Resor utomlands

Pingviner på Falklandsöarna- Ännu en härlig upplevelse

Vi kom till Falklandsöarna och vi fick se pingviner på nära håll. Detta var första gången vi såg dem i sin ursprungsmiljö och att komma dem så nära var verkligen jätteroligt. Roligt också att komma till Falklandsöarna, denna ögrupp i Södra Atlanten där allt är så brittiskt. Och visst kändes det märkligt med detta brittiska avtryck så långt borta.

Pingviner fick vi se många av på Falklandsöarna.

 

Pingviner

hade vi hoppats på att få se och det fick vi. Det är lätt att förstå att Falklandsöarna med sitt orörda landskap, vidsträckta stränder och Atlantens klara vatten fyllt med fisk är ett paradis för pingviner.
Pingvinerna lever på och i närheten av stränderna en bit utanför Stanley, huvudstaden. Och för att tämligen smidigt få se dem på nära håll var det mest praktiskt att följa med på en av fartygets arrangerade utflykter. Flera olika turer fanns att att välja mellan men vi hade missat att boka innan vi åkte från Sverige så flera var helt slutsålda. Vi fick i alla fall plats på turen ”Gen too penguins expedition at Newans station”. (På alla stopp man gör med fartyget finns gott om olika utflykter att köpa till. Och är det på små orter så finns inte sevärdheterna inom rimligt avstånd dit man själv kan ta sig.)
Att även själva resan med jeep ut till pingvinerna skulle bli en upplevelse visste vi inte utan det blev lite av en trevlig överraskning. För vad gäller vägar var det inga sådana vi körde på de sista kilometrarna utan mer direkt i terrängen.

 

På Falklandsöarna

finns olika sorters pingviner bl.a kungspingviner, gentoo pingviner /åsnepingviner på svenska, magellanpingviner, rockhoppers och macaronipingviner. Men den majestätiska kejsarpingvinen finns inte för den vill ha mer kyla. Dit vi kom fanns mängder med gentoo pingviner och en endaste kungspingvin. Fler kungspingviner var synliga på andra stränder men de flyttar sig och det är svårt att veta riktigt var de samlas.

En endaste kungspingvin såg vi. Men bar så. En kungspingvin såg vi . Här längst till höger. 

Kungspingvinerna

Blir i genomsnitt 91-96 cm höga och de är tämligen tama och nyfikna på besökare. De känns lätt igen på de tydligt orangefärgade öronen och den röda näbben. Honan lägger ett ägg och kan föda 2-3 ungar vart tredje år. Och när ett ägg är lagt bär honan runt det på fötterna tills det kläcks.

 

Gentoo pingviner – Åsnepingviner

Kommer i storlek efter kungspingvinerna och de blir i genomsnitt 80 cm höga. De är oftast bofasta på en och samma strand hela året men kan ha sin koloni även en bit in över land och vandrar till och från havet där deras mat finns. De bygger också sina bon inom samma område varje år men finns lite varstans på de olika Falklandsöarna och är de vanligaste pingvinerna här.

Gott om pingviner var det. Här en gentoo pingvin eller på svenska åsnepingvin.

När “åsnepingvinerna” är vuxna känns de igen på den tydliga horisontella vita markeringen på huvudet och den långa näbben som är orange och svart.

Åsnepingvinungar som är ungefär ett till två år. 

Åsnepingvinhonan lägger två ägg och de är tämligen stora. Men äggen kan vara attraktiva som föda för en del sjöfåglar bl.a. labben.

 

Fåglar

av många olika sorter finns det på och runt Falklandsöarna. Vi spanade efter albatrosser (pingvinernas avlägsna släktingar) och hade turen att tidigt på morgonen när vi närmade oss Stanley se ett par till havs. Men någon bild på dem blev det inte.
En vanlig rovfågel här är ”turkey vulture” – har inget svenskt namn på fågeln men den påminner om en sorts storlom. Den har ett vingspann på 160-170 cm och är illa sedd eftersom den gärna ger sig på skadade pingviner och lamm och  tar ofta först ut deras ögon innan de fortsätter att äta på dem.

Turkey volture.

Gott om sjöfåglar är det också.

 

Nöjda med vad vi sett var det dags att så småningom åka tillbaka till Stanely för att titta mer på denna häftiga lilla stad.

40 svar på ”Pingviner på Falklandsöarna- Ännu en härlig upplevelse”

 1. Hahahaha !!!! – Det första fotot är ju hur kul som helst. Alla pingvinerna står joch stirrar på dej.
  Undrar nog, vad du har där att göra. 🙂
  Det är otroligt, hur många olika sorters pingviner det finns. Och i olika storlekar.
  (OK – det är ju likadant med hundar också) Måste ha kännts alldeles pirrande att få
  gå omkring bland dessa varelser.

  Och till slut beundrar dom er fina Falklandskram. Härlig rapport!

  1. Tack, Ruth!Visst blev det lyckat. Jag kan förstå att de stirrade på mig. Det var jätteroligt att komma pingvinerna så nära och nu har jag också fått privtalektion i hur jag ska gå som dem för det kan vara halt när vi kommer hem igen till Stockholm. Och du är med oss här i tankarna.

 2. Vad läckert! Hihi, du har ju prövat att vagga fram som en pingvin på Stockholms isiga trottoarer. Nu har du fått hälsa på dem på riktigt, pingvinerna!
  Lite avundsjuk blir jag allt, hade varit kul att uppleva detta.
  Ha det fortsatt gott på era äventyr!
  Stor kram!

  1. Jag har ju vaggat som en pingvin hemma när jag gått på stan men nu fick jag privatlektioner. Perfekt!
   Stor kram!

 3. Vilken tur att ni kom med på utflykten för det måste ha varit en häftig upplevelse att se pingvinerna på så nära håll. Kan tänka mig att det är en fantastiskt bra miljö för dem!

  Kram

  1. Det var det verkligen. Vi var verkligen nära pingvinerna. Fantastiskt! Och de trivs verkligen på Falklandsöarna.
   Kram!

  1. Det var det! Och vi fick verkligen se pingviner som vi önskat och på nära håll.
   Vet att de finns även i Sydafrika och på andra platser men just arterna kan variera.

 4. Trots alla fina pingviner (som jag tycker ser malplacerade ut utan snö och is) så väljer jag helt klart sista fotot som dagens bild. Så mysigt ni har det, som ett pingvinpar! Fast ni är snyggare, och minst lika kära! Själv har jag igår läst om pingviner, men då i antarktiska oceanen vid Sandwichöarna. Där heter de hakremspingviner, tänk så många sorter det finns, makaronipingviner, haha, dom liknade inga makaroner jag känner till! Vilken makalös resa ni är med om! Kram

  1. Ja, men det är nog bara kejsarpingvinen som kräver kula, is och snö. Övriga trivs bra även på Falklandsöarna.
   Vi har det jättemysigt och det är mycket att uppleva på fina stopp vi gör. Och visst finns det många olika pingviner och de lever ju på olika platser.
   Resan är verkligen en upplevelse.
   Kram!

 5. Vilken helt underbar upplevelse! Tack för att du delar med dig av både text och bilder! Helt fantastiskt!
  Ha det fortsatt gott!
  Kram

  1. Det var det! Pingvinerna är så fina och charmiga. Och roliga att studera och vi hann vaar här ganska länge. Ohc kul att i alla fall få se en kungspingvin.
   kram!

 6. Pingviner! Vilken lycka att få vara nära dem, så nära som ni nu har varit! Grattis till den upplevelsen! De är så härliga !
  Fin bild på er tillsammans!
  God fortsättning på resan!

  1. En fantastisk upplevelse. Och så roligt att se pingvinerna på så nära håll. Hade inte gjort det tidigare.
   Nu är vi snart, i morgon, i Uruguay och Atlanten har hållit sig lugnare än Stilla havet. Bra så.

 7. Snacka om en NJUTflykt! För mera njutbart kan det ju knappast bli. Fantastiskt fina bilder som alltid hos dig. Pingviner måste väl tillhöra de mest charmiga fåglar man kan tänka sig. Min favo här är kungspingvinen som verkligen poserade för dig och din blogg.
  Åsså älskar jag bilden på dig och Bosse. Den utstrålar kärlek hela vägen till Sverige.

  1. Tack! Verkligen! En ordentlig njutflykt! Och pingvinerna är så charmiga och roliga att titta på. Tyvärr såg vi bara en kungspingvin men en var bättre än ingen. Vi borde ha bokat denna utflykt hemifrån för att få se mer. Men det gjorde vi inte. Men vi var supernöjda ändå.
   Det är inte ofta Bosse är med på bilder men ibland så. Och det var lycka att vara här tillsammans.

 8. Tråkigt! Min tidiga kommentar har hamnat nån annanstans, tyvärr.
  Får säja igen – Du tycktes uppväcka total nyfikenhet hos pingvinerna;
  alla står ju där och tittar på dej. Att dom tittade på dej of Bosse, kan man ju förstå –
  glädje och kärlek lyser.
  Som alltid – fantastiska foton!

  1. Vi är ju till sjöss så en del kommentarer försvinner tyvärr ut i havet.Pingvinerna var nog lika nyfikna på mig som jag på dem. En fantastisk upplevelse att komma hit och se dem. Ja, Falklandsöarna var också en upplevelse.
   Idag har vi kommit till Montevideo och ska ta oss en titt.

 9. Så fina ni är på den sista bilden! Vilken häftig utflykt och så underbart att få se pingvinerna på så nära håll. Är bara lite avundsjuk. 🙂
  Ha en fin fortsättning på resan!
  Kram!

  1. Tack! Och det var så roligt att på nära håll se pingvinerna.
   Du får resa med här via mig. Välkommen. Idag Montevideo.
   Kram!

 10. Ditte bland pingvinerna (kom att tänka på en katt bland hermelinerna ?), en underbar bild.
  De övriga är fina de också. Kul att få se dem på så nära avstånd.

  1. Tack! Verkligen så roligt att se dem i sin miljö. Vi har en fantastisk resa och ser och upplever så mycket. Även fartyget är så fint.
   Kram!

 11. Pingviner är verkligen härliga! Tur att det i alla fall var en kungspingvin där, dom är ju så oerhört vackra att se på. Ståtliga som bara den. Kejsarpingvinen skulle jag också vilja se, men skillnaden (som jag kan se) är att den bara är snäppet större. Kungspingisar dög gott för mig 😀

  Turkey volture har jag en kvalificerad gissning att det är kalkongam på svenska. Såna finns i alla fall, och den fria översättningen kan ju stämma 😉

  Ha det fortsatt toppen!

  1. Visst är pingvinerna härliga! Så roligt att se dem. Och en kungspingvin fick duga bra. Kalkongam kan de nog heta på svenska dessa asätande fåglar. Inte direkt roliga.
   Vi har just idag landat i Montevideo och ska ta oss en titt. Och Atlanten har hållt i sig i bättre skick än Stilla havet. Bra så.

 12. Så många olika pingvinger det finns. Fina och speciella är dom.
  Att åka dit ut med jeep skulle jag tycka om. Verkar vara ett kargt nästan orört landskap. Så skönt att ni fick tag i en tur till dessa fåglar, som inte kan flyga, utan simmar istället, vilket dom är mycket bra på. Upplevelse bara att få se dom.
  Visste inte att äggen var så pass stora.
  Härliga bilder och det syns att terrängen sluttar. Trevligt att få se bild på er två också. Det märks att ni trivs och har det bra.
  Ha det fortsatt fint. Varm kram till dig.

  1. Här var det så fint och orört. Och verkligen glest befolkat. Bor ca 2800 invånare tillsammans på de olika öarna. Det var en upplevelse att se pingvinerna på så nära håll. Vi trivs och har det bra. Fina upplevelser. Stor kram!

  1. Pingvinerna var så roliga att se och så även en del av Falklandsöarna. Hela resan är helt fantastisk och med ett fartyg som är som också är det och det gäller precis allt.

 13. Tack för att jag fick följa med er till pingvinerna, jag önskar att jag hade varit där på riktigt. Det verkar fantastiskt.

  Ungar i djurvärlden brukar vara sötare, vackrare än de vuxna exemplaren, men här tycker jag tvärtom. Kungspingvinen är vacker, även de andra…. men ungarna ser ruggiga ut 🙂 Nåja, de växer väl till sig.

  1. Besöket här hos pingvinerna i deras naturliga miljö har jag alltid önskat mig. Och nu blev det av. Jodå, ungarna växer till sig…

  1. En fantastisk resa med många riktiga höjdpunkter. Att träffa pingvinerna var en av dem och Kap Horn också. Ja, allt utom en del rejäl vind på Stilla havet uppskattades.
   kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *