Stockholm

Över Västerbron – Från Södermalm till Kungsholmen

Det vackra vädret i Stockholm håller i stort sett i sig. Men visst har det blivit lite kyligare. Jag märkte det tydligt när jag häromdagen gick över Västerbron.  fFån en ö till en annan. Från Södermalm till Kungsholmen.Och det blåste rejält.

Dagliga promenader blir det och tursamt nog är urvalet i stan med omgivningar stort. Beroende på humör och väder så varierar jag dem.  I princip är det ofta/nästan “gångavstånd” överallt. Ofta stannar jag  här hemma på Södermalm där jag tycker att mycket av det mesta som jag uppskattar finns. Trevliga “pitstop” och restauranger, grönområden, parker, vackra vyer, historia och kultur. Här blandas också fint småstadskänsla med storstadspuls.Varje vecka blir det också en runda i Gamla stan, en annan favorit här i närheten. Men ett par gånger i veckan blir det också andra områden jag gärna tittar närmare på-

Stockholm. På väg över Västerbron från Södermalm till Kungsholmen. På väg över Västerbron från Södermalm till Kungsholmen. Till vänster skymtar Stadshuset, rakt fram Gamla stan och till höger Långholmen, den gamla fängelseön.

Över Västerbron

styr jag stegen. Från Södermalm till Kungsholmen. Ibland blir det också hela varvet. Alltså vidare från Norr Mälarstrand  och Stadshuset på Kungsholmen, via Gamla stan och hem till Söder.  En sträcka på ca 12 km. I inläggen Västerut – på gång mot en annan del av Stockholmoch Turist i Stockholm längs Riddarfjärden mot Gamla stan har jag berättat mer om vad som finns längs vägen.

Jag har promenerat hemifrån längs Årstaviken och till Tantoområdet, en sträcka jag ofta går. Och här viker jag av  och tar trapporna upp till Hornstull. På andra sidan Årstaviken skymtar Liljeholmen. Ett område  som verkligen är under kraftig utbyggnad.

Vi går nu från Hornstull, över Västerbron och till den röda “pluppen” som är Rålambshovsparken. Rålambshovsparken är ett stort och populärt friluftsområde på Kungsholmen med många besökare.

Hornstull. Här går jag över Hornsgatan och fortsätter en bit på Långholmsgatan innan jag når Västerbron.

Här har jag Västerbron framför mig. Bron är ca. 600 meter lång och invigdes 1935. Den leder över Riddarfjärden, en del av Mälaren, och förbinder stadsdelarna Södermalm, Kungsholmen och Långholmen. Här på bron går också landskapsgränserna mellan Uppland och Södermanland.

Stockholm. Snart på väg över Västerbron. Snart på väg över Västerbron.

En liten bit ut på bron stannar jag och tittar ner på Pålsundskanalen.Här ligger fortfarande lite is kvar i mitten.

Stockholm. På väg över Västerbron stannar jag och ser Långholmen till vänster och en del av Södermalm till höger. På väg över Västerbron stannar jag till och blickar ner över Pålsundet som går mellan Långholmen till vänster och Södermalm till höger. Bron är Långholmsbron.  Och i fjärran skymtar Gamla stan.

Isen i Pålsundet bildar spännande isformationer. Här är den inzoomad.

Mer som är inzoomat. Här syns både Gamla stan och Långholmsbron tydligare.

 

En rejält inzoomad bild.  Mer av Riddarfjärden, Riddarholmskyrkan på Riddarholmen till vänster och sedan Tyska kyrkan i Gamla stan. Till vänster kan man ana skraporna, Norra Tornen, i Hagastaden som ligger flera kilometer bort.

 Fotostopp på vägen över Västerbron

Stockholm. Riddarfjärden. Riddarholmen. Gamla stan. Det blir flera fotostopp på väg över Västerbron Det blir flera fotostopp på väg över Västerbron och det är roligt att se att det verkar gå ganska bra att använda zoomen. Visst blir bilderna lite gryniga och oskarpa i större format men kul att testa. 

Norra Tornen i Hagastaden. Det ena tornet har 36 våningar och är 125 meter högt och det andra är 110 meter högt med 33 våningar.  Man får ju hoppas att hissarna fungerar och att någon eldsvåda inte slår till…

Absolut en rejält inzoomad bild. Jag står på  Västerbron och härifrån till tornen i Hagastaden, på gränsen till Solna, är det ca 3 km men fågelvägen kanske dryga 2 km  Visserligen syns inga direkta detaljer men tornen framträder riktigt bra. 

Till sist så har jag tagit mig över bron, vilat en stund i Rålambshovsparken innan jag fortsatte att gå Norr Mälarstrand och  längs Mälarens vatten . Jag blickar över vattnet, ser Södermalm och Högalidskyrkans karakteristiska två torn. Från punkten där jag står på Kungsholmssidan och över till kyrkan är det fågelvägen ca 1.5 km.

Här ger sedan rygg och höfter upp så jag bestämmer mig för att ta tunnelbanan hem.

En bit in på Norr Mälarstrand blickar jag över mot Södermalm och zoomar i Högalidskyrkan.

 

 

32 svar på ”Över Västerbron – Från Södermalm till Kungsholmen”

  1. Jag försökte hitta lä där solen värmen men här på Västerbron var det blåst från alla håll.

  1. Tack! Nu var zoomkameran med och den har 40 x optisk zoom. blir ju inte full skärpa om man zoomar men helt ok bilder denna gång.
   Trevlig eftermiddag och kväll.

 1. Vilken härlig promenad och nu rör du dig i sonens nya trakter. Klokt val att åka kollektiv hem när kroppen sade ifrån.

  Kram och god kväll!

  1. Tänkte just på det när jag kom över till Kungsholnssidan. Och en bra och trevlig runda blev det även om det blåste en del uppe på bron.
   Buss och tunnelbana tycker jag inte är några problem utanför rusningstrafik utan det brukar vara gott om plats och jag tycker man är bra på att ha munskydd på.
   Önskar dig också en fin em och kväll-
   kram

  1. En fin runda och omväxlande. Alltid roligt att stanna till på Västerbron och blicka in mot stan.
   Både buss och tunnelbana finns att tillgå och utanför rusningstrafik är det gott om plats.
   Kyligt här idag, ca +3 i skuggan och bitig vind men jag har varit ute i ett par vändor. Var minusgrader i natt.
   Kan tänka mig att det är än kyligare hos er.
   Önskar dig också en fin helg.

  1. Tack, lite roligt att testa även om skärpan inte blir den bästa vid så kraftig zoom-
   Jag inser ju mina begränsningar – i alla fall ibland
   Stor kram

 2. Härliga vårbilder från Stockholm, och här kände jag igen mej mycket.
  Kan tänka mej att det blåste på Västerbron.
  Gillar de två tornen i Hagastaden, skulle gärna vilja se utsikten från lägenheterna högst upp!
  HA en skön helg!
  Kram

  1. Tack! Förstår att du känner igen dig. Och visst blåser det ofta på Västerbron. I alla fall de gånger jag passerar.
   Jag är lite kluven till tornen. Jag tycker de är häftiga. Verkligen! Men jag skulle inte vilja bo där. Priset på lägenheterna var ju ganska överkomliga och alla är ju inte sålda. Men högst upp om det inte brinner och hissarna fungerar. Magnifikt! Och utsikten är ju fin men å andra sidan sitter man ju inte där och tittar hela tiden. Undrar över balkongerna. De verkar ganska små men kanske har de högst upp en takterrass. Skulle gärna ta mig en titt.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram

 3. Ännu fler fina vyer över Stockholm med en massa höghus som jag aldrig sett. Klokt av dig att ta tunnelbanan hem, ibland blir promenaderna längre än man tänkt sig och kroppen tröttar än man önskat.
  Kramen

  1. Här går jag inte så ofta men det händer. Vad gäller höghusen är de i nya Hagastaden på gränsen mot Solna. Och varför det heter så vet jag inte för det är ju inte direkt i anslutning till Hagaparken.
   Jag har det ju bra förspänt med goda kommunikationer hem när jag inte orkar gå. För det händer. Benen går inte att flytta. Tyvärr.
   Kram!

 4. Fantastiskt att ha så mycket fint att se varje dag, och att ha det som intresse är ju helt rätt.
  Motion blir det ju också, bra kombination. 🙂

  Ha en jättefin fredagskväll.

  1. Jag tycker ju om att röra på mig och det är ack så nödvändigt för ryggen. Vill inte bli sittandes och mata duvorna. Och mycket finns att se inom bar gångavstånd. Att jag sedan ibland får ta det kommunala hem är bara att inse. Och det brukar vara trängselfritt när jag åker.
   Önskar dig också en fin kväll,

 5. Det där med att gå över broar, det är inte min grej, eftersom jag tror att jag kanske kan få för mig att hoppa över räcket. Men det händer att jag trotsar mina fobier. Och jag har bevisligen inte hoppat … Fast Västerbron är seg även med cykel.

  1. Då förstår jag att du undviker dem. Har inga sådana tankar alls så broar traskar jag gärna över var som i världen.
   Och att bli vän med sina fobier kan vara knepigt.
   Visst är Västerbron seg med cykel. Tycker den då är betydligt värre än att gå- Ofta blåser det ju.

 6. Vilka helt underbara bilder, alla, inte bara de inzoomade. När jag ser Långholmen ser jag ju också varvet där den tidigare ägaren av Gratia hade henne på reparation. Hon behövde bland annat en ny motor och låg där många veckor. Högalidskyrkan är ju “mitt” landmärke. Den utgången väljer jag tar t-banan till Hornsgatan och favo restaurangen Panda.

  Tornen igen – ja. Skrev ju vad jag tyckte om dom imorgon, och jag skulle kunna skriva samma visa igen nu. Vist är det häftiga och nydanande, men precis som du skulle jag inte vilja bo där. För hela området är ju egentligen dött. NKS som närmaste granne är kanske inte så dumt, men nja…

  1. Tackar! De inzoomade får ju inte så bra kvalité men ändå kul att ta dem- Nu minns jag att du berättat att Gratia legat här på varv tidigare. Just nu är vi bekymrade för henne. Ägarna är inte på plats så ofta men kanske dyker de upp nu när våren kommer. Hon ser lite “trött” ut.
   Högalidskyrkan är ju ett bra landmärke. Och nu minns jag också att du har Panda här. Tittade nu och de finns kvar. Ska absolut göra ett besök här snart. Har gömt bort att du berättat om “Panda”.
   Jag tycker bilden på tornen blev bra och visst är de spektakulära. Jag kan fascineras av dem , men inte vill jag bo där- Vad gäller NKS så hamnar man idag inte där för att man bor nära…Beror mycket på. Tror vi bor bra där vi bor. Visst?

 7. Vilka fina inzoomade bilder plus övriga! Så många olika promenadturer som du har att välja på av alla de slag. Och orkar du inte fullt ut finns det alltid möjlighet till kommunala färdmedel. Blir du hungrig finns det alltid fik och lunchställen. Massa möjligheter! Härligt!
  Här är mer “det gamla vanliga” och några uteserveringar finns inte. Men till sommaren kommer det fler utbud! Än så länge sover min stad.
  Ikväll har döttrarna och jag haft videomiddag med vin, jättetrevligt, det tog två timmar.
  Trevlig kväll, stor kram!

  1. Tack! Tyvärr blir ju så kraftigt inzoomade bilder lite gryniga och suddiga men så får det bli- Kul att testa och se vad och hur det blir. Jadå. många olika varianter av promenader finns det att välja på. Och när kroppen inte orkar går det smidigt för mig att komma hem. Åker ma utanför rusningstrafik, vilket jag gör, är det gott om plats.
   Din stad är ju mindre men vaknar ju till liv efter hand. Klart att det är lite trist just nu.
   Trevligt med middag via video med döttrarna. Fint alternativ när ni inte kan ses så ofta.
   Stor kram!

 8. Gomorron Ditte!
  Många av dina vyer har jag sett när jag rusat fram i bilen, men känner att jag kanske borde ha tagit mej tid att, som du, se det vackra i lite lugnare takt. Vi får se, kanske kan det bli nåt tillfälle om framtiden tillåter …………
  Ha en fin helg!

  1. Gomorron!
   Här har du ju kört många gånger förstås men i en bil vill det ju till att hålla farten uppe. Inte tid för några stopp där på bron för att se utsikten. Men vid tillfälle får vi se till att göra Stockholm tillsammans.
   Önskar er också en fin helg.

 9. Ännu en härlig runda! Gillar isformationen och dom inzoomade tornen, men hemska tanke om hissen slutar fungera eller ännu värre om det börjar brinna…
  Bilden från Hornstull gav mig en nostalgitripp. Precis i den korsningen stod jag tillsammans med kusin Nikki och liftade med en skylt märkt “Norrköping” i slutet på 70-talet. Det tog tid innan nån stannade kan jag säga… 😀

  Ha en fin lördag!

  1. Roligt att det finns så många rundor att variera mellan. Ibland är det svårt att välja.
   Jag kan berätta att korsningen här än idag är livlig men inte direkt några liftare numer.
   Tornen är spektakulära men jag skulle inte vilja bo där. Området i sig är ganska trist men visst är säkert utsikten magnifik. Men knepigt om hissarna inte går eller det börjar brinna. Men man får ha positiva tankar.
   Önskar dig också en fin lördag.

 10. Tack för fina bilder av vår kära huvudstad.
  Läste hos susjos att ni hade 4 minusgrader igår, riktigt så illa är det ju inte här, tror jag iallafall, frågade frugan men hon hade inte heller koll.
  Kyrkor gör sig ofta bra på bild, förutom de moderna som ser ut som ett parkeringshus 😉

  Ha en fin Lördag.

  1. Vi har nog -4 på nattetid men under dagen runt +4. Men det hade kommit is på Mälaren- Vet inte om den är kvar idag.
   Visst är det så att kyrkor ofta är fina landmärken-.
   Önskar dig också en fin lördag.

  1. Tackar! Och en fin promenad blev det. Blev rejält genomblåst. Hoppas att husens hissar fungerar och ingen brand drar igång-
   Stor kram

  1. Jag är så förtjust i att i princip alltid i Stockholm ha vattnet nära. Och så glad över alla fina promenadvägar jag kan välja på.
   Ha det gott och trevlig helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *