Trevligheter Utflykter

En lyckad kryssning -Skön skärgårdskänsla, god mat och dryck

Häromdagen var vi ute på en av våra höjdpromenader här på Södermalm och ett av stoppen vi gjorde blev uppe på Fjällgatan. Här uppe har man en strålade utsikt både över Sockholm och inloppet till huvudstaden. Att stanna till här hör liksom till om man passerar. Sakta gled Vikinglinjens kryssningsfartyg Cinderella in mot kajen och vi fick en tanke. Skulle vi ta en tur? Varför inte? Sagt och gjort. Vi bestämde oss och bokade snabbt en resa till i torsdags. Och det blev verkligen en lyckad kryssning. På alla sätt. Perfekt att kombinera god mat och dryck med hav och höstskärgård- Dessutom ger vi en stor eloge till Vikinglinjen som verkligen av och anpassat precis allt till de tider som råder.

Stockholm. Södermalm. Vikinglinjene fartyg glider in mot kajen och vi vet att allt ombord är av och anpassat för rådande tider. Allt för att det ska bli en lyckad kryssning. När vi såg Cinderella sakta glida in till kajen drog det allt i vår skärgårds och kryssningstarm. (Och vi visste förstås att allt ombord var av och anpassat för att det skulle bli en lyckad kryssning.)

 En lyckad kryssning

blev det.På alla sätt. Redan i somras, i juni,  var vi iväg på en ”Coronaprovkryssning” till Åland/Mariehamn med Vikinglinjens stora fartyg Grace. Väldigt anpassat där också och väldigt få privatresenärer. Men trevligt var det och med skön skärgårdskänsla. I övrigt är de turer många som vi under årens lopp tagit österut över Östersjön. De allra flesta till Åland och det eftetrsom maken är född där- Men många turer har också gått till Helsingfors (både privat och i jobbsammanhangÅbo, Tallin, Riga och Villnius.

Vi visste redan på förhand att Vikinglinjens Cinderella, som första fartyg i världen, blivit ”certifierade” för åtgärder i Covid – 19 sammanhang för att erbjuda en säker resa . (Gäller matsalar och hela resan. )  En känsla av säkerhet infann sig redan i avgångsterminalen där resenärerna befann sig på goda avstånd från varandra. Dessutom fanns personal till hands som var bereda att påminna om detta med avstånd.  (Åldersgruppen var också till minst 70% i riskålder och riskgrupper.)

Antalet resenärer var ca 300 och med tanke på att fartyget har 2500 hyttplatser så  var det otroligt ”luftigt” ombord.

Vikinglinjen. Cinderella. En bra hytt högt upp i fartyget känns bra för en lyckad kryssning. Till en lyckad kryssning hör för mig också en bra hytt högt upp i fartyget. Valet föll på en ”Seaside Premium” högst upp i fartyget, våning 11.

Vi lämnar Stockholm. Gamla stan i bakgrunden och till vänster skymtar ”Guldbron” som ska vara klar för invigning den 25/10.  (Bild tagen från hyttfönstret och är lite oskarp)

På väg. Ser genom hyttfönstret också skyskrapan Stockholm New som finns nästan hemma hos oss och Globen.

 

En lyckad kryssning innebär

för oss också god mat och dryck. Vi hade bokat middag till 18.30 och valt à la ”Seaview,” à la cartematsedeln. God mat, kombinerad med god dryck uppskattar vi och även att bli serverad vid bordet. Vi hade i förväg bokat en trerättersmeny, framtagen av Svenska Kocklandslaget som verkligen smakade bra. (Ja, de är ju inte direkt på plats och lagar maten.) Och rätterna var väldigt lagom i storlek. Men en vanlig à la carte meny finns också om man känner för det.

Middag och brunch

Till kvällens middag.  Förrätt bakad torskrygg smaksatt med pepparrot och toppad med löjrom. Varmrätten; kryddstekt hjort, serverad med mjäll rotselleri och en ”terrinne”, en sorts pastej, av murklor och hjort. Allt toppat med gräslöksmajonnäs och en ragu på gotlandslinser och hjortsky. Hallonmousse med chokladcrisp, kolasås, hallonkräm och glass blev perfekt avrundning.

Vikinglinjens Cinderella. Restaurang Seaview. En lyckad kryssning innebär för oss också god mat och dryck. Och det fick vi. En lyckad kryssning innebär för oss också god mat och dryck

Restaurang Seaview. Gott om plats och  med gästerna rejält utspridda.

En brunch var bokad till fredagen klockan 11. (Frukost hoppade vi över men en kopp kaffe tog vi ta i hytten.) Här visste vi att konceptet var annorlunda nu. Inga köer och väldigt glest mellan sällskapen i matsalen. (Man hade i förväg bokat sin tid) Personalen som serverar  har både munskydd och visir på sig . Man talar om vad som önskas och de lägger upp.

Personal finns bakom en glasruta och lägger upp det gästerna önskar. (Alla rätter är tydligt märkta)

En del rätter är framdukade i separata glas. Här en räkcocktail.

Oftast undviker vi bufféer men denna brunch var vi glad att vi testade. Inga köer och inget ”krafsande” i maten.

Viking Cinderella. Bufférestaurangen. En väldigt god och vällagad brunch i luftiga lokaler bidrog till en lyckad kryssning. Inga köer och ”luftigt”. Dessutom även smak och valmässigt en av de bästa bruncher vi ätit. Ingen mat som stått på plats och varit färdig länge. Upplevelsen även här bidrog också till en lyckad kryssning. 

Verkligen en gott utbud. Och gott på flera sätt.

Kvällen – Underhållning

Det är höst och mörkret la sig strax efter det att vi lämnade Stockholm. Detta innebar i sin tur  att utsikten inte bestod av så mycket mer än en del fyrar. Ett storband skulle spela i nattklubbslokalen,”Etage”, och där vi slog oss ner med en Irish Coffee. Vi valde platser en bit från scenen och känslan av avstånd och hänsyn var påtaglig. Vi lät oss underhållas av svängig storbandsmusik Både gamla godingar, väl igenkända från Dean Martin, Frank Sinatra och Louis Armstrong blandades med 70 och 80 tals låtar som svängde på ett annat sätt. Kvällen rundade vi av i champagnebaren.

Dansgolvet framför scenen var helt ”blockat” av stolar som stod två och två och väl utspridda. Och de fylldes snart upp. 

 

I morgon är det ”Skyltsöndag”men på måndag återkommer jag med bilder från Ålands hav och  en vacker höstskärgård.

 

36 svar på ”En lyckad kryssning -Skön skärgårdskänsla, god mat och dryck”

 1. Det lät verkligen som ett mycket genomtänkt och bra koncept minst sagt. Maten lät väldigt god och brunchen den såg delikat ut den med. En härlig kryssning kan jag tänka! Vi föredrar också att bli serverade vid bordet men just vid brunch tycker jag att det fungerar bra som buffé.

  Kram och god lördag!

  1. Allt blev så lyckat och inte minst genom att det var få resenärer och att allt, precis allt, var så väl genomtänkt och an och avpassat av rådande omständigheter. Nu var det ju absolut ingen trängsel vid brunchen och inget” kladdande” i maten från gästerna.
   Ha det fint du också och jag önskar dig en fin lördag.
   Kram

 2. Kul se bilder från er kryssning.
  Ser ut som Viking Line genomförde kryssning på ett utomordentligt sätt.
  Deras mat är alltid toppen, i alla fall när jag åkt med deras båtar.
  Irish Coffee och Champagnebaren låter fint.

  1. Vi har ju rest mycket över Ålands hav och var här verkligen imponerade av hur väl Vikinglinjen ordnat att för att undvika trängsel och ev. smittspridning. Föredömligt.
   Vi var supernöjda med allt. Ofta har vi förr rest med Birka men de är ju numer ett minne blott. Ett fint minne. Saknar dem. Men detta blev så bra.

 3. Men va lyckat det blev Ditte och det låter super tryggt ju. Maten o hytten är ju super fint och inget att klaga på alls..förstår att ni åker tryggt hade jag med gjort 🙂 ser fram emot din skylt söndag kram å njut av lördagen först 🙂

  1. Det verkligen lyckat. Med allt. Och så väl ordnat. Och vi hade bokat en riktigt bra hytt och det kändes också bra.
   Kram och trevlig kväll.

 4. Full pott kryssning! Så härligt! Storbandsjazz, god mat och säkerhet; ja en prima njutkryss, så skönt och roligt för er!
  Stor kram, hälsa B med en också 🙂

  1. Just så blev det. Och fint att byta miljö under trygga former. Viktigt det också.
   B hälsar tillbaka.
   Stor kram

 5. För att få passagerare så är det ett sånt här koncept som gäller. Såg väldigt fint och genomtänkt ut.
  I dessa tider är det en fördel att bo i den stad därifrån båtarna går. Och gärna att man har någon mer från hushållet med sig.
  Perfekt för er!
  En hytt långt upp och utsides med fin utsikt är också fint.
  Trevlig lördag och stor kram!

  1. Allt var så genomtänkt och in i minsta detalj. Imponerande. Vi har ju nära till båten men vi såg att en del resenärer kom med bussar och även där var det gott om plats ombord så konceptet är väl genomtänkt och fungerar.
   Ska vi åka vill vi bo bra och då är det en rejäl hytt högt upp som gäller. Strålande utsikt var det.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

  1. God afton! Resan blev riktigt bra. Och allt var så välordnat. Imponerande hur de lyckats med allt. Svängig musik var det och även där var det avstånd som gällde.
   Kram

 6. Härligt med ett sådant spontant initiativ. Å det var ju verkligen lyckat. Maten låter helt i min smak. Håller helt med dig en ”riktig” hytt, god mat och dryck här en lyckad kryssning till. Undrar hur rederierna får ihop det ekonomiskt. Jag menar 300 gäster istället för 2 500 måste ju vara oerhört kännbart i kassakistan. Det nya brunchkonceptet borde permanentas, så mycket bättre och mera hygieniskt. Ser fram emot del 2 av resan:-)

  1. Vi har ju nära ner till fartyget och det underlättar ju helt klart. Promenerar. Resan blev verkligen lyckad och Vikings koncept håller och det hela vägen. Blev imponerad. Inte går det hela ihop och jag hörde att ett 40-tal nu var varslade. Så trist. Önskar att fler skulle våga åka. Matkonceptet var suveränt bad gällde brunch och kanske kommer detta att bestå. Vi är ju inte mycket för buffé men detta var något annat. Middagen smakade väldigt bra och gott om plats var det.
   Väldans nöjda var vi med allt. Och en resa genom en vacker höstskärgård gillas. (Del två kommer på måndag.)

 7. Fin kryssning och väldigt lite folk!
  Bra med hytt högt upp, den ser väldigt fin ut, hytten inbjudande! ,-)
  Maten ser god ut!
  Och vilken fin frisyr du har! ,-)
  Vilken kryssning, allt ser jättefint och gott ut!
  Kul mede en resa i stolen framför datorn ,-)
  Ha det jättefint KRAM från mig, Primrose ,-)

  1. Kryssningen blev väldigt lyckad på alla sätt. Gott om plats och alt ombord var genomtänkt och så fint av och anpassat till rådande Coronatider. Ingen oro alls över att det skulle vara trångt eller trängsel. Nu var ju de flesta resenärer 60+ och det gjorde nog sitt till-
   Roligt att du var med via mitt inlägg.
   Kram!

 8. Kloka ni som tar för er av livets goda när ni har möjlighet att göra det med båten vid kajen där hemma, bara att hoppa i och åka iväg. Allt ser förstklassigt och gott ut ända ut i fingertopparna.
  Ser framemot måndagens resa genom höstskärgården.
  Och förstås morgondagens skyltsöndag också 🙂
  Allt gott!

  1. Vi saknar förstås Birka. Men nu är det som det är med detta fina fartyg. Så sorgligt. Men nu gav vi oss iväg med Cinderella och var imponerade över hur väl allt sköttes. Av och anpassning till dessa Coronatider. Nu var det mörkt när vi åkte så en del fyrar så vi men resan hem genom en vacker höstskärgård var så fin. Vi saknar ju båda detta med hav och skärgård. Så resan blev ett fint avbrott till tillvaron här hemma. Vi har dte ju väldigt bra här också men skärgård och hav lockar. Mer kommer.
   Ha det gott!

 9. Åh, nu blev jag riktigt sugen på en kryssning, god mat, fin hytt och härlig musik. Brunchen såg inte dum ut heller! Kanske dags att åka?!
  Kram!

  1. Kan rekommendera en tur. Ingen direkt dans men det är många artister som kommmer att uppträda under hösten. På hemsidan kan man se vilka. Vi var supernöjda med kryssningen och imponerade över hur fint allt fungerade.
   Väldigt god mat både till middag och brucnch dessutom.
   Kram

  1. Allt blev väldigt lyckat och Vikinglinjen har verkligen an och avpassat allt ombord för att ”Coronasäkra”. Vi har ju nära till båten och bara att gå ner och det underlättar ju också vad gäller att vara spontan och ge sig iväg.
   Kram

  1. Resan blev väldigt lyckad och fint att kombinera höstskärgård med god mat och dryck. Blev imponerad av all av och anpassning som var ombord och i terminalen.
   Kram och trevlig söndag

  1. Otroligt välordnat med allt Vi är verkligen så nöjda med allt. Och fint att komma iväg. Höstskärgård kombinerad med god mat och dryck blev en bra kombo.

  1. Allt var så lyckat och med ett otroligt fint tänkande ombord av gällde av och anpassning till de tider som råder- Det här gör vi gärna om.

  1. Det var det! Och allt var så av och anpassat. Perfekt ordnat! Och en vacker höstskärgård fick vi ta del av.

  1. Personalen och rederiet har verkligen gjort allt för att an och avpassa arrangemangen ombord och i terminalen- Och en torsdag eller söndag är det ju flest resenärer i 60+ gruppen så än lugnare. Vi var så nöjda och kommer att åka igen- Höstskärgården var så vacker.

 10. Det låter som en suverän kryssning med Cinderella. Nu drog det i kryssningstarmen. Det värsta är att vi måte ta oss till Stockholm i coronatider. Inte nåt som lockar direkt!
  Kram

  1. Nej, att ta sig till Stockholm lockar inte i dessa tider. Men vi har ju nära till fartyget. Och precis allt var så välordnat- Resenärerna å¨torsdagar och söndagar är ju också till största del i åldergruppen + 60. Vi var supernöjda med allt.
   Kram

  1. Vi var väldigt nöjda med allt. En skön avkoppling. Här har vi mer frihet och det är jag glad för. Men det vill ju till att även den yngre generationen tar till avstånden.
   Följer läget hos er via radio och tv. Väldigt illa att det inte går att få ett stopp. Här har det blivit hårdare i Uppsala för studenterna har inte skött sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *