Kultur Utflykter

Steninge slottspark, den engelska trädgården och Stenladan

Vi besökte förra helgen Steninge slott och omgivningarna där omkring. Till dessa hör också  Steninge slottspark, den engelska trädgården, Stenladan och hela Steninge Slottsby och det finns en hel del att titta på.  Idag blir det ett ”grönskande inlägg” från de båda parkerna som ligger i nära anslutning till själva slottet.

En del av Steninge slottsparken leder på baksidan ner mot MälarenEn del av Steninge slottspark leder på baksidan ner från slottet mot Mälaren.

Steninge slottspark

är en barockpark och i en sådan är inte blommor det mest utmärkande. Däremot är välklippta, geometriska häckar, aléer av lind och en och annan blodbok något man ofta ser. Ibland fler. På Steninge såg vi en blodbok och den är  verkligen mäktig-   Barockens stil i trädgårdar började slå igenom i Sverige i mitten av 1600-talet och tankarna kom från Frankrike. En barockträdgård/park skulle ha öppna ytor och raka gångar och även en del fontäner satte sin prägel på dem. (Mer trädgårdshistoria finns att läsa här via länken.)

Denna enorma blodbok står helt nära Mälaren i Steninge slottsparkDenna enorma blodbok står nära vattnet i Steninge slottspark. Magnifik!

Steninge slottspark. Välklippta häckar är det.Överallt i Steninge slottspark finns välklippta häckar i raka linjer och där inte ett ”strå” ligger fel.

Vackra aklejor växer i parken.

Den Engelska parken – En del av Steninge slottspark

Vi lämnar barockparken och tar oss vidare genom Sfinxallén, eller som den också heter Maskeradbacken, till den Engelska parken. Allén kom till i början av 1700-talet och uppfördes efter trädgårdsarkitekten Johan Hårlemans ritningar. Murarna i allén har fått två förgyllda sfinxer i sandsten som ska vakta slottet. För det var den här vägen man på 1700-talet anlände till slottet då man kom med båt. I stenmurarna har arkitekt Hårleman också låtit bygga två kryptor med smidda järngrindar. Och för att pigga upp det hela finns också en mask över vardera grinden. I kryptan fanns förr också en sängplats med bolster.

På 1700-talet var det vanligt att man på Steninge slott höll maskeradfester och gästerna anlände då ofta med båt och  passerade i allén för att nå slottet.

Helt granne med Steninge slottspark ligger den engelska parken. Och parkerna förbinds genom Sfinxallén   På den högra sidan av Steninge slottspark, ner mot Mälaren, ligger den engelska trädgården. Och Sfinxallén förbinder dem med varandra. 

En av de två gyllene Sfinxar som ska vakta slottet.

Början eller slutet på Sfinxallén – Ja, det beror på vilket håll man kommer från. 

Ett minnesmonument

av Axel von Fersen finns i den Engelska parken. Familjen von Fersen ägde Steninge slott mellan åren 1735 och 1839. Axel von Fersen är en av de få svenskar som på denna tid var känd utomlands.Mest känd är han kanske för sitt förhållande med den franska drottningen Marie Antoinette och för sitt försök att rädda det franska kungaparet från fångenskap och död. Men mer dramatik blir det. Axel von Fersen blir 1810 anklagad för att ha förgiftat kronprins Karl August, sin till Karl XIII:s adopterade son. Och vid Karl Augusts begravning 1810 blev  Axel von Fersen attackerad av folkmassan och misshandlad till döds.

Axels yngre bror, Fabian, tog sin döde bror till Steninge slott och förvarade där  kroppen fram tills att en krigsrätt gav ett frikännande. Axel von Fersen var alltså inte skyldig till förgiftningen av kronprinsen. En begravningsceremoni ägde rum i Riddarholmskyrkan i Stockholm och Axel von Fersens kropp kom efter det att bli förd till Ljungs kyrka/kyrkogård där han nu är begravd.

Ett minnesmonument av Axel von Fersen uppfördes här i den Engelska parken på Steninge slott 1813. Och det var just här på platsen som den sargade kroppen förvarades.

Minnesmonumentet över Axel von Fersen.

Axel von Fersen i närbild.

Stenladugården

tror man är ritad av ägarna till Steninge under åren 1867 – 1873, Claes Adelsköld. (Major och järnvägsbyggare) Friherre Oskar von Otter köpte egendomen 1873 och lät då uppföra denna stora stenlada. Stenladan har ett stort historiskt värde och visar hur en verkligt ståndsmässig ladugård kunde se ut på 1800-talet. 1979 blev Stenladugården förklarad som byggnadsminne. Under slutet av 1990- talet genomgick den stora renoveringar och innehåller idag både butiker, en trädgårdshandel och  restaurang.

Stenladugården.

 

Kommentar

Med personlig info. från Ulla som växt upp här på Steninge- Stort tack!

” Hej!
Åh så fina bilder!! En nostalgitripp igen, jag blir så glad!
Blodboken har jag klättrat i som barn, undrar hur gammal den kan vara? Gissar på upp mot 100 år! Den var stor redan på 50-talet när det begav sig. I Stenladan som då kallades “lagårn” hämtade vi barn mjölk klockan halv fem, varje eftermiddag, både till vår egen familj och andra. Det var ett bra sätt att känna en slant, vi fick 50 öre kannan. Man kunde få på fyra kanske fem kannor på cykelstyret!! Det var då det, innan tid av Steninge!
Tack Ditte!”

30 svar på ”Steninge slottspark, den engelska trädgården och Stenladan”

  1. Vilken vacker slottspark som finns vid Steninge. Blodboken är verkligen magnifik och allt ser verkligen välskött ut. Tänk så fint det måste ha varit när maskeradklädda gäster kom med båt. Maskerader var vanliga när jag var liten men nu var det länge sedan jag begav sig.

    Kram och ha< en fortsatt fin torsdag!

    1. Både slottsparken och miljön är så trevliga att besöka och även restaurangen. Tänkte också tillbaka på tiden då maskerader förekom här. Minns dem också från när jag var yngre och även i yngre vuxenålder. Festligt på alla sätt.
      Önskar dig också en fin torsdag.
      kram

  2. Vackra trädgårdar med slott och herresäten, det är kanon, det. Så kul att läsa och titta och mina tankar flyger.
    Här har jag aldrig varit men i min tanke var jag nu i Danmark. På Gavnö Slot med park på Själland. Ja, du ser.
    Jag tycker detta året lockar särskilt till att föreviga blommor och blader. Kanske för att kompensera det tråkiga i virustiderna, som vi söker det vackra, eller?
    Stor solskenskram!

    1. Vi har många slott och herresäten helt nära och en hel del av dem har jag besökt under årens lopp. Men säkert blir det repriser under sommaren. Fint att jag kunde få dina tankar att fladdra iväg.
      Blommor och all grönska tycker jag att jag förervigat varje vår och sommar. Tittade i arkivet och konstaterade att det var så. Men kanske ser vi det vackra än mer i år.
      Jag försöker att tänka att viruset finns här men det får ändå inte styra mitt liv.
      Önskar dig en fin kväll.
      Balkongmiddag väntar-
      Stor strålande kram

  3. Tack för turen i parkfin vandring här och i dens historia. Trevligt sällskap 🙂 Blodboken är verkligen magnifik och vilken färg det blir i solsken och andra ljus!
    Stor kram från supersoligt Karlstad med skön kraftblåst, nu soldis sedan någon timme.
    Jag har målat en stor tavla idag, så roligt svänga kniven.

    1. Vad trevligt att du vandrade med. En fin dag blev det här på Steninge och god lunch också. Visst är blodboken magnifik. Och den verkar vara över 100 år.
      Vad skönt att du haft en bra ocj solig dag i Karlstad och extra roligt att du målat en stor tavla. Hoppas få se den.
      Många kramar !
      Önskar dig en fin kväll.

  4. Hej!
    Åh så fina bilder!! En nostalgitripp igen, jag blir så glad!
    Blodboken har jag klättrat i som barn, undrar hur gammal den kan vara? Gissar på upp mot 100 år! Den var stor redan på 50-talet när det begav sig. I Stenladan som då kallades ”lagårn” hämtade vi barn mjölk klockan halv fem, varje eftermiddag, både till vår egen familj och andra. Det var ett bra sätt att känna en slant, vi fick 50 öre kannan. Man kunde få på fyra kanske fem kannor på cykelstyret!! Det var då det, innan tid av Steninge!
    Tack Ditte!

    1. Hej, Ulla!
      Tack! Så glad jag också blev dett du delade med dig av dina fina barndomsminnen.
      Vad roligt att jag kunde bjuda på en nostalgitripp- Förstår att du känner igen precis allt-Blodboken är ju så mäktig- Tänk att du klättrat i den.Och tänk att ni hämtade mjölk i lagården. Idag verkar det yttre av den väl bevarat men insidan är ju helt annorlunda. Hoppas Ulla att det är ok om jag publicerar din kommentar så att andra kan läsa detta. Skulle vid tillfälle vilja höra dig berätta mycket mer-
      Hoppas vi ses om inte annat så i höst.

  5. Så vackert! Tänk så mycket fint det finns i närområdet. Nuförtiden har vi tid att se oss runt mycket nu än då när vi bodde i Sverige, på den tiden åkte vi oftast utomlands när vi hade semester annars var det jobb som gällde.
    Fast just nu får vi avvakta lite på resorna även inrikes tills det blir mer fritt inom Spanien.

    Ha en fin kväll!

    1. Visst finns det mycket fint på nära håll här i Stockholm. När vi bodde i Upplands Väsby blev det ofta turer både hit till Steninge, till Rosersbergs slott, till Sigtuna och Uppsala. Blev många fina helgutflykter hit när barnen var små. Men semestertid blev det utomlands som ofta gällde för oss också.
      Intressant vad som hände både i Spanien och här på resefronten. Vi får i alla fall nu från den 13 juni resa fritt i Sverige. Alltid något.
      Önskar er också en fin kväll.

  6. Vilket roligt minne som Ulla skrev om. En härlig nostalgitripp för henne.
    Parken är fantastiskt fin, nästan, fast bara nästan som Versailles. Undrar hur många trädgårdsarbetare som jobbar där. För det är ju inte bara häckarna som är perfekt ansade utan träden också.
    Har ju bara varit där vintertid som jag skrev, men det är ju en helt annan vy som möter en under sommaren.

    1. Jätteroligt att Ulla delade med sig. Och mycket har ju förändrats under årens lopp. Allt här på Steninge är välskött och säkert är det många som jobbar här – Stora ytor som ska skötas.
      Sommaren här är ju väldigt annorlunda mot vintern och Steninge är väl värd ett besök nu när det grönskar så vackert.

  7. Hola! Ja det är verkligen ett vackert och trevligt ställe! Har flera teaterkompisar som spelat utomhusteater i slottsparken – Shakespeare .

    Nu får vi fundera på vart vi styr kosan nästan gång! Jörgen gillar att ”finåka” med Volvon! 😎

    Kramar från oss! ❤️

    1. Stort tack för att vi fick följa med. Uppskattades mycket ska ni veta.
      Och blir det fler chanser att vi får följa med så gör vi det väldans gärna.
      Finåka blev det ju verkligen. En riktig ”herrkapsskjuts” skulle min pappa ha sagt.
      Kramar från oss.

  8. så underbart att du fick respons från Ulla! Underbart att hon hittade ditt inlägg! Jag gillar dessa välansade stora trädgårdar som omhuldas av trädgårdsmästare , inte helt lätt att ta in av någon (mig) som inte har traditionen av stora ägor med större planteringar. För mig är det viktigt att de finns kvar, jag gillar mångfald! Och, jag är väldigt svag för sängkamrarna i många slott och herrgårdar, fniss
    Kramen

    1. Jätteroligt! Skulle vilja höra mycket mer om hur det var här ute på Steninge förr. Allt här ute på Steninge är välskött och det är roligt att se kontrasterna mellan den väldigt ansade barockträdgården och den lite friare engelska parken. Och just mångfald bjuder Steninge på. I olika varianter.
      Kram!

  9. Så fina foton på Steninge i försommarskrud, det är något speciellt med den skira grönskan, och den där blodboken var fantastisk, har aldrig sett något liknande!
    Kram och godnatt från nattugglan!

    1. God morgon! Kanske blir det en tur ut till Steninge i sommar för din del också. Fint är det här och allra helst en solig dag.
      Önskar dig en fin fredag.
      Kram

  10. Vilka fina parkområden … och den där blodboken är verkligen magnifik! Fina bilder och intressant läsning, som alltid – och väldigt roligt att få läsa Ullas barndomsminnen därifrån.
    Ha en fin fredag!
    kram

    1. Tack! Här tror jag att du också hade tyckt om att strosa runt.Jag blev så glad att Ulla ville dela med sig av sina barndomsminnen härifrån Steninge. Helt annorlunda idag mot hur det en gång var.
      Önskar dig också en fin fredag.
      Kram

  11. Mycket vacker park, har varit där flera gånger, men ser ändå nya saker nu genom dina bilder.
    Det var intressant ,-))
    Går jag på ett ställe jag inte återvänder till är jag nog mer uppmärksam, njuter och fotar.
    Här njuter jag också men tydligen missar jag en del, som jag ska titta extra mycket på nästa tillfälle ,-)
    Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

    1. Kunde tänka mig att du varit här en hel del. Och visst är det så att genom att se andras bilder ser man saker med ”nya ögon”. Lätt att bli ”hemmablind”. Jag bodde i Upplands Väsby tidigare och blev det ganska ofta turer hit till Steninge. Har också vänner som bor här och då blir det också så att det blir ett besök.
      Önskar dig en fin fredag.
      kram

  12. Ullas kommentar är verkligen guld värd i ett inlägg som detta. Det är fantastiskt vackert där. Ladan är riktigt fin, minns inte om jag var där och åt någon gång. Har för mig det …

    Blodboken är så vacker, jag är lite svag för träd med hängande grenar. Misstänker att det är en underbar ”koja” där under!

    1. Det är verkligen extra roligt med den typen av kommentar som Ulla så fint bidrog med. Skulle så gärna vilja höra mer om Steninge från alla år då hon bodde här.
      Till Steninge kan man återkomma och här finns alltid något att se och uppleva. Och verkligt god mat finns också.

  13. Det enda som saknas på dina foton är vackra damer med krinolin och bahytter och parasoll som långsamt skrider fram mellan de minutiöst ansade häckarna…med en liten nick och leende mot mötande kavaljerer med spatserkäpp i hand.
    Älskar kostymdramer…
    Kram

    1. Tyvärr kunde jag inte uppbringa några damer i denna utstyrsel så man får föreställa sig dem . Men fint hade det varit. Kanske skulle vi vid tillfälle försöka oss på detta. Eller?
      Kram

  14. Mer intressant historia och fina bilder av för mig ett okänt ställe, tills du började skriva om det.
    Axel von Fersen har jag läst mycket om , så kul att få ihop detta med Steninge.
    Vilken vacker park och vilken stenladugård, så tjusig.

    1. Steninge är fint och historien här är också väldigt intressant. Och Axel von Fersen var ju en av de få svenska som på denna tid var kända utomlands.
      Parken, slottet, stenladan och byn är verkligen fint. Hoppas du vid tillfälle kan ta dig en titt.

  15. Tack för fina inlägg och foton om Steninge slott och Slottsparken.
    Jag är ofta där, bor 2-3 km därifrån.
    Har följt slottets och stenladans alla olika turer och förändringar sedan slutet av 70 – talet, då jag flyttade till kommunen.
    Rundvandring inne i slottet, musikevent i parken,
    tornerspel framför slottet och ett antal trevliga uppsättningar av Shakespeares lustspel, intill den ena av flyglarna. Många besök i Stenladan, aktiviteter med skolelever – med både ljussättning och glasblåsning. Det var då…
    Numera blir det promenader i slottsparken varje vecka. Möter ofta besökande turister, som undrat lite om slottet, bakgrund, om någon bor där idag osv. Brukar visa dem vägen ner mot slottsbryggan. Att det finns en badplats, tvärs över Steningeviken. Hoppas att det framöver skapas möjlighet till nya guideturer inne i slottet, även mer berättande om Steninge och livet där förr.

    1. Hej Agneta!
      Tack för uppmuntran och att dy tyckte om det jag skrivit.
      Vad roligt att du är hemma här i området. Jag bodde från 70 -talet fram till början av 2000-talet i Upplands Väsby och var då här ganska ofta.Har numer vänner som bor vid Steninge Slottsväg (vid Mälaren vid varvet) så besöken var förr där också många.
      Hoppas och önskar som du att nya guidade turer i slottet och det vackra området runt om ska erbjudas.
      Vet att jag i slutet av 90-talet var på en privat fest i slottet som man då kunde hyra. Så roligt.
      Ha det gott och tack än en gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *