Stockholm Utflykter

En strålande dag och kväll på Lidingö

Torsdag i förra veckan blev ännu en strålande dag.  En bland många. Vi hade bestämt promenadträff med vänner ute på Lidingö och tog pendelbåten dit ut.  Men först blev det en promenad  längs vattnet, de 3 kilometrarna, bort till Danvikstullsområdet och  Saltsjökvarn, vår närmsta “båthållplats”. Hit har vi styrt stegen många gånger men då oftast för att ta pendelbåten mot Nacka strand. Men nu skulle vi fortsätta ytterligare en  hållplats  och kliva av vid Dalénumkajen på södra Lidingö. Och här väntade en  för oss helt nya upplevelser.

Lidongö. Kappsta naturreservat. En strålande dag var det. En strålande dag på alla sätt . Här tar sig solens eftermiddagsstrålar ner genom träkronorna.

 

En strålande dag

var det på alla sätt. Både väder och upplevelsemässigt. Tanken var dels en promenad i de vackra omgivningarna i Kappsta naturreservat som ett besök vid Raoul Wallenbergs minnesmärke. Minnesmärket består av en dokumentportfölj som är placerad på den nerbrunna husgrunden där han en gång föddes. (Mer om detta via länken) Vi tog också en sväng mot Mölna som även det är ett  fint friluftsområde.

Så småningom blev det dags att vända och gå tillbaka. Lika vackert både i skogen och längs vattnet.

“Lilla Värtan” en vik av Östersjön som sträcker sig in mot Frihamnen.

Vi kom tillbaka till Dalénumkajen och det var dags för en matbit. Här på kajen finns några restauranger att välja på och lite längre upp bland husen finns några till.  Så det gällde bara för oss att fatta ett beslut.Men det gjorde vi snabbt. Valet föll på pizzerian 450 Gradi.

Lidingö. Dalénumkajen. En strålande dag hade övergått i en lika strålande kväll. Middag på 450 Gradi. Ett mycket lyckat val. I allt!En strålande dag hade övergått i en lika strålande tidig kväll. Här vid vattnet, på pizzeria 450 Gradi, slog vi oss ner. Och inte bara läget var perfekt. Utan allt.

En strålande dag har övergått

till en lika strålande kväll. Och nu var det alltså middag på första parkett vid vattnet som väntade. Det tog ett litet tag innan vi förstod hur det hela gick till med beställningen. Men vänlig personal visade oss till rätta.

Man ställer i sig i kön utanför, med avstånd och när en kassa blir ledig går man dit och beställer sin pizza med  dryck och betalar. Sällskapet får då ett nummer med sig ut och när man visar det till hovmästaren blir man genast anvisad ett bord. Och sedan levereras pizzan till bordet. (Jodå ,det finns platser inomhus också)

Här är pizzatillverkningen igång. Och det är bra råvaror som används, vilket tydligt kändes på smaken när pizzorna kom-

Vi har fått ett bord vid vattnet med perfekt utsikt. Här skymtas Vikinglinjens kryssnings fartyg Cinderella som just passerar Nacka strand.

Jag beställde en barnpizza, full tillräcklig och med handskalade räkor. Försvinnande god. Och inte alls “fet” so många pizzor an vara.

Två barnpizzor och två modell större- Alla var vi lika nöjda med våra val-

Dags för ett av  Tallink Silja Lines fartyg . Här kommer Galaxy från Åbo och på väg in mot Värtahamnen/Frihamnen.

Tiden gick och vi njöt av både miljön, maten och utsikten. Men så småningom var det dags för oss att ta båten hem till stan igen.

Vi lämnade restaurangen och var väldigt nöjda  Och under tiden vi åt tyckte vi att det var något bekant över en i serveringspersonalen. Och det var det- En av krögarna på restaurang/pizzeria 450 Gradi är Jesper Blomqvist, f.d. fotbollsspelare/fotbollsproffs och “Let´s Dance” vinnaren 2017

På väg hem

Och visst blev det per pendelbåt. Varför överge ett så vinnande koncept…

Lidingö. Dalénumkajen. Lilla Värtan. En strålande dag hade övergått i en strålande kväl. En strålande kväll avlöste en strålande dag.  Och vi klev väldigt nöjda på båten tillbaka till Saltsjökvarn. 

Här passerar vi Blockhusudden på Djurgården och solen håller på att gå ner väster. (Hit tar vi också ibland pendelbåten.)  Rakt fram ligger Södermalm.

Hemma vid vår kaj, Saltsjökvarn. Till höger skymtar några av attraktionerna på Gröna Lund och rakt fram ser man konturerna av Gamla stan.

 

Stort tack Agneta och Lasse för en strålande dag och kväll. Strålande på alla sätt.

 

44 svar på ”En strålande dag och kväll på Lidingö”

  1. Det blev en väldigt lyckad dag på alla sätt. Vädret, maten, muljön, utsikten, vänner och båtresa – Minnesvärt-

 1. Vilken god och härlig kväll i trevlig miljö. En barnpizza känns som helt lagom för det är ytterst sällan jag orkar äta upp hela. Bra råvaror betyder mycket och pizzor ska inte kännas för feta.

  Kram och god måndag till dig!

  1. Det blev det verkligen. På alla sätt. För oss “damer” blev barnpizzan perfekt. Alldeles lagom.
   Halvsol här idag och det gör ju sitt till för en bra måndag.
   Önskar dig också en trevlig måndag.
   Kram

 2. Vilken trevlig dag med härlig utsikt tillsammans med goda vänner. Och barnpizzan såg ju lika stor ut som en vanlig!
  Stor kram

 3. Som jag skrev på instagram så var Jesper B. från Tavelsjö/Västerbotten, min pappas favorit.
  Ja min också.
  Han ser glad ut på fotot.
  Trevlig restaurantmiljö.
  Barnpizza skulle gott och väl räcka för mig.
  Ibland köper vi hämtpizza, delar på en i vanlig storlek, maken och jag.

  1. Hit återkommer vi gärna. Både service, miljö och pizzorna var på topp.
   Utsikten dessutom.
   Trevlig kväll.

  1. Ta gärna båten från Nybroplan och till Dalénumkajen. En fin båtresa och väldigt trevligt både här och om man fortsätter mot Kappsta naturreservat.

 4. Vad mycket ni hann med, det gäller att passa på nu medan vädret är fint. Snart är det höst och kanske minska möjligheten för utomhusaktiviteter.

  1. Det var en så fin dag och vi gillar verkligen att använda oss av dessa pendelbåtar. Gott om plats och man kan vistas ute på däck. En tur hit med den här båten rekommenderas. Och skönt att ta vara på de sköna dagar som är nu.

  1. Nja, träffa och träffa… Han är en av krögarna här. Men vi pratades vid en stund. Och han var i jobb med serveringen. Vi var supernöjda både med service, mat, miljö och utsikt. Och hade en jättefin dag på Lidingö-
   Är glad för att denna annorlunda sommar, både vad gäller pandemin och min hälsa, ändå har varit så positiv. Och augusti är ju inte slut ännu.

 5. Ja, verkligen strålande! Det lyser igenom alla bilderna. Underbart med en båttur.
  Jag har strålat runt på min cykel idag 😀 toppenväder ju!
  Önskar dig en fin kväll.
  Stor kram!

  1. Vi njöt till fullo både av både båtturer,vänner, Raoul Wallenbergs minnesmärke och en riktigt god pizza i perfekt miljö- Både service, miljö och utsikt var njutbar.
   Fint att du tog dig en tur i det fina vädret. Bäst att passa på. Här blev det ännu en båttur- Bara älskar det. Sån frihet.
   Nu balkongmiddag.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Stor kram

 6. Ja du Ditte, vet inte riktigt vad jag skall säga, hur jag skall förhålla mig, men jo, nu vet jag, det var perfekt som vanligt. Ni hittade guldkornen och ni gjorde er egen resa…men båt, färja…och så pizza. Håller med om att barnvarianten är mer än nog och kanske även den lite för mycket för en liten mage!?
  Hursomhelst så älskar jag spontanitet och oplanerade utflykter, here, there and everywhere.
  Jag är med dig och ha det bara bäst!

  1. Vi försöker finna guldkornen när dte nu är som det är. Vi har ju ingen bil och det begränsar lite. Och jag har en del läkarbesök så just nu blir det inge längre turer. Men vi uppskattar det vi har i närheten.
   En fin dag fick vi och det var intressant att se Raoul Wallenbergs minnesmärke. Gillade den diskreta dokumentporrtföljen och placeringen här på den nedbunna husgrunden där han föddes. Vänner, strålande väder, god mat och båtturer gjorde dagen än bättre.
   Ha det allra bäst du också.

 7. Vilken underbar dag,-) vackra bilder.
  Pizzerian ser fin ut och bra system, så kul att Jesper Blomqvist var en av krögarna, han verkar så härlig som person ,-)
  Ni verkligen tar vara på dagarna!
  Vilket fint minnesmärke över Raoul Wallenberg!
  Jag har två idoler, han är den ena!
  Mycket fin modig man!
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Dagen blev så lyckad med precis allt. Och att vi bestämde oss för att äta här var ett lyckokast. Väldigt bra service, goda pizzor och ett perfekt läge vid vattnet.
   Vi försöker ta till vara dessa fina dagar. Lika bra att passa på.
   Visst är minnesmärket fint. Och dokumentportföljen är ju också väldigt symboliskt. Fint att ha varit här.
   Ha det fint du också.
   Kram

 8. Verkligen fina guldkorn ni har hittat!
  Vilken spännande restaurang, och ni träffade en av krögarna minsann! Jesper känner jag igen från Mästarnas mästare!

  Svar: nej det är inga bänkar under ambulansskylten, det är underreden med hjul på om du tittar närmare, båren från ambulansen kan läggas på dessa med hjul på, så kan de lätt rulla . 🙂

  Må så gott!
  kram

  1. Verkligen! Vi fick en toppendag och kväll här på södra Lidingö . Och det blev en god avslutning här 450 Gradi i fin miljö med bra service. Kul att du kände igen Jesper Blomgvist. Jag tyckte jag kände igen honom från något sportigt men Bosse visst direkt vem det var. Och den här kvällen serverade han.
   Nu har jag tittat igen och såg att det inte var bänkar. Ja, det verkar mer logiskt med bårar. Å andra sidan hinner nog inte ambulanspersonalen vila så mycket.
   Ha det bra du också.
   Kram

  1. En jättefin dag och kväll och pizzan var helt suverän och så fina råvaror. Kändes direkt på smaken. Miljön och servicen var också jättebra och det betyder mycket.

 9. En helt perfekt kväll: vacker natur, utsökt mat, suverän utsikt och Jesper Blomqvist som kronan på verket och bonus. Har alltid gillat hans sympatiska leende. Å det var helt nytt för mig att även han har gett sig in i restaurangbranschen. Jättekul!

  1. Vi hade en riktigt fin eftermiddag och kväll här på södra Lidingö och perfekt att avsluta med en pizza här på kajen. Fin miljö, vid vattnet, god pizza och riktigt bra service. Jesper Blomqvist serverade denna kväll och hade en bråd kväll tillsammans med de andra som jobbade. Restaurangen är populär.
   Jag kände först inte igen honom men tyckte att det borde ha något med sport att göra. Men Bosse visste direkt.

 10. Ljuvligt att kunna sitta ute och äta middag – hoppas det blir några fler såna kvällar. Visst finns det mycket att upptäcka på Lidingö! (jag “råkade” göra en riktig rundtur på ön för sisådär ett år sen, missade att jag skulle ha gått av bussen på första hållplatsen efter bron och fick därmed åka hela linjen – men det gjprde absolut inget!)

  1. Lidingö är ju stort så här kan man ju tillbringa en hel del tid.Kul med din rundtur och den blev ju rejäl. Vi ska ta en tur hit igen i höst för det finns mycket att se och uppleva.
   Så fint att sitta ute här vid vattnet och äta och det blev en väldigt vacker båttur hem också.

 11. Tack Ditte för ännu ett fint inlägg, mycket glädje i denna annorlunda sommar finns, det är du ett levande exempel på 🙂
  och jag är med på ett hörn.
  Som vi sa på telefonen att ha tillgången till familj o vänner på orten är en tillgång; nästa sommar så ja, du vet 🙂
  Stor kram

  1. Det är ju som det är denna sommar men livet pågår ändå här och nu. Vi försöker göra det bästa av det vi har och av det vi kan. Och det är så roligt att du är med oss. Om inte annat ska vi ta oss hit ut nästa sommar när du kommer.
   Och att ha fina vänner och familj i närheten av där man bor betyder mycket.
   Du flyttade ju i lite olycklig tid men å andra sidan har ju Karlstad sina många fördelar om du jämför men A. Vi har mycket att ta igen och hoppas vi snart kan börja med det.
   Stor kram och många tankar.

   1. Javisst har Karlstad för mig det bästa alternativet – och det som inte finns nu kommer finnas vad det lider 🙂 Och det vi har att t igen det är ju på plussidan det med 🙂
    Stor kram

    1. Ja. visst är det så- Men att flytta i just panemitider är ju inte direkt något som ens varit med i tankarna innan. Och inte direkt läge att du umgås med nyfunna vänner. Men det kommer en tid efter detta. Och då är jag snarast på plats. Och visst är det på plussidan att ta igen.
     Stor kram

  1. Tack! Visst blev det. Så lyckat med allt. Och vädret var ju enastående.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   kram

 12. Vilken fantastisk dag och kväll! Tycker att barnpizzan såg precis lagom ut. Vi brukar dela på en “normalpizza” och det räcker gott och väl.

  Ha en härlig tisdag!

  1. En riktigt lyckad dag och kväll blev det. På alla sätt. Och visst räckte det gott och väl med en barnpizza.
   Önskar er en fin tisdag.

  1. Hela dagen blev så lyckad! Och vädret gjorde förstås sitt till- Perfekt med dessa “pendelbåtar”. Väldigt roligt att se mer av södra Lidingö och middagen här vid vattnet var en höjdpunkt.

  1. Det blev en väldigt lyckad dag och kväll och vädret gjorde ju iott till. Och det är fint att vidga vyerna i närområdet. Trots att vi bor ganska nära var detta en för oss “ny del” av Lidingö-
   Ha det fint du också.

  1. Tack! Det blev verkligen en lyckad dag och kväll. På alla sätt. Och perfekt att använda dessa “pendelbåter”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *