Foto Resor i Sverige Resor utomlands

Klimat – Ett fototema för mars månad

Vi är en bit in i mars och det är dags för månadens fototema som resebloggen/resebloggaren Marias Memoarer  ger inspirationen till. Klimat är mars månads fototema och har du lust att vara med så häng gärna på. 

Vad är klimat?

En fråga som är knepig att besvara men i korthet kan det förklaras som hur vädret brukar vara på en plats. Något som i sin tur kan variera en hel del. I Sverige har vi ibland snö i december och ibland inte. Landet är långt och klimatet variera. Ändå säger man att vi har ett klimat med snö på vintern i stora delar av landet- och vanligtvis har det/är det så. Mycket mer finns att läsa om klimatet på många olika ställen  men ”Köppens klimatklassikikation” ger en ganska överskådlig bild. För egen del har jag inte för avsikt att fördjupa mig i begreppet utan det är bilderna som får vara i fokus.

Sverige. Storsta delen av kandet har kalltempererat klimat med snö vintertid på många platser. Här VemdalenStörre delen av Sverige har kalltempererat klimat med rejäla snövintrar – Här Vemdalen i Härjedalen.

Barrskogen förekommer också i stora delar av landet. Här Höga kusten i Ångermanland. i  I södra Sverige räknas kustområden till den varmtempererade zonen med mycket lövskog) 

Väder eller klimat

Ofta talar man om väder och klimat  som om det vore samma sak, men så är det ju inte- När man talar om väder så menar man hur det är på en plats just för tillfället. ”Oj, det ösregnar! Verkligen ruggigt väder idag”. Och när det handlar om klimat så är det mer långsiktigt. Man kan då ha observerat en plats i 30 års tid och utifrån de observationerna kunna bestämma vilket klimat platsen brukar ha.

Då tar vi en tur- en klimatresa

Från Sverige blir det en tur till Norge och där är det så att Golfströmmen i Atlanten ger landet ett betydligt mildare klimat än andra delar av världen på samma breddgrad. (T.ex Alaska och Grönland) Norges klimat varierar precis som det gör i många andra länder. Norges inre delar har ofta kalla vintrar med en hel del snö. Däremot kan somrarna vara vara varma och torra.

Norge. Nordkap. Här råder ett subarktiskt klimat. Nordnorge, Nordkap i juli. Här uppe råder i stort sett subarktiskt klimat  med långa och ganska kalla vintrar och korta somrar.. Detta tack vare Golfströmmen.  Max, tre månader om året har en medeltemperatur på +10 grader eller över..

Så vidare till Spanien. Och även här variera klimatet en hel del; från tempererat klimat med fyra årstider i inlandet till subtropiskt i söder.

Spaninen. Norra Atlankusten gar ett tempererat klimat med en hel del regn. Vid spanska Atlantkusten i norr förekommer tempererat klimat.En hel del nederbörd vintertid och somrarna är ganska kyliga. Här San Vincente de la Barquera.

I östra Spanien och söderut längs Medelhavskusten är det ett subtropiskt klimat med en mild vinter. Under hösten och delar av våren kan det här också falla en del regn. Här räknar man med en årsmedeltemperatur mellan 18 och 24 grader C under året.

I bergen, en bit ovanför Alicante, vid den mellersta delen av Medelhavskusten. Här är det betydligt torrare än vid Atlantkusten.

Så lämnar vi Europa och tar oss per båt till Falklandsöarna. Här påminner klimatet om det som är på Färöarna trots att de ligger bra mycket längre norr ut. Ögruppen har ett  läge i södra Sydamerika på en breddgrad som kan jämföras med södra England . På vintern ligger temperaturen på mellan -1 och +5 grader. På sommaren varierar temperaturerna mellan +6 och +13 grader.

Pingviner av olika slag trivs på Falklandsöarna och är nöjda med klimatet.

Vi reser vidare

och nu till ännu kyligare trakter. Till Eldslandet, alldeles vid spetsen av Sydamerika.

Eldslandet vid Sydamerika spets. Här råder ett subantarktiskt klimat. Här i områdena runt Eldslandet råder ett subantarktiskt klimat. Somrarna är korta och kyliga och somrarna är regniga. Man kan till viss del jämföra klimatet med Island och Färöarna. (De ligger långt från ekvatorn men Golfströmmen i Atlanten  värmer upp dem)

Från kylan på Eldslandet  till Patagonien. Ett område i sydligaste delen av Sydamerika som i norr begränsas av Pampas, i väster av Stilla havet och i öster av Atlanten.

Besök i en park som till stor del bestod av regnskog. 

Från Sydamerika blir det en lång resa till en annan världsdel. Till Asien. Här blir första stoppet Tibet.

Här är det torrt största delen av året men det kan förekomma snö. Tibet ligger på världens största och högsta högplatå, den Tibetanska högplatån, där medelhöjden över havet är på ca. 3000 meter. Trots höjderna är snöfallen begränsade och det beror på regnskuggeeffekten. Den förhindrar fukt från haven att nå platåerna.

Tibet. Här råder torrt inlandsklimat nio månader om året. I Tibet råder ett  torrt inlandsklimat nio månader om året.

Så sista stoppet på klimatresan.Thailand- Här varierar klimatet en del från norr till söder men man räknar med ett tropiskt klimat med treårstider. Mer eller mindre påtagliga. Och dessa årstider påverkas av monsunvindarna.

Här min favoritstrand i Thailand, Chack Pong. Ligger på fastlandet ca. 25 mil  sydost om Bangkok. I princip fri från turister.

 

 

 

22 svar på ”Klimat – Ett fototema för mars månad”

  1. Visst är det både intressant och oroande med klimatförändringarna. Det har ju funnits både istider och varmare tider genom historien.
    Du lyckades verkligen fånga många varianter av klimat i ditt inlägg – eloge för det!
    Vad framtiden har att bjuda på… Ja, det lär väl visa sig i framtiden.

    Snygg tolkning!

    1. Tackar!Vad gäller själva klimatfrågan så lämnade jag den där hän. Men visst är det oroande över allt som händer inte minst med isar och glaciärer som smälter.
      Många varianter av klimat finns ju och några till har jag upplevt men det gäller att begränsa sig också.
      Önskar dig en trevlig kväll.

  2. En sådan läcker klimatresa gör jag gärna framför skärmen. Bilderna är enastående.
    Klimatförändringarna är ju redan i full gång, inte minst här i norr, där vintrarna har blivit varmare jämfört med ”istiden i början på 1980-talet. Inte mig emot egentligen, men isar och glaciärer som smälter oroar en aning måste jag medge.
    Nej, jag tror jag kollar din fina bildserie igen:-)

    1. Tack! Kul att du hängde med. Visst är det bedrövligt med klimatörförändringarna. Jag oroas också av glaciärer som smälter och annat. Men det har man ju förutspått för länge sen. Och det hjälper ju föga. Jag valde att inte ta med den aspekten….Kändes alltför omfattande. Och jag har för lite kunskap.

  3. Häftiga bilder! Du har lyckats få med det mesta i variationer, men så är du berest och verkligen besökt många olika klimat. Och det finns så måna zoner över hela jorden. Förändringar pågår hela tiden. En enda sak av godo med pandemin, det är att Moder Jord nu får vila och ta igen sig lite, då vi inte reser och förpestar luften med så mycket avgaser som på sistone.
    Trevlig lördag, stor kram!

    1. Tack! Jag fick lämna några varianter av klimatet därhän. Men det gör ju inget. Men jag valde att lämna hela klimatdebatten utanför. Berest är jag och jag hoppas på många fler resor i livet. På olika sätt.
      Tyvärr kör ju bilarna nu väldigt mycket och spyr ut avgaser. Och det så länge man anvönder kol så spär ju det på väldigt mycket,liksom många industrier. Så särskilt stor vila blir det ju inte för Moder Jord.
      Trevlig kväll.
      Stor kram

  4. Wow, säger jag bara! Som vanligt så gör du en härlig tolkning och bilderna är fantastiska! Skillnaden mellan väder och klimat lär sig eleverna tidigt så den yngre generationen har i alla fall koll!

    Kram och god kväll

    1. Tack! Det tog lite energi och tid att ”landa” bland och i de olika klimatzoonerna och välja bilder. Men samtidigt var det också lite som att göra om resorna. Passar bra nu när man inte bör resa.
      Ja, detta med skillnaden mellan väder och klimat kan ju vara knepigt.Och inte alltid så klart för alla. Men jättebra att yngre generationen är med på begreppen. Vet att de var det även på ”min tid”. (Jag valde ju att i inlägget inte ge mig in i klimatdebatten utan mer att visa på olikheterna som finns i klimaten runt vår jord)
      Önskar dig också en fin kväll.
      Kram

  5. Men så berest du är! Vackra bilder!
    För min del så skulle jag föredra ett klimat som ständigt höll en temperatur på 15-25 grader. Ömsom regn, ömsom sol. Ingen snö.

    1. Tack! En del har jag rest i livet och många möten och upplevelser har jag med mig. Och klimatet är ju idag ett stort bekymmer och väldigt komplext. Är verkligen oroad över att bl.a.glaciärerna smälter.
      I och för sig kan jag tycka om våra årstider men ibland vill jag också ha mellan 15 och 25 grader, Vi har en ”stuga” i Spanien. Nu har jag inte varit där på ett år men där är det i princip svensk sommar året runt. Men när vi varit där en månad eller två så längtar jag hem till Stockholm. Men barnbarn, döttrar och vänner här lockar.
      Jag har förr åkt mycket utför på skidor och då varit i fjällen och Alperna. Så snö har jag velat ha ibland. Tyvärr är nu rygg och höfter inte pigga så skidåkningen har fått vila. Och i Coronatider vill jag inte heller vara på resande fot.

    1. Tack! Klimat är intressant på många olika sätt men här som i mycket annat vill det till att begränsa sig. Falklandsöarna och pingvinerna var en fin upplevelse och ett härligt möte.

  6. Jättefint inlägg om klimatet. Ett svårt och trixigt ämne, men jag tänker numera mycket på både vilken planet vi lämnar över till kommande generationer och förstår att mycket också handlar om evolution som inte är lätt att påverka. Men, visst har vi förstört planeten, inget snack om saken. Djur och naturliv blir alltmer utarmat. Jag lider verkligen av den vetskapen. Jag vill ha en mångfald av arter på jorden, inte bara människor och kackerlackor.
    Fina bilder har du hittat att illustrera temat.

    1. Tack! Visst är det ett knepigt och väldigt brett ämne men jag valde att hålla mig just till olika klimat jag upplevt på plats. Jag är oroad för mycket vad gäller klimatet och oroande är det hur alla levande varelser påverkas. Och givetvis även naturen. Mångfald på planeten vill jag också ha. Men djupa tankar är det ibland svårt att få plats med i ett blogginlägg.
      Nu valde jag att ta med några klimattyper som jag upplevt annars hade jag aldrig blivit klar.
      kram

  7. Klimatresan rymmer mycket som du fått med dig med fina bilder därtill. Tänk vilken underbar värld vi har trots allt. Några ser den mer en andra!
    Stor kram och tack för turen!

    1. En sorts klimatresa blev det och spännande nu att sitta hemma vid datorn och fundera över resmål och klimatet just där- Något annat ger jag mig inte på i ett blogginlägg. Men visst är jag som många andra bedrövade över glaciärer som smälter och att djur far illa av det som händer.
      Väldigt trevligt att du var med.
      Stor kram

  8. Fantastiska bilder samlade från några av dina många långresor på vårt jordklot. Jag är väldigt oroad över klimatet. När det förändras för det med sig så väldigt mycket annat elände, det blir liksom inte ens greppbart men jag vet med säkerhet att kommande generationer kommer att belasta oss för att vi inte gjorde vad vi kunde för att stoppa miljöförstöringen .
    Pingvinerna är så söta, men inte ens jag vill bo på en plats med ca 10 grader på sommaren! Norra Spanien kanske skulle passa min lekamen bättre.
    Tack för rundturen! Kramen

    1. Tack! Jag är också väldigt oroad över klimatet och visst för förändringarna med sig mycket elände.
      Vad gäller att bo någon annanstans än här så har jag testat Norge när jag växte upp. Peking i fyra år och New York i ett år. Och sedan har vi ju den spanska stugan, men där bor vi ju inte.
      Kram och trevlig måndag.

  9. Många intressanta klimat du upplevt! Falklandsöarna och Eldslandet vore häftigt att se! Men själv mår jag bäst i tropiska Thailand, all ryggvärk mattas av eller försvinner helt i sån värme <3

    1. En hel del varianter av olika klimat har jag upplevt. Numer ska jag inte p.g.a. mina solskador vara i dessa varma länder med mycket sol men undantag gör vi ju. Falklandsöarna var spännande, Eldslandet likaså – Likaså var det fantastiskt att runda Cap Horn och se mer av Chile och Argentina. Thailand har vi varit ganska mycket och då under långa perioder och vi har verkligen uppskattat det.

  10. Fantastiskt fint inlägg om klimat och väder. Många fina bilder och väldigt intressant läsning. Visst är det oroande med vad som händer med klimatet på jorden. När vi besökte Vietnam blev jag så ledsen över deras brist på bra sophantering vilket säkert till stor del beror på mycket okunskap. Jordens befolkning har mycket att lära och det kommer att ta tid. Våra yngre verkar ändå väldigt insatta vilket jag hoppas ser likadant ut runt om i världen.

    1. Stort tack! Ja, visst är det oroande med vad som händer med vårt klimat och alla djur som påverkas så mycket av det. Så sorgligt med glaciärerna som smälter. Ja, klimatet är ett så stort område så jag valde att ta fasta på olika typer av klimat. Fick räcka så. I stora delar av vår värld är ju inte detta med sophantering viktigt och man har inte förstått vitsen med det.
      Nu får vi hoppas att de yngre tar över och tar hand om det vi har. Tyvärr kan jag inte direkt här i storstan se att den yngre generationen är så bra på att ta hand om sitt skräp- Kanske lång inkörning krävs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *