Foto Kina Resor utomlands

Tibet och Lhasa – en “stenrik” region

Välkommen till Tibet och Lhasa! En resa med stort R och en resa som gjordes för några år sedan tillsammans med Bosse (make) och vänninan Anna.  Just denna vecka kändes det bra att på nytt ta en tur hit  eftersom sten är veckas ord i fotoutmaingen, “gemsweeklyphotochallenge”  hos bloggvännen Sanna . Och stenrikt är det verkligen i Tibet.

Resan till Lhasa gjordes med tåg från Peking och tog 48 timmar. En resa där spänningsmomenten var nånga. För mig var det första gången jag i ett svepvistades på ett tåg så länge. Visserligen har  jag i ungdomsåren tågluffat i Europa och i USA, men där blev det oftast stopp efter sådär 18-20 timmar. Tåget mot lhasa tuffade påoch vi hade en bekväm förstaklasskupé.Visserligen ingen toa eller dusch i kupénmen det fanns att tillgå i korridoren. Bra restaurangvagnar medföljde så om vi var raska hann vi köpa mat innan den tog slut. Många resenärer var det och få stopp där förnödenheter till restaurangvagnarna kunde fyllas på.  För säkerhets skull hade vi med en del egen matoch varmt vatten i kupén fanns alltid att tillgå. Perfekt för att värma nudlarna i.

När vi kom in över gränsen till Tibet tuffade tåget uppe på nästan 5000 meters höjd. För säkerhets skull fanns syrgas att tillgå i tågkupéerna om någon resenär skulle få andningsbesvär p.g.a. den tunna luften. Att nå Lhasa per tåg är en fördel eftersom resan tar så lång tid hinner kropppen vänja sig  en vid den tunna luften här uppe.

Från tågfönstret ser vi gröna slätter och i bakgrunden syns det snöklädda höga topparna. Här på 4300 m höjd.

Tibet har en komplicerad, spännande och gammal historia som finns dokumenterad från 127 f.Kr. och i den kan man fördjupa sig hur mycket som helst. Men det gör jag inte just nu.

Tibet är en idag en självstyande region i västra Kina och kallas då och då för “världens tak”. Ett passande namn för regionen består av jordens största högplatå som ligge på över 4000 meters höjd och är omgiven av bl. Himalaya, Karakorum och Kunlun. Tibetanerna har sedan urminnes tider varit nomader och än idag lever många så och flyttar rumt med sina jakar, får och getter och letar sig till de npgot mer bördiga floddalarna. Men stenigt är det och bergen är ständigt närvarande.

Hotell Yak, byggt i sten och med vacker träinredning i tibetansk sti, blev vårt hem under dagarna i Lhasa.

Lhasa betyder gudarnas plats och ligger i en dalgång men trots det är höjden över havet 3700 meter. Staden har ca 300 000 invånare och består av en äldre del och en något mer modern. Det finns några västerländska hotell som Hilton och Sheraton i den nyare delen men vi valde ett mer genuint tibetanskt hotell.

Höga berg omger Lhasa.  


Stenlagda gator.  Här en gata i gamla Lhasa där tibetanerna säljer grönsaker.

Mer sten. Här  Potalapalatset som ligger mitt i Lhasa och för att ta sig upp vill det till att klättra 340 trappsteg. 

Potalapalatset är byggt i två omgångar och började byggas på 600-talet av den dåvarande tibetanska kungen. Den röda delenhar fått sin färg av att brunt socker blandats i färgen och den delen av palatset är tillägnad Buddah.  Den vita delen har fått sin färg av att jakmjölk blandats i grundfärgen och har kommit till först på 1600-talet dåden femte Dalai Lama lät bygga den. Palatset har tretton våningar och ett tusental rum me endast ett hundratal är öppna fr besökare. Potalapalatset var fram till 1959 det administrativa och religiösa centrat i Tibet.

Även utanför Lhasa är det gott om sten och här i området är det också oftast so. Lhasa stoltserar med drygt 3000 soltimmar/år viklet blir i snitt 8 timmars sol per dag. Regn faller också men mycket sparsamt.

Ännu mer sten .

Klostret Paponka ligger ett par mil utanför Lhasa och Anna och jag stretar uppåt. 

Absolut njutbart. Min favoritbild, alla kategorier. Tänk om jag haft en bättre kamera…

 

Är någon intresserad av att läsa mer om vår resa till Tibet och Lhasa eller andra resor i Asien finns det bevarat i min gamla blogg under “kategorier”.

Stort tack till Bosse och Anna för en fantastisk resa.

 
 

 

 

32 svar på ”Tibet och Lhasa – en “stenrik” region”

 1. Vilken otroligt spännande resa! Och en fantastisk stentolkning 🙂

  Vi har “tågat” genom Asien på flera ställen, men endast en gång i förstaklass. En tämligen kort tur från Kuala Lumpur till Singapore). Då hade vi handfat i kupén, och det var ingen hit. Där trivdes nämligen kackerlackorna alldeles förträffligt 😀

  1. Vi har också “tågat” en del i Asien tidigare och på andra platser i världen men inte så lång tid utan att direkt gå av tåget. Nu var vi av och “luftade” oss på några ställen men i övrigt två dygn ombord. Kanske lika bra att handfat, toa och dusch fanns separat utanför kupén. Men här var det skönt med första klass för då delade vi inte med andra. andra klass hade sex sovplatser, typ liggvagn, och mindre komfort.
   Och kackerlackor och andra husdjur slapp vi.

  1. Detta är nog den mest upplevelserika och spektakulära resa jag gjort. Och vi tog chansen när den kom och efetrsom vi då bodde i Peking så var det bara att slå till.
   Allt blir inte som man tänkt sig men det kan bli ävldigt bra ändå.
   Kram!

 2. Det var många timmar ni fick tillbringa på tåget. Men har man trevligt ressällskap och någorlunda med mat så förstår jag att det fungerade. Och ni fick ju se mycket vackert utefter vägen!
  Stor kram och trevlig kväll.

  1. Många timmar var det men med vacker natur, trevligt sällskap, böcker och god mat så kändes det inte så långt. En bekväm kupé hade vi också och det var skönt för det blev ändå två nätter ombord på åtget. Men hem flög vi…
   Stor kram!

 3. WOW! När jag såg rubriken så tänkte jag spontant: “Varför ger sig iväg själv, i det här inlägget finns ju allt serverad på ett perfekt sätt.
  Vilket inlägg och vilken underbar resa.
  Gillar bilden med konduktören skarpt – suveränt fotat. Sedan blir det nog de karga och steniga landskapet i bild 2. Gillar ljussättningen där. Å precis som du säger din favobild är också min. Den är enastående.

  1. Tusen tack! Vad glad jag blir över att du gillade detta inlägg från en “stenrik” trakt. REsan var fantastisk och en eller kanske den bästa jag gjort. I varje fall den mest unika.
   Konduktörerna på tåget var väldigt hjälpsamma och de byttes av då och då. Bild nummer två är tagen från tågfönstret men kanskapet framgår ju
   bra ändå Och sista bilden är en favortit Helt klart.

 4. Den resan skulle jag också vilja göra, så häftigt!
  Du har varit med om mycket, har du funderat på att skriva en bok om alla dina upplevelser?

  1. En resa till Tibet rekommenderas och är väldigt minnesvärd. Så annorlunda på alla sätt! Fantastisk natur och så mycket kultur och historia. Kanske får du möjligheten till att resa dit, och ta den gärna. Ni är ju nu i alla fall i rätt världsdel nu, så det blir inte alltför långt.
   Mycket har jag upplevt och hoppas på en del till. Men en bok? Nej, det finns nog inte läsare och jag har ju bloggen.

 5. Vilken fantastisk resa! Jag har åkt tåg från Helsingfors till Moskva…minns inte hur länge det tog, kanske 24 timmar och det var en upplevelse.
  Kram!

  1. Resan till Tibet var långt ötöver det vanliga och att åka tåg gör ju att man hinner med på ett bra sätt och det blir en “resa i resan”. Spännande med tåg från Helsingfors till Moskva och jag kan tänka mig att dte också var fyllt av upplevelser.
   Kram!

 6. Tack för den turen! Spännande inlägg och stenkul att få följa med 😉
  Tibet är ytterligare en önskeresmål bland många…och man vet aldrig vilka som kan tänkas bli av framöver.

  1. Vad roligt att du följde med! Får du en möjlighet att resa till Tibet, nu när du ändå är i “trakterna”, Asien -så ta chansen.
   Du kommer inte att ångra dig. Och även tågresan dit är en resa i sig. Så upplevelserik!

 7. Vilken fantastisk resa – en resa som jag också gärna skulle göra 🙂
  Vackra vyer och jättefina bilder … den sista bilden är vacker som en tavla!

  1. Det var en fantastisk resa och så fylld av upplevelser. Resa upp var en resa i sig. Naturupplevelserna var verkligen utöver det vanliga.
   Sista bilden är en absolut favorit och tän om jag där haft en bättre kamera.Men jag är nöjd med den änså.

 8. Vilken resa ni gjorde till en mycket fascinerande plats på jorden.

  Vad är det som de säljer i de vita påsarna där på marknaden? Ser ut som att alla säljer samma sak.

  1. Detta är nog den mest sprciella resa vi gjort och med så många fantastiska upplevelser.
   Jag vill minnas att det är tibetanskat te som säljs. Grönsaker odlas mycket lite för de klarar sig dåligt på den höga höjden och karga jorden. Men jag vet att koriander kan odlas.

 9. Alla dessa stenar skulle jag gärna se “live”! Har haft Tibet på reselistan men den resan har inte blivit av (ännu får jag väl säga). Ser jobbigt ut att gå upp till klostret men det ät väl värt mödan när man ändå är på plats!
  Jättefina bilder och trevlig text!
  Ha det bra!

  1. Tack för fina ord! Här var det jobbigt att även gå på plan mark eftersom luften är så tunn på denna höga höjd. På bilden där vi klättrade var vi uppe på 4000 meters höjd. Men ett steg i taget. Och man vänjer sig lite vid höjden efter hand.
   Får du chansen att resa till Tibet så ta den. DEt är nog den mest fantastiska resa jag gjort och mest spektakulära.

 10. Vilken resa till Llasa och med dessa lite primitiva omständigheter med ett sakta gående tåg i ett par dagar. Jag tror att det var värt mödan. Vilket äventyr och så tjusigt natur. Sist men inte minst mycket sten. Kram på dig Ditte

  1. Tågresan, även om den var lång, var en resa i sig och naturen var helt betagande.
   Men jag skulle göra det igen om jag ifck chansen. Absolut!
   Ju högre upp vi kom desto långsamare gick tåget. Men vi vande oss efter hand vid den höga höjden och tunna luften.
   Mycket sten är det! Helt klart!
   Kram!

 11. Vilken fantastisk upplevelse denna resa måste ha varit. Smidigt att det fanns syrgas att tillgå för en skillnad på 5000 meter är otroligt mycket. Väldigt vackra bilder och intressant text.

  Kram

  1. Tack! Denna resa till Tibet var väldigt speciell och upplevelsrik och jag är glad att vi både fick möjlighetetatt resa hit
   och att vi tog den.
   Kram!

 12. Du har så mycket att bjuda på från alla dina resor från jordens alla hörn, så det tar nästan andan ur mig. Jag kan resa i fantasin!
  Superfin tolkning på ämnet STEN ?
  Kram!

  1. Tack! Tibet kom genast upp när jag tänkte på sten och det är nog på många sätt den bästa resa vi gjort i verje fall om man tänker i resmål med speciellla upplevelser. Även resa hit var ju en resa i resan. Rest har jag ju gjort i hela mit liv och hoppas på fortsatt många resor.
   Stor kram och trevlig kväll.

 13. Tibet,
  Ditte, du är inte inte i bet
  Ett helt underbart inlägg om sten-bit för bit i Tibet!
  Jag njuter varje bild och känner mig så berest i mitt stenrike 🙂
  Stor kram!

  1. Tack finaste Tove! Din ordkonst fängslar mig likväl som dina bilder, både yttre och inre. Jag är så glad att du vill resa med mig.
   Stor kram!

  1. Detta var en alldeles speciell resa med fantastiska upplevelser. Jag är så glad att vi fick chansen och att vi tog den.
   Eftersom vi då bodde i Peking så tillkom ju inte resan dit.
   Jaken är lurvig och stor och ett väldigt viktigt husdjur. Lite som våra kor var förr. (Man gör smör av jakmjölken, kläder av ullen och äter jakköttet.)

 14. Ja men verkligen en fantastisk resa. Tusen tack för att du tog mig med på den. Jag hade stenkul och återvänder nog en vacker dag 🙂

  1. Vad roligt att du följde med på denna resa. Och resan med tåg från Peking var en resa i resan.
   Välkommen åter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *