Foto

Vatten – Ett fototema för april månad

23 april, 2020

Igår hade bloggen FreedomTravel antagit en fotoutmaning från resebloggaren Marias memoarer och där temat var olika bilder och tolkningar av vatten. Och idag hänger jag på. Kanske är det fler som vill göra det. Peter och Helena på Freedom Travel bor på en husbåt och omges av vatten. Även vi har vatten runt oss där vi bor vi bor på Södermalm i Stockholm, på kajen i Norra Hammarbyhamnen.

Maria funderade så här: Mitt fototema för april månad fick bli vatten – alltså allt möjligt som har med vatten och vattendrag att göra. Är du en resebloggare kan det vara foton från just dina resor. Men även andra som gillar fotografering får förstås haka på.  Man kan även dela sina vattenbilder på Instagram ifall man föredrar det, tagga mig gärna (@mariasmemoarer) så jag hittar dem.

Hemma på kajen omges vi av vatten

Vatten

är ett stort tema så jag insåg raskat att det fick bli tre underrubriker; hav, sjöar och älvar/floder.  från här hemma och från olika håll i världen.  Många länder har jag besökt, drygt 60 idag och  alla världsdelar utom Antarktis har jag besökt. Och just dit är jag tveksam om jag någonsin kommer. Vad gäller vatten så dras jag dit som en magnet och har så gjort sedan jag var liten.  Mängden bilder av vatten i alla variationer är stor så jag har valt fyra bilder från vardera hav, sjöar och älvar/floder/kanaler

Hav  – Rejäla vatten

Hela 70%av jordens yta täcks av hav och jordens tre största hav, eller oceaner som de kallas,  är Stilla havet, Atlanten och Indiska oceanen.  Och jag väljer att börja i världens största hav, Stilla havet.

Filippinerna och ön Boracay. Stilla havet! Vatten av stora mått. Världens största hav. Vatten av stora mått. Stilla havet är jordens största hav och täcker ca. 1/3 av jordens yta. Bilden här är från  en resa 2010 till Filippinerna och ön  Boracay.

Från Filippinerna blir det en förflyttning till en av de sydligaste punkterna i Chile, till Kap Horn. Udden där Stilla Havet möter Atlanten. I “vattnen” och länderna häromkring var vi på  en både fantastisk och minnesvärd  resa i februari 2019.  Stilla havet, på engelska “The Pacific Ocean,”  fick sitt namn när världsomseglaren Magellan år 1521 seglade genom nuvarande Magellans sund. (Det sund som skiljer  fastlandet i Sydamerika från Eldslandet längre söderut)  Stilla havet var just när Magellan seglade igenom här  och havet låg helt spegelblankt. Ett namn som både experter och mig känns fel för här förekommer det ofta rejäla stormar.

Rejäla vatten vid Kap Horn. Här mötes Atlanten och Stilla havetRejäla vatten här vid Kap Horn där det ofta stormar. Här möter Stilla havet möter Atlanten.

Atlanten är världens näst största hav/ocean och omfattar nära 30% av världshavets yta eller dryga 20%av hela jordytan.

Atlanten. Här utanför Lofoten.  En kryssning längs Norges hela kust upp till Nordkap i juli 2011 och med avstickare in i ett tiotal fjordar längs kusten.

 

Indiska Oceanen utgör ca. 20% av världshavets yta och runt 15% av jordens totala yta. Namnet kommer Indiska Oceanen kommer från floden Indus  som har sin källa i Tibet och som rinner genom Pakistan och ut i Indiska Oceanen.

Indiska oceanen är spegelblank denna kväll. Bilden är från Chackpong, en liten by på det thailändska fastlandet ca. 25 mil söder om Bangkok. Och hit har vi återkommit många gånger.

 

Sjöar

Königsee i södra Tyskland. Ett väldigt vackert och rofyllt område. Besökte trakten här i samband med en resa till Salzburg i september 2019. Och det blev också en båttur på sjön. 

Wolfgangsee i Österrike och en tur till byn St. Wolfgang i september 2019

Så blir det ett långt hopp, till Tibet, och till en av de absolut vackraste sjöar jag har sett.  En resa med tåg till Tibet gjorde vi 2009.  Då bodde vi under nästan fyra år i Peking och passade på att upptäcka Asien på nära håll.

Vatten. En sjö utanför Lhasa i Tibet. Den vackraste sjö jag sett och med tillhörande omgivningar. Vatten. Här i Tibet, en bit utanför Lhasa vid  en av de vackraste sjöar jag sett i livet.

Så till Sverige. Här finns många sjöar att välja bland. Och lite beroende på hur man räknar  lär det finnas över 90 000 sjöar med en yta större än en hektar. (1 ha =10 000 m2) Här väljer jag Dellensjöarna i Hälsingland

Mer vatten. Dellensjöarna Hälsingland. Hit till Hälsingland var jag på en jobbrelaterad resa 2017.

 

Floder/Älvar/Kanaler

Flera turer med  flotttar blev det i Yangshouområdet i södra Kina. En resa hit som vi gjorde vi  2008 då vi bodde i Peking.

Norra Norge i närheten av Lofoten.  På väg in i Trollfjorden.

Så blir det ett hopp till vårt östra grannland Finland och staden Imatra i södra Karelen och när den ryska gränsen.Här är det ett mäktigt skådespel att se när dammluckorna (sommartid) öppnas och mängder av vatten forsar ut till tonerna av Sibelius musik.

Här forsar det vatten från floden Vuoksen. Under sommartid öppnar man kvällstid dammatna och vattnet forsar ut till tonerna av Sibelius musik. Mäktigt!Imatra i Finland. Forsande vatten. Här öppnar man sommartid dammluckorna och vatten från floden Vuoksen forsar ut. Bild från sommaren 2019 då jag var på en jobbresa till Finland och det var vatten som var temat för resan.

Till sist en tur på Hjälmare kanal en vacker julidag förra sommaren

En hel del vatten finns även i Hjälmare kanal. En hel del vatten finns även i Hjälmare kanal.

 

 

Du Kanske Också Gillar

41 Kommentarer

 • Svara Tove Olberg 23 april, 2020 | 14:53

  På och i internationellt vatten 👍
  Stor kram

  • Svara Ditte 23 april, 2020 | 16:08

   Jadå! Variationen är stor.
   Varm kram och många tankar.

 • Svara Gertie 23 april, 2020 | 17:30

  Åh så roligt att se dina fina vattenbilder!
  Älskar vatten i alla former och här känner jag igen mig i nästan alla bilder, helt underbart och roligt. Samtidigt så känns det lite vemodigt när jag tänker på alla gjorda resor och tanken på om det blir några fler?
  Tack för titten, den gjorde mig glad!
  Kram till dig och ha det allra bäst!

  • Svara Ditte 23 april, 2020 | 18:02

   Tänkte att du nog skulle känna igen dig här i bilderna. Jag funderade också som du när jag gick igenom bilderna och fick en vemodskänsla. Så det tog tid att liksom minnas varje bild. Framförallt de som inte var tagna i Sverige, Finland eller Norge. Många funderingar kom upp och dröjde sig kvar.
   Men visst måste vi både tro och hoppas att det kommer en tid efter detta som kan ta oss vidare.
   Tänkte på dig idag när vi nästan var i era gamla hemtrakter och gick längs vattnet i Nacka.
   Ha det så bra du kan.
   Kram

 • Svara Emma, Sol som sol? 23 april, 2020 | 17:53

  Det var verkligen vatten från världens alla hörn! Gillar bilden med flotten, så fridfullt.

  • Svara Ditte 23 april, 2020 | 17:57

   Ja, vatten är jag överlag väldigt förtjust i och rör mig gärna nära vatten av olika slag. Gärna på vattnet också. Flotturerna vi gjorde i södra Kina är minnesvärda och vi hade cyklar med på dem och trampade sedan på småvägar genom risfälten till nästa flotte so tog oss vidare. Inte en turist, fler än vi, inom synhåll. Verkligen fridfullt.

 • Svara Znogge 23 april, 2020 | 18:18

  Jag som älskar hav och vatten kan bara säga wow, vilken härlig tolkning och vilka fina bilder! Du är verkligen berest!

  Kram och god kväll!

  • Svara Ditte 23 april, 2020 | 18:56

   Tack! Vatten och hav har vi gemensamt och en hel del till skulle jag tro. Många länder har det blivit under årens lopp men vi har oftast haft god tid på oss att ta in det vi upplevt.Nog så viktigt.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 • Svara Biggeros 23 april, 2020 | 18:45

  Jösses Amalia så många länder du har besökt och hav, sjöar och floder/ åar.
  Du har verkligen arkiverat minnen på bild. Otroligt minnesvärt!!
  Jag tyckte du tolkade ordets tema perfekt som alla andra teman.
  Trevlig kväll
  Kram

  • Svara Ditte 23 april, 2020 | 18:54

   Tack! Jag har ett bra bildarkiv med tämligen god ordning. Ohc mellan varven så rensar jag också. Många resor har det blivit under årens lopp och kanske är de just snart bara minnen. Tveksamt om hur det kommer att bli i framtiden. Men vi hoppas på att kunna fortsätta att resa ett tag till.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 • Svara Primrose 23 april, 2020 | 19:50

  skriver här, har läst men känner mig så trött!

  Så söt Max är ,-) äta med pinnar, bra med övning, det syns ju året efter ! Ser ut att gå fint ,-)
  Att en “sticka” kan ställa till med sånt besvär, Riktigt otäckt! Hoppas du är helt fri nu från besvär.
  Håller med, handarbete gillar jag inte, är hellre ute och rör på mig, eller målar och gör skulpturer. HURRA för din mamma o mormor , kul att du fick låna ut o sortera böcker på bibblan istället! Plus betalt ,-)
  Vilken värme vi har nu, stora fina tomter på koloniområdet, ser mysigt ut.

  Svenska är kända för att så fort solen visar sig ska vi ut, och sola.
  Vilken underbar färg Stilla havet har. Lofoten har vi varit till, men för flera år sedan , vi hade tyvärr otur med vädret.
  Vackra bilder från olika platser.
  Ni har sett mycket fint, fint foto på er båda ,-)
  Vilken härlig flotte, skulle gärna ta en tur på den!
  Bergen ser ut som sockertoppar! Ha det jättefint
  KRAM Primrose ,-)

  • Svara Ditte 23 april, 2020 | 21:59

   Tack, för att du tar dig tid att skriva fastän du är trött. Så rart av dig. Ja, Max introducerades tidigt för pinnar och visst ger övning färdighet. Han klarar det helt ok. idag. Minns så väl hans besök i Peking och dit kom han första gången när han var tre månader. Sen blev det många besök.
   Ler när jag läser att du inte heller är intresserad av handarbeten- Förstår att vi är många som har andra intressen än just handarbete.
   Vi har sett och upplevt mycket under åren och det har ju ni också. Fina minnen som både ni och vi har med oss.
   Hoppas att du snart ska bli piggare.
   Kram

 • Svara Susjos 23 april, 2020 | 19:52

  Oj så mycket vatten, så fint så!
  Inte minst hemma hos dej på söder. Vackra foton allihopa, inte minst den från Thailand.
  SÅ fint med bilden på er framför den fina sjön också.
  Ha det gott!
  Kram

  • Svara Ditte 23 april, 2020 | 22:03

   Mycket vatten blev det och i variation. Och vatten har vi ju väldigt nära även här hemma.
   Men fina minnen finns att se tillbaka på. Inser att det nu kanske inte direkt blir så många resor inom den närmaste framtiden.
   Även idag har vi ägnat oss åt att ta till oss vatten genom att dels vara på sjön ett litet tag och dels gå längs vatten.
   Ha det gott du också.
   Kram

 • Svara Christina Karlsson 23 april, 2020 | 20:06

  Wow, vad många fina platser du har besökt. Fantastiska vattenbilder, den där gröna i Tyskland och Thailandsbilen – så vackra. Havet, har en lugnande effekt på något vis…jag kom just på att det var ett tag sedan jag tog en sväng till havet, kanske dags snart.

  Önskar en underbar helg!
  Kram Christina

  • Svara Ditte 23 april, 2020 | 22:06

   Tack! Ja, många vackra platser med mycket vatten har det blivit genom årens lopp . Just vatten och av olika slag dras jag till som en magnet. Kan sitta länge och blicka ut över vatten och bara just sitta där.
   Hoppas allt är bra med dig och passar på att önska dig också en fin helg.
   Kram

 • Svara Geddfish 23 april, 2020 | 20:19

  Jag vet inte vilken bild jag skulle välja som vackrast. Vackra allihop. Det är något speciellt med vatten ändå. Det är livet.
  Idag blev den en till kanondag och jag har fått jobba jättemycket med MOD, så kan det bli.
  Stor kram!

  • Svara Ditte 23 april, 2020 | 22:10

   Visst är det något speciellt med vatten. Och jag dras ju dit som en magnet. Gillar ju även att vara till sjöss och har haft båt i olika omgångar. Fina minnen. Visst blev det en jättefin dag idag och vi har vistats utomhus största delen. Det blev även en tur på böljan den blå och sedan promenerad längs vattnet. Så härligt. lite jobb har jag också men kan spara det till helgen-
   Att jobba med MOD känns ju viktigt och kan det inte vänta så finns det ju inget val.
   Stor kram

 • Svara KajsaLisa 23 april, 2020 | 20:57

  Du fick till en massa fina vattenbilder. Bilden på den tyska sjön och dammen i Finland blev mina favoriter.

  • Svara Ditte 23 april, 2020 | 22:13

   Tack! Ja, det blev en variation av olika vatten. Och när jag gick igenom bilderna så fastnade jag i många. Lite knepigt att välja men jag tycker det finns mycket fint här i Norden att ta fram. Dammen här i Finland, att se allt vatten släppas på till Sibelius musik var mäktigt.

 • Svara BP 23 april, 2020 | 21:04

  Vet inte om vatten dras till dig eller om du dras till vatten. Gissar på det sistnämnda. Helt underbara bilder som verkligen visar vatten i alla dess “former”. Mina favobilder är Indiska oceanen och Imatra. Dammen är så mäktig och jag hör nästan ljudet av vattenmassorna.

  • Svara Ditte 23 april, 2020 | 22:17

   Jag har nog alltid, redan sedan jag var väldigt liten, dragits till vatten. Simmade tidigt och var mer under än över vattnet. Sedan har vi ju haft båt i omgångar och mycket vatten blev det då också. Det finns ju hur mycket som helst man kan tänka och fundera kring när det kommer till vatten så jag bestämde mig snabbt för att begränsa mig. Imatra och när vattnet där släpptes på var så mäktigt. Och till Sibelius musik var det helt fantastiskt.

 • Svara Paula 23 april, 2020 | 22:41

  Nu får jag faktiskt ta på mig stövlarna, det är alldeles blött här på golvet av allt vatten du delar med dig av! Risken för översvämning är överhängande! Få människor har nog sett vatten på så många olika håll o kanter i världen som du! Men, sommaren 2020 har vi inte upplevt ännu, du besökte Imatraforsen 2019! Måste bara retas lite…
  Det som slår mig när du visar en av de vackraste sjöarna, den i Tibet, är hur kargt och ogästvänlig omgivningen ser ut att vara. Ingen grönska alls i bergen runtomkring sjön. Men ett väldigt tjusigt par kompenserar mer än väl! Kramen

  • Svara Ditte 23 april, 2020 | 23:10

   Bra att du tar på dig stövlarna för här är det rejält med vatten. Har du kragstövlar?Tänkte lite på dig när jag skrev inlägget. Ja, du vet dte här med segling. Log. Men nu kom inte seglingen med utan vattnet fick vara av annan typ. Oj, måste genast ändra. Besöket i Imatra var ju 2019. Tacl för påminnelsen. Så fantastiskt. Tror jag hoppades på att det ska bli en resa hit även 2020. Om det vet vi inget just nu. Men hoppas gör jag.
   Tibet är ju så mångskiftande i sitt landskap och just här runt sjön var det väldigt kargt men sjön i sig var så vacker med sina färger. Tror kontrasterna talade till mig. Fint att du tycker vi piggade upp.
   Kram

 • Svara Anki 24 april, 2020 | 07:41

  Du har verkligen besökt olika vatten i hela världen! Såå trevligt att få se alla härliga bilder från era resor! Jag har i alla fall också åkt båt på Wolfgangsee 🙂
  Kram

  • Svara Ditte 24 april, 2020 | 10:12

   En del vatten har jag besökt genom åren och fina minnen finns med i bagaget. Vad roligt att du också åkte på Wolfgangsee. Kanske kände du igen dig här.
   Kram och trevlig fredag.

 • Svara Ama de casa 24 april, 2020 | 08:42

  Vilka härliga minnen och vackra bilder! Vatten i alla dess former och varianter är väldigt fascinerande 😀

  Ha en fin start på helgen!

  • Svara Ditte 24 april, 2020 | 10:14

   Nu är det fint att minnas de resor man gjort för det lär nog dröja innan det blir aktuellt igen med resor som är lite längre. Och visst är vatten, av alla slag fascinerande.
   Önskar er också nu en fin fredag. Så bra som möjligt.

 • Svara Veiken 24 april, 2020 | 09:15

  Otroligt så många vackra vattenbilder från i stort sett hela världen. När man tittar i backspegeln är det fantastiskt att se hur mycket man har varit med om! Det är inte konstigt att människan är så fascinerad av H2O.
  Kramar

  • Svara Ditte 24 april, 2020 | 10:17

   Tänkte extra på er när jag såg bilderna från Chackpong och fick en liten tår i ögat. Både av glädje och sorg. Nu är det extra fint att ha med sig minnen och erfarenheter från upplevelser och resor som gett så mycket.
   Och vatten! Visst är det något speciellt med det.
   Kram!

 • Svara Bosse Lidén 24 april, 2020 | 11:18

  Det känns som jag kommit rätt när det gällde temat och du förvaltar uppgiften förträffligt. Vore konstigt annars. Ditt största problem måste varit att välja ur arkivet. Som betraktare av smörgåsbordet kan jag behagligt luta mig tillbaka och njuta fullt ut.
  Helgkram

  • Svara Ditte 24 april, 2020 | 11:58

   Vi är ju båda “blå personer” och vatten är nog en del av detta blå. Det var jättesvårt att välja bilder men jag bestämde mig för att det fick begränsas vilket hjälpte lite. Och vatten är ju så olika men jag är nöjd med variationen. Både lite från när och fjärran.
   Önskar er en fin helg.
   Kram

 • Svara Mia 24 april, 2020 | 11:27

  Mitt älskade Hälsingland med alla dess vatten i olika former, det ligger mig extra varmt om hjärtat förstås 😉 även om alla dina vattenbilder är vackra <3 Direkt när jag såg första bilden så fick jag Robert Brobergs låt om vatten på hjärnan…vatten, stan är full av vatten…. 🙂
  Hoppas din fredag blir en riktigt fin dag Ditte <3

  • Svara Ditte 24 april, 2020 | 11:56

   Hälsingland är jag också väldigt förtjust i och skulle jag nu inte bo i huvudstaden kunde jag nog tänka mig någonstans längs Hälsinglands kust. Robban Broberg och “Stan är full av vatten” nynnar jag ofta.
   Önskar dig också en fin fredag.

 • Svara FREEDOMtravel 24 april, 2020 | 19:47

  Vad kul att du hängde på! Härliga och varierade bilder på vatten! Gillar flodbilden från Kina, vackert!

  • Svara Ditte 24 april, 2020 | 21:49

   Riktigt roligt att fundera över tema “vatten” och min bloggvän Znogge gjorde det också. Kul! Kanske blir det än fler.
   Resan till södra Kina och dessa flottfärder där cyklarna var med är minnesvärda. Så vackert.

 • Svara Ditte 24 april, 2020 | 22:35

  Till Mias memoarer!
  Tack för din kommentar! Din kommentar hade hamnat i min skräppost bland kommentarer och jag raderade den av misstag. Men jag är väldigt tacksam för den och det var jätteroligt att vara med.

 • Svara Eva 25 april, 2020 | 10:50

  Tack snälla för denna intressanta turen, som alltid du bjuder på 🙂 och vackra bilder får vi inte glömma 🙂 hoppas du får en fin lördag kram fina Ditte

  • Svara Ditte 25 april, 2020 | 14:23

   Tack! Vi försöker att var ute och göra saker vi tycker om. Och är det vackert väder är det än trevligare. Och gärna en båttur kombinerad med trevligt café besök och långpromenad i vackra omgivningar.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Kram

 • Svara Marias Memoarer 26 april, 2020 | 13:20

  svar: åh vad trist att kommentaren råkade försvinna. Ville bara tacka för att du ville va med i utmaningen, och att du hade många fina bilder 🙂 Roligt att du är taggad inför nästa tema också! Av dina bilder gillar jag speciellt solnedgången över Indiska Oceanen, och bilderna från Königssee och flotturen i Kina 🙂

  • Svara Ditte 26 april, 2020 | 18:07

   Jag tyckte det var väldigt roligt att vara med och jag tror jag även lockade bloggvännen Znogge att vara med. Kanske fler. Tack, för fina ord. Och jag är gärna med vid nästa tema. Roligt med teman där man kan tänka ganska fritt.
   Jag valde ju lite olika varianter av vatten men det var svårt att välja vad jag skulle ha med. Men roligt.

  Kommentera