Resor i Sverige

Skidåkning i Vemdalen – En riktigt bra första dag

I onsdags kväll kom vi med tåg från Stockholm hit upp till Härjedalen och Vemdalsfjällen. En trevlig och bekväm resa. Vemdalen mötte oss med vacker kvällssol så redan mottagandet kändes bra. Och inte bara mottagandet utan även vår första skiddag blev riktigt bra. Strålande sol och bra backar gjorde att det blev en perfekt dag för skidåkning. Visserligen är det sportlov i Stockholmsområdet och några andra delar av landet så vi är inte riktigt ensamma i backarna. (Men det hade vi inte heller räknat med)

Fin skidåkning väntade denna vår första skiddag. Här uppe på Vemdalsskalet.Fin skidåkning väntade. Här upp på Vemdalsskalet.

Skidåkning i Vemdalen

erbjuder inom området 35 liftar och 58 nerfarter. Och till Vemdalsområdet hör även Björnrike, Klövsjö och Storhogna. Man kan med buss  (ingår i liftkortet) ta sig mellan orterna så omväxling saknas inte vad gäller nerfarter.

Ändå sedan jag var barn, väldigt länge sen, så har jag haft egen skidutrustning. Och den har bytts ut nu och då. För precis som på andra tekniska områden kommer nyare varianter. Så även vad gäller skidor och pjäxor. Så numer hyr jag  för att vara “uppdaterad” vad gäller utstyrseln.Jag hade hemma i Stockholm beställt utrustning via SkiStar och det var bara att i uthyrningsbutiken ta en nummerlapp och kvittera ut det jag skulle ha. Skidorna var inställda efter min vikt och pjäxorna passade i bindningarna. Hjälm och stavar plockade jag ihop själv. Efter viss möda med att få på pjäxorna var både jag och resten av gänget klart för skidåkning. Vi är totalt åtta personer så lite logistik krävs. Men det är vi bra på.

Mina hyrskidor och pjäxor klara. Gillade särskilt att skidorna matchar min ryggsäck. 

Pjäxorna ska på och det tar sin lilla tid. Liv kommer med uppmuntrande tillrop för det är ganska knepigt att få på dem.

Barnbarnet Max får god assistans av moster Helen

Jag är klar för skidåkning. Och nu väntar Vemdalens backar. Klar för skidåkning. Och förutom att skidorna matcher ryggsäcken så går pjäxorna bra ihop med jacka och byxor.

Då kör vi!

Vi började med “sexstolsliften “upp. Ja, man sitter sex personer i den. Och den går snabbt. Därav namnet, “Skalet Express”.

Max är klar för skidåkning upp på Vemdalsskalet. Max är klar för skidåkning och vi andra också. Visst har han en snygg skiddräkt? Och det bästa är att han syns i backarna.

Ibland blir det en  paus i backen. För Max del en ofrivillig en. Men moster Helen assisterar. 

Jag var lite tveksam till hur min skidform skulle vara. Räknade ut att senast jag åkte skidor var här i Vemdalen 2014. Men det är med skidåkning som med simning och cykling – har man en gång lärt sig så kan man. Måste dock medge att de två första åken så var jag allt lite ringrostig.

Fin skidåkning här i Vemdalen och perfekt väder. Fin skidåkning här i Vemdalen och härligt väder.

Fram på eftermiddagen kändes benen inte helt fräscha längre så vid 15.30, jodå vi hade lunchpaus, så gav jag upp.

Kroppen i gott skick efter torsdagens skidåkning.

 

Kan berätta att träningsvärken gör sig påmind idag. Men kanske kan jag träna bort den med mer skidåkning. Hoppas på det. En strålande dag blir det idag också.

 

 

24 svar på ”Skidåkning i Vemdalen – En riktigt bra första dag”

 1. Såg härligt ut det där! Snyggt matchat också, det är ju nästan det viktigaste 😉
  Har åkt en hel del i Vemdalen. En kompis i ett “ridläger-gäng” som vi hade (6 pers) hade en stuga där uppe så vi varvade mellan ridläger och skidläger. Jättefina backar! Fast nu var det “några” år sen, så det har nog byggts om och till sen dess.

  Ha det fortsatt underbart!

  1. Vemdalen gillar vi och vi bor så bra med “ski in & ski out”. Här har mycket ändrats. Var nog här första gången i slutet av 70-talet så väldigt mycket har ändrats och området är nu mycket större. Perfekt att kombinera ridning och skidåkning. Här har vi idag kört ganska intensivt i 5 1/5 timmar och det är mindre än vad jag gjorde för 10 år sedan. Då var det 7 timmar som gällde. Men åldern gör sig lite påmind. KUl har vi och bra åkning är det.
   Strålande sol har vi haft sedan vi kom i onsdags och den lär glädja oss även i morgon.
   Tack, ha det fint ni också.

 2. Men va roligt o jag önskar att jag kunde åka skidor, aldrig gjort i mitt liv..så trevligt att ni är tillsammans …önskar dig en fin helg kram

  1. Vi har så roligt! Och toppenväder med strålande sol och fina backar. Vi har ju alla åkt mycket skidor men jag har legat av mig lite. Senast jag åkte var 2014. Men kan man så kan man. Ungefär som att cykla, köra bil eller simma.
   Tack, önskar dig också en fin helg.
   Kram

  1. Vi har det toppen på alla sätt. Solen strålar idag också och backarna är riktigt fina. Mycket skidåkning blir det och roligt har vi. Men jag borde har tränat lite mer benstyrka innan. Trodde väl att de satt kvar sedan 2014 när jag senast åkte. Icke!
   Stor kram

  1. De flesta här har blå, svarta eller vita jackor med en kontrastfärg på byxorna. Men Max syns riktigt bra i i sin skiddräkt. Praktiskt och snygg är den tycker jag.
   vi har haft en jättebra dag i backarna med strålande sol. Och alla kroppsdelar är intakta. Många skratt har det också blivit.

 3. Nihao!
  Asså sol och värme är ju gott men inte är det fel med snö och skidsemester heller 🙂
  Njut och kram från Götet

  1. Nihao!
   En bra kombo tycker jag. Fint att växla. Har ju nu inte åkt skidor sedan 2014 så det var helt klart dags igen. Och det har gått över förväntan. Jag har ju liksom heller inte blivit yngre med åren. Kan minnas våra skidresor under Pekingtiden. Så roliga!
   Jag njuer här med “de mina”.
   Kram och alla hälsar till dig.

 4. Kul se bilder från Vemdalen.
  Ni ser ut att ha det trevligt.
  Tror jag varit i Vemdalen sommartid, för länge sedan.
  Hyrde stuga.
  Länge sedan jag åkte utför också, i Hemavan.
  Fortsatt fin skidåkning.

  1. Vi har väldigt fina dagar här i Vemdalen. För oss blir det bara en kortvecka men max har skola så han kan inte vara borta. Uppsala hade sportlov vecka 8.
   Hemavan har jag varit i en del och åkt både på längden och utför. Nu var det sex år sedan jag var här senast och det var också senaste gången det bar av utför. Men jag har åkt mycket i mina dagar så grunderna finns. Det är som att simma, cykla eller köra bil. Blir automatiserat. Mne lite ringrostig var jag de första åken.
   Tack, önskar dig också en fin helg.

 5. Vilken härlig dag! Bilden på dig och Liv är härlig:-) Tycker du är otroligt modig att åka skidor efter så många år. Själv har jag inte åkt på minst 20 år, men jag ser att materialet verkligen har “förändrat” sig, och då menar jag inte bara de moderiktiga färgerna utan både pjäxor och skidornas form och inte minst längden. På “min” tid skulle skidorna vara 20 centimeter längre än vad man själv var… Nej, det var inte bättre förr;-)

  Träningsvärk är den bästa värken har jag alltid tyckt. Då vet man att man gjort nåt produktivt. Efter några dagar i backarna har du definitivt fått fler muskler;-)

  1. Verkligen! Ochb vi var bra på att nyttja den. Ja,visst ändras utrustningen. Jag trodde öfrst det var någon sorts åldersdiskriminering att skidorn avar så breda fram och baktill. Men icke. Det lär vara av praktiska skäl. Ska ta reda på vilka för jag har inte märkt dem. Pjäxorna kan man behöva ett helt “crew” till att få av sig. Jag hade tre personer i jobb med mina. Men jag har bytt dem.
   Och musklerna känns så det är nästan knepigt att ta sig ur sittliften.
   Men roligt har vi.
   Och i morgon är en ny dag.

 6. Är imponerad över hur duktig du är! Lite träningsvärk får man räkna med när man gör något lite ovant som inte alla muskler är vana vid. Men du håller ju kroppen i trim med alla promenader, själv har jag både yrsel och dålig balans så jag är otroligt impad över alla som står på benen i slalombackarna! Och tur med vädret har ni också, kanonbra! Helgkram från pörtet

  1. Jag har åkt mycket skidor, både utför och på längden i mina dag. Men senast jag åkte utför var just i Vemdalen 2014. Jag tar det lugnt men mycket skidåkning har det blivit och i strålande sol. Så skönt. Jodå, kroppen är mör men det går ju över och ganska vältränad är jag men utför på skidor flera timmar om dagen tar på. Nej, med yrsel och dålig balans tycker jag det är så fint med dina promenader som jag gärna följer med på.
   Helgkram till dig också.

 7. Vilka härliga bilder! Jag har också åkt skidor i Vemdalen på 80-talet, och möjligen var det där vi var när äldsta sonen var nyfödd?
  Men minns verkligen sportlovet med barnen i Björnrike, så kallt det var! Vi bodde i Hede och körde bil till Björnrike, men tog in bilbatteriet på nätterna för det var så kallt och var rädd att det skulle ladda ur minns jag!
  Nu blir jag sugen att åka skidor, och snart ska jag få göra det också! Men först lite mello!
  Kram och ha det fortsatt gott!

  1. Tack! Ja, fina dagar har vi med sol och bra skidåkning. Kul att du har varit i Vemdalen. Jag har också varit här “förr” och mycket har byggts ut och om. Nu kan man lätt med skidor ta sig över till Björnrike eller ta skidbussen.Även Klövsjös och Storhognas backar är nåbara via skidbussen. Ja, du brukar ju ta dig en vända upp för skidåkning och kul att det blir så även i år.
   Ja, “mellon” i kväll. Kul att du ska vara på plats.Önskar dig en rolig mellohelg.
   Kram!

 8. Uppväxt i Bergslagen – skidor fick man så snart man kunde gå. Det var bara en
  läderögla man stack pjäxorna i. Sen blev det lite bättre bindningar, men det var
  alltid läderremsor och mjuka pjäxor. Förresten, pjäxor var en årlig julklapp.
  “På min tid” fanns det knappt några bilar i stan, så man kunde skida överallt.
  Åkte skidor till skolan. Var alltid med i skidtävlingar.
  Som tonåring var det romantiskt att vara ute på skidori månljus. Allting var
  blått och det var skönt att pussa varma läppar i kylan. 🙂
  Mitt första försök “downhill” var i Squaw Valley i Kalifornien. Young Scandinavians
  klubb reste till Sierra Nevada nyåret 1952-53. Vi hade bara våra vanliga långa
  X-country skidor och det var verkligen kul att ta sej ner. Hahaha!
  Har åkt downhill här på östkusten i konstgjord snö – kändes som man åkte i
  potatismos.
  På tal om det – hur går det med Vasaloppet i år?

  1. Ja, visst var det annat med snön förr och vintrarna också. Mycket skidor blev det . Jag är ju delvis uppvucen i NOrge och där föddes man nästan med skidorna på. Men lite yngre är jag så lite modernare utrustning fanns. I år har det inte varit mycket till snö eller vinter annat än mycket långt norr över. Vad gäller Vasloppet är det nog en öppen fråga. TRor de försökt köra dit snö. Men vi får se . Blir det regn är det nog knepigt.
   Kul att du redan testade “down hill” redan i början av 50-talet. Vet att jag gjorde det i Sälen 1961 med vanliga skidor med låg fästpunkt men de hade stålkanter.
   Nej, konstgjord snö är inte direkt rolig,
   Här har vi så fina dagar och jag har åkt en hel del. Känns i alla muskler.

 9. Vilken underbar vinterdag i skidåkningens tecken och still going strong är du! Jag undrar verkligen hur min form hade varit för det är väldigt länge sedan jag åkte. Hoppas lördagen bjuder på samma härliga väder!

  Kram

  1. Helt perfekt! Kunde inte ha varit bättre. Nåja, mina muskler hade kunnat vara mer vältränade insåg jag ju snabbt. Jag har åkt mycket skidor i mina dar. är ju delvis uppvuxen i Norge och där jag jag “på tur” från det jag var fyra år. Utför började jag nog mer på allvar åka i tonårstiden och än men när jag gick på GIH 1968- 70. Så Alperna med Schweiz, Österrike, Italien och Frankrike har fått många besök. Jodå även de svenska fjällen- Insåg att det nu var sex år sedan jag åkte utför och det var här i Vemdalen 2014. Så lite ringrostig var jag första åken. Men sen så…
   Även om formen inte är den bästa så blir den klart bättre av att åka skidor. Man upptäcker muskler man inte trodde man hade
   Vi har även idag, lördag, haft toppenväder och jättefin åkning.
   Kram och trevlig kväll och helg.

  1. En aktiv semester är det verkligen. Och så bra på alla sätt. Vädret gör ju mycket till och skidåkning i strålande sol har vi haft. Absolut njutbart! (Om man tycker om att åka skidor vill säga)
   Ha det fint ni också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *