Stockholm Trevligheter Utflykter

Sjöresa till Nacka strand – En fin tur med middag

Tisdagens långpromenad genom huvudstaden satt delvis kvar i kroppen när onsdagen kom. Jag är ju lite i “oform” nu när jag varit indisponerad av både solskadebehandling i ansiktet och en operation i axeln. Men nu var det en ny dag och fler trevligheter på gång. Roligt och omväxlande.  Först blev det en tur till vårdcentralen för att ta bort stygnen i min axel.  Och fram på eftermiddagen  väntade en “njutflykt” i  form av en sjöresa till Nacka strand och middag tillsammans med döttrarna.Alltså en utflykt som är extra trevlig och njutbar.(Eget påhittat ord från 2014)

Stockholm. nybrokajen. En sjöresa till Nacka strand väntar. Nybrokajen och “Kanholmen” ska snart avgå och en sjöresa till Nacka strand väntar.  Detta är en “pendelbåt och SL kortet gäller. (Båten går ofta och har en del stopp under vägs. Slutstation är Ropsten på Lidingö. Karta finns i länken.)

 

Jag tar både ofta och gärna en sjöresa

och när jag nu bor i vår huvudstad som är omgiven av vatten ligger det nära till hands. Här finns en del pendelbåtar, både de som SL, Stockholms lokaltrafik driver och några i privat regi.(T.ex. de båtar vi kan ta från Södermalm och Hammarby sjöstad in till City. Biljett köper man ombord.)

Resan från Nybrokajen ut til Nacka strand tar mellan 35 och 40 minuter, lite beroende på antalet av och påstigande. Det är gott om plats ombord och man kan med fördel vistas utomhus. Ofta väljer jag att ta “pendelbåten” vid Saltsjökvarn, en hållplats närmare mig, men nu blev det vid Nybrokajen/Nybroviken.

Stockholm. Vår sjöresa till Nacka strand har just startat och vi har just lämnat Nybroviken. På väg. Vår sjöresa har just börjat. Här ligger Nybroplan inne i viken och Strandvägen, “Stockholms paradgata” till höger. Där ligger förutom många vackra hus (en del av dem är hotell) också restauranger både i vattnet och på land, charterbåtar och husbåtar. 

Gamla stan i motljus. Till vänster Riddarhlmskyrkan med sitt torn och därefter Tyska kyrkan. Stadhuset ligger inte i Gamla stan utan på Kungsholmen men tornet lyser upp. Tornet längst till höger tillhör Storkyrkan. 

Pendelbåten har sitt första stopp vid Allmänna gränd/Gröna Lund på Djurgården. Sedan blir det stopp vid ytterligare några bryggor på vägen .

Här skymtar Södermalm till vänster, Slussen, byggnadsområdet med sina kranar ligger rakt in och till höger ser man delar av Gröna Lund. 

Vi passerar de andra bryggorna Saltsjökvarn, Finnboda varv och Kvarnholmen och kommer sedan fram till Blockhusudden på Kungliga Djurgården.

Här går “sjövägen” in till oss.Danvikskananalen,  Danviksbron och till vänster restaurang Boule & Berså, vårt förlängda vardagsrum, som ännu inte öppnat för dagen. 

Här är det vind i håret i stället för i seglen. (Kepsen var med men höll på att blåsa av)

Nacka strand nästa

Näst sista stoppet före Nacka strand är Blockhusudden på Djurgården. Här fascineras jag alltid av Blockhusuddens fyr som varit placerad här sedan 1912. Den här fyren är världsunik för det var den första som blev försedd med en solventil.  Den ventilen ströp gastillförseln under dagtid och släppte på den kvällstid.  Fyren blev elektrifierad  1995 men hade då aldrig behövt repareras.

Stockholm. Kungliga Djurgården. Men sjöresa är snart slut men jag njuter av att se inloppet till Stockholm ligga framför mig. Min sjöresa är snart slut. Blockhusudden är sista stoppet före Nacka strand. Caféet här vid vattnet rekommenderas. Perfekt läge med god underhållning. I bakgrunden skymtar en del av Lidingö. 

Fyren i en annan vinkel. Rakt fram ligger Fjäderholmarna. Ett populärt utflyktsmål som man når med båt från Stockholm eller från Nacka strand. (Fjäderholmslinjen. SL- biljett fungerar inte.) Till höger är in/utloppet till Stockholm där alla fartyg passerar.

Framme i Nacka strand. När vi lämnade Stockholm var det ganska mulet men ju längre ut från stan vi kom desto bättre blev vädret. Och sol från en nästan klarblå himmel-

Nacka strand. Vår trevliga sjöresa är slut för stunden. Men vi ska ju hem också. Vår sjöresa är slut för denna gång. Ja, delvis. För vi skulle ju hem också.

Middag tillsammans med döttrarna på restaurang J väntade. Härlig miljö, jättetrevligt och väldigt gott. Så lyckat!

Finaste döttrarna. Tack för att ni finns.

Mitt val. En supergod toast Skagen med frasigt, smörstekt bröd och färska räkor från Smögen. Och ett gott glas torrt vitt vin.

40 svar på ”Sjöresa till Nacka strand – En fin tur med middag”

 1. Va kul Ditte! Tack vare dina tips så har jag och maken bokat bord på restaurang J ikväll! Vi tänker ta SL-båten från Nybroplan som du tipsat om, ska bli jätteroligt!
  Kram!

  1. Vad roligt! Härligt väder är det ju också. (Om båten är märkt med X så går den direkt. Gäller även hem- Står även markerat i tidtabellen)
   Önskar er en jättefin kväll. (Jag valde igår två förrätter. Goda båda.)
   Kram

    1. Man kan ta en 1/2 portion för det är mäktigt. Finns på menyn. Jag har som ensam rätt ibland valt en hel och blivit riktigt mätt.
     kram!
     Ha det gott!

 2. Vilken härlig dag tillsammans med dina fina döttrar och vilken god mat du valde. En rätt helt i min smak kan jag säga. Perfekt med en båttur dit och bra att kunna vistas ute om man så önskar. Dessutom så såg det luftigt och bra ut på restaurangen.

  Kram och god torsdagskväll!

  1. Visst blev det! Och vädret blev bara bättre och bättre så man öppnade restaurangen allt mer- Verkligt luftigt är det här och man tar emot färre gäster. även utomhus är det glest.
   Jag gillar ju båtturer och ombord är också antalet begränsat och de går var 15:de minut under delar av dagen då många reser.
   Så gott! Och miljön är så trevlig-
   Kram och trevlig kväll.

  1. Ansiktet är nästan läkt nu. Bara lite kvar i pannan och vid näsan. Så skönt. En fin eftermiddag och kväll blev det i Nacka strand med döttrarna och med god mat i fin miljö.
   Balkonghäng här och inte ett moln. God underhållning i kanalen också-
   Trevlig kväll.

 3. Toast Skagen och räkor gillas.
  Ser gott ut med ett glas vitt.
  Bra att de tar emot färre gäster.
  Hotell J har vi bott på för ett antal år sedan.
  Högst upp med en jättestor terass.
  Åt då på restauranten.

  1. Hotell J är jättefint och bra läge om man vill bo lite utanför stan. Har varit här då och då men eftersom vi bor ganska nära har vi inte bott kvar. Restaurang J har bra mat med fokus på fisk och skaldjur och i fin miljö. Här äter vi då och då från tidig vår till en bit in på hösten-
   Kul att du också varit här.

 4. Åh, vad härligt! Först av allt tänkte jag på dig och dina åkommor. Blev glad när jag såg dig med vind i håret och såg att dina skador verkat ha läkt fint 😀
  Resten var bara plus, så god mat och så gott umgänge, plus i själen!
  Stor kram!

  1. Verkligen! En jättefin eftermiddag och kväll. Och tur med vädret hade vi.Mina sår har läkt bra och nu är det bara lite i pannan kvar och på näsan. Så skönt. Paus nu tills i september.
   Så härligt att träffa döttrarna i denna fina miljö och väldigt gott var det också. Gott om plats på restaurang J. Nog så viktigt. Likaså på båten både dit och tillbaka.
   Stor kram från balkongen.

 5. Vilket härligt inlägg med världens bästa avslut – middag med döttrarna på J, n av mina favo restauranger som alltid levererar. En riktig njutflykt (ordet har jag anammat, och det är jag inte ensam om har jag sett:-) ). Den bästa bilden och den som gör mig riktigt glad ar selfien. Så fint ditt ansikte ser ut. Helt otroligt med tanke på “skräckbilden du la upp för några veckor sedan. Hoppas att såret på ryggen ser lika fint ut.

  PS. Kul att Susjos och hennes man lät sig inspireras av dig och troligen sitter och äter på J just i denna stund:-) DS.

  1. Tackar! Det blev verkligen en jättetrevlig eftermiddag och kväll. På alla sätt. På J är det glest mellan bord och gäster och det var det föra gången också. Miöjön här ute är också så trevlig. God mat och bra personal gör det hela än bättre.
   Ansiktet har läkt bra och jag har till hjälp haft kortisonsalva. Är så glad för detta. Lite i pannan är kvar och vid näsan men i övrigt syns inte mycket.
   Vad gäller såret på ryggen så togs alla 13 stygnen bort men såret är inte riktigt läkt så jag måst nu vara extra försiktig under några veckor. Risk för infektion finns så jag ska tillbaka nästa vecka för omläggning.
   Jätteroligt att Susjos och maken är på J.s i kväll. Hoppas att de blir nöjda.

  1. Tack! Ja, här var det vind i håret. Ansiktet är nu nästan läkt och det är så skönt. Är glad för att jag har bra “läkkött”. Bara lite kvar nu och ny hud har kommit fram.
   Vi hade en jättefin eftermiddag och kväll. Att kombinera en båttur i vackert väder, träffa döttrarna och äta en god middag tillsammans i fin miljö är lycka.

 6. Det ser görgott ut! Och sällskapet var stråt vassare! God mat i bästa sällskapet, små guldkorn att lägga in i minnesbanken! Nästa gång du åker en pendelbåt, kan du inte fota lite interiör också? undrar nyfiken lantlolla…
  Kramen

  1. Det blev en verkligt lyckat eftermiddag och kväll. Och allt var “med oss”.
   Visst ska jag nästa gång ta lite bilder inifrån båten. Båtarna ser ju lite olika ut. Men jag kan ta några olika varianter. Absolut. Och trångt är det vare sig inomhus i båtarna eller ute på däck.
   Kram och trevlig fredag.

 7. Länge sen jag var på J, brukade vara både gott och trevligt och fint att sitta vid vattnet!
  Men ordet “njutbar” kan du väl inte ha hittat på för bara några år sen – jag tycker det har funnits jättelänge, har det alltså inte det????

  1. Nej, det var inte njutbar utan “njutflykt” – alltså en utflykt som är extra njutbar som var ordet jag tror jag kommit på. Hade inte sett det någon annanstans tidigare.
   Restaurang J i Nacka strand besöker vi gärna. Både båtresan dit, miljön och maten uppskattas.

  1. Jag uttryckte mig kanske lite oklart. Nej, det var inte njutbar som jag kommit på utan “njutflykt”. Alltså en utflykt som är extra njutbar.

 8. Vilket bra sätt att ta sig på med pendelbåt och lagom båttur på 45 minuter. Jag förstår att du hade en fin kvalitetstid med dina fina döttrar <3
  Kram

  1. Jag tar gärna båten när jag ska någonstans eller promenerar. Ofta går det också så bra att kombinera. En fin eftermiddag och kväll blev det med döttrarna i trevlig skärgårdsmiljö och med god mat. Ja, båtturen gillas också.
   Kram och trevlig fredag.

 9. Härligt! En underbar utflykt … och skönt att se att dina besvär i ansiktet är så mycket bättre – hoppas axeln också är det!
  Jag har aldrig haft något behov av att besöka Stockholm … har tyckt att det bara är en massa folk och en massa bilar, trångt och jobbigt – men genom dina inlägg så har jag ändrat mig – och längtar efter att ta en tur till huvudstaden! Tack för alla underbara inlägg, med beskrivande texter och jättefina bilder!
  Önskar dig en ny fin dag!
  Kram

  1. Tack, ansiktet är nästan läkt nu. Bara lite i pannan och vid näsa kvar. Så skönt. Och jag slipper ny behandling tills i september.
   Stockholm har så mycket annat än bilar och människor som irrar runt. Jag söker mig ju inte till just detta. Kommer du till huvudstaden och vill så ska jag visa dig en helt annan sida av Stockholm.
   Tack, Anki för fina ord. Välkommen till huvudstaden.
   Önskar dig en fin fredag. Här ser det lovande ut med en molnfri himmel.
   kram

 10. Tack för bra tips på utflykter i huvudstan det är kul att se alla dina små turer.
  Roligast är förstås att du är på bättringsvägen.

  1. Tack, mycket bättre är jag. Och bättre ska det bli. Ansiktet är nästan läkt och det är bra. Såret i den opererade axeln tar tid på sig att läka. Men dte var djupt och många stygn.
   Roligt om jag kan bidra med lite tips.
   Önskar er fortsatt fina dagar.

 11. Tack för båtturen på Stockholms vackra vattenleder! 🙂 Såg att du inspirerade Susjos också, himla bra med tips på bloggar ju 🙂

  Ditt ansikte ser jättebra ut nu – skönt! Hoppas såret på axeln också blir bra snabbt nu när stygnen är borta.

  Ha en finfin fredag!

  1. Stockholm är ju en fantastisk stad på så många sätt. Och tillgången till vattnet och möjligheterna att ta sig runt där med dessa pendelbåtar uppskattar jag verkligen.
   Jag såg att Susjos blev inspirerad till ett besök och hoppas det blev lyckat.
   Ansiktet är nästan läkt och det är så skönt. Likaså att jag nu kan vänta till i september med nästa omgång- Har ju axeln kvar att ta hand om mig. Helt läkt är inte axeln så konvalescensen får pågå ett tag till.
   Strålande sol här idag.
   Önskar er också en fin fredag.

 12. Men va härligt Ditte 🙂 vackert o skönt med vind i håret …ja en barns är man tacksam över o har man en fin relation är det ännu bättre vilket ni har som jag förstår 🙂 njut av dagen o ha det gott kram <3

  1. Det blev en jättefin eftermiddag och kväll och med något av det jag verkligen tycker om. Döttrarna, en sjöresa, god mat och fin miljö. Det varckra vädret gjorde förstås sitt till.
   Ja, döttrarna och jag har en väldigt god relation som jag är så glad för. De har gett mig så mycket glädje genom åren.Ja, barnbarnen också.
   Ha det så bra du kan.
   Kram

  1. Kanske kan du vid tillfälle ha möjlighet att ta en tur med båt här i Stockolm.. Hoppas. För det är så fint att se staden från vattnet.
   kram

 13. Så himla härligt att få sig en tur ute på vattnet, man kan ju verkligen se mycket! Har sån respekt för vatten så vet inte hur det skulle kännas, var så längesen jag åkte båt men som sagt verkar det härligt och som en mysig upplevelse! 😀

  1. Det var det verkligen. Och så fint att träffa döttrarna och äta middag tillsammans. Tur med vädret hade vi också-
   Och säkert är det svårt att veta hur du skulle tycka att det var med en båttur. Men kul att ud var med via bloggen och mig.

 14. Åh, en sån trevlig njutflykt (mycket bra ord)! <3 Stockholm är så oerhört vackert och dessa platser känner jag väl till.
  Min mamma älskar Blockhusudden och jag minns ett gemensamt besök där när vi just tog båten till Nacka strand. J är ett mycket trevligt ställe, det tycker vi med. Den gången tog vi ett glas cava med utsikt mot vattnet men jag har även ätit där tidigare.

  Tack för turen som du skildrar så fint i både ord och bild! Så skönt att du har fått ta bort stygnen nu också.

  Stor kram!

  1. Ja, det blev en så lyckad “njutflykt”. Fint både att träffa döttrar, god mat och en fin promenad. Blockhusudden är fint och dit tar vi e tur då och då. Vad roligt att du varit till Blockhudden med din mamma och även till Nacka strand. Jag har ju en dotter som bor här så vi är här då och då. Och bara att slå sig ner här vid vattnet med något gott att dricka är så fint. Och lite skärgårdskänsla blir det.
   Jättetrevligt att du var med.
   Stygnen är borta men såret är inte läkt. Det var djupt så jag får vara varsam ett tag till. Men det får gå-
   Stor kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *