Kina Peking Resor utomlands

Kinesiska muren i snö – en ny upplevelse

I morse snöade det i Peking och termometern visade på -2 grader. Viss siillnad mot gårdagens vårväder. Men som jag skrivit tidigare så är det kontrasterna som gör Peking till den stad det är. Alltid spännande! Och vädret kan man inte alls påverka så dagens utflykt till Kinesiska muren avgick som planerat. Vi hade hyrt en chaufför som hämtade oss på hotellet klockan 10 och med säker och van hand, trots det oväntade snövädret,  körde oss de dryga åtta milen till Mutianyu. “Muren” kan besökas på många ställen inom en radie på 10-15 mil från Peking, ja från många andra platser också, men det är ju här vi är.

Snö idag på Kinesiska muren. Och väldigt halt…

Vår tanke var en längre vandring på Kinesiska muren, men med dagens snöfall ändrade vi oss. Viktigast var att  ta oss till en plats där det inte var så många turister för det innebär köer och väntetider. Och även om vi besökt “muren” ett 20-tal gånger och på olika ställen är det alltid en höjdpunkt. Högt är det dessutom här uppe.

Nästan framme i Mutianyu med en restid på 90 minuter genom ett vackert snölandskap.

Vårvädret har tagit paus denna lördag. Snö har jag inte sett tidigare på muren men däremot i samband med skidåkning en bit utanför Peking.

Kinesiska muren

– är ett av världens sju nya underverk och i länken här har jag skrivit mer om den historiska bakgrunden om någon är intresserad. Och ett nytt underverk blev Kineiska muren 2007. Men själva muren har funnits länge. Den började byggas på 300-talet f.Kr och sista delarna blev klara i början av 1600-talet.  På kinesiska heter den Chángchéng som betyder den långa muren, ett passande namn, för muren är dryga 6000 km lång.  (På engelska kallas den The Great Wall och mäktig/gigantisk /storartad är den.) Kinesiska muren är jordens längsta byggnadsverk, världens största militära försvarsstruktur och dessutom en av världens mest besökta platser.

DEn kinesiska muren byffdes i omgångar från 300 f. Kr till början av 1600-taletBrant är det, halt var det och det är många branta trappor man ska upp och nerför. Kuperat är bara förnamnet.

Ett flackare parti.

Den del av muren som finns i trakten runt Mutianyu byggdes i början av 1400-talet och började på regerinens förslag att renoveras 1983 och i april öppnades den här för allmänheten.

Kinesiska muren är drygt 6000 km lång.

Muren byggdes som en försvarsmur och tanken var att skydda Kina mot inkräktare främst  från norr. På en del av den långa sträckningen är muren renoverad och på andra sträckningar är den där inte.  Längs muren finns många vakttorn  och att klättra upp i dem ger en än bätttre utsikt. Men just idag var den kraftigt begränsad.

Ett av många vakttorn.

Kinesiska muren är till största delen byggd med packad jord, sten och tegel och i delar av murbruket blandades ris i det hela.

Dags för en paus i ett av vakttornen- och med en delad vattenflaska som glas. Ett vinglas.

Dimmigt var det men ändå ett kärt återsende. Och att se muren i snö var en speciell upplevelse.

Så här kan det också se ut. När det är snöfritt.

Vi såg också en utställning i samband med besöket och där var det en mur i guld.

Tips

Hem kom vi tryggt och vår chaufför som lämnade oss vid hotellet. Och är det någon som ska till Peking så lämnar jag gärna kontaktuppgifter till honom. Väldigt viktigt med en bra förare. (Om man ev. tänkt hyra bil och köra själv så krävs ett kinesiskt körkort. Vet inte ens om biluthyrning finns… Och sen är det klurigt med alla vägskyltar som inte alltid finns med engelsk översättning.  Sen är trafiken i sig är ett gissel.

Vi har haft många olika chaufförer när vi gjort olika turer här under de år vi bodde i Peking, men dagens var nog den bästa. En stor fördel, förutom att han körde väldigt lugnt och hade en bra och säker bil, är att han pratar mycket bra engelska och berättade också under resan en mängd intressanta och spännande saker. Ännu en lyckad dag.

 

 

46 svar på ”Kinesiska muren i snö – en ny upplevelse”

 1. Snacka om rätt eller fel tajming! Har aldrig sett bilder från kinesiska muren med snö, men nu har jag gjort det. Exotiskt på något sätt. Kan tänka mig att det blåste rätt friskt där också, lite snödrivor på stenarna tyder på det. Tur att ni var rätt klädda för vädret, vikingar som ni är;-)
  Ett toppen reportage!

  1. Tack! Nej, ingen blåst alls. Tur var det! Vi har varit på muren säkert 20 gånger och på olika ställen och under olika årstoder men snö har vi inte mött. I april ett år var det snöblandat regn, men ingen snö låg kvar. Visst kändes det exotisky och vackert var det-
   Och vi frös inte heller.

   Har idag med “hjälplina” kunnat läsa din blogg från igår. Verkligen uppiggande med ET, citron och det vakcra paraplyet/parasollet. Men det fungerade inte att kommentera för där är MR Go inblandad. Men att jag kan läsa inläggen känns bra.

  1. Åh, är det redan dags för hemresa. Tiden går ju så fort. Och visst är det tryggt med en bra chaufför. Bra att ni haockså har det.

   Muren var väldigt vacker men den vandring vi tänkt oss gick inte att genomföra. Alltför halt och isigt. Men det blev en kortare tur och det var också väldigt trevligt

   Önskar er fortsatt fina dagar

 2. Att kinesiska muren är så kuperad som den verkar vara på någon av dina bilder visste jag inte. Förstår att om jag ska gå på den, vore det på tiden att komma iväg. Kina ingår dock inte i mina prioriterade resor… Nöjer mig att få ta del av andras upplevelser.

  Förstår dock att det måste vara en häftig upplevelse att vandra där. Följer dina vandringar i Kina med intresse 🙂

  1. Kinesiska muren är rejält kuperad och på många ställen riktigt brant. Och att hasa fram här i snön var jobbigt för benen för att ramla ville jag ju inte Rejält halt var det.
   Du har ju gått här med mig nu så lite har du ändå upplevt och det räcker ju fint att se Peking genom mina blogginlägg. Vi har ju i flera år velat resa tillbaka hit och nu blev det av. Eftersom vi bott här så är ju peking en del av oss.

 3. Ja men, det var ju spännande med snö i Peking! Blev både förvånad och lite full i skratt. Intressant att få ta del av informationen om muren. Det ju ett helt otroligt byggnadsverk! Och så lång den är! Makalöst! Intressant också med kartan du lagt ut. Ett rakt streck mellan Helsingfors och Peking. Gick genast lättare att förstå geografin. Hoppas nu att vårvädret återvänder till Peking! Ha det riktigt bra där! Här i Torre blåser det rejält idag, men sommarstugan står kvar. Kram!

  1. Ovanligt och spännande med snön på muren. Vi har sett snö här förr men då har vi inte varit just på besök till muren. Men det var vackert att vesöka den med sin snödräkt. Men halt, så den längre vandring vi tänkt oss fick utgå. Vi hade fullt upp med att inte halka . Det är mycket uppför och uttför.
   Att se muren och gå på den är en makalös upplevelse och det tycker jag varje gång. Ett otroligt mäktigt byggnadsverk med en otrolig historia där många människor satt livet itll på olika sätt.
   Idag ser våren ut att vara här igen och nu på morgonen (natt hos dig) tränger oslen sig fram.
   Vi ser fram emot en härlig champagnebrunch och en promenad dit.
   Önskar dig en fin söndag. Och skönt att sommarstugan står fast förankrad.
   kram!

 4. Åh, det ser så himla häftigt ut och det är absolut en av de platser jag vill till! Det kommer väl förhoppningsvis, men jag tror att jag skulle föredra att se den snöfri…

  1. En snöfri mur är lättare att vandra på. Detta var dock första gången vi såg snö här och det var en speciell länsla. Och vackert. Vi hade ett par fina och soliga vårdagar och sen snöade det igår. Men idag verka våren vara tillbaka.
   Att se och uppleva muren och helst göra en vandring på den är minnesvärt. Men igår blev det inte den vandring vi tänkt oss eftersom det var så halt. Och brant är det.
   Din blogg har jag inte kunnat tilla in på för allt som på något sätt har med Mr Google att göra är blockat här. Så jag läser ikapp när jag är hemma igen. Bara så du vet.

 5. Men vilka fantastiska bilder och för mig var det nytt att se kinesiska muren i snö! Kan tänka mig att det var ett kärt återbesök även om ni varit där så många gånger. Men ibland är det just återseendet som är fint.

  Kram

  1. Tack! Detta med en mur i snö var nytt för oss också. Vi har hafr ett par fina vårdagar och så kommer det plötsligt snö. Men Peking är kontrasternas stad. Verkligen . Och en snöklädd mur hade vi inte mött tidigare. Vackert men väldigt halt.Det är brant så man fick passa sig.
   Kram och trevlig söndag.

 6. Tack för tjusiga bilder på kinesiska muren och en del historia! För mig är det exklusivt, har ju bara hört talas om detta underverk. Det vore verkligen fantastiskt att få uppleva detta. Man tror ju inte att det snöar i Kina, men det lärde jag mig för många år sedan.
  Ha det fortsatt gott!
  Jag har kört Spin of Hope idag, för Barncancerfonden. Jag har alltså cyklat spin i en timme idag tillsammans med många många andra runt om i Sverige under tiden 07.00 19.00. Det var kul.
  Kram!

  1. Det blev en fin dag på muren i snö och detta har vi aldrig tidigare upplevt så det var fint att göra det. Vi har mött snö i Peking under åren vi bodde här, men just på muren har vi inte varit vid de tillfällena.
   Ogår kom jag in på din blogg och kunde läsa om Spin of Hope, men det gåick inte att kommentera, för det finns en koppling mellan din blogg och Mr Google. (kanske statisktiken….)
   Vilket bra initiativ med spinnningen och jag kan tänka mig att det var roligt att vara med. Kul att det fick sånt genomslag.
   Kram och många tankar till dig.

 7. Så vackra bilder av muren i snö och dimma. Här har du nog använt din bästa kamera. Så konstigt med snö, för ni hade väl väntat er vårväder. Bra att ni verkar ha varma jackor i alla fall. 🙂
  Ha en trevlig fortsättning på vistelsen .
  Kram!

  1. Tack! Ja, “bästa ” kameran var med som tar in en del ljus. Vi hade två fina våragar och sen kom lördagen med snö. Men idag, söndag, är det mer vårlikt igen. Ser i alla fall ut så…Och Peking är ju kontrasternas stad på alla sätt.
   Och jackorna behövdes.
   Önskar dig en fin söndag.
   Kram!

 8. Gomorron …. eller vad det nu är hos er!
  Intressant läsning och fina bilder, lite kyligt ser det ut, men ni verkar ha varit väl förberedda på lite kyla.

  1. Vi ligger tidsmässigt +7 timmar så det var tidig eftermiddag. Men vi har så smått kommit in i tidsomställningen.
   Ett par fina vårdagar avsöstes av lite vimter med snö- Men muren var fin även i vinterskrud. Detta var första gången av alla som vi varit till muren i snö- En uplevelse det också. Och lite beredda var vi.

 9. Vilken upplevelse! Tänk att få se denna fantastiska mur i verkligheten! Det lockar mig mycket mer än storstaden! Så bra att ni hittade en så bra chaufför – nästan så jag tycker det är synd att jag inte ska dit 🙂
  Tusen tack Ditte för att du delar dina upplevelser med dina bloggvänner!
  Kram

  1. Du hade verkligen tyckt om att gå här på muten och helst på ett helt annat ställee där man vandrar en mil. Fantastisk natur och helt stilla. Oftast bara någon enstaka person som man möter. Men gårdagens snö och halka gjorde att vi fick byta plats att besöka muren. Men det var väldigt vakcert här också- Dock bara en kort vandring.
   Jättetrevligt att du följde med och roligt att du tyckte om inlägget
   Kram!

 10. Åh så trevligt att se dina bilder från Peking. Jag var där för 2 år sedan i november och gick också på muren i vinterskrud, dock -10 gr kallt, fick köpa en mössa innan vi klev på linbanan upp till muren. När jag ser bilder från Hutongkvarteren, muren och alla sevärdheter kan jag inte fatta att jag varit där, det var helt fantastiskt. Hoppas ni får en fortsatt trevlig vistelse!
  Eva

  1. Vad roligt att du var här bara för två år sedan. Senast jag var här var i slutet av 2013 och vi flyttade hem 2010. Men nu är dte dags! Så härligt att vara tillbaka. Kul att du också bar på muren i snö- En speciell känsla. Har ju varit där många gånger men aldrig i snö. Vi had ebara -1 i går och vindstilla så vi frös inte. Men kan tänka mig att det var bra att du ficl köpt en mössa-
   Mer kommer här på bloggen dagligen.

 11. Med andra ord kom det något gott av det oväntade. I efterhand kommer detta minnesbesök skilja sig från alla dina gamla och jag tyckte det var kul att se snö där. Extra viktigt med en skicklig chaufför och lämplig bil. Behåll honom resten av tiden där.
  Guldväggen var tuff.
  Kram Bosse

  1. Plötsligt händer det! och det gjorde det! Vi var jätteglada över vpr chaufför, men mu klarar vi oss kommunalt. Är en sann upplevelse att resa med buss och tunnelbama här. Liksom inte så många som ser ut som vi som gör det.
   Visst är guldväggen tuff. Och det är guld värt (upplevelsemässigt) att vara tillbaka.
   Jag kan käsa dina inlägg, men det går inte att kommentera. Får kommentera i kapp senare.
   Kram!

 12. Vad coolt att se muren i snö! Speciellt eftersom ni varit och besökt den så många gånger tidigare så gav ju snön en ny dimension till det hela 🙂
  Hoppas ni får tillbaks vårsolen snart ändå 🙂

  1. Detta var nytt för oss och en häftig upplevelse.Men det var riktigt halt, så vandringen blev inte så lång. Det blev två steg fram och att halka fyra tillbaka. Brant är det dessutom.
   Våren är här idag med +15. Så vintern blev kortvarig.
   Trevlig söndag.

 13. Tack för denna oerhört intressanta rundtur, trist bara att det är så kallt, o halt men vad gör man? så mäktigt allt liksom. Hoppas du får vara med om mkt skoj nu så du kan dela med dig till oss som håller oss i Svedala ha ha kram

  1. Idag är våren tillbaka igen och med ca +15, så det var igår som det var vinter. Men det var väldigt fint att få se muren i vinterdräkt, för det har vi aldrig gjort tidigare trots många besök där.
   Mykcet roligt är det som händer och det hela tiden.
   Kram och trevlig söndag.

 14. Verkligen annorlunda med att se snö på muren. Förstår att det var en upplevelse i alla fall.
  Skönt att ni tog det lugnt i halkan.
  Tack för att jag får uppleva den fantastiska muren via dina fina bilder.
  Kram/A-K

  1. Det var helt nytt för oss att se och uppleva snö på muren. Men nu har vi gjort det också. Och vi ttog det lugnt, annat var inte möjligt.
   Jätteroligt att du följde med oss.
   Kram!

 15. Oj då, läge för broddar var min första tanke!
  Härligt att hänga med och få inblick i resan och upplevelserna som återbesök ger!
  Häftigt och mycket passande att ni poserar framför guldväggen tycker jag 🙂
  Stor kram o tack för fantastiska bilder <3

  1. Tack, finaste Tove! Vi hade inte tänkt oss snö så broddar var aldrig aktuella i packningen. Och dte var igår dte var vinter. Idag kom våren tillbaka.
   Det är fint att vara tillbaka och vi trivs verkligen.
   Tyvärr har jag väldigt knepigt med de flesta blogspotbloggarna, för de har ofta något med Mr Google att göra och Google är helt blockat här.Jag komer inte heller åt min Instagram. Jättetrist. Men jag får läsa i kapp hos dig när jag kommer hem.
   Stor kram från oss båda.

 16. Eftersom ni redan varit flera gånger på muren var det kanske nästan lite kul att få se snö på den? Men jag kan tänka mig att det var halt och otäckt.
  Skönt att ni fick en så bra chaufför. Och det är så roligt att få följa er 🙂
  Stor kram

  1. DEt blev en väldigt lyckad dag på alla sätt och det var en upplevelse att se muren i vinterdräkt. Halt var dte så någon längre vandring blv dte ju inte.
   Vad roligt att du är med. Och ibland pratar jag faktiskt med dig.
   Stor kram och trevlig söndag!

 17. Så underbart att lyckas få tag på en så bra ciceron, då blir ju upplevelsen så mycket större och bättre! Skam till sägandes undrar jag ju nu om muren är byggd längs någon landsgräns? Med tanke på dess planerade användningsområde torde det ligga andra länder i närheten men inte helt nära?
  Tack för allt du delar med oss här hemma!

  1. Muren byggdes som skydd mot mongolerna och andra folk i norr och på den tiden var det flera riken och härskare här så man kan nog säga att den också skulle skydda det Kina som var då mot inkräktare.
   Jätteroligt att du är med.

 18. Så fantastisk tur de er på.
  Alt spennande som er å oppleve.
  Den Kinesiske mur er fabelaktig, men litt rart med snø der…..
  Nyt dagane vidare.
  Klem frå Anne-Mari

  1. Det är väldigt roligt (morsomt) att komma tillbaka till Peking. Vi bodde här i nästan fyra år och lärde då känna staden och omgivningarna.
   Nu är det fyra år sedan vi var här, nästan fem och mycket har hänt och mycket är sig likt. Men antalet bilar har verkligen ökat.
   Det var väldigt fint att se den kinesiska muren i snö. Det har vi aldrig tidigare gjort. Snö i lördags och igår och idag vackert vårväder med +16 grader.
   Ha det gott du också.
   Kram!

  1. Tack! Ja, det var första gången bland de 20 gånger vi varit här som det snöat och varit halt. Vi fick ju lägga om vår tänkta vandring men fint att se muren i vinterdräkt också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *