Stockholm Utflykter

Premiärtur- Ny pendelbåtslinje mellan Stockholm till Vaxholm

I måndags, den 17/8, var det premiär för en ny pendelbåtslinje i Stockholm. En båtlinje mellan Strömkajen i Stockholm och ut  till Vaxholm i Stockholms innerskärgård.  Och visst var vi med på denna premiärtur.  I varje fall på premiärdagen.  Stockholms Lokaltrafik, SL, har i samarbete med Vaxholmsbolaget öppnat linjen och det är den “vanliga SL taxan” som gäller.(Månadskort på SL och reskassa gäller) I och för sig är det ingen nyhet att ta en båt vare sig till Vaxholm eller ut i skärgården. Men nyheten ligger i att det nu är SL som ansvarar för trafiken och i samarbetet med Waxholmsbolaget. Båtarna har SL:s flagga på sig så att det blir tydligt vilken båt som gäller. (De har även  tidigare haft samarbete på olika sätt)

Storckholm. Grand hotell och Strömkajen. Vi är snart på väg på vår premiärtur till Vaxholm med pendelbåten i regi av SL, Stockholms lokaltrafikStrömkajen i Stockholm, vid Grand hotell. Vi är på plats i god tid för denna premiärtur med SL-båten ut till Vaxholm.

 

Dags för premiärtur med pendelbåt till Vaxholm

Denna nya tur är på försök under två år och man vill i sammanhanget avlasta bussar och tunnelbana men också ge resenärerna en upplevelse på vägen.  Det finns två linjer 83 och 83X. Linje 83 angör fler bryggor och  resan till Vaxholm tar ca  1h och 15 minuter. Linje 83X angör färre bryggor och restiden blir kortare, ca 55 minuter. Och cykel kan tas med i mån av plats. Vanlig SL- biljett gäller och den kan köpas i hos bl.a.  Pressbyrån eller i “SL- appen”. Har man reskassa så gäller den men en förutsättning är förstås att man har pengar kvar så att det räcker. Tidtabellen finns här. Vill man fortsätta med båten  till Rindö och Grenadjärbrygga, sluthållplats, tar det ytterligare 15 minuter. (Men inte alla turer går dit eller startar där. Finns noterat i tidtabellen)

Vi bestämde oss för att försöka komma med båten klockan 11 och valde då att ta oss till Strömkajen, vid Grand hotell.Båten stannar i och för sig även vid Slussen, som varit närmare för oss. Men vi satsade på utgångshållplatsen eftersom vi räknade med att det var många resenärer som ville testa. Och båten tar nu i pandemitider ett begränsat antal passagerare. I vanliga fall tar den ca 340 personer men nu tror jag det var 100 som gällde.

Stockholm. Strömkajen. Och dags för oss för premiärtur med pendelbåten till Vaxholm. Premiärtur för oss. För själva båtlinjen var det inte så. En tur hade avgått redan klockan 9 på morgonen.

Kartan syns bättre på SL:s hemsida men man får här en aning om pendelbåtens resväg.  Start vid Strömkajen i Stockholm och de olika bryggorna/stoppen är markerade. Och de flesta turer har sista stoppet vid Rindö och Grenadjärbryggam-

Vår premiärtur gick från Strömkajen i Stockholm och till Vaxholm. Många stopp på vägen och man kan fortsätta till Tynningö, Ramsö och ett par ställen på Rindö. Vår premiärtur gick från Strömkajen i Stockholm och ut till Vaxholm där vi steg av.Men de flesta turer fortsätter till Rindö västra, Norra Tynningö,Ramsö och till Östra Rindö och Grenadjärbryggan.

Fin premiärtur

Vi har ju åkte en hel del med pendelbåtarna i Stockholm och tycker att det är perfekt att använda det vatten som omger stan för transporter. Men nu skulle vi alltså ta pendelbåten till Vaxholm. Vi var på Strömkajen 10.35 och var först i kön. Vi var också först ombord. Fann genast en perfekt plats  en trappa upp, utomhus i aktern.  Överallt skyltar om att hålla avstånd och personal som påminde.

Det visade sig vara helt rätt tänkt att ta oss till Strömkajen för det blev inga stopp förrän vi kommit en bit ut i skärgården. Båten var fylld med ca 100 resenärer. Och sedan tog man ombord lika många som lämnat.

Här passerar vi kända trakter.  Till vänster uteserveringen Boule & Berså och Danviksklippan rakt fram Danviksbron och till höger slår vi oss ofta ner när vi är ute och går. Perfekt vy över inloppet till Stockholm och över till Djurgården. 

Nacka strand passerade vi utan att stanna och hit har vi ofta tagit pendelbåten En behaglig båttur och vi brukar då gå på pendelbåten vid Saltsjökvarn. Båtarna hit går flera gånger i  timmen så det blir aldrig särskilt mycket folk. även här är antalet passagerare begränsat.

I bakgrunden skymtar Svindersbron. En bågbro över Svindersviken som leder över till Kvarnholmen. Bron invigdes 2016 och har underlättat för alla de som är boende på Kvarnholmen att ta sig in till stan. Till vänster Nacka strand  med sitt “signum” av Carl Milles,  den vattensprutande, 23 meter höga statyn, “Gud Fader på Himmelsbågen.

Vi passerar Nacka strand. Inga passagerare har lämnat båten så inga nya kan komma med.

OIStockholms innerskärgård. Ingen trängsel på denna premiärtur till Vaxholm.Gott om plats både på däck och i salongerna. Ingen trängsel på denna premiärtur. Inte på däck och inte i salongen. Och de som satt tillsammans reste i sällskap. Gott om plats även nere i salongen men prioriterade platser, väl tilltagna, för de i “riskgrupper”.

Det går undan här ute men utsikten hinner vi med.  Långt där borta skymtar vi Globen.

Fjärden ligger blank. Och vi njuter av den vackra dagen. Perfekt plats här i aktern med helt fri utsikt. Så välkänd vatten men likväl  så njutbart. 

 

Detta är välkända vatten

och  även hus och bryggor är välkända. Undrar om det hänt något om något ändrats sedan förra gången jag åkte här.

Verkligen ett sjönära läge.

Här på ön finns en “hållplats” både för pendelbåten och Waxholmsbolagets båtar. Denna dag var det en passagerare som steg av här men ingen kom på. 

Vi närmar oss dagens mål. Vaxholm.  Antal fritidsbåtar ökar och det är inte utan att vi blir vi sugna  på båtlivet igen.

Vaxholm nästa! Vår premiärtur vlev riktigt lyckad och det blev även resten av dagen. Vaxholm nästa! En riktigt lycka premiärtur blev det. Och det blev dagen i Vaxholm också. Välkomna med hit i morgon.

 

38 svar på ”Premiärtur- Ny pendelbåtslinje mellan Stockholm till Vaxholm”

 1. Vilken trevlig premiärtur det blev. Hoppas att det ska falla väl ut med de nya båtarna. Jag tycker det är ett trevligt och charmigt sätt att ta sig fram på vatten och att man utnyttjar möjligheten. Härliga bilder som vanligt.

  Kram och god onsdag!

  1. Tack! En ljuvlig dag och verkligen en lyckad tur. Både dit och hem. Och så bra att man använder vattenvägarna.Bra att det var gott om plats. En strålande dag var det. Och kostnaden för denna resa är ca. hälften mot Vaxholmsbolaget. Bra det också. Vi tar ju gärna båtarna åt olika håll och kommer att fortsätta med det.
   Önskar dig också en bra onsdag.
   kram

 2. Härlig båttur.
  Vad bra med begränsat antal passagerare och plats för de i riskgrupp.
  Då känns det ok åka med.
  Färdas på vatten gillar jag också ,när tillfälle ges.
  Här väntar utomhusmiddag.
  Gazpacho , smörgås och liten grekisk sallad.

  1. En supertrevlig dag blev det på alla sätt. Och vi är ju gärna på sjön. Nu har vi ingen egen båt så vi passar på när möjligheterna finns. Vi sitter gärna ute på däck och även där var det luftigt.
   Utomhusmiddag här också. Högrevsburgare.
   Men till lunch blev det melonsallad, tomat och mozarella och hemgjord skagenröra på smörstekt bröd på en botten av avokado. Gazpacho är så gott och det blev det igår som förrätt.
   Önskar er en god kväll och middagen blir ju perfekt.

 3. Jag njuter av att åka båt! Och mer vänligt i dessa tider med frisk luft omkring sig.
  En gång har jag varit på Vaxholm och det var den sommaren som jag berättat om när barnen var små och jag var på Hasseludden.
  Finfina bilder från er tur och man lär sig hela tiden att arrangera med avstånd och markeringar. Det är vår nya vardag.
  Jag var förresten iväg på lite kul idag medan Telia låg nere. Tydligen strul på många ställen i Sverige, men nu funkar det.
  Stor kram!

  1. Vi har under våren och sommaren åkt en hel del båt och just att man kan vara är utomhus och att antalet passagerare är begränsat gör att det är ganska enkelt att hålla avstånd. Till Vaxholm har jag åkt sedan jag var barn och våra döttrar också .Och senare när vi hade båt passerade vi här och stannade ofta för att äta glass eller äta lunch/middag på hotellet.Och det är perfekt att göra en tur hit över dagen.
   Jag är ju inte så orolig av mig men försiktig och håller avstånd och träffar vänner utomhus. Döttrarna och barnbarnen träffar vi ibland inomhus eller när vi åker i samma bil.
   Roligt att de u var ute på trelvigheter. Sådant piggar upp. Ja, i morgon ska vi iväg på en ny njutflykt med vänner och börjar även då med båt. Lika bra att passa på.
   Vi njuter kvällen på balkongen. Så behagligt och god underhållning.Är alltför varmt där mellan 11 – 16.30 och det trots markis.
   Stor kram

  1. I måndags var det perfekt att ta pendelbåten. Men jag rekommenderar att ta den från Strömkajen eftersom det är begränsat antal passagerare som kommer med. Bra att vara i god tid också om man vill sitta ute. Och vi såg de som hade bil med sig och som fick flytta den med jämna mellanrum. Hem steg vi av vid Slussen.

 4. Grand Hotell ser otroligt maffigt ut från sjönivån. Det känns nästan som en anrik byggnad i Paris faktiskt.
  Du har verkligen järnkoll på allt. Eloge! Jag menar att du visste om den nya båtlinjen och att det var premiär för den just igår. Härliga bilder från resan till Vaxholm, som ju är nästan på min hemmaplan. Har varit där hur många gånger som helst. Vaxholm är en härlig “by” under sommaren, men jag skulle inte vilja bo där under vintern, då orten är död.
  Ska bli skoj att läsa vad ni har gjort i Vaxholm, som gör sig bäst med en blå himmel som bakgrund:-)

  1. Tänkte också på det. Tror det vackra ljuset bidrog till detta. Jag får ju en del info och nappar på det jag tycker känns bra. Och detta blev så trevligt. Ni bor ju så nära så då är det ju meningslöst att först ta sig in till stan. Smidigt med bilen men lite knepigt med parkeringen. Men uppe vid skolan eller vid kyrka brukar det finna platser även när det är många här.
   Vi har ju varit här så många gånger och det var främst båtresan vi ville testa. Men Vaxholm är alltid trevligt. Vi gillar ju både vatten och båtar. Och även miljön här är vi förtjust i. Tur med vädret hade vi helt klart.

 5. Vilken härlig premiärtur! å tack vare dej har jag ju också provat på SL:s pendelbåtar, till Restaurang J, som också var ett tips från dej! Tack än en gång!
  kram!

  1. Det blev både en lyckad premiärtur till Vaxholm och en lyckad dag där. Verkligen kul att du testar “mina tips”.
   Och till Nacka strand åker vi ofta. Idag tar vi en ny tur och fortsätter från Nacka strand över till Lidingö.
   Kram

 6. Verkligen alldeles fantastiskt detta att kunna ta sig ut på det viset … en härlig premiärtur fick ni och vädret var passande med sol och blå himmel! Det blir trevligt att få se lite mer av Vaxholm … ännu en plats där jag aldrig varit! Tur jag har dig, Ditte! Efter alla dina fina guidningar och bilder så känns det som jag lärt känna vår huvudstad allt bättre ! Tack för det!
  Kram

  1. Visst är det! Dagen blev så lyckad med allt. Vaxholm har vi besökt många gånger och det är en ljuvlig sommarstad. Och nu när många börjat jobba och få turister är på plats var det här gott om plats för alla. Jodå, det var många här nu också men mer lagom med folk.
   Det är så roligt att du hängt med mig runt i Stockholm på mer eller mindre guidade turer. Och jag vet att vi är en grupp som traskar på här tillsammans,- Idag blir det ännu en njutflykt och till för oss ganska “nya” trakter. Ska bli jätteroligt.
   Kram

 7. Vilken härlig premiärtur det blev!!! Och vädret visade sig från sin bästa sida, likaväl som vår huvudstad <3 Den där färjan som jag ser på Vaxholmsbilden, den har jag faktiskt åkt med, det tyckte jag var lite kul att få se!
  Ha en toppentorsdag, Ditte <3

  1. Turen blev så lyckad! Och visst gjorde det vackra vädret sitt till. Extra roligt att du åkte med den här båten som vi tog vår tur med och kände igen den.
   Önskar dig också en fin torsdag.

 8. En härlig tur, tack 🙂 ja av kunde jag gå men jag hade gärna stannat i den lilla söta stugan vid bryggan där såå fint 🙂 kram å fin dag

  1. Vi är väldans förtjusta i både skärgård och båtar så det blev en jättebra dag. Och det finns mängder av små och stora hus precis vid vattnet. Alla är äldre (man får inte bygga så här nära vattnet nu) och jag kunde gärna tänka mig ett litet hus här- Men det handlar då om mångmiljonbelopp.
   Önskar dig också en fin torsdag.
   Kram

 9. Men vilken bra grej! Snyggt av SL (och Waxholmsbolaget också såklart) att starta upp denna linje. Smart av er också att ta er till starthållplatsen 🙂
  Vilken fin premiärtur ni fick! 🙂

  Ha en härlig dag!

  1. Vi är ju väldans förtjusta i bård skärgård, båtar och båtturer så vi ville gärna testa. Här har vi ju åkt många gånger men att ta en tur till Vaxholm o vackert väder är alltid trevligt. Väldigt bra också att antalet passagerare är begränsat så att det är gott om plats.
   Lite svalare idag och det tackar vi för. Och en ny njutflykt väntar
   Önskar er också en fin dag.

 10. Jag älskar att åka med skärgårdsbåtar. Ni fick en härlig premiärtur ut till Vaxholm. Så bra att kunna ta båten. Vi har inte åkt ut i vår skärgård i år. Det har varit kaos och kalabalik på Saltholmen hela sommaren. Alla båtar startar ju där. Snart kan vi nog ta en tur ut till Donsö där Mabel bor! Hoppas skitviruset snart ger med sig!
  Kram

  1. Just detta med många resenärer och trängsel har hindrat oss från att ta oss längre ut i Skärgården. Men här är platserna begränsade och ca 1/3 av passagerarantalet mot i mer vanliga fall.
   Hoppas ni snart kan ta en tur till Donsö.
   Och förstås att viruset dör.
   Kram

  1. Visst är det. Och just Vaxholm,i Stockholms innerskärgård och bara en timmes båtresa från Stockholm är väldigt fint. Och populärt. En fin sommarstad.

 11. Vilken vacker båttur ,-) ser härligt ut,-)
  Fin ö och vilket hus det röda med grönt tak! Bra att kunna ta båten ,-)!
  Härligt väder som gör dessa mysiga utflykter möjliga!
  HA DET jättefint KRAM Primrose ,-9

  1. Så roligt och väldigt fint att SL nu dragit i gång denna pendelbåtstur. Bra att avlasta vägarna och använda vattenvägarna. Och Waxholmsbolagets båtar går ju också men där är kostnaden högre.
   Och det vackra vädret betyder ju så mycket.
   Ha det fint du också.
   Kram

 12. Vilken bra linje, den skulle jag vilja åka.
  Tycker om att komma ut på sjön och dessutom gillar jag Vaxholm.
  Denna resa blir naturligtvis inte av i år, men tack för tipset.
  Även om det är långt till nästa sommar, så hoppas vi denna tur går att utföra då.

  1. Vi var så nöjda. Och gott om plats ombord, både ute och inomhus.Begränsat antal passagerare med ca 100 mot i vanliga fall ca 300.
   Och det kommer fler år. Men nu känns det ju långt dit.

 13. Passar tyvärr inte oss som bor i Nacka/Kvarnholmen och jobbar på Lidingö tex. Bara för de som jobbar inåt stan.
  Trist

  1. Verkligen! Men den här linjen 83 den med fler stopp och som går till till Vaxholm /Rindö gör stopp i Kvarnholmen, Nacka strand och tar med passagerare om det finns plats ombord och den har stopp i Gåshaga. Linje 83X som är snabbgående stannar inte här. Men den vanliga pendelbåtslinjen linjen mellan Nybroplan och Ropsten passerar ju Kvarnholmen och Nacka strand och sedan Dalénum, Frihamnen och Ropsten. Men sen beror det ju på var på Lidingö man jobbar för ön är ju stor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *