Resor i Sverige

Skuleberget och Skuleskogen – Höjdpunkter på Höga kusten

Världsarvet Höga kusten sträcker sig mellan städerna  Härnösandoch Örnsköldsvik i Ångermanland och  har i sig mängder av olika höjdpunkter. Men både Skuleberget (293 m) och Skuleskogen  på olika sätt kommit att bli ett landmärke för området. Namnet Höga kusten är passande därför att för  9500 år sedan gick havsytan 260 meter upp på Skuleberget. Detta är den högsta markeringen i Sverige av havsstranden efter det att inlandsisen smält bort.  Och står man här uppe på berget och blickar ut över nejden är det en svindlande tanke att vattnet nått ändå hit upp.

Toppen på Skuleberget ligger 293 meter över havsytan och nästan ändå hit upp nådde alltså havet innan landhöjningen

Skuleberget och Skuleskogen

ligger nära varandra och man kan enkelt kombinera ett besök. I sommar går det dock inte att ta linbanan upp till toppen för den är under renovering. Men upp kommer man genom att vandra en del av Höga kustenleden , 2.5 km, upp till toppen. Man kan förstås också klättra upp. Vi i vår grupp avstod båda varianterna och tog vår buss med oss till entré väst för att ta in känslan av hur det var när detta område stod under vatten.

Karta som visar vägen från Örnsköldsvik till Skuleberget och Skuleskogen. Olika entréer finns. Kartan visar vägen från Örnsköldsvik, vår “hemmabas” och till Skuleberget och Skuleskogen. Till Skuleskogens nationalpark finns olika entréer.

Vi startade vårt besök i “Naturum” och här har man Skuleberget ovanför sig och som närmsta granne ligger också Skuleskogen. (Mer info  både om området och landhöjningen m.m. i länken ovan) Ett naturum  är “ett centra för besökare till ett speciellt naturområde som ska förklara, beskriva och ge förståelse för områdets värden.” Här finns olika utställningar och även kostnadsfri guidning. Entrén hit , liksom till hela området, är kostnadsfri.

Naturum ger ökad förståelse för hur både Skuleberget och Skuleskogen bildats. Naturum – Här finns mängder av  fakta i bild och ord om både Skuleberget och Skuleskogen. Landhöjningen fortsätter med ca 8 mm/år. Låter inte så mycket men kommer med tiden att få stora konsekvenser. 

Några valde att klättra uppför det branta Skuleberget. Och är man intresserad finns “Via Ferrata”, ett företag som både har kurser och hyr ut utrustning.


Vi skulle vare sig klättra upp eller ta oss upp till fots på Skuleberget. Men vi ville ändå se utsikten och uppleva hur det kunde ha varit när vattnet en gång i tiden gick så högt upp. Smidigt att ha buss med sig och den tog oss  till  Skuleskogens  entré väst.(Det finns olika entréer beroende på var man vill vandra eller vad man vill besöka) Skuleskogen, blev Sveriges 19:e nationalpark och erbjuder många vandringsleder av olika längd och svårighetsgrad.

Entré väst

ligger i nationalparkens nordvästra hörn och cirka 300 meter över havet. Här är det “gåvänligt” och en bred träramp leder ett par hundra meter in i skogen  till ett trädäck med bänkar- Här är skogen trolsk och det är fridfullt. Info.tavlor om Höga kusten finns och förslag på olika vandringsleder. En grusad gångväg (plan) leder vidare mot utsiktsplatsen vid Nylandsrutens sydöstra brant.

En fin gångväg leder genom skogen fram till utsiktsplatsen.

Utsiktsplatsen här uppe på berget Nylandsruten bjuder denna dag  på strålande utsikt.

Nylandsruten är ett s.k. “kalottberg” och där bergets allra översta del aldrig varit under havsytan efter det att isen smält bort från Höga kusten.

Och visst är det så att känslan finns av att himmel, berg och hav går ihop . Samma känsla hade jag förra året uppe på Skuleberget.

En hel del av “skogens guld” som höll på att mogna såg vi också.

 Gott om hjortron var det  runt Skuleberget och Skuleskogen. Men ännu inte riktigt mogna. 

 

28 svar på ”Skuleberget och Skuleskogen – Höjdpunkter på Höga kusten”

 1. Fantastiskt vackert.
  Det enda jag egentligen känt till om Höga Kusten är att Tomas Ledin är därifrån, lyssnade mycket på hans platta om just Höga Kusten…trevligt att här ha bilder till det.

  Ha det jättefint.

  1. Har också lyssnat en del på plattan och den beskriver fint livet här uppe. Ett fint område är det och på många sätt.
   Och lite bilder har jag bidragit med.
   Ha det fint du också.
   I Stockholm idag, just nu, +28. Väl varmt för mig.

 2. Det är verkligen en svindlande tanke att vattnet nådde så högt en gång i tiden. Ett intressant område att besöka kan jag tänka mig.

  Kram och ha en fin onsdag!

  1. Visst är det! Och landhöjningen pågår ju fortfarande men ca 8mm/år. Intressant att se hur detta blir i framtiden.
   Höga kusten är en klar favorit på många sätt.
   Kram och trevlig onsdag.

 3. Otroligt vackert! Och tur med vädret hade ni också 🙂 Tyckte först att ni hade otur att liften var trasig, men när det fanns en bilväg upp så gjorde ju inte det så mycket.

  Har som sagt bara susat förbi här på väg mellan Stockholm och Skellefteå, men själva berget har jag sett när vi åkt förbi och det har alltid fascinerat mig 🙂

  1. Lite otur med liften men det gick fint att ta sig upp vid en annan entré- Att klättra en bit hade jag gärna testat men jag tror inte våra gäster varit lika roade.
   Synd att ni aldrig stannade till längs höga kusten för detta är en så himla fin del av Sverige och så speciell. Men å andra sifan har du ju rest här med mig i några år så du vet ju hur det ser ut. Och passerat har ni ju gjort. Skärgården här är också så fin.
   Trevlig kväll

 4. Men, så vackra bilder! Jag har aldrig varit just där, men jag hade länge en bloggvän som bodde där och vandrade mycket i naturen.
  Ha det så gott, nu pockar värmen på!
  Stor kram, Gerd

  1. Höga kusten är så fin på alla de sätt och Skuleberget och Skuleskogen likaså- Fantastisk natur. Har vandrat här en hel del förr och övernattat i skogen med tält. Men det var då det…
   Visst pockar värmen på och vi njuter av svalkande vindar i kvällningen på balkongen.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

 5. Så vackra bilder från detta välbekanta område! Visst är det en svindlande tanke att vattnet nådde så högt en gång i tiden. Synd att linbanan inte var i bruk. Men klättra skulle jag nog inte ge mig på. 😉

  Härligt att ni fick fint väder också.

  Stor kram!

  1. Tack! Ja, höga kusten är så fin och jag är så glad för förmånen jag har att ha detta som arbetsplats för några dagar. Detta är verkligen en vacker del av Sverige.Och det finns många fina platser här. Vi visste inte förrän sent att linbanan var under reparation , men hittad en annan lösning som var riktigt bra. Jag hade gärna testat att klättra lite, men nu var ju detta en jobbresa.
   Och det vackra vädret hade vi med oss hela resan. Så härligt.
   Stor kram

 6. Tack och lov att det fanns en bilväg till toppen, för den underbara vyn vill man ju inte missa. Vilken utsikt! Suveräna bilder förresten:-)
  Å hjortron är faktiskt mina absoluta favo bär, mums!

  1. Tack! Ja, i år blev det ingen tur upp med linbanan efetrsom den var under reparation. Men vi kom ju upp en hel del ändå och kunde föreställa oss hur det var när havet gick ändå hit upp. Mäktigt. Hjortron fanns dte gott om, men ännu var de inte riktigt mogna. Men snart så…Jag är också väldigt förtjust i dem.

 7. Förstår att det är lockande o spännande att besöka stället , kul för oss att få veta kram å fin kväll

  1. Att resa tycker jag väldigt mycket om och Sverige har så mycket fint att erbjuda. Särskilt nu sommartid.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram!

  1. En väldigt fin resa med så många härliga upplevelser. Jag har ju gjort den tidigare men det finns alltid något nytt att se, uppeva och upptäcka.Ohc hjortron! Så länge sedan jag sett dem och plockat. Men de var ännu inte riktigt klara.
   Stor kram

 8. Nästa sommar har jag tänkt jag ska göra en utflykt norrut, då kör jag helt säkert E4:an åtminstone ena hålelt, kanske båda… Tror det finns mycket vackert att upptäcka där, tycker dina bilder visar prov på det också.

  Tur du inte är i Spanien nu, såg på TV ikväll att de har ordentligt varmt där… var det 37 gr C de visade, något där omkring i alla fall. Temperaturen stiger i Sverige så jag tror vi får tillräckligt varmt så de flesta blir nöjda… 🙂

  Ha en fortsatt fin resrutt!

  1. Höga kusten är helt klart en av mina favoriter. Så mycket vackert att se och uppleva. Och att köra en del av “Höga kusten slingan” på små vägar och nå t.ex. Bönhamn är en njutning.
   Är också glad över att vara hemma om somrarna. Har absolut ingen längtan utomlands då. Spanien kan jag ju besöka när som och andra lände också. Sverige är så vackert och jag vill ta vara på våra fina sommar.
   Nu är jag hemma igen och samlar mig lite. Blir en privat resa på ett par dagar och sedan väntar inläsning för nytt resejobb i augusti.Spännande och intressant men mycket plugg.
   Önskar dig fortsatt fina dagar.

 9. Fantastiskt fina bilder Ditte! Vilken otrolig utsikt det är! Höga kusten är verkligen ett fint område … och har mycket att erbjuda. Tufft att klättra upp – har sett dem när vi åkt förbi, men jag föredrar att åka vägen upp 🙂
  Kram

  1. Tack, Anki! Ja, här uppe har man verkligen en fantastisk vy över landskapet. Höga kusten har så mycket att erbjuda i fråga om så mycket. Fantastisk natur! Jag hade gärna testat att klättra en liten bit, krafterna hade nog inte räckt så långt.
   Kram!

  1. Nej, här var de både höga och med en intressant historia. Tänk att havet för länge, länge . sedan gått hit upp på berget.
   Kram!

 10. Jag längtar hem till Ångermanland då jag ser dina fina bilder. För, det är ett härligt landskap på många sätt och just Höga Kusten har otroligt vackra vyer.
  Synd att linbanan var under reparation, men det är ju ändå mycket att se och uppleva där.
  Din karta tar med Björna, strax norröver, några mil bara, ligger Trehörningsjö, så du var nästan där.
  Tänk att klättra uppför Skuleberget, det skulle jag aldrig klara av, men vilken upplevelse det vore.
  Hjortron, så goda bär. Pratade med min ena bror igår och han hade varit ute och försökt hitta hjortron. Han hade besökt tre myrar och varit ute i många timmar men hittade inte många liter.
  Ha det fortsatt bra och varm kram till dig.

  1. Jag förstår dig så väl. Här finns så mycket vackert. Nu hittade vi ett bra alternativ till linbanan så vi ändå kunde njuta av den vackra utsikten från berget. Fantastiskt att tänka sig att vattnet en gång nått hit upp.
   Jag skulle nog bara velat klättrat upp en lite bit. Bara för att testa. Har gjort det i Alperna för länge sedan, men inser att styrkan i kroppen nu inte är densamma.
   Många hjortron är på gång,inte helt mogna här, men plockade ett för att ta en bild. Vad roligt att din bror hittat så mycket hjortron och visst är de goda.
   önskar dig också fortsatt fina dagar.
   Stor kram!

 11. Hej, jag har tyvärr inte varit däruppe. Vi har åkt över Höga kusten-bron o vidare norrut men aldrig stannat och utforskat området utan åkt vidare till Umeå. Tyvärr, men kanske får jag chansen en dag…tack för fina foton/Kram

  1. Nu har du ju sett trakten ganska väl genom mig så på sätt och vis har du ju varit på plats. Trevligt att du var med. Och passerat har du ju på vägen till Umeå-
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *