Foto Resor i Sverige Resor utomlands

Moln – Ett fototema för juni månad.

Denna vackra junidag är det tämligen molnfritt i Stockholm men inlägget kommer ändå  att handla om moln. Resebloggen  Marias memoarer har just moln som fototema för juni månad.  Jag har varit med ett par gånget tidigare och tycker det har varit roligt. I april var temat för bilderna  vatten och i maj var det mönster som gällde. Roliga teman båda två. Vad gäller moln så har gjort en resa genom mitt bildarkiv och efter väldigt noggrann gallring  bestämde jag mig för 10 bilder. (Utgångsläget var 25)

Kanske vill du som läser också vara med och tolkningen är väldigt fri-

Över Anderna på väg mot Santiago de chile. Vi svävar ovan moln som ser ut som stora bomullstussar. 1. Vi svävar över  moln som ser ut som stora  bomullstussar. Solen håller på att gå upp och vi ska om någon timme landa i Chiles huvudstad Santiago. Och efter ett par dagar här ska vi  så småningom bege oss ut på en resa, en kryssning, i södra delen av Sydamerika.( Februari 2019)

 

Vad är moln?

Ett moln består av miljarder mängder mikroskopiska vattendroppar som är så lätta att de svävar i luften. Molnen uppstår när fuktig och varm luft rör sig uppåt och kyls av så att vattenångan i luften kondenserar, pressas samman och blir till små vattendroppar eller iskristaller. Detta kan t.ex. ske  när varm luft passerar ett svalare område och kanske rör sig uppför ett berg, utöver havet eller vid en kall eller varmfront. När luften sjunker så löses molnen upp och kyls av och de små vattendropparna klumpar  ihop sig till regnmoln. Och till slut blir dropparna så stora att de är alltför tunga för att sväva fritt i luften utan faller ner som nederbörd.Förutom vatten kan moln också bestå av partiklar från sandstormar eller vulkanutbrott.

Man räknar med att ungefär 40 % av jorden är täckt av moln och molnen rör sig med hjälp av vindens hastighet . På höga höjder kan molnen få upp hastigheter på upp till 100 m/sek och ibland mer.

Hur formen på molnen blir beror på hur vindarna blåser och hur temperaturen är i atmosfären.

Molnens färg beror på om de är solbelysta eller befinner sig i skugga. I direkt solljus blir molnen vita men moln som ligger i skuggan blir nästan svarta. Och moln som har mycket vatten i sig släpper också igenom mindre ljus så att de verkar mörkare. Moln finns överallt i världen men mängden av dem är liten i ökenområden och i flera dalgångar o Antarktis.

Olika moln

Patagonien, den sydligaste delen av Sydamerika. Puerto Mott. Här finns moln som ligger som en slöja franfrö de höga bergen. 2.  Patagonien Chile,den sydligaste delen av Sydamerika. Här  på väg in till Puerto Montt och Chacabuco. De moln som finns här ligger som en rak ridå eller slöja framför de höga bergen.

Eldslandet i Sydamerika. Solen stiger upp mellan ett stort moln och de höga bergen3. Eldslandet, längst söderut i Sydamerika. Östra delen tillhör Argentina och den västra hör till Chile.  Här soluppgång  och på väg in till Ushuaia som är huvudstaden på Eldslandet. Solen tar sig upp mellan bergen och det stora moln som breder ut sig som en matta.

4. Fortfarande Eldslandet. Molnen har ändrat form och börjat sprida ut sig och solen har kommit lite högre på himlen. 

Vi på Atlanten och närmar oss i gryningen Falklandsöarna där fartyget  ska lägga till i huvudorten Stanley.Här ska vi också ta oss an lite pingviner och de första ser vi redan på stränderna i den arla morgonstunden.

Falklandsöarna. En hel del regn verkar finna si de moln vi se. 5. På Falklandsöarna brukar det regna och i snitt 1-2 m.m/dag året om. Men det finns också helt regnfria dagar. Denna morgon, när vi närmar oss huvudorten Stanley ,verkar det finnas en hel del regn i de moln vi ser.

Från Atlanten och Falklandsöarna tar vi oss raskt vidare till Filippinerna. En ögrupp som ligger i en del av Stilla havet som heter Filippinska sjön eller Filippinerhavet.  Här besöker vi bl.a. ön Boracay och året är 2010.

6. Boracay. Lätta sommarmoln dras upp mot bergen.

Solnedgång på Boracay, Fikippinerna. Spännande och vakcert att se himmel och moln ändrar färg. 7. En av många ljuvliga solnedgångar jag upplevt. Vi var här på Boracay i februari och solen gick då ner vid 18- tiden. Vackert med moln och en himmel som ständigt skiftar färg. 

Boracay. Solen har nästan försvunnit i havet och ett dramatiskt moln har dykt upp på himlen. 8. Solen har  nästan försvunnit i havet och ett spännande och dramatiskt moln har dykt upp.

Ett par stopp kvar på molnresan

Näst sista stoppet blir en bit utanför Peking där vi besöker kinesika muren i snö-  Under de nästan fyra år som vi bodde i Peking blev det många besök på “muren” och oftast på ställen dit inte så många turister söker sig. Och att uppleva snö här hade vi inte gjort tidigare. Men vid vårt besök i Peking 2018 så  fick vi göra det.

Kinesiska muren vid Mutanieu. Och med snöfyllda moln. 9. Kinesiska muren vid Mutanieu, ett par timmars bilresa från Peking. Och med moln som innehöll snö.

Så landar vi då hemma. Ja, inte i Stockholm utan i Uddevalla på Västkusten. Och kommer här genast att tänka på vännen Veiken som som är uppvuxen här .

10. Solnedgång över Uddevallabron och Byfjorden. Molnen har här färgat himlen i en vacker ljust orange färg och jag njuter av den här utsikten från mitt hotellrum på hotell Bohusgården.

Kanske har du som läser fastnat lite extra för någon bild. Och i så fall vilken.

39 svar på ”Moln – Ett fototema för juni månad.”

 1. Och nu blir jag än mer sugen på att resa!! Vilka fantastiska bilder och minnen. Ni har gjort många fina resor. Vi var ju mer norrut när vi var i Sydamerika. Ja Chile var vi i men väldigt kort, annars Costa Rica, Ecuador, Brasilien, Bolivia, Peru. Funderade på Argentina men hann inte med det då. Kanske i framtiden.

  1. Tack! Många resor har det blivit genom åren. Både lång och kortväga.Inser att kanske långresorna förblir ett minne men bilder och minnen finn kvar. Vi har ju andra delar av Sydamerika kvar. Men kanske kan det bli Costa Rica vad det lider. Åldern tar tyvärr ut sin rätt även när det gäller resandet.
   Så spännande att du sett så mycket av Sydamerika. Fantastiska upplevelser kan jag tänka mig.

 2. Wow, jag går plötsligt på moln när jag ser dina olika typer av moln på himlen. Visst har man varit både under och ovanför moln. Fascinerande att moln kan ha en sådan hög hastighet högt upp i skyn.
  Du har många länders erfarenhet och tom från Sveriges Uddevalla. Tack, för informationnochven en fin tolkning av moln. Jag gillare mest små bomullstussiga moln som svävar på en ljusblå himmel.
  Ha en bra dag Ditte <3
  Kram

  1. Jag kände mig nästa inlindad i bomull när jag skrivit klart och valt bilder. Gillar också bumullstussmoln på en blå himmel men de är inte alltid så spännande att fotografera.
   Strålande sol i Stockholm- Lite knepigt för mig som nu ska undvika solen. Så kepsen är på.
   Önskar dig en fin onsdag.
   Kram

 3. Vilken fin tolkning och så många vackra bilder! När jag ser dem längtar jag verkligen efter att resa men det får vänta. Två bilder fastnade jag direkt för och det är nummer 5 och nummer 9. Det är något magiskt med ljuset i bilden av kinesiska muren. Vackert helt enkelt i all sin enkelhet!

  Kram och god kväll!

  1. Tackar! Jag hade knepigt att gallra bland molnbilderna. Men nu fick det bli 10 och det bestämde jag innan. Bäst så. Roligt att du fastnade för nr 5 och 9. De är ju ganska olika men ljuset tycker jag är extra fint i båda-
   Strålande dag i Stockholm och kvällen ser ut att bli lika fin den.
   Önskar dig också en fin kväll och dagen såg ju väldigt lyckad ut.
   Kram

 4. Moln är verkligen fascinerande och kan se ut ungefär hur som helst. Jag tycker att du har fångat en hel drös av varianter på allra bästa vis.
  Lite log jag när jag märkte att både du och jag hade med Ushuaia i våra inlägg idag. Av olika orsaker men ändå lite oväntat – tror inte att det är det vanligaste semestermålet direkt 😉

  Ha en finfin kväll!

  1. Moln har alltid fascinerat mig och bilderna var många så jag bestämde genast att max 10 stycken skulle få vara med. Fick lotta för det var svårt att välja. Såg att du också hade med Ushuaia idag. Kul! Kanske tankeöverföring.
   Nej, Ushuaia är nog inte det vanligaste resmålet men så roligt att vi alla fyra varit där.
   Önskar er också en fin kväll från ett sommarvackert Stockholm.

 5. Moln, här var det också så gott som molnfritt ,-))
  Moln som bomullstussar så sött.
  Moln i olika färger o former är härligt att titta på, ibland är helt molnfritt att föredra!
  Underbara molnbilder ,-)
  Fotar gärna moln ,-)
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! En strålande dag har det varit. Verkligen! Och molnen har vi inte sett till.
   Moln tycker jag är fascinerande och så roligt att följa och fotografera dem.
   Ha det fint du också.
   Trevlig kväll-
   Kram

  1. Hav och vatten är jag också väldigt förtjust i. Och likaså att titta på moln som rör sig-

 6. Fina allihop! Men om jag säger 3:an och 9:an, så har jag valt, dessa är spännande för mig.
  Jo, jag har alltid varit fascinerad av moln också. Om jag tittar tillbaka i arkivet så har jag många molnbilder.
  Härligt att ha varit med om så mångt och mycket!
  Ha en fin kväller.
  Stor kram!

  1. Tack! Ja, många olika molnbilder fanns här också så det var svårt att välja. Men jag bestämde mig för att 10 bilder skulle få vara med så jag fick gallra hårt och även lotta. Bild 3 är ju spektakulär på olika sätt och jag minns så bäl denna morgon och hur snabbat naturen, molnen och solen skiftade här. Och den kinesiska muren ligger mig ju väldigt varmt om hjärtat.
   Många resor och fantastiska upplevelser från dem har jag med vidare.Och jag hoppas på ytterligare några resor i framtiden.
   En ljuvlig kväll är det och vi njuter på balkongen-
   Önskar dig också en fortsatt fin kväll-
   Stor kram

 7. Fantastiska bilder på moln. Moln kan verkligen fånga en och man kan fånga dem på fina bilder. Jag tycker vita burriga moln ser ut som vispad grädde eller bomull man kan vila på. Och vad är väl som moln, hav och solnedgång. Fantastiskt fint fångat av dig.
  Kramiz

  1. Tack! Jag är fascinerad av hav och vatten men också av moln. Tänk så många olika det finns- Att jag sedan är svag för både soluppgångar och nedgångar går ju inte att missa. Oftast är jag dock inte uppe så tidigt. Men ibland så…
   När jag flyger kan jag verkligen också ha kameran framme och drömma mig in i molnens mjuka värld.
   Kram

 8. Perfekt att göra en” världen runt segling” svävande på moln:-) Speciellt nu, då det är knepigt att resa. Härligt med alla minnen som nu verkligen kommer väl till pass.
  Älskar också moln. Där kan man alltid låta fantasin flöda fritt om man vill tolka olika molnformationer.
  Fantastiska bilder. Min favo är Eldslandet. Bilden är motsvarar namnet tycker jag.

  1. En resa i detta läget kändes bra. Och att ta sig runt med fokus på moln kändes riktigt bra. Moln fångar mig och jag kan läge sitta och titta på dem. Oftast är jag inte uppe så tidigt att jag hinner med soluppgångar men på resan i Sydamerika så kändes det helt ok att vara det.
   Jag är också väldigt förtjust i bilden från Eldslandet och soluppgången. Och visst passar bilden till just Eldslandet.

  1. Tack! Jadå, det är helt egentagna bilder.
   Och moln är fascinerande tycker jag. Tänk så många olika varianter det finns.
   Kram

 9. Nu måste jag faktiskt använda ett slitet uttryck. “Man kan ju bli religiös” För nog är det ju så att när man ser himmelskt vackra himlar så kan man inte låta bli att undra vem som skapat dem…o allt annat vi har omkring oss…
  Precis så kände jag när jag såg dina foton, själv är jag urusel på att höja blicken uppåt mot skyn, o jag ligger aldrig raklång utomhus eftersom jag inte solar, så jag missar nog en hel del häftiga upplevelser.
  Tack för att du vidgar mina vyer. Kram från pörtet

  1. Tack, Paula! Du är för rolig!Ja, man kan ju undra. Men helt krasst tror jag det är naturen som får till det. Sedan är det ju en annan fråga ven som har fått till den.
   Nej, solar gör jag absolut inte.(Solen är hos mig förenad med viss fara) Men moln fascinerar mig och jag tror att de flesta är tagna i stående position. Eller sittandes som bilden från planet, där molnen sågs genom fönstret.
   Kram och trevlig torsdag.

 10. Moln är fascinerande, och min man är lite mer intresserad av moln och har upplyst mej lite om vad de olika molnen heter…som jag glömmer rätt snabbt!
  Alla bilder är vackra, men blir extra tagen av bild nr 3 och även den sista bilden på solnedgången vid Uddevallabron!
  TAck för infon om Katarina kyrka, tänkte väl att Sofia kyrka inte skulle synas så bra därifrån vi satt? Såg att Ama också visste att det var Katarina kyrka!
  Ha det så gott!
  Kram!

  1. Tack! Just vad de olika molnen heter glömmer jag snabbt så jag hoppade det momentet. Några kan jag men här hade det behövts fler molnkunskaper.
   Bild nr 3 tycker jag också väldigt mycket om och det var en ögonblicksbild för allt ändrade sig här väldigt snabbt.
   Uddevallabron tycker jag också om och den är ju ett konstverk i sig.
   Sofia kyrka har ett spetsigare torn och ligger snett bakom Katarina och syns inte från den här delen av Skeppsbron.
   Kyrkorna här har jag god koll på….
   Ha det fint du också
   Ser ut att bli en strålande torsdag.
   kram

 11. En härlig tolkning och alldeles fantastiska bilder på olika moln och olika himlar. Såå vackert!
  Önskar dig en ny fin dag!
  Kram

  1. Tack! Många olika moln finns och de fascinerar mig.
   Strålande sol här så det ser lovande ut. Men jag ska vara i skuggan så den blir det knepigt att hitta idag.
   Önskar dig en fin torsdag.
   Kram

  2. Tack! En del moln och olika himlar med en del variation blev det. Moln och alla dess formationer är fascinerande .
   Inte ett moln över huvudstaden just nu. Men det gör ju inget….
   Önskar dig en fin torsdag.
   Kram

 12. Svävar som på moln och ser dem från nedan och från ovan. Som när en flyger. Sist jag flög var flyttresan från Skellefteå till
  Stockholm för vidare färd till Arvika, det är ju så ljuvligt att se och befinna sig högt.
  Du har moln från flera länder, resemoln, sköna är de och riktiga konstverk kan forma sig. Det är underbart att se, rent fascinerande där över oss vare sig tittar upp eller i horisonten.
  Molnkram!

  1. Visst är det en skön känsla att liksom sväva på moln och det kan man ju göra på lite olika sätt. Tur är det. Nu tog jag ju “bara” med moln från himlen för jag hade svårt att få till andra. Och du svävade ju också här uppe på vägen till Arvika.
   Moln är fascinerande och många riktiga konstverk i sina formationer.
   Skickar dig en stor kram men ännu inga moln över huvudstaden.
   Ha det gott!

  1. Tack! Jag gillar också den från Eldslandet. En spektakulär soluppgång och miljö. Hela resan här var helt otrolig på så många sätt.

 13. Mycket vackra molnbilder! Min favorit är den från Eldslandet. Det är fantastiskt med moln för även om man tar två bilder ganska snabbt efter varandra så har molnen hunnit ändra form. Det gäller att vara snabb ibland. Hos mig syns inga moln idag. Solen lyser i ensamt majestät. Ha det bra.

  1. Tack! Jag är också väldigt förtjust i molnbilden från Eldslandet och det var just så att det handlade här om ögonblick innan nästa molnformation visade sig och solen är ju attans rask så här tidigt på morgonen.
   Inte heller här i huvudstaden har vi några moln så det blir knepigt att hitta skugga idag.
   Önskar dig en fin torsdag.

 14. Fantastiska moln och än mer häftiga minnen. Jag har njutit en stund, jag har ägnat mig åt minnen och konstaterar att du har nämnt ett ställe där jag inte har varit…Boracay. Tack för en stunds återblickar, med moln och minnen!

  1. Tack, Gertie! Och visst är dessa reseminnen nu så mycket värda när vi inte direkt kan resa.
   Boracay besökte vi under vårt sista år i Peking och så bara för att koppla av. Jag jobbade mycket och ville mest just ha avkoppling. Blev en fin vistelse här och en del såg vi på Boracay och öarna runt om. Men inte direkt så spännande i sig. Men väldigt avkopplande. Behövligt.

 15. Fantastiska bilder som alltid, DItte. Faller kanske lite extra för Eldslandet. Vilka färger!
  Moln är verkligen fascinerande. Jag trodde att himlen nästan alltid var blå här nere hos oss. Haha, så jag bedrog mig! I dag är det molnigt men jag ser att temperaturen i alla fall har kämpat sig över 20-strecket. Det var lite svalt i morse.

  1. Tack! Ja, bilden jag tog denna arla morgon vid Edslandet är jag så nöjd med. Solen ändrad sig snabbt och molnen också så jag fick ligga i med kameran. Jag har alltid fascinerats av moln och under resan här i Sydamerika såg jag molnformationer jag aldrig sett någon annanstans. Men å andra sidan har jag heller aldrig tidigare varit så långt söderut heller.
   Här är det ännu en strålande dag. Inte ett moln. Men eftersom jag ska vara i skuggan så fungerar inte balkongen mitt på dagen. Å andra sidan kan jag sitta ute till sent. Fint också att sitta på balkongen i skuggan (för min del) både till frukost och middag..
   Solen kanske kommer till er lite senare idag.Men dryga +20 verkar lovande
   Önskar dig en fin fredag.

 16. Bilderna från Eldslandet var speciellt vackra tycker jag 🙂 Samt sista bilden och Kinesiska muren. Tack för dina bidrag! Mitt nya tema dyker troligtvis upp senare idag.

  1. Tack! Roligt att fundera över dina temaord och jag försöker hänga på igen. Eldslandet var speciellt att se. Ja, hela resan runt Kap Horn var helt fantastisk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *