Foto Resor utomlands

Runt – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Runt är veckans ord att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så går den ut på att med bild och/eller text tolka det angivna ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla är välkomna att vara med. (OBS! Sanna  har en ny bloggadress. Finns i länken till henne här ovan)

Ordet “runt” är ännu ett exempel på ett av dessa svenska ord med många olika betydelser. Så det ska bli roligt att se hur andra deltagare tolkat ordet. Kreativitetn är alltid stor. För egen del blir  tolkningen i forma avd en resa. Kanske inte helt otippat.

Här är i på väg runt Kap Horn i södera Chile. Också en av världens sydligaste ounkter. Här är vi på väg runt Kap Horn i södra Chile. En av världens sydligaste punkter. 

Vår resväg med fartyget Princess Star började i San Antonio en bit öster om Santiago de Chile och slutade i Argentina i Buenos Aires.

Runt Kap Horn – En fantastisk resa

Många olika resor har jag gjort i mitt liv, både långa och korta och alla har påverkat mig på ett eller annat sätt. Och många är erfarenheterna jag/vi har med i bagaget.

Räknade till att jag till dags dato besökt alla världsdelar och besökt 57 länder  (alltså besökt och inte bara passerat för då blir det fler) och några till ska det nog bli. Några resor som verkligen sitter fast är den “jorden runt” resa vi gjorde 2005, resan med tåg från Peking och till Tibet och vistelsen där. På denna topp tre lista hamnar också resan runt Kap Horn som vi gjorde i februari i år.

Tidig morgon och vi flyger in över Anderna och närmar oss Santiago de Chile.

Vi startar först av allt  med ett par dagar i Santiago. Det är en stor stad som är utspridd men själva stadskärnan känns överkomlig. Sedan var det dags att ta oss till hamnstaden San Antonio för  att kliva på  fartyget Star Princess och börja resan  som skulle ta oss söderut längs Chiles kust.

Santiago de Chile, Chiles huvudstadl , är en vacker stad men ligger i en “gryta”. Höga berg omger staden och läget här i “grytan” gör att luftföroreningarna ofta är märkbara. (Syns här på bilden)

Fartyget, Star Princess, som ska bli vårt hem i tre veckor väntar på oss i San Antonios hamn.

Här ligger hon, fartyget Star Princess, som förhoppningsvis ska ta oss hela vägen runt Kap Horn.Här ligger hon, Star Princess, fartyget som förhoppningsvis ska ta oss runt Kap Horn.

 På väg

och efter ett par dygn till havs kan jag konstatera att Stilla Havet i alla fall just där och just då hade fel namn. För stilla var det inte alls. Men ska man ta sig runt Kap Horn så är det båt som gillar. Men med kraftiga stabilisatorer och en klok kapten som ändrade lite på resvägen så tedde sig havet mer stilla.

Naturen var ett skådespel och fängslade  och det blev ett par trevliga stopp i en del av Chile och Argentina som heter Patagonien. Här hade vi möjlighet att på nära håll, alltså i land, se mer av landskapet.  Och skiftande natur upplevde vi verkligen.

Vi är fortfarande på väg mot målet att ta oss runt Kap Horn. Här stopp i södra Chile , i den lilla staden Chakabuca. ap Horn. Fortfarande på väg till att ta oss runt Kap Horn. En lång resa. Här stopp i den lilla hamnstaden Chacabuko  i södra Chile.

Än längre söderut kom vi. Och det märktes verkligen att vi närmade oss Antarktis. I staden Ushuaia,  i södra Argentina,också kallad “världens ände”  låg många av de expeditionsfartyg som skulle ta sig till Antarktis. Ushuaia är också porten till “Tierra del Fugo” – Eldslandet. Tänk att det ens kan finnas en stad här.

 

Vi lämnade Ushuaia

och nu var det alltså till Kap Horn vi skulle  . Dimma och med en vindstyrka på 35m/sekund, storm, ville det till att både hålla i sig själv och kamerorna.

Välklädd. Och förväntansfull.

Kap Horn i sikte! Plötsligt skingrade sig molnen för ett kort tag men vindstyrkan var den samma. Och det är just här vid Kap Horn som Stilla Havet och Atlanten möts. Många är de fartyg som under åren förlist när de försökt runda udden.

Ska vi komma helt runt Kap Horn? Äntligen! Ska vi komma helt runt?

Nja! Vi kom inte helt runt. Men nästan. Den hårda vinden och fartygets höjd spelade viss roll. Men vi vet de som varit på kryssning här och det varit vindstilla och ändå inte ha rundat. Vetskapen om att man är “nära ” Antarktis och här finns många isberg under havsytan gör att säkerheten går först. Känns tryggt det också.

Här ett fartyg som ska ta sig vidare på en expedition till Antarktis.

Vi lämnade Kap Horn och kom över till Atlanten. Här var havet lugnare och nu var det Falklandsöarna som väntade. Och förstås pingviner.  

 

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans  tolkningar.

42 svar på ”Runt – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Bra att säkerheten går först men häftigt att vara så nära Kap Horn i alla fall.
  Det är inte varje dag man ser så finklädda badgäster (pingviner) på stranden. 🙂

  1. Visst är det så men vi kom 2/3 varv runt. Bra så! För många kaptener vill inte ens gå så nära. Inte ens när det knappast blåser. Men isbergen under ytan är ju stora. Och pingvinerna är verkliga favoriter.

 2. Det var ju en sanslöst häftig rundresa som ni gjorde. Vädrets makter rår ingen över men ni fick ju lite av varje. Ett verkligen gediget minne.
  Bilderna känner jag igen, helt underbara och passar perfekt till temat!
  Stor kram

  1. Att resa tycker vi ju om och denna resa var speciell på många sätt- Alla bilder har inte varit med tidigare men en del. Och att till veckans temaord, runt, färdas just runt Kap Horn kändes helt rätt.
   Stor kram och trevlig kväll

 3. En härlig tolkning helt i min smak! Som vanligt är det väldigt fina bilder och det är alltid lika intressant att få hänga med på era resor via bloggen!

  Kram och god kväll!

  1. Tack! Och detta inlägg passade fint till veckans temaord och det var även en fantastsisk resa. Kul att du följde med.
   Kram!
   Trevlig kväll

 4. Åh, vad annat kan jag göra än LE igenkännande. Så roligt att få en liten återblick till samma platser som vi besökte med några veckors mellanrum…och det var ju genom dessa våra resor som vi lite senare hittade varandra i bloggvärlden.
  Utmärkt tolkning av “runt” dessutom!

  1. Tack! Tänkte också på detta när jag skrev inlägget. Och jag tror nog det egentligen var genom pingvinerna på Falklandsöarna som jag hittade dig. Och att vi med några veckors mellanrum gjorde “samma” resa var så roligt. Men bi hade mer tid på egen hand. Ett minne som etsat sig fast hos mig är ert möte med Buenos Aires som inte blev riktigt så bra så bra med tanke på rånet utanför ert hotell.
   Jag går fortfarande då och då tillbaka och njuter av alla dina fantastiska bilder och lika fina text från er resa.
   För mig blev det när jag visste veckans ord, enkelt att veta vad jag ville ha med. Att ta oss runt Kap Horn var ju målet. Men helt runt kom vi ju inte. Men det blev väldigt bra ändå.

  1. Det var det och vi hade ju en önskan om att ta pss runt Kap Horn. Helt runt kom vi inte men det blev ändå en fantastisk resa. Tacksam över att ha haft möjligheten att göra den.

  1. Tack! En del finns det att “ösa” av i researkivet. Och denna resa, när vi nästan kom runt Kap Horn, är något jag kommer att ha med mig vidare i livet.
   Stor kram

 5. Runt Kap Horn är en benämning man hör rätt ofta här på vår ö i havet. Många är de sjömän som har rundat “hornet” så därför var det extraroligt att följa er på resan runt och se hur det ser ut i verkligheten . Då satt jag på Madeira och följde med er på resan, nu sitter jag hemmavid och gör det igen. Min farfar rundade Hornet 23 ggr från rätt håll och 21 ggr från fel håll. Vad som är rätt eller fel i det sammanhanget har jag förträngt vid det här laget.
  Härligt Ditte! Tack för din tolkning av ordet Runt!

  1. Det var ju tack vare makens åländska påbrå vi gjorde resan. Många är ju de ålänningar som rundat “Hornet” och många som heller aldrig kom hem igen. Tänk Pommerns resor till Australien och hem via Kap Horn. Så B var besviken att vi inte kom helt runt. Men, säkerheten på ett liknande fartyg är ju viktig. Och det finns ju isberg under havsytan. Vet att han helst skulle velat seglat runt Kap Horn. Fantastiskt att din morfar rundade “Hornet” 23 ggr från “rätt håll” och 21 från “fel håll”. Tänk så mycket han hade att berätta. Hemma har vi en målning av “Pamir” som nog var en av de sista segelfartygen som rundade “Hornet”. Och “Pommern” har ju också varit med här.
   När veckans jag såg veckans temaord visste jag att denna resa var just runt. Så även om vi inte ko hela varvet.

 6. Guuu vilka bilder! Här har du nästan överträffat dig själv:-) Å trots att jag åkt snålskjuts med dig denna fantastiska resa är det “nya” bilder som jag inte har sett, eller så minns jag inte. Men de tål definitivt att ses igen:-)
  Älskar bilden av Anderna och skyskrapan med speglingarna i Santiago. Två av dina bästa bilder ever, och det säger ju en hel del om din kvalitet av bilder.
  Å först när jag såg din rubrik så insåg jag själv att jag tolkat temat helt fel – runt skulle det ju vara och inte rund som jag “såg”. Undrar hur många som lägger märke till felet jag gjort;-) Ska bli kul att se o någon reagerar…

  PS. Undrar också om hur många fartyg faktiskt lyckats med att ta sig runt Kap Horn. Tror nämligen att det inte är många alls. PS.

  1. Tack! Flera av bilderna har jag nog inte haft med när jag bloggade under resan. Det var ju “svindyrt” att vara uppkopplad per satellit till havs så jag fick ju begränsa mig.
   Jag är också förtjust i både bilden från Andrena när vi flyger in mot Santiago och även den med speglingarna i skyskrapan. Vad gäller ditt inlägg tycker jag inte alls det blev “fel” . Tvärt om! Jag såg detta som en del av det “hela”. Kombinationen av runt och rund för den fick du ju verkligen fram. Eloge där.
   Förr var det mängder av segelfartyg och väldigt många från Åland som tog sig till Australien via Kap Horn. De kunde få vänta i veckor för att ta sig runt. Vad gäller idag är det många kryssningsfartyg som inte gör det. Och de gör det inte trots att det är kav lugnt. Men kanske är man rädd för isbergen under havsytan. Vi hade ju storm och kom nästan runt. Så mycket beror nog på kaptenen. Vet att Ama och Anders inte kom så nära att runda Kap Horn som vi gjorde.

  1. Många resor har det blivit genom åren och jag är så glad för det. Och jag har nog rest i princip sedan jag föddes, alltså i 70 år. Några resor jag verkligen vill göra finns kvar och jag hoppas att kunna genomföra dem. Återstår att se. Och med resor kommer erfarenheter, möten, vänner och upplevelser som jag verkligen är glad för. De vuxna döttrarna, idag 38 år, säjer alltid att vi gett dem så mycket och på olika sätt just genom att resa tillsammans. Detta har de i sin tur tagit med sig vidare till sina barn. För mig är resa ett sätt att leva. Och jag gör det nog ett tag till.Både reser och lever.

 7. Jösses så många länder du har besökt, och alla världsdelar! Så spännande! Jag har inte räknat ut hur många länder jag besökt, men det är absolut inte så många! Men att resa gillar jag, och fler resor hoppas jag det blir. Härliga bilder du visar från er resa och tolkningen med temat “runt” passar ju perfekt!
  Tack för fina ord i min blogg, ja att bli sjukskriven halvtid vore ju perfekt, om det inte va för dessa pengar som man behöver, hm, tål att tänkas på!
  Kram från ett kyligt Solna

  1. Det har under årens lopp blivit en hel del resor. (Jag har bara på skoj samlat ihop dem till en lista) Vet ju att du också gärna reser och visst ger det mycket på olika sätt. Du har ju massor framför dig. För min del får jag nog se i backspegeln en hel del-Men att resa kommer jag att göra så länge jag orkar och kan. Numer vill jag resa bekvämt, men minns en resa i 30 årsåldern som gick tvärs över USA, från väst till öst och i en Volkswagen Camper. (En volkabuss som var ombyggd till husbil. Roligt och upplevelserikt Men det var då. Har ju också tågluffat genom Europa i ungdomen.
   Var rädd om dig och kanske är det läge just nu att vara sjukskriven på halvtid i en månad eller så. Och det ekonomiska brukar ordna sig.
   Kramar från ett soligt men blåsigt Torrevieja.

 8. Tack för rundresan! Det är tur att säkerheten går först även om man blir en aning besviken när resrutten ändras!
  En mycket snygg tolkning av temat!
  Kram

  1. Tack! Ja, vi hade ju hoppats på att komma helt runt. Men jag har i efterhand förstått att kaptenerna inte ens i stiltje vill runda. Men expeditionerna som ska till Antarktis tar sig ibland runt. Men de fartygen är dels mindre till formatet och inte heller så höga. Kanske är passagerarna också mer sjövana. Och visst är det tryggt med att säkerheten är viktig. Absolut!
   Kram

 9. WOW, vilka resor du har gjort i livet och nästan rundat Kap Horne. Såklart känns det tryggt att Kaptenen överväger säkerhet först och främst.
  Vilket bagage du bär med dig och jag förstår att du kommer packa ner mer på framtida resor. Jorden rundresa är för mig väldigt mäktigt!!
  Tack för din tolkning och ha en bra dag
  Kram

  1. En del resor har det blivit genom åren och med många olika erfarenheter och upplevelser. Vi kom ju nästan runt Kap Horn. Men inte helt. Mäktigt var det hur som helst.
   Vår jorden runt resa var väldigt fin och vi hade flexibla flygbiljetter och kunde boka om och till, vilket vi också gjorde.En stor fördel att ändra tid och resmål efter hand om man känner för det.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   Kram

 10. Helt underbara bilder och en helt underbar resumé från er fantastiska resa. Jättekul att få återuppleva den!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Ja, du var ju med under resans gång. Men när temaordet dök upp så visste jag att det nu fick bli en resumé av av resan runt Kap Horn. Men helt runt kom vi tyvärr inte. En fantastisk resa var det ändå.
   Kram och trevlig onsdag

 11. Vilken underbar tolkning och underbar resa! Stor igenkänning fast vi kom inte lika nära Kap Horn som ni gjorde. Kapten Sissy… 😉 Men vi kom ju båda runt Sydamerika, även om vi genade lite där längst ned 😀

  Ha ännu en härlig dag!

  1. Tackar! Ja, ni vet ju hur resan var. Men som jag förstått det så vill kaptenerna på kryssningsfartygen inte helst runa “Hornet”. Och det är väl bra i sig att säkerheten sätts främst. Men jag vet att de fartyg som går till Antarktis oftare gör det. Men de är mindre och har säkert med en annan typ av passagerare dessutom. Nära var vi ju.
   Och att gena lite längst söderut i Sydamerika är ju helt ok det också-
   Önskar er en fin onsdag.

  1. Det var en väldigt fin resa och med många fantastiska naturupplevelser. Minnesvärd på alla sätt. Men lite trist var det att vi inte kom hela varvet runt vid Kap Horn. Har förstått att nästan inga kryssningsfartyg vågar sig på detta. Skillnad är det med fartygen som ska till Antarktis. (Vi såg flera norska sådana på väg dit. Fartyg som var mindre än vårt och inte så “höga”.
   Ha det gott.

  1. Tack för fina ord! Det var en fantastisk resa och med otroligt vackra naturmiljöer. Helt runt kom vi inte men nästan- Har förstått att det idag i princip bara är en del av de expeditioner som ska till Antarktis som rundar.
   Ha det fint du också.

 12. Hej, det är inte många som jag känner som rest runt lika mycket som du! Och jag förstår verkligen att denna resa du presenterar var en av topp tre! Det bästa med allt är att vi som inte reser så mycket, bara reser på oss ibland för att hämta kaffe, också kan ta del av den stora världen. Så tack för rundturen! Kramen

  1. En del resor har det blivit och några få urskiljer sig. Men inte att förglömma Sverige. Så mycket fint som finns här. Jag är tacksam över att jag har med mig både Sverige/Norden, länderna nära oss och även fjärran länder. Alla ger mig en helhet.
   Och visst är det fint att vi kan dela med oss här i Blogglandia och vidga våra vyer.På olika sätt.
   Kram

 13. En rundresa med fantastiska bilder och att runda Kap horn är ju en klassiker.
  Appropå frågan om modelljärnvägen. Nej tyvärr dom dyker upp ofta på hobbymässor. Den här gången var det över helgen i en modelljärnvägsbutik.
  Däremot kan jag tipsa om något ännu roligare. När jag var där fick jag reda på att Stockholms Modelljärnvägsklubb som ligger på Söder har öppet hus den 7/12. Kolla in länken så får du alla uppgifter om plats tid m.m. Surfa gärna runt på deras hemsida, fantastiska bilder.
  https://www.smj.org/

  1. Resan var verkligen speciell och önskan var ju att helt runda Kap Horn. Men ni gjorde det nästan.
   Stort tack för tipset om modelljärnvägsklubbens öppna hus. Ska absolut surfa in här och vill nog gärna ta med barnbarnet hit den 7/12.

 14. Det där var verkligen en häftig resa och det är tur att säkerheten är stor och att fartygen inte utsätter sig och sina passagerare för fara. Jättefina bilder från den väldigt speciella resan.

  1. Tack! Tanken var ju att vi skulle komma runt Kap Horn men hela varvet kom vi inte. Har förstått att fartygen idag, inte ens om havet är lugnt vill runda “hornet”. Och visst är säkerheten viktigast. Resan är verkligen minnesvärd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *