kände till det.Så läcker miljö och väldigt god mat och bra service.
   Önskar dig en fin helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *