Resor i Sverige Resor utomlands Stockholm

Året 2020 – Vad har hänt? En hel del…

Visst har det varit ett annorlunda och egensinnigt år på många olika sätt. Ett år där vi inte kunnat påverka de yttre förutsättningarna. Eller snarare begränsningarna. För egen del kan jag inte alls tänka tillbaka på året 2020 som resornas och omväxlingens år.Men vad har hänt då hänt under året?  När jag nu, denna blåsiga och regniga förmiddag, klev in i det tämligen välordnade fotoarkivet kunde jag konstatera att promenaderna i och runt Stockholm blivit väldigt många och långa. Så de ska få ett par egna inlägg vad det lider. Men vad har hänt i övrigt? Faktiskt en hel del. En del av det som hänt från januari till juni   kommer i detta inlägg. Och resten av året i bild och text kommer i morgon.

Ålands hav. Aret 2020 inledde vi men att under nyårshelgen göra en kryssning med Birka Stockholm. Året 2020  inledde vi på Ålands hav och gjorde under nyårshelgen en väldigt trevlig kryssning med Birka Stockholm över till Åland och Mariehamn. (Fartyget hette hette tidigare Birka Paradise)  

Året 2020. Januari  och februari

Januari

Alldeles i början av månaden blev det en tur till Uppsala för att  fira döttrarnas födelsedag. Och firade gjorde vi med mat och roliga spel på sportbaren Interpool.

I mitten av januari lämnade vi Stockholm och vintern och reste till Torrevieja och den spanska stugan. Trevligt och omväxlande, precis som vanligt med många och långa promenader längs havet. Och i övrigt väldigt fina dagar på alla sätt. 

Februari

Vi var kvar i Torrevieja stora delar av månaden och passade på att göra en del utflykter, både i närområdet och upp i bergen.

En fin tur norrut längs Costa Blanca och till Jalon Valley.

Härjedalen. Vemdalen fick ett besök året 2020 i februari. HUr det blir 2021 är en öppen fråga. Fortfarande februari. Men vi kommer hem från Spanien i slutet av månaden och jag “byter om”. Och anledningen till det är att det ska bli några dagars  skidåkning i Vemdalen med döttrar och barnbarn. Det var året 2020. Hur det blir 2021 är en öppen fråga.

Mars

Alldeles i början är vi kvar i Vemdalen. Men sedan är det i stort sett Stockholm för hela slanten. Nu har också besked kommit om en mystisk och mycket smittosam sjukdom. Frågetecknen är många och ingen vet särskilt mycket. Man antar att många som varit i Alperna och åkt skidor har haft sjukdomen med sig. Men situationen är osäker. Ja, vi vet ju alla vad som kom att hända.

Stockholm. Guldbron/Slussbron anländer till Stockholm- Så året 2020 har inneburit en bättre framkomlighet i Slussenområdet. I Stockholm hände i alla fall att “Slussbron” – “Guldbron” kom lastat på ett skepp från Kina. Och visst ville vi vara med och se ankomsten till Stockholm. Och året 2020  med bron är på plats har gjort framkomligheten vid Slussen så mycket bätter. 

Vi vidgade också vyerna hemma i Stockholm med att göra många och långa promenader en bit utanför stan. Ett besök på Fotografiska museet gjorde jag också. Här pågick bl.a. utställningen “Beyond places”.

Lite extra roligt blev det också att vi gick på Scalateatern och såg “Etta på listan” med Sissela Kyle. Många skratt som piggade upp.

Svindersviks gård i Nacka. Vi var här en strålande dag i slutet av mars och valde att sitta utomhus och fika. Många hade insjuknat i COVID 19 så säkrast var det att sitta utomhus.

 

Lite lyx i vardagen blev det med en spontan dygnskryssning med Birka Stockholm till Åland.

Ålands hav. Birka Stockholm. Året 2020 blev det sista och i juli kom beskedet att rederiet lägger ner verksamheten. På väg hem över Ålands hav. Föga anade vi, här i början av mars, att detta skulle bli den sista kryssnig vi kom att göra med Birka.  Så trist och i  juli kom beskedet. Året 2020 blev hennes sista.

April

Många promenader i och runt Stockholm blev det,  en del turer med de olika pendelbåtarna här i Stockholm, en vända till Uppsala för lek och grillning med barnbarnen. Flera besök blev det också på Boule&Berså. (En bar/restaurang/servering som under vår, sommar och höst blev vårt andra vardagsrum.)

Och visst ville vi även detta år se körsbärsträden i blom i Kungsträdgården.Ja, gärna på andra platser också.

Maj

Boule & Berså fick många besök av oss och ibland blev vi överraskade av de “våra” som kom på spontana besök.

Visst är det fint att ses. Och bli överraskad.

I maj blev det en tur till Uppsala med lunch, promenad och mingolf  tillsammans med döttrar och barnbarn.  Jättetrevligt. Och anledningen var att de ville fira mig lite extra. (Mors dag)

I maj blev det också en helt spontan tur för mig ut till Evlinge på Värmdö. (Ligger ett par mil öster om Stockholm) Här ute hade mina föräldrar under många år sitt sommarställe. Jag hade inte varit här ute på väldigt många år och plötsligt satt jag på en buss hit. En resa även i nstalgins fotspår.

En välbekant utsikt från nedre delen av tomten som hörde till mina föräldrars sommarstuga.

Juni

En del omväxling blev det. Och jag såg det tydligt när jag gick igenom bilderna. Minnet är ju ibland ganska kort .Förutom besök på B&B, många och långa promenader blev det en tur till Uppsala för att fira in barnbarnens sommarlov. Så fint att ses.

Tillsammans med vänner tog vi en tur i början av månaden till Steninge slott och området där.  (Ligger i Sigtuna kommun) Här var vi ofta under åren vi bodde i Upplands Väsby.   Alltid trevligt med ett besök här-

Maken och jag tog också en COVID 19 anpassad kryssning till Åland över dagen.En provkryssning.  Båtbyte blev det i Mariehamn men ingen landstigning. (Vad gäller Åland, som hör till Finland får inte svenskar besöka vare sig Åland eller Finland utan att sitta i karantän. )

Midsommar kom även 2020. Precis som den brukar den göra. Och det här med att resa var ju inte direkt aktuellt så tillsammans med vännerna Susan och Jörgen bestämde vi oss för ett midsommarfirande uppe på  Söders höjder. På Åsöberget. Väldigt lyckat så alla sätt.

Misommarstång hör till. Och  utsikten över inloppet till Stockholm ingår. 

Väldigt trevligt och med så god mat och dryck. Det här ordnade vi bra!

Vackert väder var det.  Och den här utsikten in över Stockholm utgjorde en perfekt bakgrund.

 

34 svar på ”Året 2020 – Vad har hänt? En hel del…”

 1. JAA vad hände? En hel del förvisso, trots allt. Återblicken ger klara besked, fina besked av minnena som bilderna ger !
  Tittar in i morgon och läser 🙂
  Stor kram

  1. Funderade så på vad som hänt under året och även om det varit många begränsningar så har tillvaron ändå bjudit oss på en hel del av det som varit trevligt. Dig har jag ju förstås saknat och Elaine med vår träff hos henne. Men vi tar igen det.
   Stor kram och många tankar.

 2. Ja du 2020 blev verkligen inte ett år i resandets tecken.
  Minns knappt när det var så här “torftigt”, för 40 år sedan kanske!
  Tror jag lämnar det bakom mig och ser framåt…..med hopp om “bättre” tider.
  Promenader har det även blivit mycket av för mig ,senast för en stund sedan.
  Tack för din sammanställning av första halvåret.

  1. Nej, resandet blev det minimalt av. Men jag konstaterar att det blivit en hel del kortare turer och utflykter för att inte tala om alla promenader och steg jag gått. Jag siktar också framåt men kan se de glädjeämnen som varit och är så glad över dem.
   Så roligt att du blivit så mycket bättre i benet och kunnat öka både antal promenader och längd på den.Positivt!
   Önskar dig en trevlig kväll.

 3. Även om det blev ett annorlunda år så blev det ändå ett första halvår där ni kunde umgås med nära och kära. Förvisso på ett annat vis men vi lärde oss att tänka i nya banor. Härliga bilder från första delen av 2020.

  Kram och god måndagskväll!

  1. Tack! Noterade att det faktiskt varit en hel del trevligheter under 2020. Men med många begränsningar. Och det var bra att fundera och blicka tillbaka för att se vad som hänt. Lite smolk kommer andra halvan med axeln och ryggen men man får se till de positiva.
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram

 4. Tack Ditte för en fin sammanfattning av 2020, det blev ju ett och annat trots allt. Hade glömt att ni hann ner en sväng till sommarstugan, innan allt exploderade. Det var väl turen i den berömda oturen, men jag förstår att det känns tungt att inte kunna åka ner, inte minst vad mörkret beträffar.
  Har med glädje följt med på både båtturer och vandringar i vackra Stockholm. Tur att du bor där och speciellt på söder, den mysigaste stadsdelen enligt mig och dessutom nära till allt, inte minst skärgården.
  Tråkigt är det med Birka och tankarna går till alla andra rederier, runt om i världen…till de som ägnar sig år kryssningar.
  Kram till dig och du, vi fortsätter att hoppas på ett bättre 2021💛

  1. Jag har funderat en del över året och direkt några resor att tala om blev det ju inte. Men jag kan konstatera att det funnits med en del positiva saker i årets första sex månader. Jag är väldigt glad för att vi bor där vi bor och extra mycket sedan i somras när läkarbesöken kom. Har fått bra vård och hjälp och mellan varven försökt att göra det bästa av den tillvaro jag haft.
   Jag blev så glad och tacksam när jag läste ditt senaste inlägg och såg alla vackra bilder. Och vi kom liksom inte iväg. Vad gäller dina inlägg så ger de mig alltid mycket glädje och kan känner att jag blir berikad på så många sätt genom att läsa och se dina fantastiska bilder.
   Och visst hoppas vi på ett bättre år 2021. På alla sätt.
   Varm kram och stort tack för din uppmuntran.

 5. Här är det någon med ett välordnat fotoarkiv. Du an fortsätta här om di känner för det.
  Trots att 2020 egentligen var ett riktigt skitår så tycker jag nog att du har gjort det bästa av situationen… och mera än så. Fördelen var ju att ni hann med både Torrevieja och Vemdalen innan det brakade loss på riktigt först i Spanien och Italien sedan här hemma. Dessutom var det en himla tur att vädret var så bra och varmt att man faktiskt kunde röra sig ute och ha trevligt.
  Det man har lärt sig är ju att man med kreativitet och lite framförhållning kunde ha riktigt kul som du visar bland annat med Susan och J. Tycker det blir svårare nu under vintern

  1. Inte har detta varit ett bra år. Inte alls. Tänkte på 2020 som ett skitår och ett begränsande år. Men när jag började fundera och se bilder på vad jag/vi gjort under året så är det just begränsningarna jag mest ogillat. Och däri finns ju att inte kunna resa vare sig långt eller kort. Å andra sidan innebar min operation i juli liksom tilltagande ryggproblem annan begränsning. Så det blev dubbelt. Jag tycker jag fokuserat på att göra det jag kunnat och att försöka att dessutom hitta på roliga saker. Eller i varje fall det jag blir glad av.
   Visst är allt knepigare nu under vintern. Och inte minst i det dåliga vädret. Å andra sidan hade vi en fin och varm höst. Nu hoppas vi på ett bättre 2021. Bättre på alla sätt.

 6. Hola! Ja, tänker tillbaka på ett år som jag upplevt som lite tråkigt och enahanda. Kan dock konstatera när jag tittar på dina bilder att det ändå har varit ganska ok. Mycket utomhusvistelse och många promenader – och det gillas! När jag tänker efter har vi ju också träffat vänner på nya sätt med ”promenadträffar” istället för sittningar inomhus – och det har varit kul och berikande! Och visst hade vi många trevliga stunder på B&B – och midsommar! Trots att jag glömde koka potatis… 😱

  Vi njuter av utomhusvistelse och promenader i den södra sommarstugan! Mkt glest med folk och temperatur på runt 15 grader. Laddar batterierna med ljus och d-vitamin! I morgon blir det frissan!
  ’Kramar från oss ❤️

  1. Hola! Just så tänkte jag också först. Men sedan började jag fundera och titta på bilder från det gångna året och konstaterade att inget var som det brukat vara.Men visst har vi ändå försökt att göra det bästa av den tillvaro vi haft. Mycket roligt har vi haft och det gick bra även utan potatis på midsommarafton.
   Så roligt att ni kom iväg och jag förstår att ni njuter av både sol, lite värme och allt annat. Är med er i tankarna. Kan inte annat just nu.
   Hälsa Jessica från oss.
   Kramar till er båda från oss.

 7. Ja, vilket knasigt år det blev. Vad hände??
  Men både ni och vi har ju ändå försökt göra det bästa av situationen. Men nu hoppas vi få se er här under nästa år.
  Saknar dig!
  Stor kram

  1. Visst blev det! Och för mig på många sätt. Och vi har ju, som du skriver, försökt göra det bästa av det- Vi hoppas att vi kan komma till våren. Verkligen. Saknar dig. Men är glad för bilder och fina minnen.
   Stor kram!

  1. Jag funderade på det gångna året och hade funderingar. Visst har det varit ett “skitår” på många sätt. Men när jag funderade och blickade tillbaka såg jag ändå att et funnits en del uppiggande händelser som ändå funnits. Vi har inget krig, ingen direkt svält och inga naturkatastrofer och det underlättar i sig. Och snart kommer ett nytt år. Och visst hoppas vi på ett bra 2021.
   Och körsbärsblommorna piggar alltid upp. Absolut.

 8. Ni har gjort en hel del trevliga saker under året trots allt. Ja tänk nu är vi på de sista dagarna i december på detta konstiga år 2020 . Inte kunde vi ens tänka oss att det skulle vara ett sådant år, ett pandemiår med allt vad det innebar. Nu känns det som vi kan skönja ett lättare liv när vaccinet kommer.
  God fortsättning

  1. Jag funderade en del på året som varit och bläddrade bland bilder om kom fram till att trota att många resor, upplevelser inte blev av och stora begränsningar varit så har vi ändå gjort och upplevde en hel del. Inga krig, naturkatastrofer eller svält har drabbat oss och då hade det ju varit betydligt värre.
   Nu väntar vi och hoppas på ett bra år 2021.
   Önskar dig också så bra dagar som möjligt.

 9. Bloggen är bra på många sätt, det är så bra att kunna gå tillbaka och se vad man har gjort under året.
  Ni hann med några kryssningar , så fint! Men trist med Birka som gick i konkurs.
  Foton är fina minnen också, ert midsommarfirande ser så trevligt ut!
  Och viss tär det så att vi hoppas på ett bra nytt år!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Visst blir bloggen också en sorts dagbok. Och bilderna likaså. När jag tittade på dem kunde jag konstatera att det trots många begränsningar blev det en del fina turer och utflykter. Många steg har jag gått.Ren friskvård! Och mycket har jag sett och upplevt.
   Ett bättre år känns absolut välkommet.
   kram!

 10. Jag förstår att året inte på något sätt liknar dina tidigare då ni varit mycket ute o rest och tillbringat längre perioder i Spaniens sol. Men mycket smått o gott fick du ändå ihop. Jag skulle deppa ihop om jag försökte mig på en årskrönika. Har ju knappast förflyttat mig utanför byn! Tur då att man i alla fall trivs där man bor!
  Tack för resumén, ett bevis för att man inte alltid behöver åka långt för att uppleva något nytt
  Kram

  1. Visst är det viktigaste att vi trivs där vi är.Så tycker jag alltid. Och att vi är friska. Nåja, mer eller mindre. Jag har varit så glad åt att följa med dig i din by och dina trakter och det har gett mig mycket.
   Jag har rest både långt och kort under åren men jag tycker att Sverige är fantastiskt.Jag har besökt alla landskap och några fler gånger och många favoritplatser har jag. Att jag sedan också gärna reser längre tillstår jag ju…
   Kram

 11. Visst har det varit ett händelserikt år även fast det inte riktigt (alls!) har blivit som man tänkte sig inledningsvis.
  En härlig resumé av din/er första halva – tack för den 🙂

  Ha det fint!

  1. Tack! Nej, inte blev det som man önskat eller tänkt sig. Men när jag funderade över året så fanns det en hel del ljusglimtar ändå. Och jag är väldigt tacksam för att bo som vi gör med tillgång till så mycket omväxlande. Inte minst i pandemitider.
   Önskar er en fin tisdag.

 12. Så bra sammanfattat. Första halvåret på pricken. Vi (jag) hade inte förstått allvaret fullt ut, men det kom en höst också…
  Nu längtar vi till lite ljusare och varmare tider, så vi kan träffas ute mycket mer. Tills dess får vi hålla ut!
  Hoppas vi får ett öppnare 2021!
  Nyårskram!

  1. Tackar! Jag började fundera över året och hittade torts allt en hel del glädjeämnen. Bra så! Fanns en del även under andra halvan av året. Lätt att glömma dem.
   Visst hoppas vi på ett friare och bättre 2021.
   Tankar och nyårskram från oss också.

 13. Ja vem kunde ana att det där viruset skulle påverka oss här hemma i fosterlandet, man tänkte ju att det väl försvinner snart och allt fortgår som vanligt, man är ju van vid att det blir så.
  Så blev det inte, man vill väl helst glömma detta året även om det finns ljusglimtar här och där, för det finns det ju trots allt.
  Är väl dem man ska försöka minnas och inte eländet även om det kan vara svårt.

  Ha det bäst nu Ditte.

  1. Visst tänkte och trodde vi så. Ja, ett märkligt år har det varit på så många sätt och visst hoppas vi nu på ett mycket bättre år 2021.
   Ha det så bra du kan du också.

  1. Det har varit ett knepigt år på många sätt så jag valde att samla ihop det jag upplevt untanfördet direkta närområdet. Och en del trevligheter har det blivit. Men förstås med begränsningar.

  1. Jadå! Och då visst vi ju inte hur resten av året skulle bli. En del kortare turer blev det. Trelvigt så.
   Nu hoppas vi på ett bra år 2021.
   Kram

  1. Visst har det! PÅ så många sätt. Men jag har försökt att göra det bästa av det. Och promenaderna i Stockholm har blivit många och långa. Är glad för att vi bor så bra med mycket på nära håll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *