Stockholm Utflykter

Nya upplevelser – Lidingö med natur, historia och vänner

Ännu en strålande dag och vi är på väg med  en av Stockhoms pendelbåtslinjer; nr. 80. En linje vi åkt med många gånger med då oftast klivit av vid Blockhusudden på Kungliga Djurgården eller vid  Nacka strand. Men nu skulle vi fortsätta över till södra  delen av Lidingö och stiga av vid Dalénum.  Och här skulle nya upplevelser vänta oss.

Stockholm. Saltsjökvarn. Vi har klivit på pendelbåten och är på väg mot Lidingö där nya upplevelser väntar. Vi har klivit på pendelbåten vid Saltsjökvarn och är på väg mot Lidingö. Och här väntar nya upplevelser.

Mot nya upplevelser

Namnet Dalénum kommer från  uppfinnaren och industrimannen Gustaf Dahlén,VD och verksam inom AGA, från 1906 fram till sin död 1937. ( (Härav namnet. Mer fakta om G. D. finns i länken.)  Förr fanns AGA:S fabriks och kontorslokaler här men idag är det bara en mindre del av kontorsverksamheten kvar. Produktionen är utspridd.)Vi skulle träffa vännerna Agneta och Lasse  för en rundtur härområdet och med besök i Kappsta naturreservat. Just i Kappsta föddes Raoul Wallenberg 1912 och sedan 2002 finns ett minnesmärke, just där huset fanns. En attachéväska.

Bild i motljus. Stockholm med Södermalm ligger bakom oss och här har vi just passerat Gustaf Dalén fyren vid Blockhusudden

Sjövägen/pendelbåtslinjen ugår från Nybroplan i City har ändhållplats vid Ropsten. Där kan man  byta båt och fortsätta en bit till och då är “Mor Annas brygga”-  slutstation. Turerna går dock inte så ofta till ändhållplatsen (Man kan även ta bil hit eller åka kommunalt med SL)

Vi har passerat Nacka strand och ser inloppet till Stockholm framför oss.

Stockholms inlopp och vi passerar Fjäderholmarna på avstånd. Men nu ska vi inte dit utan nya upplevelser väntade på LidingöGustaf Dalénfyrén passerar vi igen och ser Fjäderholmarna rakt fram. Ett trevligt utflyktsmål där vi varit många gånger. Men nu väntade alltså nya upplevelser.

Så är vi då framme

stiger av båten och möts detta nya bostadshus, “Fyrtornet Dalénum”   (Här finns bostadsrätter i olika storlekar i det 22 våningar höga huset.) För designen står Wingårds arkitektkontor.

Visst är huset speciellt på många sätt. Utsikten också. Om man köper en lägenhet mot sjösidan. Men antar att de är slutsålda.

Balkongerna liksom fasade är klädda med oxiderade skifferplattor som blir mörkare med tiden. (De innehåller järn)

Agneta och Lasse möter oss vid bryggan och vi strosar längs bryggan och har fullt sjå att ta in det vi ser. Lidingö, en grannkommun till Stockholm, har vi besökt många gånger. Men ön är stor och i dessa södra delar hade vi inte tidigare varit.

Tycker huset är häftigt. Och absolut en hel del nytänkande här. Och längs Dalénumkajen ligger flera nybyggda  hus och även en del restauranger har kommit till.

Här utanför passerar de fartyg som ska till och från Värtahamnen/Frihamnen. Och rakt över vattnet, “Lilla Värtan” skymtar Nacka strand.

Kappsta naturreservat

hade jag inte hört talas om tidigare. Än mindre varit här.  Vi styrde stegen österut längs vattnet och passerade villor av både modell  större och mindre. Och efter ett tag kom vi in i själva naturreservatet. Gott om lövträd och breda stigar att gå på.

Lidingö. Lilla värtan. Vi går längs vattnet och kommer snart till Kappasta naturreservat Helt nya marker för oss. Och vi tar gärna emot nya upplevelser. Vi går en bit längs vattnet och viker sedan av in i skogen och kommer snart till Kappsta naturresevat. Verkligen roligt att vidga vyerna i för oss okända trakter och nya upplevelser tar vi gärna med oss.  

 

 En dokumentportfölj som symbol

En liten bit upp i skogen, ligger resterna av det gamla huset, där Raoul Wallenberg föddes den 4/8 -1912 i sin mors sovrum.  Huset här  var en sommarbostad som tillhörde Per Johan Wising. En lagändring gjorde det 1881 möjligt att avstycka tomter och Wising blev en av de första stockholmare att flytta ut som sommargäst till Lidingö. Han köpte en bit avstyckad mark och lät bygga ett hus i schweizerstil. Senare inköptes mer mark och fler hus kom till. Och under åren 1882 – 1928 tillbringade familjen Wising tiden mellan juni och september här.

Per Johan Wising och hans frus yngsta dotter Maj gifte sig med 1911 med Raoul Gustaf Wallenberg som året efter tragiskt dog i cancer. Och Maj väntade då deras barn, en som som kom till världen den 4/8 1912 och fick namnet Raoul. Mer om denna historia och om Kappsta finns att läsa här.

Från 1928 hyrde familjen Wising ut Kappsta men behöll egendomen fram till 1947. En brand, genom ett blixtnedslag, 1930 förstörde huvudbyggnaden och 1950 brann övriga byggnader ner till grunden.

Lidingö. Kappsta. Raoul Wallenbergs minnesmärke, en dokumentprotfölj . Dagen bjöd på flera nya upplevelser och erfarenhetar att ta med sig. Lätta att bära. Här på den resterande grunden av det hus där Raoul Wallenberg blev född finns minnesmärket. En dokumentportfölj. Inte helt lätt att upptäcka. För oss bjöd denna dag på flera nya upplevelser och kunskaper. Och dessa är lätta att bära med sig.

Minnesmärket, en dokumentportfölj, är utfört av Gustav och Ulla Kraitz och symboliserar den unika gärning Raoul Wallenberg utförde i bla. Budapest 1944-1945 för att rädda judar. (Minnesmärket är skänkt av Marcus Storch)

 

40 svar på ”Nya upplevelser – Lidingö med natur, historia och vänner”

 1. Det finns massor att upptäcka på Lidingö – inte minst så mycket grönska, skog, vatten! I våras hittade jag en ljuvlig vitsippsbacke just på Ön. Och jag har varit hemma hos folk som bor i Dalenum-området. Härlig utsikt från stora balkonger!

  1. Visst finns det! Vi har varit här en del förr men då på Norra sidan så Dalénumkajen var en ny bekantskap liksom naturreservatet Kappsta med Wallenbergs “portfölj” .Och trevliga restauranger och miljöer längs kajen.
   Gillade extra detta nya punkthus och utsiten både därifrån och från de andra balkongerna i husen på kajen är ju jättefin.

 2. Se där! Här möter jag vyer med Gustaf Dalén. Han var ju född i Stenstorp och jag har varit på hans museum. Så har jag även en Optimist-nål därifrån.
  Mycket historia som du visar. Spännande. Och så en hel del annorlunda vyer.
  Dessa hus med de roliga balkongerna och häftiga utsikten, gillades stort.
  Här har nu regn och blåst upphört för lite sol men det kommer snart regn igen. Ostabilt.
  Trevlig lördag och stor kram!

  1. Tänkte just på det. Har också varit här i Stenstorp på museet, men länge sen.
   Lidingö har vi varit på en del men inte just här på den södra sidan och nu blev det en jättefin rundvandring här tillsammans med vänner som bor på Lidingö. Dessa pendelbåtar är verkliga favoriter och perfekt att ta när vi ska iväg- När det passar alltså-
   Det nya huset här är ju så mäktigt och läckert. Gillar verkligen både huset, balkongerna och utsikten. Finns en del andra lite lägre hus här längs kajen med vackra vyer även från de balkongerna Och även om man bor en trappa upp.
   Här har vi haft fint idag men man vet inte hur länge. Vi hoppas på bakongmiddag även i kväll.
   Önskar dig också en trevlig lördag och med bättre väder.
   Stor kram

 3. Historia igen – säkert koncept som tidigare konstaterat. Ååå de där balkongerna på det häftiga huset så läckert och faktisk rent i linjerna som är runda …
  Du kan väl tänka att jag också föll pladask för denna Portföljen, placerat på så vis som den är, inte lätt upptäcka som själva händelser tänker jag … kul veta vem som gjort den också!
  Tack tack tack, god lördagskram

  1. Ja, ett stycke historia måtte det bli när vi nu var här. Och visst är minnesmärket/dokumentportföljen vackert. Just placerad så att den inte skulle synas så mycket-
   Området här längs kajen är verkligen fint och med det fina naturreservatet helt nära. Balkongerna fastnade jag också för-
   Stor kram

 4. Lidingö brukade vi länge kalla för LidIngo efter en kompis som bodde där, fast i dom kanske mindre fashionabla områdena – Larsberg.
  Ännu en fin utfärd 🙂

  Ha en finfin lördagskväll!

  1. Många olika områden finns det här på ön och så mycket vacker natur. Älskar verkligen närheten till vattnet och grönskan som på många ställen är påtaglig.
   Perfekt också att ta båten hit. Blir en fin en upplevelse det också.
   Trevlig kväll.

 5. Intressant utflykt.
  Trevligt höra om Raoul Wallenberg, inget jag kände till sedan tidigare.
  Vilket höghus med speciella balkonger.
  Kan tänka mig lägenheterna hör till det dyrare slaget!
  Här blir det inomhusmiddag, maken grillar dock ute!

  1. Verkligen! Så trevligt och en härlig promenad. Jag kände inte heller tidigare till att det här på Lidingö och fanns ett minnesmärke vid huset där Raoul Wallenberg föddes. Men dokumentprotföljen står här.
   Höghuset är läckert och priserna som Stockholmspriser är. Men många lägenheter är sålda. Fullt förståeligt.
   Här har vi ätit ute på balkongen. En skön kväll.
   Önskar deg en fin kväll.

 6. Nu tittar jag till lite extra nyfiket när det handlar om Lidingö där jag har både släkt från min fars sida, kusiner och så vidare och så dottern med familj. Sjövägen har jag aldrig kommit dit och nu blev jag ju rejält taggad att komma samma väg som ni tog. Dalénumkajen ser annorlunda ut, intressant och balkongerna på huset är tjusiga, väl uttänkta. Mitt yngsta barnbarns goda vän är en avkomma i direkt nedstigande led från Dalén himself. Så roligt med alla anknytningar .
  Tack för Raoul Wallenbergs familjehistoria också samt bilden på monumentet efter honom
  Ha en skön fortsättning på kvällen!

  1. Sjövägen tar vi så gärna. Och man kan ta den hela året. Vill minnas att du har en del förankringar på Lidingö.
   Lidingö erbjuder så mycket natur och närheten till vattnet är ju påtaglig på många ställen. Inget hav, men fint ändå. Dalénumkajen är fin. Roligt att läsa att ditt yngsta barnbarn har en vän som är släkt med Dalén. Och han har nu en kaj också uppkallad efter sig. Så har han bidragit till mycket också.
   Raoul Wallenbergs minnesmärke, eller vad man ska kalla det, tycker jag om. Diskret och lite dolt, precis som han.
   Önskar dig också en fin kväll.

 7. Jag tycker det var ett fint minnesmärke över denne modiga man. Inget ont om stora statyer men det är trevligt med variation.
  Gillade verkligen designen på balkongerna på Fyrtornet Dalenum. Otroligt vilken fantasti arkitekter har.

  1. Jag tyckte också om minnesmärket och symboliken. Diskret, precis som Raoul Wallenberg också var. Vad gäller R.W. finns ju flera större statyer på olika ställen men detta tyckte jag om på ett speciellt sätt-
   Jag fastnade också för balkongerna men även huset. Och hela området är fint och varierat. Mycket grönska och natur helt nära. Och smidigt med båt till stan. Jodå det går buss också.

 8. Kul att se lite av omgivningarna runt Stockholm. Det nya huset med de runda balkongerna såg ju jättehäftiga ut.
  Å så fint med minnesmärket med portföljen för Raoul Wallenberg.
  Ha det gott!
  Kram

  1. Här är verkligen fint! Kanske tar ni er en tur även hit med pendelbåten från Nybroplan. Och gillar man pizzor rekommenderas 450 Gradi där vi åt och Jesper Blomqvist är en av krögarna. (Fotbollsspelare och vinnare av Let´s dance 2017) Fantastiskt goda pizzor med färska råvaror och pizzorna var inte “feta”.
   Fina promenadområden och intressant att se detta minnesmärke.
   Ha det fint du också.
   Kram

 9. Har jobbat på Lidingö i drygt fem år, just på Aga Infrared Systems som efter ett antal namnbyten nu heter Flir Systems och finns i Arninge.
  Just där det nya huset du visar byggts fanns en fotbollsplan där vi hade “avdelningskorpen” inom AGA. Den vann AGA Infrared Systems två gånger:-)
  Byggnaden är en fröjd för ögat. Där har Wingårds skärpt sig för en gångs skull. Kan tänka mig att det kostar en förmögenhet att köpa en lägenhet i det huset.
  Lidingö har mycket att erbjuda. Så bra med en färjelinje, för trots att jag jobbat där i över fem år är jag alltid totalt vilse både på den norra och södra delen av ön.

  1. Kul att du så väl känner igen dig här. Förstår ju det om du jobbat på AGA. Jag tycker huset är läckert och inte var priserna för lägenheterna eller månadsavgifterna så höga. Ganska vanliga innerstadspriser. Men mycket såg var sålt.
   Jag har varit en del på Lidingö men är inte alls känd här på den södra sidan. Perfekt med denna pendelbåtslinje och för oss kommer dte att bli fler turer hit. Vi brukar ju stiga av vid Nacka Strand eller Blockhusudden men hit kommer vi gärna tillbaka. Vi åt dessutom en supergod pizza, riktigt italiensk sådan, på 450 Gradi där Jesper Blomqvist är en av krögarna. Restaurangen har ett perfekt läge på kajen dessutom och väldigt bra service dessutom. Mer om detta på måndag.

 10. Du är helt otrolig Ditte! Jag får nästa dåligt samvete, nej inte nästa, jag får dåligt samvete för att jag inte orkar skriva själv.
  Jag avundas dig ditt engagemang och ditt driv, att orka skriva varje dag och dessutom BRA, innehållsrikt och initierat…ja, det är så otroligt fint!
  Och ja, Lidingö är en liten oas, där jag bodde i början av 70-talet. En ung och knapp torr bakom öronen liten konststudent, gick på Nyckelvikskolan, vilken sen följdes av Beckmans. Minnen, minnen och du väcker dem alltid!
  Tusen tack igen, för ord, bilder och längtansfulla miljöer!
  Kram förstås och…hoppas att allt är bra och bli ännu bättre!

  1. Tack! Ja, vissa dagar är det mer engagerat än andra, men så får det bli.Tillvaron denna sommar har ju milt sagt varit begränsad. Och utöver pandemibegränsningen har min hälsa varit begränsad och är så fortfarande. Ogillar båda.
   Vad roligt att läsa att du bott på Lidingö Ja, jag minns att du berättat om Nyckelviksskolan. Och så spännande också med Beckmans. Jag vet ju att du är duktig även på detta med mode, att sy och skapa.
   Tänk, att jag omedvetet väcker dessa minnen. Och kanske är det en mening även med det.
   Jag är ok. Men begränsningarna stör och påverkar mig. Väl mycket ibland.
   Kram och tack för din fina omtanke och fina ord. De värmer.

  1. Visst är det. Och minnesmärket är ju lite symboliskt för Raoul Wallenberg. Diskret. Och dokumentportföljen står så fint här på den gamla husgrunden.
   Visst är “Fyrtornet” – höghuset läckert. Gillade extra balkongerna. Vad gäller priser och månadskostnad var de ganska ok. Ungefär liknande kvadratmeterpris som i innerstan. Men visst är det mycket pengar. Ofta mellan ca 80 000 -90 000 och ibland mer.

 11. Härliga vyer från pendelbåten, måste åka den någon gång. Portföljen var bra mycket mer passande än det där tramset man reste över honom vid Nybroplan.

  1. Turen hit är riktigt trevlig med båt och man kan ju sedan på hemvägen fortsätta med den till Ropsten och ta t-bannan därifrån. Om man inte vill åka båt hela vägen tillbaka. Jag gillade minnesmärket. En diskret dokumentportfölj och diskret placerad. Tramset vid Nybroplan gillar inte jag heller.

 12. Ännu en fantastisk dag och med ännu en trevlig utflykt! Jag är så tacksam att du delar med dig. Tror inte jag varit på Lidingö någon gång …
  Fint minnesmärke över Raoul Wallenberg.
  Önskar dig en fin söndag!
  Kram

  1. En strålande dag och kväll och perfekt att kombinera med både båtresa och promenad- Visst är minnesemärket fint. Diskret placerad och symboliskt.
   Lidingö är ju stort så detta var ett smakprov från lite av södra delen av ön. Mycket natur och mycket vatten. Ska nog ta en sväng igen om ett tag och leta kantareller.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram

 13. Vilken fullträff. Reseledaren, boende i Stockholm fick lära sig nåt nytt! Precis som jag när du berättar! Otroligt intressant!
  Balkongerna är helt i min smak. Det byggs och det byggs, men ändå har vi stor bostadsbrist! Undra om dom kommer ikapp någon gång!
  Kram och ha det fint! 🙂

  1. Ja, verkligen. Hade läst om minnesmärket vid något tillfälle men inte mer. Tack vara vänner som bor på Lidingö som blev det av att komma hit. Minnesmärket var fint och kändes passande och symboliskt. En dokumentportfölj diskret placerad på resterna av husgrunden där R.W. föddes.
   Huset här är läckert i sig och utsikten också. Jag fastnade också för balkongerna.
   Kram och trevlig söndag

 14. Härligt och det blir nog en fin utsikt från det där huset med 22 vån dock är hyran nog inte så billig …att bo vid havet är ju härligt det vet ju vi 🙂 kram å fin dag

  1. Ett väldigt fint område här vid vattnet och jag gillade verkligen huset och balkongerna. Priserna för lägenheterna var ungefär son i Stockholms innerstad, mellan 80 000 och 100 000/m2. Månadsavgiften var ganska ok med ca. 5000 kr för en lägenhet på 70m2 men då har man också betalat ca. 6 miljoner för den. Kanske lite mer…
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram

 15. De där pendelbåtarna verkar vara fyllda med nya upptäckter för dig.
  Jag hade gärna tagit en titt i en lägenhet på 22:a våningen åt rätt håll. 😉
  Spännande att läsa bakgrundsfakta om RW. Perfekt val av minnesmärke. Synd att branden slog till.
  Söndagskram

  1. Jag är så glad för dessa pendelbåtar för det gör det möjligt att ta sig runt under”luftiga” förhållanden och man kan sitta ute. Bussarna är ofta ganska fyllda.
   Huset här på kajen är läckert och jag skulle mer än gärna ta en tur upp och blicka ut över inloppet till Stockholm och alla båtar.
   Minnesmärket tycker jag är vackert. Diskret och fint placerat. Och platsen, huset, har ju sin historia det också.
   Kram och trevlig söndag.

 16. VIlka härliga båtresor ni gör ,-) ser jättemysigt ut.
  Stockholm är som gjort för dessa härliga båtturer!
  VILket höghus! helt otroligt, men sjöutsikt hade ju varit kanon ,-)
  Underbara balkonger!Aha det var där jag glömde portföljen!
  HA det jättefint
  VARM KRAM PRImrose ,-) har fel på några tangenter!

  1. Vi har passat på att ta oss runt och med båt fungerar det ju bra eftersom man kan vara ute på däck och att de inte tar ombord så många. Visst är höghuset läckert och med ett superfint läge-
   Sicken tur att du nu hittade/såg din borttappade portföl. Men den verkade rejält fastsatt.
   Ha det fint.
   Kram

 17. Vilket fint naturreservat, och så nära för många att besöka! Tänk att det fanns ett hörn av staden du inte besökt tidigare, det blir färre och färre luckor i Stockholmskartan för din del, imponerande! Lidingö satte jag knappt foten på under mina Stockholmsår, helt enkelt för att jag varken hade ärenden eller bekanta eller vänner där.
  Och vädret var med er även nu, här har vi ju haft regn och åska ett par dagar, det där svampvattnet kommer som jag dansat fram. Återstår att se om svampen törstigt dricker eller om dom surar under jorden fortfarande..
  Kram

  1. Just Lidingö har jag inte besökt så mycket men varit en del på Bosön och de norra delarna. Men för länge sen. Men nu blev det av och vi kommer tillbaka. Så smidigt och dessutom väldigt trevligt att ta pendelbåten över.
   Här har det varit mycket begränsat med regn i helgen men har förstått att delar av landet fått mer. Och kan tänka mig att du är på svampsprång. Håller tummarna för att det kommit upp fler.
   Kram

 18. Från Saltsjökvarn har jar många gånger tagit hissen ner och vidare med båten, men bara inåt stan.
  Intressant om Dahlén, Daleum och det nybyggda huset. Gillar arkitekturen och balkongerna, fast de verkar kanske lite små. Undrar bara varför de inte stavas med h som i namnet? Språknörden med löjliga funderingar, men kan inte hjälpa det.
  Underbart monument över Wallenberg, enkelt, men genialt.

  1. Härifrån åker vi både in mot stan men mest utåt. Så smidigt och trevligt med pendelbåten. Balkongerna här vid Dalénumkajen ser nog mindre ut än vad de är Jag funderade också på varför ett “h” var borta men vet faktiskt inte.
   Minnesmärket över Raoul Wallenberg är så fint. Enkelt och diskret. Ligger symbolik i detta.

 19. Så intressant att läsa detta. Det är nog 30 år sedan jag var på Lidingö senast, det var långt innan jag flyttade till Stockholm. En sommar var jag och min farbrors fru här på semester och då hyrde vi rum på Lidingö en vecka medan vi turistade i Stockholm. Men jag har alltid varit intresserad av Raoul Wallenberg och efter att ha varit på Armémuseum i somras och tittat på den utställning de har om honom så googlade jag var det finns minnesmärken och läste då om detta. Så det måste bli ett besök vid dokumentportföljen så småningom. Och det nybyggda huset såg ju väldigt häftigt ut med riktigt fina balkonger.

  1. Vad roligt att jag väckte intresset för en tur hit. Perfekt att ta båten från Saltsjökvarn till Dalénum. Och sedan är det en fin promenad hit till minnesmärket. Såg också utställningen om R.W. på Armémuseum så det passade fint med en tur hit till Kappsta. Men ma kan inte direkt säga att Lidingö märkt upp platsen/husets ruiner så bra. Jag gillad verkligen minnesmärket för det var så symboliskt på flera sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *