Resor utomlands

Eldslandet och världens ände – hamnstaden Ushuaia

Vi lämnade Chacabuko men hade fortsatt blandningen av snöklädda toppar och regnskog med oss. Vi fick p.g.a. hård vind en extra dag till havs innan vi nådde staden Ushuaia i Argentina. En av världens sydligaste städer och porten till Eldslandet – “Tierra del Fuego.”

Eldslandet och Magellans sund i Sydamerika Tidig morgon och soluppgång i Magellans sund.

Eldslandet

Planen var att vi skulle lagt till inne i fjordarna, i staden Punta Arenas. En stad som ligger längs Magellansundet/Magellans sund – det sund som skiljer Sydamerikas fastland från Eldslandet. Punta Arenas var förr en viktig hamn för fartygstrafiken mellan Atlanten och Stilla havet. Men anledningen till att hamnens betydelse minskade var Panamakanalens tillkomst 1941. Punta Arenas är fortfarande en tämligen välmående stad med många naturresurser och läget är perfekt för  expeditioner till Antarktis värld.

Magellans sund skiljer Eldslandet i Argentina från den Sydamerikanska kontinenten. Magellans sund. Vädret här ändrar sig på några få minuter.  (Jämför med första bilden.)

Eldslandet – “Tierra del Fuego” är en isolerad och vindpinad ögrupp som upptäcktes av den portugisiske sjöfararen Ferdinand Magellan 1520. Anledningen till namnet är de eldar som ursprungsbefolkningen tände här längs stränderna. I över  tre århundraden kom namnet att sätta skräck i sjömän för denna övärld. Övärlden här vid världens ände förknippades med tjutande vindar, klippkuster och ett hav som ständigt var i uppror. Något som var avgörande för att besluta sig för att inte runda Kap Horn. Eldlandet är tämligen glest befolkat men på 1800- talet skedde viss inflyttning av fårfarmare från bl.a England och Balkan. Men ögruppen har till största delen förblivit obebodd.

Eldslandet ligger längst söderut i Argentina och här är staden Ushuaia, porten till Eldslandet utmärkt.

Hamnstaden Ushuaia

i Argentina, porten till Eldslandet och en av världens sydligaste städer, var tidigare en argentinsk straffkoloni. Ushuaia ligger längst in i en av alla fjordar och mäktiga snöklädda toppar möter oss.Vi har nu lämnat Chile och kommit in i Argentina men gränserna kan här vara lite otydlig. Chile i sig är ca 400 mil långt och bara 20 mil brett och vi har nu färdats nästan så långt söderut man kan komma och är alltså i Argentina. Ushuaia är huvudstad i den argentinska provinsen Eldslandet och ligger alldeles vid Beagelkanalen. Här bor ca 65-70 000 invånare som är utspridda över ett ganska stort område. Beagelkanalen är ett sund som skiljer öarna i Eldslandet från varandra. Just Beagelkanalen, Magellans sund och det öppna havet, Drakens sund är de tre farbara passagerna runt Sydamerika mellan Stilla havet och Atlanten och under vår resa har i testat alla tre.

På väg in mot staden Ushuaia, porten till Eldskandet. På väg in mot Ushuaia.

Vi närmar oss. En del andra fartyg ligger också vid kaj och en del av dem ska ge sig iväg till Antarktis på olika expeditioner.

Hamnen i Ushuaia på argentinska Eldslandet. Det gäller för kaptenen att manövrera vårt stora fartyg in till kaj. Och det gick galant. 

Här ligger ett av fartygen som ska gå till Antarktis. Vi ser oss omkring

Världens ände

känns som ett ganska passande extranamn på Ushuaia. Vi hade tänkt att följa med på en utflykt för att se mer av de vackra omgivningarna och spana in djurlivet. Men så blev det  inte. Alla utflykter via fartyget var slutsålda. Många hade bokat sina turer redan långt före avresan, dock inte vi. Jag försökte på egen hand ordna in oss på några men se fartyget hade köpt upp de flesta. Och den vi hade kunnat komma med på blev tidsmässigt för sent. Risk för att vi skulle missa fartygets avgång var stor. Så vi gav oss ut på stan och även här fick det bli en hop on/off buss innan vi själva tog oss runt.

Fint att solen tittar fram ett tag och lyser över fartygen. Vårt fartyg, Star princess, är det stora vita längst bort.

En tur genom “världens ände”

Huvudgatan erbjuder en hel del butiker , caféer och restauranger. (Ushuaia är ett taxfreeområde så mycket var billigt. Gällde allt)

 

Vi körde igenom stans ytterområden där flera nya hus var på gång. Roligt att de målas med lite pigga färger.

Grönområden finns och här i mitten ligger en skidbacke och lift som används vintertid då det kan ligga snö här. (Vintern infaller under vår sommar men så många minusgrader blir det inte)

 

En utsiktsplats väster om stan blir ett bra stopp och härifrån väljer vi att promenera tillbaka till stan. Vad gäller olika utflykter hade man kunnat ta en tur på Beaglekanalen och tittat på bl.a. sjölejon eller tagit turisttåget “Världens ände”, världens sydligaste tåg. Ett av våra andra tänkta utflyktsmål var nationalparken “Tierra del Fuego”, världens sydligaste nationalpark. Så nu har vi lärt oss att inför ev. kommande resor boka utflykter i god tid. Men inte gick det någon nöd på oss.

 

En dag går fort och vi lämnade Ushusia/världens ände för att bege oss mot Kap Horn. Inlägg om det kommer på måndag.

 

22 svar på ”Eldslandet och världens ände – hamnstaden Ushuaia”

 1. Ännu ett härligt stopp på er fantastiska resa! Vackra bilder som vanligt och roligt att få veta mer om platserna som ni stannade till vid.

  Kram och ha en härlig lördag!

  1. Jadå! Och vi var nöjda med alla stopp men på olika sätt. Väldans bra att naturupplevelser och mer udda platser blandades med mer kända städer. Detta är ju ingen direkt dussinresa och det gjorde det hela än roligare.
   Önskar dig också en fortsatt fin lördag-
   Kram!

 2. Ytterligare ett fascinerande inlägg från er resa! SÅ stort att resa iväg, så där.
  Jag kollade på lite kryssningar, som inte är alltför långt bort, men men, inte lika roligt att åka själv. Jag inväntar rätt tillfälle till en ny resa.
  Lördagskram!

  1. Vi tycker det var roligt att nu ge oss iväg längre bort till platser där vi inte tidigare varit och hit till dessa trakter i Chile och Argentina lär vi nog inte komma tillbaka till. Och jag håller med dig om att det helt klart är roligare att dela upplevelserna med någon. Säkert kommer ett tillfälle till ny resa. Bara att vänta och se. Den kommer.
   Kram och trevlig kväll.

 3. Wow ,vilka naturbilder! Soluppgången är ju magisk!
  Så spännande att se bilder från fjärran!
  Kram och ha en trevlig kväll!

  1. Mycket natur var det här och jag liknade en del med Norges natur norröver. Och kontrasterna var slående vad gäller naturen.
   Önskar dig också en härlig mellokväll. Här ska jag titta med äldsta barnbarnet. Men har noll koll på bidragen.
   Kram!

 4. Fantastiska bilder både dom som du tagit från båten och dom ju tagit inne i Ushuaia. Staden har ju bara cirka 70 000 invånare och lever nog på båtturisterna som shoppar taxfree. Kul att de hade en hop on hop off buss, så ni kunde göra en stadstur. Skulle inte vilja bo på världens ände, men jag gillar alla färger i Ushuaia. Översiktsbilden du tagit från båten är enastående. På den ser Ushuaia ut som det var byggd i lego.
  Ett suveränt inlägg med fin info. Tusen tack för det:-)

  1. Tackar! Ja, världens ände kändes det lite som. Läget är milt sagt avsides och i princip så långt söderut man kon komma i Sydamerika. Och visst är det så att stan lever upp när fartygen kommer. Vet att en hel del expeditioner till Antarktis utgår härifrån och även de ska bunkra. Träffade också flera amerikanare som var här i fjordarna för att ägna sig åt sportfiske. Lång resa för just det kan jag tycka. Men bra fångst. Kul var det att både flerfamiljshusen och de mindre villorna hade glada färger. Såg även en del helt “illrosa” – cerisefärgade hus.
   Ushuaia är ju inte direkt ett vanligt semestermål men ett bra stopp för oss på vägen mot Kap Horn.
   Såg nu när jag tittade att invånarantalet i trakten ökat och det är roligt i sig. Ska ändra min info här. Tack för att du var observant.

  1. Aha! Tack! Då vet jag. Har en god vän som är mycket engagerad i Arvingarnas framträdande och även i hela gruppen.

 5. Ännu ett härligt inlägg. Det är otroligt så mycket vår jord har att visa upp. Jag trodde att det brann hela tiden i Eldslandet när jag var liten! Tji fick jag! Kram

  1. Ja, det gjorde det delvis förr. Eldar som infödingarna tände på stränderna. Men det var inte hela tiden. Visst finns det mycket på vår jord att se och roligt att hitta platser som är speciella av en eller annan anledning.
   Kram!

  1. Lite annorlunda var det här och med en natur som var så speciell. Och så mycket att uppleva.
   kram!

 6. Jag förstår att ni inte gav er ut på egen hand alltför långt bort, man vill ju ogärna missa båten om nåt skulle hända. Av den anledningen bokar vi dom flesta utfärder som vi vet att vi vill göra redan på hemmaplan. Vetskapen att båten inväntar en vid en eventuell försening gör att jag då kan njuta av hela turen istället för att sitta som på nålar…

  Härliga bilder igen 🙂

  1. Tack! Här missade vi ju lite genom att inte i hemifrån i förväg bokat turerna. Men nu har vi lärt oss. Ushuaia blev bra ändå och en del turer kom vi med på.Och att boka via fartyget ger ju en trygghet om något händer.

  1. En hel del och ett landskap jag inte sett tidigare men som kan påminna om norra Norge. Stor kram och trevlig söndag .

 7. Vilken lärorik blogg det här har blivit! 🙂 Jätteroligt att läsa dina inlägg från er resa.

  Även om ni inte kom med på någon utflykt så fick ni se mycket vackert. Annorlunda än det ni tänkt er, men bra trots det.

  1. Känns roligt att både ha dokumenterat en del under resan och fylla på nu efteråt. Tyvärr missade vi att boka utflykter i god tid hemifrån men det fick ordna sig ändå. Mycket fint fick vi ändå se och uppleva. Och vi är verkligen så nöjda med hela resan. PÅ alla sätt.

  1. Det är det! Så mycket att se och uppleva i en del av världen där vi inte var så beresta tidigare. Och hela resan var en upplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *