Stockholm

Från City till Södermalm via Gamla stan – På gång genom ett folktomt Stockholm

Häromdagen hade jag ett ärende i City så jag lämnade höjderna på Södermalm och traskade iväg via Slussen, Skeppsbron och Kungsträdgården  Och när jag ändå var på plats passade på på att se julskyltningen på NK och som jag berättade lite om i gårdagens inlägg. Att jag sedan tycker det är på tok för tidigt med julskyltning i mitten av november är en helt att annan sak.  Efter uträttade ärenden var det så småningom dags att i långsam takt ta mig till fots från City till Södermalm, via Gamla stan.  Och det var en märklig känsla att möta ett så folktomt Stockholm.

Sergels torg.  Folktomt. Men här var redan  älgarna och granarna redan utplacerade.  Men jag var tidig så ingen belysning var ännu tänd-

 Från City till Södermalm

är en sträcka jag promenerat många gånger och ofta väljer jag att ta vägen genom Gamla stan. (Och sedan Covid komså går jag ofta både ner till stan och hem.)

Men ibland tar jag också någon av de två pendelbåtar som går från Söder och  till Nybroplan i City endera vägen. Praktiskt, trevligt och bekvämt.  En linje ägs av ett privat Rederi, “Ressel” och avgår här hemma på kajen  och från Barnängsbryggan.(SL- biljett gäller inte och man köper biljett ombord) Jag kan också utöva  lite mer friskvård och gå ytterligare en km till Saltsjökvarn och där ta SL- båten in till Nybroplan. (Den trafikerar sträckan Nybroplan – Ropsten och vice versa och har ett flertal hållplatser längs vägen. Och i övrigt finns det gott om pendelbåtar som trafikerar olika delar av Stockholmsområdet. )

Men nu var det promenad som gällde.

Stockholm. På gång från City till Södermalm Drottninggatan låg tämligen öde. På gång från City till Södermalm. Här Drottninggatan i sträckningen mot Gamla stan. Har nog aldrig sett denna del av gatan  så här öde.

Och öde fortsatte det att vara. Jag går i och för sig ganska ofta den här sträckan och i juli såg det ut så här när jag gick genom stan med en väninna. Lite mer liv var det.Med tonvikt på lite.

Stannade till vid Stockholms ström. Funderade på om statsministern skulle titta ut från Sagerska huset där han bor. (Till vänster i bild) Bredvid , till höger, ligger en del av “Arvfurstens palats” som sedan 1906 disponeras av UD. Och längst till höger ligger Kungliga Operan.

Att gå  genom Gamla stan

kändes och var också öde. Tänk så många gånger jag strosat här och funderat över den historia som liksom är inbyggd i gränder och byggnader.  Här har jag passerat många gånger sedan mars och till nu och i april kändes det som om det var jag och Gamla stan.  Så tomt. Även i slutet av maj kändes detta som en stadsdel i törnrosasömn- Men sedan i juli kom det ett litet uppsving. Ja, någon trängsel var det inte alls tal om men en del besökare hittade hit.

Stockholm. Gamla stan. Västerlånggatan. Och jag är på väg från City till Södermalm. Gamla stan. Västerlånggatan i tisdags och jag är på väg från City till Södermalm.

Tittar ner i en gränd och lägger särskilt märke till ett  “valvhus”- Gamla stan var och är trångt och att bygga ett hus tvärs över gränden  var att spara plats och få till extra yta.

Stortorget ligger helt öde.  Denna historiska plats där Stockholms blodbad ägde rum 1520. Alltså för 500 år sedan.   Till höger byggnaden som Svenska Akademin disponerar. När jag ser granen så tycker jag den ser så sorgsen och hängig ut.

Jag lämnar Stortorget 

och går in på Köpmangatan. Här skymtar jag några besökare och noterar att juldekorationerna hängts upp mellan husen.

Stockholm. Gamla stan och Köpmangatan. Ingen trängsel på min väg från City till Södermalm och via Gamla stanMen inte är det någon trängsel på min väg från City till Södermalm.

Viker av från Köpmangatan och kommer upp till det lilla torget Brända tomten och ser att det sitter några få besökare på serveringen “Under kastanjen.” Och en stor kastanj står mitt på det lilla torget.

Stannar till en stund här på Brända tomten och slår mig ner på en bänk.

Fortsätter sedan in på den lilla gränden, Kindstugatan. En gammal gränd som i mitten av 1400- talet hette “Kindhästgatan” . Man tror att gatan kan ha fått det namnet efter ett stort slagsmål som ägde rum här. Och en “kindhäst” var en örfil- Namnet Kindstugatan kom till i mitten på 1800-talet.

Öde även här längs Kindstugatan.

Jag lämnar Gamla stan på vägen från City till Södermalm

och gör det med viss sorg i hjärtat. Jag går  över den nya “Guldbron” – Slussbron till Södermalm. Jag var här när bron  anlände till Stockholm i mars och följde sedan hur den kom på plats och så småningom invigdes.  Och jag har vid olika tillfällen passerat över och under bron efter det.  Även i viss rusningstrafik och jag tycker att bron väl fyller sin funktion. Som fotgängare är jag till och med mycket nöjd-

Här passerar dagligen mängder av människor och jag tycker att det känns luftigt och bra med den breda trottoaren. Och för cyklister finns en bred cykelbana parallellt. Har pratat med både bilister, cyklister och bussförare som tycker det är skönt med mer gott om plats.

Stockholm. Har på promenaden från City till Södermalm nått Guldbron - Slussbron. På promenaden från City till Södermalm har jag nu nått “guldbron” och är snart hemma. Bara några kilometer kvar. Tvärs över Södermalm, från den norra delen till den södra.  

Slussbron mot Södermalmshållet. Och direkt guldig är den ju inte.  Beror lite också på hur ljuset faller. Och med bron på plats o är  det betydligt lättare att hålla avstånd till andra fotgängare. 

 

34 svar på ”Från City till Södermalm via Gamla stan – På gång genom ett folktomt Stockholm”

 1. Lite kusligt tomt i huvudstaden, samtidigt får vi hoppas att det beror på att alla följer nya restriktionerna som inte ens trätt i kraft ännu. Det var mycket tjafs om munskydden under dagens pressträff, det kommer så dubbla budskap. Hur som helst så är faran långt ifrån över…
  Kindhäst var ett helt nytt ord för mig, vet inte om jag begripit om någon sagt det. Orre är ju också ett märkligt uttryck för samma fenomen, varför blanda in djur ? Fast inte sjutton vet jag om örfil är så mycket bättre, haha, dessutom är örfil en finsk kanelbulle…
  Ja språk är kul, tack för promenaden i Gamla Stan. Kramen

  1. Så kändes det. Overkligt! Jag har ju promenerat mycket i Stockholm hela tiden och tycker att människor överlag är duktiga på att hålla avstånd.Även i de butiker där vi handlar är det gott om plats och inte trångt.Och de har stora ytor. Värre är det ju på både bussar, pendeltåg och tunnelbana i rusningstrafik. Det finns ju de som måste åka kommunalt till jobbet och där är det ju stor smittspridning med folk packade som sillar.
   Tycker avstånd är väldigt viktigt men det känns som väldigt dubbla budskap. Åtta på en begravning. Undrar om den avlidne räknas in där.Ja, många dubbla budskap är det. Man kan bli trött för mindre. Och alla som vill kan ju ha både munskydd och visir.
   Ordet “kindhäst” lärde jag mig i samband med en guidekurs när man pratade om Kindsugatan. Och att örfil är kanelbulle, se det visst jag.
   Visst är det roligt med språk och lika roligt som vanligt att du gick med.
   Kram

  1. Det blev en rejäl runda men så tragiskt att det var så “dött” igen. Avstånd är ju viktigt men nu….Sorgesamt.
   Det var i princip jag och Gamla stan och jag och Drottninggatan.

 2. Kul att älgar finns hos er också.
  Tråkigt med tomma gator men ett “måste” med tanke på rådande restriktioner.
  Länge sedan jag var i Gamla Stan, Västerlånggatan brukar alltid vara full av fotgängare.
  Vet inte hur det ser ut här i Umeå då jag inte varit “på stan” sedan nästan 4 veckor.

  1. Jadå! Här har jag sett dem de både på Sergels torg, i Kungsträdgården och i Berzeli park-Kanske finns de på än fler platser.
   Att vara ute är ju inget fel i sig utan bra att både få motion och ev. lite D-vitamin- Och dte är ju inte på gator och med avstånd som smittspridningen är värst. Utan i butiker och köpcentra, barer och nattklubbar – Och på olika äldreboenden. Jag tycker oftast att man på Stockholms gator varit bra på detta med avstånd och likaså i livsmedelsbutikerna. Värre är det att det ska vara tillåtet att forsla så många i kollektivtrafiken. Borde även där vara tydliga begränsningar och där går det i varje fall inte i Stockholm att hålla avstånd i rusningstrafiken.
   Jag rör mig ute mycket nästan dagligen och väljer givetvis platser där det är smidigt att hålla avstånd-

 3. Vackra Stockholm! Strålande bilder. Gamla stan, det är något visst, historiens vingslag. Men tomt på gatorna.
  Ja, nu är vi där igen.
  Det var likadant i Lidköping idag när jag var fram en stund, då solen kom. Avsevärt färre personer ute.
  Men så är det, jag försöker att inte lyssna så mycket på nyheterna om munskydd och skärpta restriktioner.
  Som tur är finns det många glada saker också.
  Nu ska jag laga en god middag.
  Trevlig kväll. Stor kram!

  1. Tack! Stockholm är är vacker stad på så många sätt. Men nu var det extremt tomt. Kändes olustigt. Dock lite mer rörelse hemma på Söder men med gott avstånd-
   Detta med de skärpta restriktionerna verkar inte helt genomtänkt. Och ser man på kollektivtrafiken så är det ju helt galet- Där är folk i rusningstid i Stockholm packade som sillar. Då gäller inte åtta personer. Men väl i kyrkan på en begravning. Om de inte ändrar det i morgon. undrar om den avlidne räknas in bland dem.
   Jag ser mest det positiva och rör mig en hel del utomhus både ensam och med vänner. Men på och med avstånd
   God mat och dryck piggar upp. Absolut!
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

  1. Nej, butiker ska man nog undvika. Här har en del så att man får ta en nummerlapp och sedan får två-tre vara i butiken samtidigt. Men jag vet ju att både Ullared och IKEA haft gott om besökare men de anses ju inte som allmän plats. TYvärr gör ju kyrkor där så det körde ju ihop sig nu. Ska man bara få vara åtta på en begravning. Undrar om den avlidne räknas in. Mycket är oklart.
   Trevlig kväll och var försiktig.

 4. Ja, det var verkligen öde … lite läskigt att se.
  Fina bilder från din promenad och just Gamla stan tycker jag är fint och intressant med sin historia och alla gamla hus och gränder. Som alltid trevligt att få följa med!
  Ha en fin kväll!
  Kram

  1. Tack, Anki! Så tyckte jag också. Lite läskigt att gå här- Men jag undrar så hur Gamla stan ska hämta sig. I somras var det fler besökare men nu. Så ödsligt. Och jag har inte ens förr, i högsäsong, upplevt att det varit trångt, om man bara undvikit Västerlånggatan och några gator till.. Jätteroligt att du är med.
   Önskar dig också en fin kväll.
   kram

 5. Tack för en trevlig promenad genom delar av centrala Stockholm. Väldigt trevligt att få hänga med. Visst syns det att det är färre personer som är ute och går. I Gamla stan brukar det ju närmast vara knökfullt. Hoppas verkligen allt återgår till det normala men just nu ser det mörkt ut…

  Kram och god kväll!

  1. Kul att du hängde med. Tänkte på dig både när jag passerade Storkyrkan och “Pastis”. Men jag var tyvärr väldigt ensam både i Gamla stan och längs Drottninggatan. Även utanför NK och på Sergels torg. Kändes märkligt. Och det är ju inte ute på gatorna, med avstånd, den största smittspridningen är. Värre med kollektivtrafiken, nattklubbar och äldreboenden.
   Men visst får vi titta efter ljuset i tunneln.
   Kram

 6. Ja, jag vet faktiskt inte vad jag kan tillföra bland alla superlativer!?
  Det jag vet och känner är i alla fall att du borde bli Stockholmsambassadör! Ja, jag menar vad jag säger, till 100%, du skulle bli en stjärna och du skulle locka rätt sorts turister till stan. Just nu är det ju stopp, men i framtiden, efter c, då borde det bli en riktig magnet, efter dina fina bilder, informativa och positiva text och din känsla, inte minst.
  Tack för nostalgitrippen, än en gång!

  1. Stort tack! Så glad jag blir att du uppskattar att hänga med. Ja, du kan ju och vet mycket du också. Stockholm var ju en gång din stad också. Och jag delar så gärna med mig. Stockholm kan jag tämligen bra och jobbar ju, under lite mer vanliga omständigheter, delvis som guide /reseledare här. Men det ligger ju nere just nu.
   Hoppas vi i vår kan ses. Och kanske i Stockholm.
   Vad gäller bilder så är jag en mycket “försiktig amatör” men som du vet är jag i tankarna om en annan kamera. Men jag ska ju också orka ha den med mig.
   Många tankar till dig.
   kram

 7. När det är så tomt så kan man i alla fall njuta av de vackra bilderna på olika bygnader och gator.
  Om julbelysningen i Gamla stan tänker jag alltid på min lillebror (som fyller år i dag så grattis till honom!) då han var praktikant hos en elektriker som hade till uppdrag att sötta upp julbelysningarna på Västerlånggatan. Detta gjordes på kvällen men det var ändå mycket folk och de bara knatade rakt igenom ljusen som ännu inte moterats. Kras-kras… Då svor han över folk!

  1. Jag går ju ofta i Gamla stan och har alltid gjort det men alltid valt de gränder och gator där det aldrig är trångt eller många besökare. Gillar verkligen att just stanna och titta på detaljer. Kul att din lillebror ordnat med belysningen till jul här i G.S. Ska ta mig en titt när det är mörkt också. Västerlånggatan brukar ju ha många besökare så jag förstår honom. Knepigt att jobba med folk i närheten. Nu var det dock väldigt glest.
   Stort grattis till din bror!

 8. Tusen tack för den långpromenaden. Å du har helt rätt, den liknar dina vårpromenader var gäller antal personer. Lite kusligt är det utan tvekan. Just Gamla Stan och Drottninggatan är ju Stockholms mest “befolkade” delar. Undrar när det blir normalt igen, eller hur det “nya normala” kommer att se ut.
  Håller helt med dig att juldekorationerna ska komma upp tidigast 1 advent. I år har jag en känsla att man avsiktligt är tidigare ute på grund av mörkret med C-19.
  Var i Täby Centrum idag, och de brukar aldrig vara tidigt ute, men även där satt juldekorationerna uppe. Mig stör det, men avsikten är kanske god…
  En jättefin sightseeing tur här hos dig. Tusen tack för den:-)

  1. Det blev en rejäl runda sammanlagt och jag går ju här nu och då. Nu kändes det i Gamla stan som i april. Det var jag och Gamla stan. Trist även att se Sergels torg och Drottninggatan så folktom. Och att röra sig ute med avstånd är ju i sig ingen direkt fara. Värre är det ju med de allmänna kommunikationerna där många inte ens kan välja bort dem. Alla kan ju inte jobba hemma. Ja, undrar hur det nya normala ska se ut.
   Men även förra året var man ute tidigt och då fanns ingen pandemi. Antar att butikerna vill sälja.
   Trevligt att du hängde med.

 9. Verkligen en märklig syn att se Stockholm så öde… Gillar älgarna, men även dom är lite tidigt ute kan jag tycka. Fast det tar väl en stund att få upp alla grejer så det är klart till första advent.
  Här håller dom på att bygga upp julkrubban vid gamla kyrktorget. Ska bli intressant att se hur dom löser det hela för att undvika trängsel när alla ska ut och leta efter bajsande gubben…

  Ha en fin dag!

  1. Jag blev väldigt förvånad för jag rör mig ju ofta och mycket i stan.Älgarna finns här , i Kungsan och i Berzelii park. Kanske på än fler platser. Får ta oss en sväng en kväll när det är mörkt och belysningen är tänd.
   Verkligen intressant med julkrubban i Torre. Kanske nummerlappar och markeringar var man ska stå. du får återkomma och berätta.
   Molnfritt här idag efter storm och mycket regn. Känns skönt.
   Önskar dig också en trevlig fredag.

 10. Nästan kusligt tomt på gatorna! Ja, vilken konstig värld det har blivit.
  I Torrevieja känns det också väldigt öde om man vaknar till på natten och inte hör någonting från gatorna eftersom det är utegångsförbud. Vi är ju annars vana vid sorlet från barerna nere på gatan.
  Stor kram

  1. Ja, det var verkligen folktomt. En märklig känsla för det är ju inte direkt utomhus och på avstånd som smittan är störst. Här har det inte tidigare varit lika ödsligt men ändå folk och utan trängsel. Men detta. Förstår att det är en märklig känsla att det är så tyst i Torrevieja.
   Stor kram och trevlig fredag.

 11. Det var otroligt så tomt det var mitt i centrum.
  Då vi i måndags var till min hjärtläkare på Sveavägen, nära Sergels Torg så var det bra mycket mera folk. Fick väja ideligen, men det gick bra. Fast vi gick ju bara ifrån Odenplan till Sveavägen 17.
  Tack för denna promenad, intressant och trevlig. Du vet så mycket om Stockholm, gator och platser så det är en fröjd att få ta del av detta.
  Fina bilder dessutom.
  Jag tycker också att det är för tidigt med juldekorationer, men jag har sett att affärer julskyltar redan.
  Jag brukar nästan alltid kolla in NK:s julskyltning, men i år blir det nog inte, så jag får tacka så mycket för det du visade i ditt förra inlägg.
  Jag tycker att det verkar vara en fin och “julig” skyltning. I fjol var jag där och kollade och gillade inte detta med rymdtemat.
  Ha det fint och var rädd om dig.
  Varm kram!

  1. Det kändes verkligen konstigt att det var så folktomt här, mitt i City och i Gamla stan. På Söder var det fler men ändå med avstånd. Jag strosar ju runt en hel del och bråttom har jag ju inte .Och det är alltid så trevligt att du är med. Och det brukar vara en trevlig “blogg grupp” som går med.
   Till första advent tycker jag det är lagom med det “juliga”. Men vet att man på sina platser började redan i slutet av september. Vid NK:s julskyltning var det gott om plats när jag passerade men kommer du inte dit så har du sett en hel del genom mina bilder. Jag gillade inte heller förra årets rymdtema men vintersaga som tema i år var riktigt fint.
   Önskar dig också det bästa. Och var försiktig-
   Tack för din omtanke.
   Stor kram

  1. Jodå! Så är det! Älgarna är på plats både i Kungsan, Berzelii park och vid Sergels torg och jul belysningarna är på plats på många ställen. Får ta mig en titt en kväll vad det lider.

 12. Jag upplevde också Stockholm som ganska tomt när jag var där, även om jag medvetet valde att åka dit ganska tidigt då alla jobbar för att undvika trängsel.
  För tidigt för julskyltning, jag håller med. NK hade redan granen uppe när jag var där, blev lite förvånad.

  1. Det var ett tag sedan jag var i City men intressant att du också noterade att det var få ute. Bra att du kom tidigt.
   Julskyltningen på NK var fin med sitt sagotema i hållbarhetens tecken. Men alltför tidigt. Har ju tyvärr sett att en del butiker varit igång med julrelaterade saker sedan slutet av september. Så märkligt.

  1. Det var öde även på Sergels torg. Det var jag och älgarna. Dessa finns också i Kungsan och i Berzelii park. Men jag får komma tillbaka igen en sen eftermiddagen när allt är upplyst.
   Ja, Drottninggatan och Gamla stan var kusligt öde.
   Trevligt att du ville gå med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *