Resor utomlands

Falklandsöarna – En annorlunda bekantskap som fascinerade

Port Stanley, eller bara Stanley är huvudstad/huvudort på den brittiska ögruppen Falklandsöarna i Sydatlanten. Hit kom vi en tidig morgon efter ett dygn till havs från det att vi lämnat Kap Horn. Stanley grundades 1843 och har i sig  och med de vidsträckta närområdena en ungefärlig befolkning på 2500  personer. (Då ingår ett tusentals män från brittiska marinen som bevakar ögruppen. ) Och totalt räknar man med att drygt 3000 personer bor på öarna.

På väg in mot Falklandsöarna en tidig morgon. Så vackert.Det var en tidig och vacker morgon när vi sakta rörde oss in mot ön Östra Falkland och Stanley på Falklandsöarna.

Naturen här på Falklandsöarna är bedövande vacker.

Falklandsöarna möter oss med pingviver. Här "åsnepingviner" som det finns gott om. DEt engelska namnet är gentoopingviner. När vi är på väg in mot redden där fartyget ska ligga möts vi av pingviner som finns på stränderna runt om. Här åsnepingviner eller gentoopingviner som de heter på engelska. 

Falklandsöarna

heter också Malvinerna eller Islas Malvinas på spanska och är ett självstyrande brittiskt, utomeuropeiskt territorium ute i sydvästra Atlanten, nära Argentinas kust. Öarnas historia är komplicerad och stridigheterna om ögruppen har varit många. Argentina har sedan länge gjort anspråk på ögruppen och även på andra öar i Sydatlanten och här har konflikter med Storbritannien uppstått. En av dessa var Falklandskriget 1982. Mer om dessa konflikter finns att läsa här, en artikel från Svenska Dagbladet skriven 2008.

Falklandsöarna ligger nästan längst söderut i Atlanten och är här svagt. rödmarkerade.

Själva namnet Falklandsöarna kommer av det sund som delar de två huvudöarna, i mitten på nedanstående karta. Namnet kom till i slutet av 1600-talet och härstammar från den skotske adelsmannen Anthony Cary, med titeln Viscount of Falkland.

Falklandsöarnas huvudstad, Stanley, ligger i den östra delen av Östra Falklandsöarna.Huvudstaden/huvudorten Stanley ligger i den nordöstra delen av Östra Falkland.

Falklandsöarna består av två huvudöar, Östra Falkland och västra Falkland och drygt 700 mindre öar, där bara ett fåtal är bebodda. På några av dem kan det bo en eller två personer.

Falklandsöarna har ett klimat och en natur som påminner om Färöarnas. Dock inga pingviner där.

Falklandsöarnas klimatet

påminner om det som finns på Färöarna trots att den ögruppen ligger mycket längre norr ut. Vintertemperaturen på Falklandsöarna varierar mellan någon minusgrad och ca +5. Sommartemperaturen- december, januari och februari varierar i stort mellan +13 och +16 grader. Och det blåser ofta rejält och en hel del regn faller. Man räknar med ca 11 regndagar/ månad.

Grönt är det.

Det kyliga klimatet gör att att inte finns ett naturligt bestånd av träd på öarna. Försök med att plantera träd har inte gett så mykcet eftersom blåsten tar dem med sig.  Men gräs och buskvegetationen är  stor.

Djurlivet på Falklandsöarna

är stort och förutom pingviner av många olika slag (inte kejsarpingviner för de lever bara på Antarktis) finns det ett 60-tal olika fågelarter, sjölejon och sjöelefanter. Antalet pingviner ökar ständigt och förutom den naturliga gången så kommer många pingviner hit från Sydgeorgien. (Ligger också i Sydatlanten och tillhör Storbritanniens utomeuropeiska territorier)

Antalet får är stort och nästan alla lever på bl.a. fårskötsel. Fårköttet exporteras till EU (återstår att se hur det blir med Brexit) och ullen går mestadels på export till Sydamerika.

 

Apropå pingviner så så lyckades jag få till denna lilla filmsnutt. Inte bästa kvalité men ett smakprov från pingvinkolonin.Inte helt enkelt att hänga med i pingvinens takt.

 

Imorgon kommer ett inlägg från en promenad i Stanley, Falklandsöarnas huvudstad.

28 svar på ”Falklandsöarna – En annorlunda bekantskap som fascinerade”

 1. Falklandskriget minns jag mycket väl men annars hör man inte talas så mycket om öarna. Kul i alla fall att ni kunde stanna till där där ni ändå var i trakterna. Det är ingen stor befolkning och jag skulle tycka det vara lite ödsligt att bo där men det är väl e vanesak. Pingvinen är ju bara så charmig med sin vaggande gång!

  Kram och god kväll!

  1. Här är invånarna väldigt glada över att tillhöra Storbritannien och de har en hel del ekonomiska favörer av det. Kul att stanna till här och se sig om och vi hade en hel dag här. Och visst är pingvinerna fina. Så charmiga.
   Men att bo här? Nej, inte för min del. Ska i morgon berätta lite om skolgång och annat här på öarna.
   Kram och trevlig kväll.

 2. SÅ underbart att se din pingvinfilm! Jag log hela tiden. Undrar vart den var på väg?
  Ser ut som den har ett mål för ögonen; mycket bestämda steg. Och så tänkte jag också på, hur du
  beskrev din gång på ishala gator som pingvinstil. 🙂

  Betr. Falklandsöarna – Hur kommer det sej at europeerana förr i tiden tyckte att dom kunde
  komma långt, långt ifrån och helt enkelt invadera andras länder? Afrika delades upp, lilla Holland
  tog över det mesta av Indonesien; Portugal och Brazilien; Frankrike versus Vietnam, osv. osv.

  Jag är iaf glad, att jag bor där jag bor.R

  1. Ja, detta med britternas utbredning har jag också funderat en hel del på. Och den var ju stor. Även Sydamerika delades upp och där var dte påven som drog gränsen i mitten. Portugal fick i stort sett Brasilien och Spanien resten. Också ett tilltag.Även holländare har ju varit i farten en hel del och i viss mån fransmännen också. Naturtillgångar och kryddor kan jag tänka mig var en av anledningarna. Britterna var ju även i Indien-
   Det var svårt att filma pingvinen för den var inte direkt stilla. Men den ville närmare stranden och retades med en annan pingvin.
   Just så här, som en pingvin, kände jag mig är det var halt här i vintras. Och med armarna lätt utfällda som stöd.
   Jag är också nöjd med att bo där jag bor men jag ser mig gärna om i världen ett tag till.

  1. Tack för fina ord. Och det var en vacker morgon. Härligt att stå på däck och närma oss Falklandsöarna denna öde trakt. Och pingviner skymtade vi redan då De lever ju på många stränder här.
   Det är väldigt roligt att ha varit här. Så annorlunda med denna natur och hela ögruppens historia är ju väldigt speciell.
   Pingvinerna var så roliga och personliga och vi kom dem också väldigt nära. En upplevelse!

 3. Intressant ,-) Jag har inte hört så mycket om Falklandsöarna, utom Falklandskriget då.
  Inga träd… men en egen liten ö ,-)
  Intressant att få komma dit, inget vanligt resmål kan jag tänka mig, kargt är vackert men skulle sakna annan växtlighet om jag bodde där,
  Så himla söt film, pingviner är ju så himla charmiga, tänk att ha en liten här hemma ,-))
  Kul att få se den.
  Fina bilder.
  Ha det gott
  KRAM Primrose ,-)

  1. Falklandsöarna var fascinerande och roligt att både se och få veta mer. Pingvinerna var så söta och väldigt charmiga.Just så gick jag när det var isigt i januari i Stockholm och balanserade med armarna sträckta ut åt sidorna. Kalt var det men jag förstår att träd inte kan växa här. Men mängder av fåglar finns det-
   Filmen blev inte så bra men man måste testa. Och ett kul minne.
   Ha det fint du också.
   Kram!

 4. Jättehärlig pingvinfilm. Hen hade bråttom, den lilla pingvinen. Måste ha varit en stor upplevelse att ha kommit så nära så du kunde fota. Intressanta bilder från denna karga bygd.
  Kram från Ingrid

  1. Hela resan var fantastisk och med en så bra blandning av härliga naturupplevelser och storstäder. Falklandsöarna är ju inte ett så vanligt turistmål men väldigt roligt att ha varit här och förstås att se pingviner i sin miljö. Det var ett pyssel att filma för det gick undan och man kan heller inte störa pingvinerna för mycket.
   Falklandsöarna har ju sin historia och det var roligt att träffa människor som berättade hur det var att leva här. Så intressant.
   Kram!

 5. Visst minns jag Falklandskriget. Intressant med de karga öarna och jag bara älskar pingvinerna. Vilken fart den hade som du filmade. Vart skulle den månne? Ser fram emot morgondagens promenad.
  Kram!

  1. Minnet av kriget är påtagligt runt om även om det är länge sen. Och visst är pingvinerna ljuvliga. Den jag filmade retades med sin kompis och hade nog tänkt sig ett bad. Lite som ” först i”. Kram! Och välkommen med på promenaden. ?

 6. Som alltid … intressant och informativ läsning. Ljuvligt ljus där i morgonbilderna! Såå vackert! Pingvinerna traskar på i hyfsad fart – kul att se 🙂
  Sällan man hör något om Falklandsöarna … men man hör sällan något om Färöarna heller, fastän de inte är såå långt borta 🙂
  Tack för att du fortsätter dela med dig med berättelser och foton från resan!
  Kram

  1. Vi passade oftast på att vara uppe tidigt och stå på däck när vi närmade oss olika hamnar. Oftast också fint ljus så tidigt. Det var en upplevelse att stå här på däck och sakta glida in mot Falklandsöarna. Alldeles tyst och med pingviner som kantade en del stränder och även en albatross såg vi här en bit ut. Nej, dessa ögrupper som ligger långt från varandra liknar ändå varandra naturmässigt och visst är de tämligen anonyma.
   Nu är det inte mycket kvar av resan att dela. Men lite till finns.
   Kram!

  1. Tack! Ja, en bra dag blev det och många pingviner såg vi. Och visst är de både söta och charmiga.

 7. Pingisarna där på Falklandsöarna var ju bara sååå himla söta! Vi hade turen att få se tre olika arter när vi gjorde vår tur där 🙂

  Ha en härlig dag!

  1. Visst är de söta! Vi såg “bara” två arter men vi fick nöja oss med det. Men kul att komma dem så nära. Ni hade bättre tur här än vi…
   (Den turen ni kom med var helt fullbokad så vi fick välja en annan.)
   Önskar er också en fin dag.
   Regn i Stockholm…..

 8. Jag bara älskar pingviner. Dom är så coola!
  Jag fick först upp ögonen för Falklandsöarna under Falklndskriget! Jättekul att komma dit och lära känna det lite med egna ögon! Kram

  1. Besöket här blev väldigt lyckat . Ja, alla stopp blev väldigt bra…. Falklandsöarna är ju speciella på många sätt. Inte bara naturen… Och pingvinerna var det så roligt att se. Vi kom dem också väldigt nära. Kram

 9. Gillar bilden på “pingvinkolonin” på stranden. Åsså var din film bara så härlig! Du hade ju lärt dig “pingvingång” på båten skrev du, men det jag mest tänkte på var en bebis som tar sina första osäkra steg alldeles själv:-)

  1. Jättekul att se pingvinerna även om vi inte kom med på turen till områden där det fanns fler sorter. Men pingviner fick vi i alla fall se se i mängder. Filmen var inte helt lätt att få till. Svårt att hänga med på lite avstånd. Och visst kände jag igen mig i gången, lätt vaggandes och med armarna som stöd lite utåtvridna. Pingvinerna var verkligen charmiga.

 10. Jag ser att fler än jag funderar över engelsmännens utbredning i världen! Ja, det gäller inte bara dem, fransmännen och holländarna var inte mycket bättre.

  Det är väldigt intressant att läsa om dessa inte så vanliga resmål för oss nordbor. Tack!

  1. Jag har också funderat mycket på detta. Och visst har både holländare och fransmän liksom spanjorer utvidgat sina områden rejält. Men idag är det nog nästan bara britterna som envist klamrar sig fast. Det var en omröstning på Falklandsöarna om invånarna önskade tillhöra Argentina eller Storbritannien och alla utom två ville fortsätta som det var. Förmånerna från Storbritannien är också ganska generösa.
   Hit hade vi nog aldrig kommit om det inte var för att vi så gärna ville ta oss runt Kap Horn. Vi fick se mycket intressant på vägen. (Tack för mail. Svar kommer idag…)

 11. Tack och mycket trevligt reportage från Falklandsöarna ! Ger stor inspiration att besöka dessa öar någon gång.

  1. Tack för fin feedback! Falklandsörana blev ett väldigt lyckat besök och extra roligt att se pingvinerna i sin dagliga miljö.
   Hela resan vi gjorde, från Chile, via Kap Horn, Falklandsöarna och sedan norrut till Argentina/Buenos Aires bleb en fin upplevelse men mycket natur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *