Resor utomlands

Kap Horn – En upplevelse utöver det vanliga

I torsdags kväll lämnade vi Ushuaia, världen sydligaste stad, (länk) i södra Argentina. Om vindarna och Stilla havet var i hyfsad form så var Kap Horn nästa mål under resan. Osäkert var det och vädret rår ingen på. Men vi hoppades förstås på att det skulle det vara möjligt för vårt fartyg att ta sig till Kap Horn. Så klockan 07 igår morse var vi på däck för att möta Kap Horn. Fram kom vi men inte riktigt helt runt eftersom det blåste 32 m/sek och kaptenen inte ville ta några risker.

Vi närmar oss Kap Horn.

Kap Horn

är den sydligaste delen av Eldslandets skärgård i södra Chile. Jodå, det finns viss skärgård här ute. Kap Horn ligger på den lilla ön ”Hornos Island” men är ändå inte den sydligaste punkten i Chile utan ögruppen Diego Ramirez kan ståta med det läget. Kap Horn utgör den den norra gränsen för Drakpassagen ( den punkt där Stilla havet och Atlanten möts.

Längs till vänster syns udden på Kap Horn. Längst till vänster syns udden på Kap Horn.

Själva udden Kap Horn upptäcktes av spanjoren Francisco de Hoces som passerade här 1525. Men namnet till udden gavs av holländaren Willem Schouten efter staden Horn i Holland och kom till troligen på 1600-talet.
Att segla runt ”Hornet” har alltid varit förenat med hårda strapatser och många är de sjöfarare som omkommit i sina försök att göra det. Det finns ett albatrossformat monument på en höjd på Kap Horn som minne av de som omkommit i sina försök att ta sig runt. I närheten finns också en fyr och ett litet kapell.

Fyren och väderstationen på Kap Horn.Fyren och väderstationen på Kap Horn.

 

Det berättas också att de som förr återvände från en lyckad seglats runt Kap Horn hade rätt till vissa privilegier. Här ingick bl.a. rätten att lägga en fot på middagsbordet och rätten att bära ett guldörhänge som tecken på sin bedrift. Och en bedrift av stora mått var det att runda udden.

Förr var

Kap Horn en viktig segelpassage och var så ända till öppnandet av Panamakanalen1914. Många var de fartyg från bl.a. Åland som seglade till Australien för att hämta vete och som på vägen tillbaka passerade i vattnen utanför Kap Horn. Även en del svenska skepp seglade här liksom förstås skepp från många länder. Idag används inte vattnen här utanför som farled men visst händer det att äventyrslystna seglare försöker att ta sig runt. Även en del fartyg som ska till Antarktis på expeditioner och andra fartyg i mer turistiska sammanhang försöker runda ”Hornet” om så är möjligt. Och en upplevelse utöver det vanliga är det att ha varit här.

Så mäktigt att var här längst ner på Kap Horn.Så mäktigt att vara här längst ner på Kap Horn. I bakgrunden fyren, kyrkan och väderstationen.

 

Detta blev ett smakprov och mer kommer. Idag väntar Falklandsöarna, mitt ute i södra Atlanten och förhoppningsvis kommer vi att möta pingviner, sjölejon och kanske en och annan albatross och delfin.

30 svar på ”Kap Horn – En upplevelse utöver det vanliga”

 1. Wow så häftigt att vara i havet vid Kap Horn, att få se denna plats. Man har alltid fått höra att det är en av världens farligaste farvatten och där har du varit!! Häftigt!

  1. Ja, så är det nog. Men vi har inte seglat utan rört oss ombord på vårt stora fartyg. Men med blåst på 30m/sek så gick det inte att ta oss helt runt.
   Mäktigt var det.

 2. Fantastiska och unika bilder från Kap Horn! Ojoj.
  Sätter bara en liten tass här, för jag ilar snart iväg igen, ut på fest.
  Väntar med spänning på nästa inlägg! Stor kram!

  1. Ja, det var speciellt att komma hit. Minnesvärt. Och det är Falklandsöarna också där vi varit idag. Önskar dig en fin fest.
   Stor kram

 3. Tänk ändå att jag också fick möjlighet att vara med tii Kap Horn lite grann från sidan om. Förstår att era känslor måste ha varit av det mera euforiska slaget.
  Innerligt tack!
  Lycka på färden önskas!

  1. Maken var lite besviken att vi inte kom helt runt men en bit kom vi. Och nu har ju du också varit här.
   Nu lämnar vi just Falklandsöarna och har sett mängder med pingviner.
   Lycka till behövs för oväder väntar oss i natt på Atlanten. Ogillas!

 4. WOW! Ni lyckades åtminstone delvis att komma nära Kap Horn! Stort GRATTIS! För det måste ju ändå vara höjdpunkten på resan. Bra gjort av kaptenen. Å jag menar hade du bara visat bilderna och bakgrundinfon utan att berätta att ni inte tog er hela vägen runt, så hade ju ingen märkt det;-)
  Härliga bildbevis och otroligt intressant info:-)

  1. Vi var vid den södra änden av Kap Horn men helt runt kom vi inte. Men tillräckligt nära för att se hur det såg ut. Maken var lite besviken för att vi inte kom helt runt men det blåste 30m/sek så kaptenen avstod.
   Mer om Kap Horn kommer och fler bilder men när jag är hemma igen.
   Idag Falklandsöarna Spännande det också.

 5. Tack, nu har även jag fått se Kap Horn ,-)
  Intressant vilken resa ni gör, låter jättehärligt, passar på att njuta av bilderna för dit kommer vi aldrig ,-)
  Förstår att det är en stor upplevelse!
  Njut på en verkligen spännande resa ni får uppleva!
  STOR KRAM Primrose ,-)

  1. Resan är verkligen fantastisk med så mycket att se och uppleva och mycket skiftande natur. Vad roligt att du kom med oss till Kap Horn.
   Stor kram!

 6. Du kära Ditte bär nog redan ett guldörhänge eller två, men tänk om ni alla på fartyget lyfter upp ett ben vid nästa måltid??? Det skulle vara en syn för gudarna…Kram

 7. Förstår att det är en mäktig känsla! Vilken spännande resa du är iväg på, rena äventyret. Tack för att vi får följa med via bloggen 🙂

  Kram och fortsatt fin resa!
  Christina

  1. Det är en mäktig, intressant och väldigt häftig resa på alla sätt. Ger nu lite smakprov för internet är inte direkt helt stbilt till havs. Nu mitt ute på Atlanten och i övermorgon väntar Montevideo i Uruguay.
   Jättetrevligt att du är med.
   Kram!

  1. Vi kom en bit runt och med tanke på blåsten 30 m/sek eller 60 knop får det nog anses vara helt ok. Men B hade önskat att vi rundat helt. Mäktigt var det.

 8. God morgon!
  Nu har jag läst ifatt och kollat alla fina bilder. Vilken upplevelse att komma nära om ej runt Cap Horn.
  Men fy vilken sjögång! Tur att du inte lider av sjösjuka.
  Ha det fortsatt gott och kram/A-K

  1. Helt runt kom vi inte men en bit på väg. Hela resan är fantastisk på alla sätt. Sjösjuk är jag inte men visst har dte blåst en del. Nu mitt ute på Atlanten och på väg mot Uruguay men både idag och i morgon till havs.
   Stor kram från oss.

  1. Verkligen! En gång i livet…Så fantastiskt! Allt vi ser och upplever och fartyget likaså.
   Kul att du är med!
   Kram!

  1. Det var det. Och vi kom en bit runt. Men inte hela varvet. Och skönt med en klok kapten.
   Kram från mitten av Atlanten.

 9. Så. Nu är jag i kapp! Vilken resa jag är med er på! Fantastiska bilder och äventyr bjuder du på. Förstår att det är en dröm som går i uppfyllelse.

  Må vinden mojna så att ni får uppleva mer av det som var tänkt.

  1. Tack! Välkommen med här på resan! En fantastisk resa! Så mycket att se och uppleva. Via bloggen nu blir det små smakprov för internettiden är dyr och mycket annat finns än att sitta vid datorn.
   Nu är vi mitt ute på Atlanten och kommer i övermorgon till Uruguai och Montevideo. Även Atlanten är mäktig.

 10. Härligt. Det blir väl det närmaste som jag kommer Kap Horn, inte dåligt alls. Förstår att det var en speciell upplevelse och jag tycker ändå att det är bra att kaptenen inte tar några risker.
  Vackra bilder och mycket att se och uppleva.
  På första och andra bilden ser ju inte vågorna så väldigt höga ut, men jag kan förstå att det är lite annorlunda i verkligheten.
  Dom där privilegierna kan du nog både ha och mista, eller hur?
  Trevlig fortsättning på resan.
  Kram!

  1. Men nu kom du väldigt nära Kap Horn. Vad gäller vågorna så ser de inte så höga ut men fartyget har 17 våningar så det är en bit ner om man står där uppe. Vi riktigt blåste fram över däcken.
   Vad gäller privilegierna sp behöver jag de inte.
   Stor kram. Nu mot Uruguay.
   Stor kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *