Skyltar Stockholm

Detaljer i veckans möten – Och tillsammans med Skyltsöndag #304

Söndag! Och det innebär att det här på bloggen är dags för “Skyltsöndag.” Ett tema som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det skyltar av olika slag som gäller och med väldigt fri tolkning. Välkomna till några av veckans möten som jag haft på här på Södermalm i Stockholm. En god blandning av, detaljer, färg, form, kultur och litteratur.

Detaljer från veckans möten

Ett färgstarkt möte blev det i veckan när jag strax bakom Mosebacke, vid Fiskargatan, såg att denna mäktiga muralmålning finns kvar. Målningen kom till  2017 och det var två brasilianska bröder som fick uppdraget att göra den. Jag har här berättat ner om den och även området här. (Och det var här i ett hus på Fiskargatan, högst upp som Lisbeth Salander i Stieg Larssons böcker bodde)

Fiskargatan. Stockholm. Södermalm. Ett av veckan möten med många detaljer blev det med muralmålningen här. Ett av veckans möten blev muralmålningen här på Fiskargatan. Ett gammalt tunnelbanetåg är en av alla detaljer i målningen.

Stockholm. Södermalm. Fiskargränd. Muralmålningen har många detaljer. Hela muralmålningen med många detaljer.  Notera att tunnelbanetåget är fast i ett fotgrepp.

Stockholm. Södermalm. Fiskargatan. Muralmålning. Många detaljer kan rymmas i en basketsko. Fler detaljer.Tänk hur mycket som kan finnas i en basketsko. 

Runt Slussenområdet finns flera gamla reklamskyltar och denna ”Drick Coca Cola” har funnit med länge.

Uppe på Fjällgatan finns en hel del att titta på förutom den fantastiska utsikten över huvudstaden. Här finns både kultur och historia samlat. Och det var också här som författaren Per Anders Fogelström bodde.

Utsikt från Fjällgatan över delar av Stockholm.

Uppe på Fjällgatan finns en skulptur/relief av Anna Lindhagen.(1870-1941) Och vem var hon. Anna Lindhagen arbetade bl.a. för att arbetarna i Stockholm skulle få bättre villkor och förbättrade mycket inom barnavården. Hon kämpade också hårt för att koloniträdgårdar skulle anläggas i Stockholm och dessa finns kvar än idag.

Reliefen är utformad som en medaljong och på ena sidan finns denna text. Baksidan visar olika symboler som anknyter till Stockholm. (Tyvärr fick jag  inga bra bilder av dessa för motljuset var kraftigt. )

Och visst vill jag ha med en del av Per Anders Fogelström och det litterära Stockholm när jag ändå är här.

Stockholm. Södermalm. Fjällgatan. Här finns mänger av detaljer att upptäcka.  Området runt Fjällgatan och ”Sista Styvern ”är väl värt ett besök och förutom historia finns också mängder av detaljer att upptäcka här.

Fler möten

När vi ändå  på vår Södervandring var i närheten av Katarina kyrka så blev det en runda på den fina kyrkogården. Och helt nära varandra finns  de gravar som tillhör Tomas Tranströmeroch Sara Danius.

Tomas Tranströmer, 1931-2015, fick Nobelpriset i litteratur 2011. Här vid graven finns en bänk där man kan slå sig ner en stund.

Följande text finns ingraverat på den platta som ligger framför Tomas Tranströmers gravstenen. Tänkvärt!

Alldeles bredvid Tomas Tranströmer vila Sara Danius, 1962-2019. Hon satt på stol nr.7 i Svenska Akademien från 2013 till 2018. Hon var också mellan åren 2015 – 2018 Svenska Akademiens ständiga sekreterare.

Stockholm. Södermalm. Katarina kyrkogård. Sara Danius grav med många vackra detaljer. En, i mitt tycket, väldigt vacker och personlig gravsten med många detaljer. Alla kom inte helt tydligt med på bilden. Och jag tror att den svarta stenen symboliserar hennes stol i Akademien. 

Besöket på retrocaféet ”Älskade traditioner”gav en del skyltuppslag. Minns att mina föräldrar hade exakt denna ”Glenn Miller” skiva hemma när jag var barn.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

34 svar på ”Detaljer i veckans möten – Och tillsammans med Skyltsöndag #304”

 1. Vilken snygg och varierad skyltning du bjuder på i dag. En spännande och häftig målning och två vackra och personliga gravstenar. Säkert har du rätt i tankarna om stolen.

  Kram och god söndag!

  1. Tack! Veckan har bjudit på lite olika möten och alla har varit fina. Och detaljerna fanns med i flera av dem och på olika sätt.
   Visst är dessa gravstenar fina. Kan just tänka mig deras samtal….
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram

 2. Den väggen har jag inte sett förut, den är ju värd att ta en omväg för! Likaså har du nu påmint mig om att jag tänkt gå och titta på Sara Danius grav, det har jag inte heller gjort. Fint promenadväder denna söndag igen, även om det är lite kyligt.

  1. Väggen kan du ju fint kombinera med Katarina kyrkogård. Så fint att se Sara Danius grav helt nära Tomas Tranströmer. Två så litterära personer som här finns bredvid varandra. Jag tar ofta vägen över kyrkogården här och även nu stannade jag vid Gösta Ekmans grav. Tycker så mycket om fönstret som är en del av hans gravsten.
   Verkligen kyligt idag men jag ska snart ut på runda nummer två. Med mer kläder på och mössa.

  1. Den här målningen är så läcker och har så många detaljer. Jag ser fler för varje gång jag passerar.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Runda nummer två väntar och nu med mössa på.

 3. Vilka härliga färger på muralmålningen! De piggar verkligen upp. Håller med dig om att Sara Danius gravsten är mycket vacker. Stilig på något sätt precis som hon var. Kram

  1. Visst är den fin! Är så förtjust i alla detaljer som finns med. Tyvärr kom ju inte alls alla med på mina bilder.Jag strosar oft här på Katarina kyrkogård och det är många författare, skådespelare och artister som har sina viloplatser här. Funderar mycket på de samtal Anna Lindh skulle kunna ha med Cornelis Vreeswijk vars stenar finns helt nära varandra.
   Sara Danius sten är verkligen stilig och kändes precis som hon.
   Kram

  1. Tack! Och detaljer blev det i variation. Älskar den här muralmålmingen och ser nya saker i den varje gånga passerar.
   Kram och många tankar till dig.

  1. Tackar! Ja, idag blir det körigt. Både skidor och fri idrott i kväll. Kommer att vara slut i morgon.
   Trevlig söndag.

 4. Å så vackert , tänkvärd och seriöst du skyltar idag! Transtömers gör gott för alla. Vi behöver få in det vackra. Anna Lindhagen görs ju rättvisa där tycker jag. Bilden blev klar och läslig tycker jag.
  Fin och värdig viloplats för Sara Danius.
  Och glada muralmålning där uppe!
  Härligt Ditte! från livet alal hörn så att säga! Det behöver vi människor 🙂
  Stor kram

  1. Lite blandad kompott bland dagens skyltar med med färg, form, kultur och lite historia. Tycker det passade så bra att Sara Danius vilar nästan bredvid Tomas Tranströmer. Två som vigt sitt liv åt litteratur och språk.
   Muralmålningen har så många detaljer och jag ser för mig nya varje gång jag passerar.
   Stor kram och trevlig kväll.

 5. Ett fantastiskt bidrag till Skyltsöndag, tusen tack för det:-) Muralmålningarna är ju sååååååå himla bra. Helt underbara att titta på. Så kul förresten att ingen verkar ha klottrat ned dom. Bra där!
  Coca-Cola neonskylten är ju lika känt som Stomatol skylten. Samma ”tidsålder skulle jag gissa. Skulpturen av Anna Lindhagen är också mäktig och väldigt vacker faktiskt.
  Sara Danius gravplats är annorlunda och otroligt fin, speciellt ”namnteckningen” på gravstenen. Roligt att du tog med ”skyltväggen” från ”Älskade traditioner”. Tänkte faktiskt på det när jag läste ditt inlägg om caféet.
  Stort tack för länken också:-)

  1. Visst är målningarna/målningen fin! Och så många detaljer. Jag passerar ju ofta och ser hela tiden något jag inte sett förra gången. Jag har här inte sett något klotter och det är ju väldigt bra. Stomatolskylten har jag haft med och kanske Coca Cola också. Men de kan vara med fler gånger.
   Sara Danius grav är så speciell och nästa gång ska jag se om ”stolen” har ett nummer. Missade det nu. Varenda detalj är elegant och så genomtänkt så även namnteckningen.
   Det är så roligt att ha en extra skyltblick med när jag är ute och går. Och väldigt roligt att också se andras skyltningar.

 6. Snyggt skyltat som vanligt och här har jag hög igenkänningsfaktor! Gick ju här med dig för ett par år sedan, så jag har både sett irl och fotat av. Dock självklart inte Sara Danius grav, den var annorlunda och vackert, tycker jag. Ja, den kyrkogården är verkligen speciell, så glad att jag varit där och sett med egna ögon.

  Trevlig söndag i kylan! Jag har faktiskt solat på balkongen med mössa jacka och en filt på 😀
  Stor kram!

  1. Tackar! Jodå, vi gick här och jag går här ett par gånger i veckan. Och det finns så många detaljer att se på muralmålningen och även mycket fint på Katarina kyrkogård. Både Tomas Tranströmers grav och Sara Danius är speciella liksom Gösta Ekmans med det öppna fönstret.
   Balkongen avstod jag idag, här uppe på 6 trappor blåste det rejält. Men jag har varit ute i dubbla omgångar. En vända med en väninna och då hade vi kaffe med oss och satt i solen i lä- Så det blev 9 km avverkade idag. Skönt när jag kom hem efter sista rundan.Då var det kärvt med rygg och ben.
   Fint att du kunde sitta ute.
   Önskar dig en trevlig kväll.
   Stor kram

 7. Så fint skyltat. Gillar det gamla tunnelbanetåget, lite nostalgi är det ju och jag inser att jag ju bott här i över 40 år, helt otroligt vad tiden går!
  Så fint det var på kyrkogården så fint att du visar oss gravstenarna.
  …och texten från ”Mina drömmars stad”, han kunde skriva han, Per-Anders Fogelström!
  HA en fin kväll!
  Kram

  1. Muralmålningen är så fin och med mängder av spännande detaljer. Visst är tunnelbanetåget fint.
   Väldigt fint att se Sara Danius grav. Så personlig och så mycket av henne.Ska titta på ”stolen” nästa gång och se om den har hennes nummer i akademien.
   Per Anders Fogelström var ju en fantastisk författare och har skrivit så mycket fint. Inte minst om stockholm.
   Önskar dig en ok. arbetsnatt.
   Kram

 8. Det är en fin och färgstark muralmålning med många detaljer. Kul att få se detaljerna på nära håll.
  Coca-Cola skylten är fin.
  Det var en enkel och fin gravsten på Sara Danius grav. En del av hennes kläder auktioneras ut via Tradera till förmån för Sara Danius minnesfond.

  1. Visst är det! Jag går ofta här och ser ständigt fler och fler detaljer i muralmålningen. Och jag hoppas den får bli kvar längre än detta år. Det var sagt att den skulle finnas i fem år och de har ju passerat under 2021.
   Detta var första gången jag såg Sara Danius gravsten och jag tycker verkligen den är vacker. Så stilren. Precis so hon var. Lästa att kläderna auktionerades ut men kanske väl eleganta för mig. Men kan tänka mig att de blivit sålda.

 9. Gillar verkligen historia på detta vis genom din blogg.
  Stort tack för detta.
  Gravstenar brukade jag studera förr ibland, hade en kyrkogård på vägen till en av badplatserna i min hemkommun där delar av min familj lagts till sista vilan.
  Så fint att se alla gravstenar som fanns i alla storlekar där.

  Ha en fin start på veckan nu Ditte.

  1. Tack! Vad roligt och glad blir jag.
   Jag går ofta här på Katarina Kyrkogård och man har verkligen ordnat med många personliga stenar. Så var dte ju inte möjligt att göra förr i denna utsträckning. Är så förtjust i Gösta Ekmans stan som är som ett öppet fönster och två små fåglar sitter där på fönsterbrädan. Känns som en frihet
   Önskar dig också en bra start på veckan.

 10. Jag blev helt förälskad i muralmålningen! Älskar konstverk som man kan hitta nya detaljer på hur länge som helst, och så alla finurligheter, färger och former. Underbara! Anna Lindhagen var en ny bekantskap, blir nästan lite häpen över hur många stridbara kvinnor det fanns på den tiden. Var är dom alla nu? För vi är väl inte klara?
  Speciellt tack för de fina bilder på gravarna. De är bägge mycket lyckade, man har tagit fram särdragen och stilen på ett fint sätt så att det verkligen speglar dem vars lekamen vilar där.
  Kram

  1. Tack, Paula! Muralmålningen är jag väldigt förtjust i och jag passerar den ofta och stannar till. Verkligen roligt att titta mer ingående på den. Mängder av detaljer gömmer sig i den. Och den är verkligen färgglad.Hoppas innerligt att den blir kvar. Fem år har gått under 2021 och fem år var det sagt att målningen skulle bestå. Ja, många starka kvinnor har det funnits och finns. Dock har ju en del gått ut tiden. Tänkte här uppe också på kvinnorna i Fogelströms böcker. Starka de också.
   Visst är dessa gravar fina och verkligen personliga där personernas egenskaper så fint är bevarade. Det var första gången jag såg Sara Danius gravsten och visst speglade den henne – Liksom Tranströmers var mer diskret.
   Kram

  1. Tackar! Visst är muralmålningarna häftiga! Och med så många detaljer. Jag passerar här ganska ofta och det finns alltid nya saker jag ser. Strålande morgon här, men lite snö på marken 0ch just nu +-0.
   Önskar dig en bra måndag.

 11. Muralmålningarna är helt makalöst bra! Tänk att en mänsklig hand har gjort varenda penseldrag!
  Det är så rofyllt att gå omkring på kyrkogårdar! Man kan inte låta bli att läsa på gravstenarna och försöka bilda sig en uppfattning om människan som levt före oss!
  Kramar

  1. Visst är den. Jag passerar ofta här men lägger varje gång märke till nya detaljer.
   Även Katarina kyrkogård passerar jag ofta och nu fastnad jag extra för Sara Danius och Tomas Tranströmers gravar. Båda så fina och personliga.
   Kram!

 12. Du fick till en riktig höjdarskyltsöndag här med en massa spännande fakta. Men det som gjorde mig mest intresserad var muralmålningarna, får åka dit och kika på dom.

  1. Tack! Muralmålningarna är så häftiga och välgjorda med mängder av detaljer. Passerar ofta här och stannar alltid till.
   Ta dig gärna en tur hit.

  1. Muralmålningen passerar jag ofta och här hittar jag ofta detaljer jag inte sett tidigare. Den är verkligen så fint gjord.
   Att strosa runt här är ju den del konst, historia och litteratur och det tycker jag ju om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *