Foto

Mönster – Ett fototema för maj månad

Mönster är spännande och i resebloggen Marias memoarer såg jag att just mönster är hennes fototema för maj månad. Jag var med i april när temat för bilderna var vatten Och kanske är det fler som vill vara med. Välkomna!

För egen del började jag fundera kring ordet och tittade sedan in hos Mr. Google för att jämföra mina funderingar med några  av alla som fanns där. Och några exempel på betydelse rav ordet är förebild, modell, norm, figur, form, design, symbol, motiv, struktur och bild. Många fler finns….

Byggnaden Stockhom New, eller Stockholm 01 som den också heter har ett spännande mönster på sina fönsterStockholm 01 eller  Stockholm New har i sig ett spännande mönster.

 

Mönster – Regelbundna, oregelbundna och skrovliga

Blickar varje dag här hemma på Södermalm i Stockholm ut över och tvärs över vattnet, Hammarbykanalen, en del av Saltsjön. Så här års fylls kanalen och slussen av båtar som kilar fram och tillbaka men tvärs över kanalen, i Hammarby sjöstad, reser sig en av  Stockholms nya ”skrapor”, Stockholm New eller Stockholm 01. En kontorsbyggnad som är 102 meter hög med 27 våningar +1 . Den översta våningen är en takterrass och restaurang som även allmänheten kan  besöka. (Byggnaden är ännu inte klar invändigt)

Stockholm New eller Stockholm 01, 27 våningar +1. Här finns ett mönster av bådet det mer regelbundna och det oregelbundna. Här ser man ett visst mönster av både det mer regelbundna och det mer oregelbundna.

Oregelbunden form. Kyrkan i Keremäki kyrka i östra Finland är en av världens största träkyrkor, hela 45 meter lång och 42 meter bred och rymmer ca. 5000 besökare. ( 3000 sittande och 2000 stående.)

Kerimäki kyrka har en speciell och oregelbunden byggnadsstil.

En oregelbunden form har också en del av konstnären Hans Hedbergs skulpturer. Många av hans alster finns utanför landets gränser men några av dem finns också sparade på Hans Hedbergmuseet i Örnsköldsvik. (Hans Hedberg var uppvuxen på en gård strax utanför Örnsköldsvik)

Oregelbunden form och mönster har även denna skulptur gjord av Hans Hedberg. Finns på Hedbergsmuseet i Örnsköldsvik.Oregelbunden form och mönster har denna skulptur; Sandros – ”Rose de sable.”  Finns på museet i Örnsköldsvik.

Från Örnsköldsvik tar vi oss vidare till Finland.Och om någon besöker Helsingfors så rekommenderar jag absolut ett besök i det nya Ode- biblioteket.

En av trapporna i det nya biblioteket Ode i Helsingfors som invigdes i februari 2018.  Här samsas de regelbundna formerna och mönstren och de mer oregelbundna

Ett kapell i borgen Olofsborg – ”Olavinlinna”  i den finska staden Nyslott. (Linna betyder slott) Borgen byggdes på 1400 talet och de tjocka väggarna är både skrovliga och ojämna.

 Färgstarka och fantasifulla mönster mönster med blommor och symboler

Vi håller oss kvar i Finland och på mina favoritmuggar som just är finska från Iittala och ”Taika” serien finns ett spännande och äfrgstarkt mönster som låter fantasin dra iväg.

Iittalamuggar med ett fantasiskapande mönster. Muggar från finska Iittala med ett fantasiskapande mönster.

Jobs handtryck i Leksand har ofta färgglada blomster med i sina mönster och tryckJobs handdtryck i Leksand gör fantastiska mönster på sina tyger och med motiv från växtriket. Ofta finns färgstarka blommor med i mönstren.

En lokal symbol som mönster blir det i den lilla spanska byn Mojácar och i form av Indalomannensom bär på en regnbåge. (Mer om honom finns via länken)

 

Mer färgstarkt i mönsterväg. Och väldigt varierat. Men vän Tove målar och och både färg och mönster varierar- Här är en del av de tavlor som förra sommaren i juni fanns med på hennes utställning i Arvika.

38 svar på ”Mönster – Ett fototema för maj månad”

  1. Tack! Mönster kan ju vara så mycket. Var ett tag inne på mönster i naturen. Kanske något för dig?

 1. Vilken härlig tolkning och så många fina mönster! Förra gången deltog jag men frågan är om jag har några bilder till detta? Det får bli en titt i arkivet så får vi se.

  Kram och god fredag!

  1. Tack! Och kanske hittar du några mönster i arkivet. Du har ju härliga strändet´r nära som har fina mönster, liksom havet. Ja, mycket annat också förstås- Hoppas du hittar något.
   Önskar dig också en fin fortsatt fredag.
   Kram

 2. Kul inlägg om mönster! Intressant tolkat.
  Jag har klickat på dina länkar och läst tillbaka lite.
  Muggarna Taika har jag hemma, kul, Sigge och jag köpte varsin vit, sen har jag köpt sex röda. De är så härliga!
  Såna här små kapell och kryptor är jag svag för, så vackra i sin enkelhet.
  Handtryck är ljuvligt. Jag har varit på Frösö Handtryck för några år sen, var på väg att köpa en gardin men hade inte måtten.
  Så Toves härliga tavlor!!
  Trevlig fredag med stor kram!

  1. Mönster är roligt och man kan ju göra hur mycket som helst här i bildväg. Eller mindre. För mönster omges vi ju av. ”Taika” är jag så förtjust i och den röda är jag extra förtjust i. Vi har vita och blå också och de är också fina. Men min favorit är den röda.
   Jag ser ju väldigt många gamla kyrkor både i jobbet och annars och är extra förtjust i dessa riktigt gamla.
   Frösö handtryck har jag också besökt och fina tyger där också och även de har många tyger med blommönster. Här i stan kan jag köpa Jobs handdtryck på Svenskt Tenn och förr även på NK. Lite dyrare än på plats i fabriken i Leksand men lättare att få tag på.
   Toves tavlor har ju både färg och mönster som gör en glad.
   Önskar dig också en fin fredag. Här har vi idag blandat båt med promenad och avverkat 14 km. Lite mör nu i kroppen och njuter med benen upp på balkongen.
   Stor kram

 3. Hej Ditte; tittar in för lite efterläsning då jag nu är en del i offline – läge! Fåt med mig jazz. kalas och så mycket jag FÅR!
  Mönster naturligt väckte det mitt intresse då jag kollar av Insta.
  Härliga mönster hela vägen och så kommer jag längst ner och känner igen något – förra årets utställning! Så kul du tog med dessa och minnena bara strömmar från de underbara dagarna med dig och Elaine hos mig i Arvika, supervecka med vänner och bekanta på besök hemma och på utställningen med god återkoppling och många underbara tolkningar + lite pengar kom in 🙂
  Pratade med E igår. Vi håller tummarna för en träff!
  Stor kram, hälsa B och jag tittar in längre fram igen.

  1. God afton,Tove! Idag var det fönster och givetvis ville jag ha med färgglada mönster från dig. Tänk så roligt vi hade förra året i juni. Snart ett år sedan. Och så lyckat allt blev. PÅ alla sätt. Givetvis håller vi tummarna för en träff i sommar. Ser så fram emot det.
   Här rullar tillvaron och dagarna på och mycket vistelse ute blir det.
   Hälsningar till dig också från mr B.
   Stor kram! Jag saknar dig.

 4. Intressant att se dina tolkningar av mönster. Jag ska också försöka göra ett inlägg på temat men det är svårt att komma ihåg när man har fotograferat just mönster, lättare att komma ihåg var man ska leta efter bilder med vatten tex. Men jag ska försöka gå igenom mina foton och se vilka mönster jag kan hitta. 🙂

  1. Tolkningarna här kan ju vara tämligen fria och det är ju det som är lite extra roligt. Jag hamnade också på lite olika resor och bestämde mig innan hur många bilder jag skulle ta med. Hade många fler och det var knepigt att välja både bilder och inriktning på mönstren.
   Du hittar säkert en del mönster för de finns ju nästan överallt.
   Kul att få se din tolkning.
   Önskar dig en fin helg.

 5. Oj vilken underbar tolkning på temat mönster!!! Underbara färger och former <3
  Ha det så fint, Ditte…hoppas solen skiner på dig ikväll och i morron <3

  1. Tack! En del mönster i variation fick det bli. Och mönster finns ju lite varstans.
   Idag har solen strålat hela dagen och kroppen är trött, inte minst ryggen, efter att idag ha avverkat 13 km. En stor del på Djurgården. Så vackert.
   Hoppas du också har det bra och att solen lyser på dig också.

 6. Den nya skrapan är riktigt häftig. Undrar om mönstret är en synvilla på grund av skuggor respektive olika blåtoner eller om det är konstruktionen själv står för mönstret.
  Muggarna är härliga, faktiskt ännu roligare än Mumin muggarna.
  Indalomannen minns jag. Gillar de olika varianterna skarpt. Det gäller också Toves fina tavlor. De är så härligt färgglada.

  1. Visst är den ”nya skrapan” häftig! Jag vet inte riktigt om mönstret kommer från konstruktionen eller är en synvilla. Jag vet att det ser lite olika ut om jag tittar här hemifrån eller om jag står helt nära. Ska nog passa på att ta bilder även på nära håll. Men nu väntar jag på invigning så att jag kan ta mig en tur allra högst upp. Men kanske är det klart för invigning i höst.
   Jag gillar verkligen de här muggarna med sitt fantasi mönster och de piggar verkligen upp.
   Indalomannen och mönstren mindes jag väldigt tydligt så de hade sin plats här och även Toves färgglada och härligt mönstrade tavlor.

 7. Underbart Ditte! Är det nåt jag gillar så är det mönster, i alla former, färger och uttyckssätt.
  Du sätter tummen på det i din tolkning och även vad färger beträffar!
  Kul även att du tog med Toves tavlor från fjolårets utställning. En glädje att se tillbaka, främst för er som var med, men även för alla andra betraktare…de utstrålar en obändig livslust och energi!

  1. Tack, Gertie! Ditt beröm gör mig glad. Här hade jag i temat gärna velat se bilder som du tagit av mönster. Du är fotograf med stort F. Och då blir ju också bilderna av en helt annan kvalité.Njuter alltid av att se dem.
   Toves tavlor och mönstren i dem piggar upp och vi hade så roligt under dagarna i Arvika. Vad min roll beträffar så var den mer ”praktisk”-jordnära med mat och dryck, liksom administrativ och påhejande. Och det klarade jag bra.

 8. Du har hittat ett stort urval mönster, och dessutom väldigt varierande sådana. Måste nästan börja med den första byggnaden.Stockholm 01, både snygg färg och mönster. Man måste ju bygga på höjden när markytorna är begränsade! Olavinlinna gillar jag, det var nog tjugotalet år sedan jag var där. Alla färgglada mönster fullkomligen älskar jag, både Iittala, Jobs och inte minst Toves färgglada alster!

  1. Mönster finns ju nästan överallt. I naturen inte minst. Jag fick innan jag skrev bestämma mig för antal mönsterbilder annars hade det nog blivit en bilderbok. Den nya ”skrapan” Stockhom 01 ser vi ju varje dag och har i ett par år följt byggandet. Speciell är den och så även med sina mönster. Väntar på invigningen i höst för då ska jag ta mig upp till takterrassen och det ser jag fram emot.
   Mycket färg blev det och fina minnen att tänka tillbaka på när jag valde bilder.
   Kram

  1. Tack! Ja, mönster finns det gott om. Var inne på naturens mönster men fick inte riktigt till det där bildmässigt.
   Tankar till dig.
   Kram

  1. Mönster finns på många platser och inte minst i naturen. Har ju sett många varianter i dina fina bilder från era turer på Gotland.
   Kram

 9. Ett riktigt mönsterinlägg! 🙂 Du har verkligen hittat många fina mönster. Lite svårt att tro att det kan rymmas så många människor inne i den där kyrkan…
  Indalofiguren finns både lite här och där, bland annat heter restaurangen/baren nere vid busstationen vid eras del sal så och dom har figuren på servetterna också 🙂

  Ha en fin dag!

  1. Mönster finns det ju gott om och ofta tänker man inte alls på att de finns. I alla fall noterade jag det när jag funderade på bilder. Hade innan bestämt hur många bilder som jag skulle ta med och det var nog en bra idé. Men det var svårt att välja.
   Indalofiguren är jag väldigt förtjust i och kul med olika varianter av den trots att utgångsfiguren är densamma. Har sett figuren här vid Eras del Sal men hade ingen bild på den. Kul att den även finns på deras servetter.
   Önskar er också en fin lördag.

 10. Om man ser sig omkring och söker mönster, upptäcker man att det finns mönster i nästan allting!
  Dina mönster är både vackra och färgrika. Så fint!
  Kramar

  1. Tack! Ja, mönster finns på många ställen och platser. Och inte minst i naturen. Hade svårt för att välja bilder men bestämde innan hur många jag skulle ta med.
   Kram och trevlig helg

 11. Jag blir riktigt snurrig när jag titta på bilden av det nya huset.
  Gillar dock den finska kyrkan.
  Härliga färgglada mönster på muggarna och textilierna.
  Fin Söderpromenad nedan!
  Trevlig helg!

  1. Vad gäller huset så gillar jag det och kanske mest för att det är så udda. Ser fram emot när det i höst ska bli klart och då kunna ta en tur upp till baren och restaurangen högst upp.
   Mönster är roligt och det finns ju mängder av dem. Inte minst i naturen.
   Den röda muggen är en favorit och mönstret är jeg verkligen väldigt förtjust i.
   Önskar dig också en fin helg.
   Tyvärr regn i Stockholm nu på eftermiddagen, men å andra sidan var både torsdag och fredag ljuvliga.

 12. Älskar Iittalas design och har tittat både en och två gånger på dom där muggarna och funderat på att slå till. Taika betyder magi och visst känns det lite som en magisk sagovärld inspirerat till mönstret?

  1. Jag är så förtjust i muggarna och använder den röda varje dag.Att taika betyder magi visste jag inte. Men nu så! Tack för det! Och visst känns motiven som hämtade från en riktig sagovärld.

 13. Vilka fina oregelbundna stilar och mönster. Gillar de färgstarka littala muggarna och även kuddarna. Tove känner vi till hennes färgstarka/ mönster konstverk=)
  Trevlig llrdag <3
  Kram

  1. Kul att fundera över ett tema och som är så pass fritt. Och mönster finns ju nästan överallt. Muggarna är jag också väldigt förtjust i och den röda använder jag dagligen här hemma.Och Toves färgstarka bilder med sina mönster ville jag ju ha med. Piggar upp.
   Önskar dig också en fin lördag från ett regnigt Stockholm.
   Kram

  1. Ett kul tema och det var även det med vatten. Huset är spännande och där finns många olika mönster.

  1. Tack! Kul att du följde med. Jag har mest i Finland sett den mellersta och södra delen av östra Finland, ”Insjöfinland” och jag hoppas på en ny resa hit i augusti. Verkligen vacker natur och mycket att se och uppleva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *