Resor utomlands Sydamerika

Santiago i Chile – Startpunkten för vår resa i Sydamerika

Nu är det i dagarna en månad sedan vi kom till Santiago Chiles huvudstad – startpunkten för vår resa längs Chiles och Argentinas kuster. Här mötte oss efter den 18 timmar långa flygresan en storstad  med småstadskänsla och det mer småskaliga blandades med det större. Och kanske var detta en av anledningarna till att stan kändes greppbar och överkomlig redan från början.

Utsikt över delar av den nya Santiago från Metropolitanparken. Observera smoggen över stan. Utsikt över delar av det nya och moderna Santiago från den stora Metropolitanparken och berget San Christobal. Observera “smoggen” som ligger nedanför Anderna.

Santiago

har fått sitt namn efter en en av Jesu lärljungar, Jakob, som på spanska blir just Santiago. Detta är en storstad men inom citykärnan/kommunen bor “bara” ca 160 000 invånare .  Till själva storstadsområdet  har betydligt fler invånare och man räknar där  med mellan 6-8 miljoner. De flesta som bor i utkanterna av stan  har sina arbetsplatser inne i Santiago. Detta i sin tur gör så trafiken in till stan är tung och avgaserna  närvaro är påtaglig.

Uppe i Metropolitanparken går det att få en fin vy över Santiago men smoggen gör att vyn blir dimmig.

Santiago ligger i Bergskedjan Anderna och det är en av anledningarna till att staden inte får tillräckligt med vind och det är också  en av anledningarna att det blir mycket luftföroreningar, särskilt under vintern. Men även nu under sommaren är detta ett problem. (Sommar här på andra sidan ekvatorn är från mitten av december till mitten av mars)

En titt på stan

Visst är det en hel del trafik även här i stan men det gick ändå smidigt att ta sig runt med buss och få en överblick. Men det finns många gågator och en var hel del vi ville titta närmare på så bussen lämnade vi för några timmar.

 

Presidentpalatset –“Palacio de la Moneda” – “Valutapalatset”  ligger mitt i city. Palatset började byggas 1784  och invigdes 1805. Från början var detta landets myntverk men 1845 blev det säte för presidenten. Chile har ju ett blodigt förflutet, på många sätt, något jag inte tar upp här, men vill man läsa finns det en hel del här.

En statskupp ägde rum 1973 och president Pinochet tog makten. Och i palatset dog då president Salvador Allende. Byggnaden blev delvis förstörd när den bombades men Pinochet lät restaurera palatset. I samband med renoveringen byggde han också en bunker. En del skotthål finns kvar än idag som en påminnelse, ett historiskt bevis, på militärkuppen.

Presidentpalatset, "La Moneta" i Santiago de ChileFramsidan av presidentpalatset.

På baksidan av presidentpalatset ligger det stora torget och  där finns ett minnesmärke av den både omtyckte och mindre omtyckte (beror på vilka vi talade med) presidenten Salvador Allende.

 

Gågator finns det gott om  och för att de inte ska kännas så grå har de målats i olika färger. Just denna gata har rött som tema- I övrigt såg vi orange, gröna, blå och gula gator.

Färgglada gågator finns dte gott om i Santiago, Chiles huvudstad.

Kul konstruktion på övergången mellan två kontorsbyggnader.

Dags för paus

och det fick bli på en central punkt i stan, Plaza de Armas.

Katedralen byggd på slutet av 1700- talet fick ett besök –

– och även det gamla postkontoret.

Byggnaden med ursprung från 1500-talet var från början ett guvenörspalats men omvandlades på 1800- talet till huvudpostkontor.  Huruvida postgången fungerar i Chile vet jag inte men man kunde i alla fall köpa frimärken och skicka post

Den stora skuggiga parken vid Plaza del Armas var helt prefekt för att pusta, vila fötter och titta på folklivet.

Sen lunch

väntade i den stadsdel vi bodde, Providencia. En fantastiskt god lunch i härlig miljö på restaurang  Como Aqua para Chocolate blev perfekt innan vi körde mot hamnstaden San Antonio för att gå ombord på fartyget Star Princess. Det blev en spännande bussresa. Milt sagt.

Gatubild från det mysiga området Providencia i Santiago de Chile. Många av gatorna i den stadsdel vi bodde i såg ut så här. Småskaligt. 

Vår lunchrestaurang. Helt fantastisk! Både mat, service och miljö.

En del av interiören på restaurangen. Väl värd både ett och flera besök.

 

30 svar på ”Santiago i Chile – Startpunkten för vår resa i Sydamerika”

  1. Resan var helt fantastisk med så mycket att se och uppleva hela tiden. perfekt blandning av storstäder och mycket natur.

 1. Tack för en trevlig tur i Santiago! Staden ser trevlig ut och mycket hann ni se. Restaurangen såg verkligen mysig ut måste jag säga. Er resa verkar ha varit mycket lyckad!

  Kram och god kväll!

  1. Santiago var en hanterbar stad och jag tyckte vi såg och upplevde en hel del under de två dagar vi var där. Men så ingående blev det inte. Vi bodde i ett så bra område och det gjorde mycket. Restaurangen var ett lyckokast i allt.
   Kram och trevlig kväll.

 2. Mycket lummigt och grönt på bilderna! Många intryck. Lunchrestaurangen såg verkligen trevlig ut.
  När jag ser sånt här fint, kryper reslusten fram i mig rejält, men jag har inget på gång. Sånt får kännas in.
  Stor kram! Gerd

  1. Även här i Santiago var det gott om grönska trots alla avgaser. Vi bodde också så bra i ett jättemysigt och grönskande område och där låg också restaurangen där vi åt lunch. En toppenrestaurang men jättegod mat, bra service och gott vin.
   Även hos oss infinner sig lusten att se mer av vår värld. Och kanske känner du in något så småningom.
   Stor kram

 3. En oerhört spännande resa med lite av allt o underbara bilder att ni åker som ni gör är ju roligt att gå utanför EU tackar för en super kul tripp o givande kram kram

  1. I Europa har vi rest väldigt mycket och en hel del i Asien och USA men just i Sydamerika är vi inte så beresta. Har tidigare varit i Brasilien ett par veckor men det är ett stort land så mycket tid behövs. Resan var så bra och väldigt rolig med härliga upplevelser av olika slag. Lika bra att passa på att resa så länge vi orkar och kan.
   Kram!

 4. WOW! Första och andra bilden med skyskrapan är ju helt suverän. Självklart bidrar fotomodellen Ditte också där:-) Gillar reflexerna i skyskrapan, otroligt läckert! Å förbindelsen mellan de två byggnaderna är ju så himla cool!
  Santiago verkar också vara kontrasternas stad, med gamla pampiga palats och byggnader mot skyskrapor. Åsså verkar stadsdelen Providencia (gillar namnet skarpt!) älska starka “gladfärger”. Japp, jag gillar det jag ser i Santiago.

  1. Försökte ta med det jag fastnade för här i Santiago men ränar på att begränsa mig. Jag gillade också bilden där med skyskrapan i solen och sedan diset/smoggen över Anderna. Santiago fölll vi genast för och området där vi bodde är helläckert. Här är både hus och människor färgglada.Santiago blev ett väldigt positivt möte på alla sätt. Kul att du också gillar stan genom det jag visat.

  1. Tack! Och tack detsamma! Resan var så lyckad. Och ni har lockat oss med Sydafrika så det kommer det att bli.

 5. Så spännande att få ta del av er resa! Å visst är det ett lyckokast när man råkar på en bra restaurang 😀
  Kram och godnatt!

  1. Välkommen hem igen!
   Jätteroligt att du är med på resan och vi kan bara konstatera att allt blev så lyckat. Att träffa på så bra restauranger är ju ofta ett lyckokast i en ny stad.
   Kram!

 6. Tack för den härliga rundturen! Ser ut som en trevlig stad att se sig om i. Många vackra hus och vilken trevlig lunchrestaurang!
  Kram

  1. Våra intryck och upplevelser av Santiago var enbart positiva. Och fint att vi var där ett par dagar innan resan söderut började. Sedan blev det ju helt andra upplevelser och vyer där det var naturen som var i fokus. Lunchrestaurangen var verkligen ett lyckokast.
   Kram!

 7. Har nu läst ifatt, missade lite läsande på grund av full rulle för egen del.
  Förstår att er fantastiska resa nu är över, för denna gång.
  Att du är nöjd går inte att ta miste på.
  Välkommen hem igen.

  1. Tack! Förstår verkligen att du har fullt upp. Vi har haft en fantastiskt fin resa med så mycket att se och uppleva. Och just dessa trakter är ju inte kanske de vanligaste att semestra i eller besöka. Men så värt det-

  1. NU var hamnen i Valparaiso stängd p.g.a hamnstrejker men det blev för vår del ett väldigt lyckat besök ett par dagar i Santiago. Men det var meningen att vi också skulle startat i Valparaiso. Men Santiago blev perfekt.
   Tankar till dig och god bättring.
   kram!

 8. Det verkar vara en väldigt trevlig stad. Och vilken mysig restaurang!
  Stor kram och trevlig fredag…..idag är du med på marknaden i tankarna!

  1. Santiago blev en bra början på resan. Och det både vad gällde hotell, upplevelser restauranger och miljöer. Vi hann se en hel del av stan och utan att jäkta.
   Jag är gärna med på marknaden t tankarna och saknar er. Hälsa!
   Regn och grått i Stockholm.
   Stor kram och trevlig fredag.

 9. Jag läser och njuter av dina fina reseskildringar. Alla vackra bilder, storslagna landskap och vyer, det är så härligt att få vara med.
  Många av bilderna gör att jag kan längta till Brasilien igen.
  Kram och trevlig fredag.

  1. Stort tack! Kan tänka mig att du känner igen dig en hel del från det du sett och upplevt under dina år i Brasilien. Förstår helt klart att dina tankar går dit. Vi har verkligen upplevt både fängslande och fascinerande natur liksom fina stora städer. Det blev en bra blandning av allt. Vi är väldigt nöjda och det tar tid att smälta allt.Och resan fortsätter här på bloggen ett tag till.
   Tankar och kram till dig.

 10. Å så kul att läsa om Chiles huvudstad. Jag känner ett par som kom till Sverige efter militärkuppen. Jag hade föreställt mig mer myllrande gator, men det ser mysigt ut med lummiga små gator. Sedan fanns det säkerligen den andra typen också. Positiv bild du ger av Santiago de Chile, trots mörk historia.

  1. Jag har alltid varit intresserad av Chile, Santiago och det politiska som hände där. Och nu fick jag se och veta mer. Jag hade många elever i skolan på 70 och 80-talet som kom från Chile och visste en del men inte så mycket. Men Victor Jag kände jag förstås till och en del författare. Staden överraskade med sin uppdelning i olika delar och där man tydligt visst i vilken man befann sig. Vi bodde i området “Providencia” där det är mer småskalighet och lite kan jämföras med söder i Stockholm. En mörk historia har ju Chile men det är delvis svårt att kunna ta del av det som hände under den mörka tiden. Berodde på vem man frågade. Roligt var det att vara här och Santiago blev en positiv upplevelse.

  1. Vi är supernöjda med hela resan och extra roligt att möta platser som vi inte var bekanta med sedan tidigare. I Sydamerika hade vi tidigare besökt Brasilien men nu blev det så mycket mer. Och extra roligt att komma till platser dit inte så många reser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *