Stockholm

Upplyst, speglingar – Och “tänt var det här”

Förra fredagen ägnade jag lite tid åt mina försummade växter som fortfarande var kvar  balkongen. Behövligt! Några klippte jag ner i hopp om att de ska övervintra i min vård och att de till våren ska vara i skick som nästan nya- Återstår att se hur det går. Men jag är optimistisk tills dess att motsatsen är bevisad. En del annat matnyttigt blev också uträttat när energin ändå var i god form. Och jag funderade också på en belysning som inte var så julrelaterad. El finns utdragen på balkongen och en lampa finns så upplyst är det. Men en kompletterande belysning  att variera med var min tanke.

Stockholm . Södermalm. Verkligen upplyst runt Hammarbykanalen . Här är det ljusen i Fredriksdalsområdet som speglar sig i vattnet. Utsikt från vår balkong.  Här, på andra sidan Hammarbykanalen, är det verkligen upplyst i  det ganska nybyggda Fredriksdalsområdet  men som i sig har anor och historia från 1700-talet.  (En del av Hammarby sjöstad som ligger längst väster ut)

Upplyst

var tanken att det skulle det bli även på vår balkong. Men frågan var med vad. Så för lite inspiration blev det ett besök en liten Clas Ohlsonbutik i närheten. Och jag hade tänkt mig något annat än en ljusslinga att surra fast längs balkongräcket. Men vad? Efter visst funderande fastnade jag för ett “nät”. Ungefär som ett fisknät som  fanns i olika storlekar. Men eftersom vi egentligen inte har någon direkt vägg på balkongen, mer än ett par smala som omger fönstren, så kunde inte “nätet” vara så brett.  ((Däremot finns tre fönster plus balkongdörren)  Efter visst letande hittade ett “nät”  i storleken 2.5 x 2.5 meter . Borde gå bra  att vika det dubbelt och kunna fästa på i en av de smala väggarna.

Jag slår till på belysningsnätet och tar mig hemma an uppdraget att få det på plats. Jodå jag få upp det med hjälp av krokar och är riktigt nöjd. Någon el behövde jag inte utan det var batterier med “timer” som gällde. Nöjd med min insats slår jag på strömbrytaren. Och väntar. Trycker en gång till och då lyser 2/3 av nätet upp. Inte en lampa lyser i den övre delen. Tillkallar maken som kan det här med el och inte ens han får lamporna att lysa. Sur blir jag och nätet åker raskt ner i lådan för snabbt återlämnande till butiken.

Blickar ut över nejden och funderar på var och hur jag ska sätta upp belysningsnätet. Har tänkt att testa mina praktiska talanger. (Vanligtvis inte så omfattande) Framför mig har jag Hammarbykanalen, husbåtar, Hammarbyslussen, Skansbron, (bron längst ner) och Skanstullsbron över. 

“Tänt blev det här” och även upplyst

men inte med något annat än en högst vanlig ljusslinga. Till Clas Ohlsson tar det mig 30 minuter att gå tur och retur så det såg jag som extra friskvård. Men jag var ändå sur över att mitt nytänkande, “ljusnätet”, inte behagade att lysa med full kraft. Ljusslingan kom på plats på balkongen, kopplades till elen och “sim sala bim “- den lyste riktigt fint. Men jag har inte ännu gett upp hoppet om att hitta även en alternativ variant till  belysning. Som fungerar.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbykajen. Upplyst är det verkligen. Upplyst även hos oss på balkongen. På andra sidan kanalen lyser både värmeverkets torn, världen största anläggning i sitt slag,upp liksom den tämligen nybyggda skyskrapan med kontor, “Stockholm New”.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. Vackert upplyst och än finare med vår balkongbelysnig. Vackert upplyst. Och än finare tycker jag det blev med vår belysning. I bakgrunden skymtar den hiss som kom på plats i april och som gör att kajen nedanför blir mer tillgänglig för alla. Även hissen lyser upp fint och skiftar i olika gröna nyanser. 

Slår mig ner vid matbordet och ser hur belysningen ter sig. Helt ok

Tar ytterligare en titt vid balkongdörren och noterar de fina ljusspeglingarna i kanalen.

Jodå. Jag zoomar även in restaurang Thaiboat. En fin ljuspunkt.

38 svar på ”Upplyst, speglingar – Och “tänt var det här””

 1. Fint med ljusslingan och allt annat upplyst du ser från balkongen.
  Ljusslinga har vi också och en stor ljusboll i plåtkruka.
  Fast bollen står ute på gräsmattan.
  Har även en glaslykta, batterier, från IKEA.
  Frågan är bara hur mycket kyla den tål, men glaset är tjockt.

  1. Tack! Nu fick det bli en ljusslinga. vi har ytterligare en som vi få se var vi ska ha.vi har inget som helst tak över vår balkong, jo en markis, men den skyddar ju inte höst och vinter. Allt hos oss på balkongen blir genomsurt. Men lite mer ska jag nog få till. Sen vill jag ju också se det som finns ute från soffan eller matbordet. Så jag får klura lite till.

 2. Envis tills motsatsen är bevisat! Det håller så länge och hur fint blev det inte? Här får du med gamla anor och nya moderniteter.
  Friskvård, ja du får mig att dra på munnen. För visst är det så att vi vårdar det friska.
  Bilderna är läckra Ditte! Speglande läckerfina!
  Stor kram med önskan om god fredag till er där i ljuset!

  1. Jadå! Så sant. Envis är jag och det är både min bästa och sämsta egenskap. Men upplyst blev det men med den hederliga ljusslingan.
   Visst vårdar vi det friska! Tack, Tove! Ja, några bilder blev riktigt bra. Och utsikten är ju fin.
   Stor kram och trevlig kväll.

  1. Tack! Ja, enkelt var det och det passar mig bra. Och det lyser upp så syftet är nått- Och det är fin belysning just här i grannskapet.
   Ha det gott du också och jag önskar dig en så bra helg som möjligt.

  1. Det blev bar så här men i och för sig hade vi sådana tidigare. Hade nu tänkt det hela på annat sätt. Men så blev det inte. Visst behöver vi ljus och här vi kanalen omges vi så fint av dem.

 3. Det blev fint!
  Här kommer inga ljusslingor upp för jag kan inte koppla ihop detta. Men jag är nöjd över de adventsljusstakar som kommer att finnas i varje fönster ganska så snart. Det är också upplysande.
  Vi får lysa oss fram, följa ljuset.
  Stor kram!

  1. Jadå! Inte det jag tänkt men bra ändå. Inga problem med att sätta upp den alls. Ljusslingan komme ri ett stycke så det är bara att snutta runt den och sätta i kontakten. Finns även de med batterier. Och jag är ju inte teknisk men envis. Adventsljusstakar kommer upp här också men inte förrän just till förts advent.Och visst lyser de också upp. Men jag ville gärna ha något nu.
   Vi har det också så ljust runt oss men ville även ha belysning här.
   Stor kram och trevlig kväll.

 4. Det blev ju hur snyggt som helst! Dessutom en liten annorlunda belysning som är mera livlig tycker jag. Å utsikten är ju rena drömmen, eller åtminstone är dina bilder drömfoton. Kombinationen med belysningen från byggnaderna samt speglingarna i vattnet är otroligt läcker. Love it:-)

  1. Det blev bra. Men visst blev jag besviken och ilsken när jag väl fått upp lysnätet på väggen och eländet inte lyste som det skulle. Nu fick det ju bli en ljusslinga som jag inte tänkt men det får duga. Vi hade dessutom en….
   Vi har ju en väldigt fin utsikt och ljusen och speglingarna gillar jag verkligen. Och att vi har “fri utsikt”.
   Kan sitta länge och titta på detta. Och Thaiboat är riktigt läcker. Går inte riktigt att göra rättvis genom bilderna.

 5. Vad gjorde man utan ljus i denna mörka årstid? Så fint det blev på balkongen, och ha Thaiboat så nära och upplyst är inte dumt det heller.
  Ha en skön helg!
  Kram

  1. Ljusslingan blev bra men jag hade tänkt mig något mer “nydanande” men fick tänka om. Ljusnätet ville inte lysa. Vi har ju tur med att ha många andra ljus i närheten och Thaiboat lyser verkligen upp den också.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram

 6. Visst blir det fint med alla extra ljus i mörkret! Vi har dock inget strömuttag på balkongen, men några solcellslampor (från Clas O, förvisso) fast när dagarna är helgrå lyser de förstås inte.

  1. Visst lyser det upp med en ljusslinga. “Ljusnätet” jag tog hem gick på batterier men det spelade ju ingen roll för 1/3 av lamporna lyste ändå inte. Trist. Innan vi hade eluttag drog vi den tunna sladden in genom balkongdörren och till ett uttag just där vid väggen. Nej, tyvärr är det ju så att de här lamporna med solceller kräver sol. Våra är också “mörka” just nu när solen lyser med sin frånvaro.

 7. Hola! Fint! Vi har också belysning på ballen! En slinga runt räcket och en i Eukalyptusträdet. Gör stor skillnad i mörkret! Kollade vädret inför måndag (eftersom jag går fram och tillbaka till jobbet och måste planera om jag ska ta med mig datorn för hemarbete – går inte i regn) och solen går ned 15.06 så ljus behövs. 😳

  1. Det blev bra men jag hade tänkt mig något annat. Men när “nätet” nu inte behagade lysa så blev jag sur och höll mig till det mer traditionella. Vi har ju inget tak över balkongen så det blir lite knepigt med några träd som inte får skydd.
   I morgon ser vädret mer lovande ut men att gå långt i regn är ju ingen hit. Hoppas du garderade dig.
   kram

 8. Det är så underbart vackert, att man tappar andan!
  Stockholm är fantastiskt vackert året runt, och DU
  visar oss “vackerheten” nästan varje dag. Innerligt tacksam för det.

  Såg en jättegullig nymåne för några kvällar sen – påminde mej om
  romantiska tonårskvällar, då man stod och pussades tills man frös in. BRR!

  Midnatt i Virginia – gonatt och kram!

  1. Tack, Ruth! Jag delar gärna med mig. Och visst är Stockholm en vacker stad året om. Verkligen! Jag rör mig en hel del och delar gärna med mig och du är ofta med i tankarna när jag är ute och går.
   Vilka fina minnen du har från romantiska tonårskvällar. Och på den tiden klarade man av kyla om det var en romantisk kväll.
   Många tanker och en kram. Och var rädd om dig.

  1. Det är verkligen så fint nu med alla ljus rumt om och jag är så förtjust även i speglingarna de ger i vattnet. Balkongbelysningen blev bra men jag ska komplettera med lita annat.
   Ha det fint du också och jag önskar dig en fin helg
   Kram

  1. Slingan blev bra den också och jag får komplettera med annat. Och gott om ljus finns det ju i närområdet som fint lyser upp-
   Önskar dig också en fin lördag

  1. Det blev bra och ska se vad mer jag kan hitta. Och visst behövs alla ljus nu. Är också tacksam för att omgivningen är så fint upplyst.
   Stor kram!

 9. Riktiga pangbilder Ditte! Det blev verkligen jättebra – och nu kan ni lysa ikapp med alla andra! Fint när det lyser på alla balkongerna så här års! Bra jobbat!
  Kram

  1. Tack! Jadå, det lyser upp. Men vi ligger i lä…Alltså jämfört med andra. Men tack och lov inga hysteriska blinkningar på ljuskedjorna i grannskapet.
   Ska nog få till lite till men knepigt när vi inte har tak på balkongen och inte kan fästa i något.
   Kram och trevlig lördag.

 10. Aldrig fel med ljus i denna mörka årstid.
  Vi har en “slinga” ute på balkongen som sitter där året runt, råkade knyta fast den lite väl mycket när det begav sig.
  Än så länge fungerar den, tror jag, ska prova den första december 😉

  Ha det fint nu.

  1. Verkligen inte – Och ljus piggar upp. Nu blev det inte som jag tänkt men det blev bra ändå.
   Ja. sätter man fast ljusslingan ordentligt kan den ju gärna sitta uppe hela året. Hoppas din lyser…
   Önskar dig en fin lördag.

  1. Det blev bra och jag ska komplettera med mer. Här i området är så fint och upplyst och det piggar verkligen upp. Så vackert.
   Regn och blåst här idag så någon långpromenad blir det inte. Men en kort runda får det bli. Goda böcker hemma gör dagen extra trevlig.
   Önskar dig en fin lördag.
   Kram

 11. Så fint med allt ljus i mörkret nu, speciellt när det speglar sig i vattnet. 🙂
  Trist att ditt ljusnät inte fungerade, men fint det blev med ljusslingan! 🙂 Jag har ljusslingor på balkongen året runt men tänder sällan på sommarhalvåret 🙂

  1. Ja, vi omges också av mycket fint ljus men det är roligt att lysa lite själv också. Slingan blev bra när nu inte nätet fungerar.
   Vi har haft en ljusslinga varje år men den förra var trött så det här blev bra.

 12. I min lilla by verkar folk ha fått fnatt och tror att det är första advent! Vet inte hur många som redan ställt adventsljusstakar i fönstren och visst lyser de vackert, men där är jag nog ganska bestämd, första advent och inte förr! Så länge kan man ju ha just slingor och annat som lyser upp. Grannen har nog något liknande du hade tänkt dig på sitt insynsskydd på altanen. Det lyser dygnet runt…bra när man går ut sent på kvällen. Lite trevligt pyssel har du ägnat dig åt, o det blev jättefint på balkongen! Kram

  1. Jag håller helt med- Inte en adventsljusstake innan nästa lördag kväll.Men jag tänder gärna andra ljus. Ljusslingan är helt ok . Men jag hade ju tänkt något annat och blev besviken när jag fick upp nätet med belysning och det inte fungerade. Vår belysning går på timer så den stängs av nattetid och sätts på tidigt på morgonen.
   Balkongen ska få någon mer belysning och ett par julrosor. Men vi har inget tak så jag får nog passa på blommorna och det kommer snö.
   kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *