Foto Stockholm

Hyllning till ljuset under Nobelveckan – “Nobel Week Lights”

Igår eftermiddag tog jag båten in till City för att se delar av den hyllning till ljuset som äger rum nu i Stockholm.(Och båt in  till City tar jag om jag inte promenerar) Det är  “Nobel Week Lights” som pågår från den 5-13 december. Detta är  olika ljusinstallationerna finns utplacerade runt om i Stockholm och flera av dem är inspirerade av Nobelpristagares uppfinningar. De finns på ett femtontal platser och  kommer att lysa upp extra under Nobelveckan.  Alla ljusinstallationer är placerade utomhus  och man kan se dem med gott avstånd till andra-  Välkomna med på denna ljusvandring i två delar. (Andra delen kommer på onsdag.)

Stockholm. Varuhuset NK deltar inte aktivt i Novelveckans ljusinstallationer men deras belysning är ändå en sorts hyllning. Varuhuset NK deltar i sig inte med ljusinstallationer. Men visst kan man  ändå säga att detta i sig är en hyllning .

En hyllning till ljuset

är det verkligen och detta är ett sätt att hylla årets Nobelpristagare som in år tar emot sina medaljer och diplom i sina respektive hemländer. (Och även den traditionella banketten är inställd.) Och det är just för att hylla pristagarna som en rad byggnader blir extra upplysta och under mer konstnärliga former. Här är det olika konstnärer som bidragit och det är med hjälp av olika projektorer som de olika belysningarna skapas. Inspirationen är hämtad från den franska ljusfestivalen “Fête des lumières i Lyon.

Första advent, alltså innan denna “Nobel Week Lights” var jag inne i City för att se på den vackra julbelysningen. Och redan då lyste vår huvudstad så vackert.

Hela programmet för denna hyllning till ljuset och med kartor och betydligt bättre bilder än mina finns här på deras  hemsidan. Där får man också veta mer om bakgrunden och de olika konstnärerna. Men detta är min runda.

Vi börjar vid Kungliga Dramatiska teatern och Konserthuset

Stockholm. Kungliga dramatiska teatern har fått en extra belysning som hyllning- Kungliga dramatiska teatern har fått en speciell belysning som ska ge liv åt berättelserna som gömmer sig här. För min del såg jag inte så stor skillnad mot hur “Dramaten” brukar vara belyst. Men en hyllning till teatern är det och man får fantisera på egen hand . Fasaden ska i sig vara skådespelare som visar publiken runt.

Från Dramaten gick jag vidare till Stockholms konserthus. Här såg jag inte heller så stor skillnad i hur fasaden brukar vara klädd inför denna tid. Nobelklädd och så har det varit sedan 2206.  Här brukar ju nobelpriset delas ut så lite extra festligt brukar det ju vara

Konserthuset i festbelysning.

Kungsgatan är inte direkt heller med i “Nobel Weeks Lights” men strålar bra ändå. Och så här brukar det se ut längs Kungsgatan i december.

Stockholm. Kungstagatan. Vackert upplyst som vanligt denna tid men uta att vara med i den speciella hyllning som sker i veckan. Kungsgatan är som vanligt vackert upplyst i december. Så detta är kanske en hyllning till mörkret som återkommer varje år den här tiden.

Budskap som hyllning

På den femte Hötorgsskrapan finns denna text. Och den satt högt upp och var inte så lätta att fånga på bild.

“Varje dag blir vi uppmanade till att ta hand om varandra och tänka på våra nära och kära. Detta samtidigt som vi ska distansera oss från varandra”.

På Kulturhuset/Stadsteatern finns ett budskap högst upp till höger textat i gult. “Jag kunde aldrig ge upp ljuset” –  är konstnären Amina Zoubirs hyllning till författaren Albert Camus som fick Nobelpriset i litteratur 1957, 44 år gammal.

Stockholm. Kulturhuset. En hyllning till den franske Nobelpristagaren Albet Camus. Pristagare i litteratur 1957. På Kulturhuset finns en hyllning till Albert Camus, den algeris födde, franske Nobelpristagaren  som 1957 när han fick Nobelpriset hade med dessa ord i sitt tal  “Je n´aijamais pu renoncer à la lumière”  – “jag junde aldrig ge upp ljuset.

Vi Sergels torg , nära den röda ljuspelaren finns denna installation “Reflect” . Här vill man symbolisera de personer som finns bakom varje Nobelpristagare och som inte syns  vid ceremonier. Här i “Reflect” vill man lyfta fram alla som över huvud taget varit delaktiga i ett Nobelpris. (Projektet har utvecklats inom ramen för Beckmans Designhögskolas alumiprojekt)

Stockholm. Sergels torg, "fontänen". "Reflect" En hyllning tillalla som står bakom en Nobelpristagare. “Reflect” är en hyllning till alla de som inte “syns” men som finns bakom en nobelpristagare.

Skuggor och lek

Under fontänen vid Sergels torg finns “Shadow Playground” – En skugglekplats. Här kan man uppleva hur ens skugga blir fylld av färg och liv när man rör sig. Mina och andras skuggor blir till olika färger som verkligen lyser upp.

Under fontänen vid Sergels torg kan man leka med sin egen och andras  skuggor.

Till Kungsträdgården och Karl XII:s torg. Här är det lysande gungor som gäller; “Sense Light Swing”.  (Liknande finns också i Skärholmen) Här är det fokus på ljus och rörelse. Sitsen på gungan är gjord av transparent akryl och blir belyst inifrån av en remsa med lysdioder. Och när gungan är i rörelse blir det en häftigt ljusmönster. Jag läste också att detta med att ha gungorna utomhus är världspremiär. Jag stod i kön för att testa men det var många barn före så jag ska se om jag i veckan kan få till ett test

 Visst lyser gungorna upp fint när de är i rörelse. Jätteroligt att se. Och testa att gunga här  vill jag förstås.

 

På onsdag går vi vidare för mer spännande och roligt finns att se. Välkomna då också- 

 

36 svar på ”Hyllning till ljuset under Nobelveckan – “Nobel Week Lights””

  1. Visst var det fina gungor! Och nästa gång ska jag försöka få en plats i kön för gungor. Man fick gunga i 2 minuter så det bör gå. Får utrusta mig med tid. Och det har jag oftast. Det var väldigt fina ljushyllningar och i denna mörka tid så blev det ännu finare här i huvudstaden. Men snart vänder det. Skönt!

 1. Så fint med alla ljusinstallationer! Man gör mycket för att lyfta ljus och glädje i denna mörka tid. Jag vet ju att det är nobelveckan och den 10:e har vi alltid firat extra tidigare, men nu är det som om det bleknat i mitt minne. Fokus har varit på så mycket annat.
  De där gungorna var häftiga. Du får provgunga någon dag! 😀 Jag gungar gärna. Har jag varit ute med små barnbarnen har jag också gungat.
  Trevlig måndag 😀
  Stor kram!

  1. Det var så fint och stämningsfullt och en fin hyllning till Alfred Nobel, årets pristagare och även tidigare pristagare. Den 10:nde december minns jag så väl och extra de två fantastiska Nobelfester som jag har varit på i Stadshuset.Verkligen minnesvärt.Så roligt, högtidligt och festligt.
   Jag ska försöka provgunga vid nästa vända hit och det blir nog i morgon. Antar att mindre antal barn är ute då.
   Önskar dig också en fin måndag. Trots lite rått och mulet har vi varit ute i tre timmar. En mysig och god lunch blev det också.
   Stor kram

 2. Jättefint med alla fina ljusinstallationer! TAck för att vi fick följa med, vet ju aldrig när man kommer in till stan nästa gång!
  Ser fram emot fortsättningen.
  Ha det så gott!
  Kram

  1. Det var verkligen vackert! Och detta är utöver all annan vacker julbelysning i stan. Kul att du hängde med och jag kan berätta att jag avverkade 9 km och då tog jag ändå båten in till stan. Men med pauser och ryggen hämtad sig inte igår och har varit grinig idag. Å andra sidan så kan jag inte sitta hemma och vänta på att ett mirakel ska ske För det händer inte.
   Fortsättning följer på onsdag.
   Kram

 3. Så fint och upplyst det är i huvudstaden så det var kul att se. En bra hyllning till Alfred Nobel och pristagarna dessutom. Så kul med gungor som lyser när de är i rörelse så det är säkert spännande för såväl stora som små!

  Kram och god kväll!

  1. Det var verkligen fint att strosa runt och titta och en vacker hyllning till Nobel, gamla och nya pristagare. Och till Stockholm också.
   Många barn ville gunga så jag ska se om jag kan testa i morgon. Kanske inte så många barn ute en tisdag.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

  1. Det var extra fint nu i Stockholm med dessa ljusinstallationer och en fin hyllning både till Alfred Nobel, årets Nobelpristagare och tidigare Nobelpristagare. Bar att njuta.

 4. Ja, vad skulle jag och alla andra som inte bor i Stockholm göra utan dig????? Inte mycket verkar det som, då det är du som uppdaterar och informerar oss vad det är som händer i huvudstaden.
  Personligen hade jag ingen aning om denna “Nobel Week Lights”. Hur coolt som helst, och jag hoppas att det ändå är fler än du som åker in till stan och njuter av belysningen. “Shadow Playground” och gungorna är nog mina favoriter här. Riktigt läckra installationer:-)

  1. Jag rör mig ju det jag kan men sparar också på krafterna. Tog ju båten in till stan och slår mig ner och vilar lite var som. Det var verkligen fint att se men det är ju svårt att få till riktigt bra bilder. Har ju ingen systemkamera med mig. För tung att bära på. Men jag delar gärna med mig av det jag ser och vet att många uppskattar att följa med via bloggen. Jättetrevligt sällskap är det också-
   Ska imorgon testa att gunga. Tyckte att barnen kunde få företräde. Kanske färre barn är ute en tisdag em. Och får jag till gungningen så ska det bli en bild. Jag gillade också gungorna. Mer kommer på onsdag.
   Kul med denna ljushyllning till både Nobel, årets pristagare och tidigare pristagare.

  1. Det är så vackert i Stockholm nu och extra fint med dessa ljus i Nobelveckan.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 5. Tack Ditte för din ljus visning, roligt att få se det vackra som gjorts i stan. Gungorna var roliga och det är klart att du ska gunga, ta en sväng åt mig också hihihi

  1. Det är så fint nu i Stockholm i adventstider och ännu vackrare nu med alla ljusinstallationer i Nobelveckan.
   Jag ska se om jag kan gunga i morgon. Tar en sväng för dig också-
   Önskar dig en fin vecka.

 6. Jag såg på instagram att stadshuset lyste så fint. Tyvärr var det mörkt imorse när jag cyklade förbi. Tackvare dig har jag nu i alla fall kunnat njuta av andra upplysta byggnader.
  Jag blev glad av hjärtat på Folksamhuset som lyste fint i morgondiset.

  1. Jag såg en del av stadshuset och det kommer med på onsdag. Men tyvärr stod jag inte så nära utan på andra sidan järnvägen så på mina bilder kom ledningarna tyvärr med. Men kanske blir det en tur i morgon också. Vill gärna testa att gunga i Kungsan också.
   Lite har du sett via mig och hemsidan är riktigt bra-
   Visst är det fint med hjärtat på Folksamhuset. Lyser och piggar upp och kan tänka mig att du ser det bra när du kommer över bron.

  1. Jag tänkte verkligen på dig när jag gick runt här. Du skulle verkligen få till snygga bilder. Stadshuset är väldigt fint men bra om man kommer nära. Jag fick tyvärr ledningarna till tågen med på mina bilder. Mer från ljushyllningen kommer imorgon. Kunde inte ta allt på en gång. Gillade också den under fontänen men gungorna var också spännande.Så har du tid ta gärna en runda.

 7. Ohhh där vill jag också gunga!! Så himla fint, tack för länken till “Nobel Week Lights”, trodde först att det var ett årligt evenemang men vad jag förstår så är det bara i år?? Kanske det återkommer, för det är en fantastisk idé, verkligen jättefint 🙂
  Tack för rundvandringen Ditte, ha en fin vecka och kram på’re

  1. Eftersom det är som det är i år så är detta en hyllning till Nobel, årets pristagare och även tidigare års pristagare. Det var verkligen fint att strosa omkring och se det vackra. Kanske kan jag idag få till att testa gungan.
   Roligt att du gick med. Och hemsidan har ju mycket info.
   Önskar dig en bra vecka. Kram

 8. WOW! Tack för den ljusfyllda promenaden! Så läckra ljusinstallationer! Såå roligt att få följa med och ser fram emot fortsättningen!
  Och nu bara måste jag ju ta mig in till min stad någon eftermiddagen när det skymmer för att fota lite av det fina som finns där också 🙂
  Ha det gott!
  Kram

  1. Det är verkligen vackert med denna ljushyllning och Stockholm i övrigt är också vackert belyst nu i december så nu blev det x2-.
   Hoppas du får till ett besök i stan för det brukar vara vackra så fint att se belysningarna nu i december.
   Ha det fint du också.
   Kram

  1. Här i stan finns nu så mycket fint att se i belysningsväg och gungorna hoppas jag kunna testa idag.
   Stor kram

 9. Åh så himla fint! Blir dock lite bitter över ordet “Nobel” just nu då jag skulle ha fått gå på nobelbanketten i år om den inte blivit inställd. Snacka om att jag tagit hela coronapandemin personligt sedan jag fick veta det, haha 😉

  1. Så trist att det inte blir någon Nobelbankett eller firande här i Stockholm i år- Och nu när du var inbjuden. Har under mitt liv varit på två Nobelbanketter och det är minnesvärt. Så roligt!På alla sätt. Kanske kan du få gå nästa år. Förstår att du tagit hela coronaepedemin personligt.

 10. Så himla fint det lyser nu i Stockholm! Även fast många saker såg ut ungefär som dom brukar göra i juletider så är det enastående vackert ändå. Bäst gillar jag nog den röda pinnen 🙂

  Ha en fin dag!

  1. Verkligen! I år är det ännu vackrare här i Stockholm med ännu mer belysning än det brukar vara. Och denna ljushyllning nu i Nobelveckan är ju helt unik.
   Och visst den röda pinnen är jättefin och den har haftjust den röda färgen här i advenntstider sedan 2017
   Trevlig tisdag.

  1. Just denna vecka är Stockholm än vackrare med all hyllningsbelysning. Förstår att du längtar hit och av olika skäl.

 11. Oh, tack *Ditte! Helst skulle jag vilja se dina foton på en storskärmsbild! Du har allt jag saknarjust nu! Och mer ska jag få se, underbart. Camus, var det inte han med Pesten? Den har jag läst för länge sedan.
  Nu ilar jag vidare i ljusfestivalen, hundar gånger bättre än de årliga vattenfestivalerna jag minns…

  1. Tack, själv för att du gick med mig. Så trevligt! Och jag har förstått av kommentarerna att vi var många som gick här tillsammans. Tror att fotona, vad gäller upplösning, även skulle göra sig på en storbildsskärm. Har testat att se några på vår tv. Men kanske är inte det direkt storbild men större skärm än datorn.
   Jodå, Camus var han med bl.a. Pesten. Lste den på gymnasiet och har läst om den ett par gånger efter det.
   Jag hade stort nöje av att traska runt och ingen brådska. Gott om avstånd var det också.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *