Resor utomlands Spanien

Medeltida by vid spanska Atlantkusten – San Vincente de la Barquera

Efter att av en slump, en bra sådan, ha hamnat i den lilla nordspanska byn Unquera tog vi oss  vidare till nästa by. Nu till San Vincente de la Barquera, en medeltida by vid spanska Atlantkusten. Och det var hit vi från början tänkt oss med tåget som ställdes in. Här hade vi  turen att pricka in en av de tre dagliga bussarna som stannade just här.

San VIncente de la Barquera är en vacker, spansk, medeltida by vid Atlantkusten med byggnader från 1200-talet.San Vincente de la Barquera är en vacker medeltida by. Och läget vid havet har gjort att fisket alltid varit viktigt för att försörja sig.

 

San Vincente de la Barquera är en medeltida by

som ligger vackert vid Atlantkusten. Byn har cirka 4000 invånare och består idag av två delar. Uppe på höjden ligger den verkligt gamla delen av byn med lämningar från 1200-talet av ett par sjukhus, en borg och en kyrka. Troligen är byn äldre än så för arkeologer har funnit fynd från 1000 år före Jesu födelse. Borgen är ett landmärke och är väl synligt både från hav och land.  Så det var hit upp vi först av allt styrde stegen.

En spansk medeltida by har oftast en borg. Så även San Vincente. En spansk medeltida by har ofta en borg. Så också San Vincente.

Nedanför borgen i San Vincente ligger den mer moderna delen av denna medeltida by. Nedanför borgen  i San Vincente (en vedertagen förkortning) ligger den mer moderna delen av denna medeltida by.

Vi tar oss uppför trapporna och genom smala gränder för att nå borgen.

Borgen har ett strategiskt läge uppe på höjden och med god utblick både över land och hav. Men visste aldrig varifrån farorna skulle komma.

Här passerar vi själva borgen.

Högst upp finns ruinerna från både ett par sjukhus och en kyrka . Kyrkan blev uppförd mellan 1200- 1500-talet och är troligen byggd ovanpå en kyrka som tidigare blivit förstörd.

”Änglarnas kyrka” – Iglesia señora de Los Angeles”

Byn här, San Vincente, var en viktig del av pilgrimsvägen, Camino de  Santiago de la Compostela. Här stannade många pilgrimer till för att vila eller få sjukhusvård så ett par olika sjukhus fanns.

Till en medeltida by i Spanien hörde förr ofta ett eller flera sjukhus. Så också här i San Vincente de lan Barquera. Till en medeltida by här i Spanien hörde ofta också ett sjukhus. Här ”Hospital de la Conception”. Välbeslkt av pilgrimer som vandrade förbi San Vincente på vägen till Santiago de Compostela .

Och utanför murarna bredde det vackra landskapet ut sig.

Namnet San Vincente de la Barquera

är långt och byn kallas ofta bara för San Vincente.  San Vincente/Sankt Vincent var en diakon som dödades i religionsstrider. Han har också kommit att bli vinodlarnas skyddshelgon. (Mer om detta och hur han blev just vinodlarnas skyddshelgon finns att läsa i länken ovan)Vad gäller ordet ”barquera” är det en sjöman, en förare av en båt. (Om det också är en plats vet jag inte)

 

Vi fick ännu en fin upplevelse här i byn innan det för oss blev dags för oss att ta sista bussen vidare.

28 svar på ”Medeltida by vid spanska Atlantkusten – San Vincente de la Barquera”

 1. Ännu en härlig by som ni stannade till i. Vilken behaglig, vacker och rofylld miljö. Dessutom så måste det vara alldeles perfekt att resa utanför högsäsongen även om just denna by kanske inte lockar så många turister då heller. Härliga bilder som vanligt.

  Kram och god onsdag!

  1. Tackar! Ja, en del byar blev det ändå. Och väldigt roligt att inte träffa på turister under resans gång. Nu är det ju lågsäsong men under högsäsong är det många som pilgrimsvandrar här och byarna fylls lätt upp. Många spanjorer söker sig gärna hit sommartid till San Vincente. Behagligt klimat, fina stränder och skön miljö vid havet gör sitt till.
   Trevlig onsdag!
   Kram

 2. Mysigt att upptäcka en ny gammal by! Det är rogivande att ströva i gamla gränder som ni gör. Man får så mycket ut av det! Kramar
  Hälsningar från alla här som ni känner!

  1. Visst är det! Och det tog ett tag innan vi hamnade där. Å andra sidan hade vi ingen brådska. Tyvärr blev resan lite kortare än planerat eftersom tågen inte nu gick de sträckningar de skulle. Omläggning av rälsen. Men mycket har vi ändå sett och upplevt.
   Hälsa tillbaka! Ohc ha det allra bäst.
   Kram!

  1. San Vincente blev också ett fint möte. Och det är roligt att vidga vyerna och se lite av det vi inte sett så mycket av tidigare. Spanska Atlantkusten är så vacker. I alla fall i vårt tycke med all grönska och så varierad natur. Hit ska vi absolut resa tillbaka och då kanske även kombinera med sydvästra delen av Frankrike.Vi hade ju otur med omläggningen av rälsen så resan blev kortare än planerat. Men vi har ändå sett och upplevt så mycket och är väldigt nöjda.

 3. Helt underbara bilder från den lilla byn. Sådana gamla byar är riktiga guldkorn att vandra omkring i. Jättekul att läsa om byns historia. Som vanligt är du en baddare på att läsa på:-)

  1. Tack! San Vincente är verkligen en vacker by och så mysigt att vara de enda turisterna.I alla fall just nu när vi var där. Flera fina möten blev det även här med de boende.
   Jag försöker läsa på och få med lite fakta att dela. Har nog det med mig från resejobbet.

 4. Jag har hört talas om denna pilgrimsled som många vandrare har vandrat på.
  Härliga bilder du visar av både landskapet och bebyggelse. Och, vilken underbar utsikt.
  Ruinerna, det var ju häftigt att få se.
  Festligt att se där i gränden hur de hänger ut tvätt. Så såg det ut i Portugal också på många ställen.
  Däruppe vid borgen, på bilden ser man en mängd små båtar. Kanske fiskare som är ute? Eller är det segelbåtar. Den roliga ”grästuvan” vid högra sidan uppe på huset fasinerar mig.
  Ha det fortsatt fint på er resa och tack för att du lär mig så mycket.
  Kram.

  1. Vad trevligt att du är med. Tyvärr har vi ju efter hand fått ändra planerna eftetrsom rälsen på den smalspåriga järnvägen skulle läggas om . Tågen ersattes med bussar. Och buss är inte min starkaste gren att åka. (Åksjuk)
   Vi har sett och upplevt så mycket trots att resan blev kortare än vi tänkt oss. Nu är vi i Torrevieja och den spanska sommarstugan och samlar ihop det vi sett och upplevt.
   kram

  1. Vi är väldigt nöjda även om resan blev kortare än vi tänkt efetrsom tågrälsen skulle läggas om. Är nu i den spanska sommarstugan i Torrevieja och får samla ihop att det fina vi upplevt. Och nöjda är vi även om det inte blev sp vi planerat. Men det blev bra ändå.

 5. Det ser verkligen rofyllt ut, och så vackert! Förstår att många vandrar där! Har ni sommarvärme eller är det kyligt?
  HA det fortsatt bra!
  Kram

  1. Det var det och så mysig stämning. Fint att vara utanför de mer vanliga turiststråken.
   Nu är vi i Torrevieja och sommarstugan.Klockan är 22 är det +22 grader. Har under dagen haft +25. Vi kom tidigare än beräknat hit eftersom det var trassel med omläggningen av rälsen men hade på resa ungefär liknande temperatur utom första dygnet när det formligen ösregnade.
   Kram

 6. Vilken härlig by! Sådär lagom gammal och underbar. Älskar sådana.
  Jag hoppade ju på Caminon lite längre fram, från Sarria. Men fick därifrån också vandra genom vackra gamla byar.
  Vackra rofyllda bilder. Tack för dem.
  Stor kram!

  1. San Vincente var ännu en av de fina byar vi upplevt under resan. Så mysig och med sin väldigt gamla historia. Och det finns ju många olika vägar att vandra på till målet Santiago de Compostela och har så funnits i århundraden. Förstår att ni ockås vandrade genom många fina gamla byar.
   Stor kram

 7. Med lite piggare ben skulle jag så gärna vandra på den leden! Tror jag skulle må jättebra av att röra mig dagligen i lagom takt och samtidigt uppleva naturen och omgivningarna. Mycket vacker trakt ni besökt. Kram

  1. Vi är väldigt nöjda med vår resa hit och naturen är helt fantastisk. Inte heller trångt.Vi har ofta varit de enda turisterna. Men jag antar att det är annat under högsäsong. Nu blev vår resa kortare än vi tänkt oss. Och att tågspåren skulle läggas om var inget vi visste. Många fina upplevelser har vi fått och är så nöjda med et vi varit med om.
   Kram

 8. En mycket vacker liten by. Det finns många fina platser i södra Europa, många har man (jag) aldrig hört talas om.
  Fina bilder, det ser så rogivande ut.

  1. Tack! Visst finns det! Och de flesta vet man inte om förrän man är i närheten. Här hade jag tittat extra på kartan eftersom det var tänkt att vi skulle åkte tåget som går både längs kusten och in i landet. Men eftersom rälsen skulle läggas om fick vi också tänka om. Men bra blev det ändå.

 9. Verkar som ni haft mycket trevliga dagar om än orterna blev andra än de ni från början tänkt er.
  Katten gillas, jättefin.
  Vi har några katter som går omkring på vår gata, dock ganska folkskygga.
  Igår fick vi besök av Kjell Bergqvists lilla hund när vi var på stranden.

  1. Vi har haft väldigt fina dagar på resan och så även om vi inte kom dit vi planerat. Men bra blev det ändå- Visst är katten fin! DEn följde med oss ett bra tag.
   Skönt att ni visste vems hunden var.För hundar i Thailand på stränderna kan ju var ganska ilskna.
   Önskar er fortsatt fina dagar.

 10. En riktigt trevligt litet samhälle med gamla anor! Såna platser är oftast fantastiska besöksmål. Jättefina bilder!
  Ha det fortsatt gott!

  1. Tack! Vi tycker också om att besöka dessa mindre platser där turismen inte är så stor. Överlag hittade vi sådana platser under resan.
   Ha det fint du också.
   kram

 11. Men va mysigt, vissa bilder påminner mig om Gotland muren kul som sagt att se sig om som ni gör 🙂 att åka runt o se platser som kanske inte är i sån fokus för turister är extra kul..här är kvällsjobb kram på dig Ditte

  1. Vi tycker om att röra oss runt på egen hand och visserligen blir inte allt som man planerat. Men vår resa blev väldigt bra ändå.Och flera mindre byar besökte vi som verkligen var fina.
   Kram och trevlig torsdag.

 12. Vilken trevlig by med små mysiga gränder. Det är vi inte bortskämda med här i Torrevieja 😀
  Men jag tänker på bussresan och din åksjuka…..
  Stor kram

  1. Det var ju detta med bussresor som gjorde att vi fick korta av resan nu när tågen inte gick. Men tåg fick vi åka och mycket vacker natur har vi sett och upplevt.
   Stor kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *