Foto

” Topp nio” – Automatiskt utvalda bilder från Instagram

År 2020 har lagt in spurten. Och visst har det varit ett speciellt år på många sätt. Tanken på  att i morgon vid midnatt kunna vända blad känns bra och hoppfull. I ett par inlägg i veckan har jag summerat mitt år. (Här finns januari – juni och här juli- december)  Många bilder har jag tagit under året och kameran har jobbat rejält. Men nu i samband med att jag summerade 2020 rensade jag också en del i bildarkivet. Likadant kommer jag att göra med  bilderna som är tagna med mobilen och som finns  lagrade där. Även  Instagram, som jag använt en hel del under året, ska få en storstädning. Vad gäller Instagram passade jag igår på att få ta del av “topp nio”. Alltså bilder som andra gillat mest.

Topp nio – “Top Nine”

Årets “automatiskt” utvalda bilder är inte de bilder som jag själv skulle valt. Nu testade jag två olika varianter som valde bilder, dels “TOP NINE” och dels  “BEST NINE”. Och hur blev resultatet. Ja, inte för att det egentligen spelar någon roll alls men ändå lite roligt att se. Sedan vet jag att resultatet inte stämmer. (Jag har förstås kontrollerat och det finns andra bilder som fler  personer “gillat”. Så det hela känns “lite” slumpmässigt) Först av allt blir det de som “Top Nine valt.

Återts topp nio bilder från Instagram. Valda av appen "Top nIne" Kan inte påstå att jag håller med. “Topp nio” bilder för 2020 och automatiskt utvalda från mitt Instagramkonto.

1.En målning av Lars Lerin.  Sandgrund i Karlstad.

2. Hemma på kajen. Restaurang Thaiboat

3. Koloniområdet Eriksdalslunden vid Årstaviken (Mälaren) hemma på Söder

4. Hemma på kajen och visst snöar det.  Juldagen 2020.

5. Gamla stan som både verkade och var öde under hela våren, sommaren och en bit in på hösten.

6. Bild tagen från balkongen en sen eftermiddag. Himlen var verkligen vacker.

7. Besök på Svindersviks gård i Nacka.

8. Monteliusvägen  och Mariaberget på norra Södermalm. En bild där fokus ligger på staketet och inte på utsikten över Stockholm.

9. Vy mot kungliga slottet från Strömkajen och Grand hotell.

Originalet av bild nr.8. Viss skillnad mot den i "nio i topp"Bild nr.8 i original. Absolut skillnad mot hur den presenteras i “Topp nio”

 Bästa nio – Viss skillnad blev det

när appen Best Nine automatiskt valde bilder.

Topp nio. Lite andra bilder valde appen "Best Nine" ut. Topp nio och de  “mest gillade” bilderna från min Instagram under 2020 när appen “Best Nine” valde.

 1. Guldbron – “Slussenbron” invigdes i oktober

2. Hemma hos oss. Hammarbykanalen. Livlig båttrafik hela sommaren. Här är båtarna på väg in i Hammarbyslussen för att komma in i Mälaren

3. Juldagen och snön föll ymningt. (Bilden även vald i den andra appen)

4. Restaurang Thaiboat, fint upplyst, ligger här hemma vid kajen i Norra Hammarbyhamnen.  (En liknande bild finns även med i det andra collaget )

5. Slussenområdet och jag passerar “Guldbron” mot Gamla stan.

6. Södermalm. Uppe på Åsöberget och med Globen i bakgrunden. (En bild som jag var nöjd med och som även 340 andra personer “gillade”)

7. Gamla stan. (En bild som jag inte alls publicerat så här. Den har här per automatik blivit beskuren på detta sätt. Bilden är  också utvald bland  de som finns med i det övre collaget)

8. Monteliusvägen och Mariaberget. (Även den vald  i det första collaget)

9. Gamla stan och utanför “Christoffers blommor” .

Så av 18 av mina s.k.  “mest gillade” bilder är det bara tre stycken som år lika.

 

Valet av bilder från 2019

Här testade jag bara en variant av app som valde bilder. Och det finns en gemensam nämnare med de två övriga collagen. Lars Lerin. Ja, en till och det är hemma på “vår kaj” här på Södermalm.

Bilderna som var "Topp nio" år 2019. Dessa var bättre öfr att de inte var lika stympade som årets bilder. Bilderna som var “Topp nio ” år 2019. De här var i varje fall inte direkt “stympade” som flera av bilderna var i år.

Bild 1 och 7 är målningar gjorda av Lars Lerin och jag har sett dem på Sandgrund

2. Torrevieja. Och jag har varit hos min spanska frissa.

3. Londonresa med äldsta barnbarnet Max och döttrarna.

4. Utsikt från vår balkong över den just då spegelblanka kanalen

Bilderna 5, 8 och nio är från Kina och den fantastiska kinesiska muren.

6. Jag ombord på kryssningsfartyget Birka Stockholm.

 

 

30 svar på ”” Topp nio” – Automatiskt utvalda bilder från Instagram”

 1. Jag har inte den appen så jag får nog avstå. Urvalet blev i sig bra tycker jag men sedan har man så klart sina personliga favoriter. Själv tycker jag att nummer två blev bäst. Misstänker att jag skulle få nästan bara bilder på lilla S men varför inte 😉

  Kram och god onsdag!

  1. Jag testade bara och gjorde det förra året också. Och de bilderna klippte de inte så knasigt. Testade med ännu en app nu “Best Grid” och då blev det också ett annat resultat. Så man får ta det med en klackspark.
   Ja, bilder på lilla S är förstås alltid fint.
   Kram och trevlig kväll.

  1. Visst är det intressant att resultaten blir olika dels beroende på app och dels inom sammma app. Testade nyss Best Grids och då blev det ytterligar eett annat resultat. Trist bara att du skurit bilderna så illa.
   Trots allt tycker jag att året har varit helt ok. Vi har haft ju sluppit krig, natutkatastrofer och svält. Så det mesta är ju relativt.
   Önskar er och era familjer Ett Gott Nytt år 2021.

 2. Fina collage!
  Som du säkert räknat ut så klappar mitt hjärta lite extra för kolonibilden och Christoffersblommor =)
  Men alla är ju fina var och en på sitt sätt. Inte alla som har en spansk frissa – hoppas att du får besöka henne under 2021, man kan ju bara gå in och säga hej och lämna lite godsaker till frissan. Det gör jag ibland – dock inte i år. Men normalt sett så blir hon väldigt glad för små blombuketter att ha på bokning/betaldisken. Nybakta bullar säger hon heller inte nej till…..
  Du ha ett gott slut och ett riktigt Gott Nytt År till dig Kram

  1. Tack! Men synd att automatiken klippt bilderna så illa. Och tänk så olika det kan bli. Hmmmm…Vår spanska frissa är jättebra, en ung tjej och jag brukar ta med något från Sverige till henne när vi kommer. Maken var där i september och klippte sig också och hade med lite godsaker.Kul att du också tittar in och glädjer din frissa. Ja, koloniområdena besöker jag ofta och Cristoffers blommor i Gamla stan är en favorit. Så vackra blomster. Önskar dig också ett gott slut och så hoppas vi på ett riktigt Gott Nytt År.
   Kram

  1. Thaiboat är en “klippa” och vi ska dit på lördag och äta. Känns roligt. Och gott är det. Tack för dina bildval. Men det är märkligt hur apparna klipper bilderna så fult. Och det stämmer inte ens att dessa bilder som är med är de mest gillade. Finns de som har över 300 gillanden och de är inte ens med.Har nu gjort en egen variant med de bilder jag gillar och kombinerat med det mer vekliga resultatet. Inte för att det spelar någon roll men trist när det blir påtagliga fel. Så var det inte med bilderna från 2019. Där stämde det bra.

 3. Märkligt så mycket det finns att göra via den nya moderna tekniken, nu för tiden. Jag är helt borta då det gäller så´nt, som appar och dylikt. Är inte heller intresserad av tekniska saker.
  Men du kan en hel del vad jag förstår.
  Automatiskt välja bilder, märkligt.
  Dina foton är fina och de är trevligt att få se dom. Vackra vyer.
  Sköt om dig.
  Hoppas att du och de dina får ett Gott Nytt År.
  Varm kram!

  1. Jag kan inte heller så mycket men har fått tips. Och just dessa appar kan man undvara. Absolut. De visade inte ens rätt bilder. Och dessuton var de fult klippta. Nej, jag kan inte alls mycket vad gäller det tekniska. Men testar lite ibland.
   Ja, året går mot sitt slut. Ett märkligt år- Men vi har ju klarat oss från krig, naturkatastrofer och brist på mat så relativt sett, som jag ser det, kunde allt ha varit betydligt värre.
   Nu hoppas vi på ett riktigt bra Gott Nytt År. Önskar dig och Myingen det bästa. Och att ni ska få vara friska.
   Varm kram och många tankar.

 4. Roligt med dessa appar, oavsett om resultatet är 100% rätt så pekar det väl åtminstone åt rätt håll. Tycker också det är roligt att utse egna favoriter som kanske inte fått lika många gillningar. Vad en själv gillar är inte alltid detsamma som vad andra gillar. Det kliar i fingrarna att ta reda på mina top 9, men vill verkligen vänta till slutet av året så en dag till får jag hålla mig 😀

  1. Säkert! Men jag tycker de skurit av bilderna så tokigt. Har jämfört med originalen på Instagram. Jag håller helt med dig om att välja egna. Och dessutom var det inte så att alla dessa fått mest gillanden heller . Fanns de som hade dryga 300 sådana och de bilderna kom upp ytterst flyktigt på en av varianterna. Spännande att se vilka som automatiskt väljs åt dig. Ska göre egna “top nine” och presentera efter nyår.

  1. Tack!Lite kul att se och ha. Men trist att “apparna” skurit bilderna dåligt. Och att det heller inte alls stämde att dessa är de mest gillade bilderna. I några fall stämmer det men i de flesta inte alls. Förra året var det bättre på den punkten. Testa och se vad du får fram-
   kram

 5. Ja det är bara att konstatera att dessa topplistor av alla olika slag egentligen inte betyder eller säger ett dyft. Det enda som man med säkerhet kan säga är att dina bilder alltid är så otroligt fina!

  Så oavsett vad, fortsätt så på det kommande året! Så vi andra också får njuta av det du ser omkring dig!

  1. Tack, Emma! Visst är det så! Och jag bryr mig inte. Men intressant mer för sakens skull att se hur de plockar ut bilder och konstatera att de beskär den bedrövligt.Jag har ju originalen kvar så jag et hur bilderna ser ut. I bloggen har jag ju nästan bara bilder tagna med någon av kamerorna och det blir ju viss skillnad när man kan ställa in manuellt. Vad jag reagerade på var att resultaten i år blev så olika och att det inte ens i de flesta fall gällde att det var dessa bilder som lockat folk att titta.
   Önskar dig ett gott slut och visst hoppas vi på ett bra år 2021.

 6. Ta det för vad det är höll jag på att skriva, och det gjorde jag ju;-) Roligt är 1. att Lars Lerin fick vara med både 2019 och i år; 2. att ingen bild visar dig eller familjen i år, medan det var hela fyra bilder 2019 som visade dig respektive Liv och barnen i London. Undrar vilka kriterier Instagram går efter. Tror du har rätt – det är slumpen som avgör.
  Vad jag absolut avskyr är att Instagram kan göra precis vad dom vill med dina och andras bilder. De kan beskära, ändra och montera ihop fotona utan ditt tillstånd. Eller jo, bara genom att använda Instagram ger du dom rätten att äga dina bilder. Det är en av anledningarna varför jag vägrar både FB och Instagram. Men jag förstår såklart att Instagram är rätt roligt att använda som komplement eller substitut för en blogg.

  1. Visst gör jag det. Och jag bryr mig inte. Bara konstaterar att urvalet är knasigt och att det inte alls stämmer . Trist dessutom att de beskurit bilderna taskigt. Rent av riktigt dåligt. (Jag har kollat och vet att andra bilder är “bättre”.) Har ju inte barnbarnen med på Instagram så mycket av olika skäl. Vad gäller bloggen pratar jag med Liv innan jag har dem med. Känns viktigt.
   FB har jag inte och du har ju helt rätt i att de kan plocka bilderna. Gillas inte. Därför är bilderna där på Max och Wille ganska sparsamma.
   Mina bästa bilder hamnar aldrig på Instagram för de tar jag med kameran och de kan få vara med på bloggen och där äger jag dem. (Ska göra det….)

 7. Jag och insta har ingen intensiv relation. Har nog inte publicerat nio foton totalt där på de år jag haft kontot … är du lika flitig där som hör på bloggen? Vad ger dig Insta som inte bloggen ger och vice versa? Dubbeljobbar du eller kör du samma saker på båda kanalerna? (frågar åt en kompis :-D)

  1. Vad gäller Instagram jag brukar publicera en eller ett par bilder per dag. Ibland ingen. Nej, jag brukar inte ha “samma” bilder på Instagram som på bloggen. Bilderna till bloggen tar jag med min kamera och oftast de till instagram med mobilen. Och dte blir ju skillnad i sig.Jag gillar bilder och har tyckt att Instagram är roligt eftersom det är mer fokus på bilder. Har ingen “ansiktsbok” och via Instagram har jag mer kontalt med vänner runt jorden. Bloggen är ju på svenska. Så jag kan nog i det fallet säja att jag “dubbeljobbar”. Vill helst inte ha “samma” bilder på båda. Även om de kan ha anknytning till varandra.

 8. Jättefina collage allihop!
  Jag började med Instagram när det var nytt, men kände ganska snart att det inte var för mig … vet inte ens om jag har det kvar 🙂
  Kram

  1. Tack! Jag tycker Instagram är roligt eftersom det mest handlar om bilder. Men här när bilder valts ut har de inte direkt lyckats så bra att göra det. Är väl slumpen som styr. Och bilderna är avskurna och inte alls som de såg ut när jag la ut dem. Men kul ändå. Och här har jag bara använt mobilkameran.
   Blir ju skillnad med andra kameran som jag kan ställa in manuellt.
   Kram och jag önskar dig ett gott slut.

  1. Visst är det i stort sett slumpen som valt. Men då kanske de ska meddela det. Att det är slumpen som avgör förstår jag när det blir så olika bilder som väljs och inte alls alltid de som varit mest gillade.
   Önskar er ett fint slut och ett Gott Nytt År.

 9. Vilka härliga bilder och så kul att se tillbaka på året som varit. Vi hoppas på ett nytt bättre år utan cornan.
  Det har ställt till mycket för många. Men vi är friska och hoppas allt är bra med er också.
  Vi får önska ett riktigt Gott Nytt År till er. Kram.

  1. Tack! Visst hoppas vi på ett bättre nytt år. Vi är friska (förutom min rygg och axel som är bedrövliga) men COVID har vi sluppit.
   Fint att höra att ni också är friska.
   Önskar dig och de dina ett gott slut och ett bra år 2021.
   Kram

 10. En fin sammanfattning med bilder under 2020.
  Även om året har varit annorlunda så får man se det positiva i det negativa.
  Nu lägger vi året bakom oss och ser framåt.
  Gott Nytt År Ditte
  Kram

  1. Tack! Och en del positivt har det ju ändå varit. Allt är ju förstås relativt! Och det kunde ju varit värre med krig, naturkatastrofer och svält. Nu ser vi bara framåt.
   Önskar dig också ett Gott Nytt År.
   Kram

  1. Jag tycker det är ganska roligt med bilder. FB har jag inte men med Instagram är det ju mer fokus på bilder. Urvalet här är ju gjort slumpmässigt och jag tycker man beskurit bilderna väldigt dåligt. För de är inte alla publicerade så här. Ohc märkligt att det blir så olika resultat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *