Stockholm

Genom Stockholm – På gång från Södermalm till Norrmalm

Igår blev det lite av promenadrekord. Ja, i alla fall för  juni-juli eftersom jag på olika sätt varit konvalescent. ( Behandling i ansiktet mot solskador som går in i kroppen och påverkar den på alla möjliga och omöjliga sätt. Och som ett extra tillbehör opererades jag i början av juli på axeln och har efter det haft vissa restriktioner vad gäller ansträngning. Men inte kunde jag motstå att igår följe med väninnan Susan på en tur, en promenad, genom Stockholm. Från Södermalm  där vi bor och till Norrmalm/Vasastan. Och givetvis hem igen. Hela 14 km, i långsam takt och med några pauser under vägen. Sätt på er bekväma skor och välkomna med.

Vy från Söders höjder och Katarinavägen in mot Gamla stan till vänster, City rakt fram och till höger Nybroviken och delar av   Östermalm. En stadsdel som förr hade stora likheter med Södermalm. 

Sakta vi gå genom stan – Genom Stockholm

Genom Stockholm från Södermalm, via Gamla stan och till Norrmalm. Och tillbaka. Genom Stockholm via den prickade linjen. Från Södermalm, via  Slussen och Gamla stan till Norrmalm. Start och mål för min del vid den röda “pluppen”) 

Vi stannade till uppe på Katarinavägen. Perfekt plats att se vår huvudstad lite grann från ovan. Samlade också lite krafter för att ta oss förbi oredan nere vid Slussen där ombyggnaden pågår i full fart. Tittade in genom de små gluggarna för att se hur “Guldbron” hade det. Detta är den nya förbindelsen mellan Södermalm och Gamla stan/City.  Och den såg ut att trivas. Läste att en eventuell invigning skulle ske i augusti men den är framflyttade ett tag och fortfarande osäkert när det blir.

Gamla stan hade nu generellt,  glädjande nog, fler besökare än när jag passerade här i april. Då var det jag och Gamla stan kändes det som. Allt var så öde. Men någon trängsel var det inte heller nu vare sig på Västerlånggatan eller i övrigt.

Gamla stan, Stockholm. På väg genom Stockholm, till Norrmalm/Vasastan passerade vi Västerlånggatan. Lite mer rörelse här nu än under våren och försommaren. Bra så!På väg genom Stockholm till Norrmalm/Vasastan, passerade vi Västerlånggatan. Ingen trängsel men inte helt öde.

Vi lämnade Gamla stan

och fortsatte den bilfria Drottninggatan norrut.En gatan som i hela sin längd är 1.5 km lång. Gatan anlades i mitten av 1600-talet och har än idag samma bredd och längd som då. Gatan hör tillsammans med Regeringsgatan i City och götgatan på Södermalm till de tre historiska in och utfarterna från Stockholm. Under mer vanliga förhållanden är det här många besökare. Inte minst turister. Här är gott om små och större butiker, caféer, restauranger och pubar.

På vår väg genom Stockholm går vi längs Drottninggatan. Vi går vidare genom Stockholm.  Här längs Drottninggatan.En paus blev det också på bänkarna.

Målet var en möbelbutik inriktad på soffor som finns just på Roslagsgatan, “The Sofa Company”.Så här blev det en rejäl paus och jag passade också på att provsitta ett antal soffor. Ett stort urval och här är det dansk design som gäller. Och “inga dussinvaror”.

Dags att ta oss tillbaka genom stan. Och nu varierade vi oss lite vad gällde vägen vi gick.Vi tog oss till Bireger Jarlsgatan  som är en av de större och längsta gatorna i Stockholms innerstad. Gatan utgör också en gräns mellan stadsdelarna Östermalm och Norrmalm. Märkesbutiker av alla slag, restauranger, pubar och caféer ligger sida vid sida. Och här ligger även Stureplan, ett av Stockholms nöjesområden.

PÅ vägen tillbaka hem till Söder genom Stockholm gick vi på Birger Jarlsgatan, gränsen mellan Norrmalm och Östermalm. På vägen tillbaka hem till Söder genom Stockholm . Här på Birger Jarlsgatan är gränsen mellan stadsdelen Norrmalm, till vänster och Östermalm till höger.

Stockholm. Nybroviken. Paus på vägen. Här går båtarna hem till Söder om man inte vill gå genom Stockholm. Vi tog en paus vid Nybrokajen. Här går båtarna hem till Söder om man nu inte vill genom genom Stockholm. Östermalm och Strandvägen till vänster.

Kungsträdgården blir nästa stopp. Och vilken grönska! Ljuvliga planteringar med många spännande växter drar till sig våra blickar.

Kungsträdgården. Här har kung Karl XII blivit omgiven av vacker grönska. Han står här och pekar österut med hela handen.

Mot Gamla stan igen

Från Kungsträdgården går vi på nytt mot Gamla stan.  Riksdagshuset och Kungliga slottet ligger snett snett framför oss. Just på den här platsen i Gamla stan har Stockholms slott legat sedan 1200-talet. Men det gamla slottet Tre Kronor brann ner 1697 och ett nytt kom till. Det nya slottet tog tid att bygga därför att bl.a Nordisk krigen kom emellan. Slottet är byggt i barockstil och har formen av ett romerskt palats. Arkitekt och ansvarig för byggandet var Nicodemus Tessin d.y. men han avled 1728 och arkitket Carl Hårleman tog över. Slottet blev klart för inflyttning 1754 då kung Adolf Fredrik med drottning Lovisa Ulrika flyttade in.

Överst Riksdagshuset som blev byggt mellan 1897 och 1906 och byggdes ut under åren 1980-1983.

Gamla stan. Detta som en gång var just “staden” staden mellan broarna.  Och det var här Stockholm grundades . Roligt att se att även Stortorget och även serveringarna nu var mer välbesökt än tidigare under våren. Vi hade nu tänkt oss ett “pitstop” utomhus och det på den lilla franska restaurangen Pastis. 

Stortorget i Gamla stan. Till höger ligger den byggnad där Svenska Akademien och Nobelmuseet huserar.

Och det fanns lediga bord på Pastis. Perfekt. Så mysigt, lugnt och stilla här.

Glest mellan bord och gäster. 

Österlånggatan i Gamla stan. Ingen trängsel här heller. Men  roligt att  några besökare hittat hit.  Vi har en bit kvar hem. Och med diverse extra steg under vår gång så visade min stegmätare på 14 km när jag kom hem- Trött? Absolut. Men en supertrevlig dag. Tack Susan!

42 svar på ”Genom Stockholm – På gång från Södermalm till Norrmalm”

  1. Pastis rekommenderas verkligen. Under vanliga förhållanden bör man boka bor till middag för restaurangen är liten. Även lunchen är jättebra eller bara slå sig ner som vi gjorde. En bra fransk bistro är det.
   Det blev en lång och väldigt trevlig promenad och jag förstår att du kände igen dig.
   Här blev det en jättefin kväll och middag med döttrarna ute i Nacka Strand på restaurang J.
   Hoppas vädret ordnar till sig hos dig.

 1. Oj…14 kilometer var ju inte illa, dessutom fick ju vi följa med…tackar för detta.
  Ja, det börjar väl komma lite mer folk ut i städerna, ännu inte för mycket utan mer lagom.
  Fast ibland tycks det ju köra ihop sig på något vis och plötsligt befinner man sig i en skock av människor om man inte är uppmärksam och kan undvika.

  Tack för dessa fina bilder av vår huvudstad.

  1. Ja, det var ju en bit men vi tog god tid på oss och med några pauser. En del att titta på var det ju också. Och inte alls trångt någonstans.
   Vi har bra koll och vill inte örra oss där det är trångt. Nu var Gamla stan lite mer levande och det kändes bra. Absolut ingen trängsel Men vi vill ju att butiker och restauranger ska överleva de också. och kanske finns det hopp.
   Kul att du hängde med via bloggen.
   Ha det fint.

 2. Så befriande skönt att se Gamla Stan utan Ullaredträngsel Jag undviker gärna Gamla Stan när jag är i Stockholm. Det ar en rejäl promenad ni fick. Tur att man kan ta en del pitstops under vägen. Allt blir liksom lite lättare då! 🙂
  Kramar

  1. Jag går ganska ofta i Gamla stan och där inte turisterna hittar. Men nu var det lagom och absolut inte trångt utan gott om plats. Vi vill ju gärna att butiker och de “bra restaurangerna” ska bestå så roligt att några kommer hit.
   Promenaden blev rejäl med pauser och i lagom takt.
   Och “pitstop” gillar vi.
   kram

 3. Tack för en trevlig promenad genom Stockholm. Vilken härlig dag ni fick och så skönt att du orkade med en så pass lång promenad. Trevligt att det är lite mer folk i Gamla stan men någon större trängsel verkade det ändå inte vara.

  Ha en fin fortsättning på onsdagen!

  Kram

  1. Det blev en rejäl runda och väldigt trevlig. någon brådska hade vi inte utan det blev en del pauser under gång. Jag blev så glad över att se att Gamla stan lever upp lite mer. Här var absolut ingen trängsel men dock besökare.
   Just där vi slog oss ner, på Pastis, stannade du och jag också till för lunch. Här är det gott om plats mellan bord och gäster utomhus och det är ju toppen.
   Önskar dig en fin kväll.
   kram

 4. Tack för promenaden. Det glädjer mig att det är glest med folk =)
  14 km var vardagsmat att promenera för mig fram till i slutet av maj. Sen dess har vänsterbenet sagt stopp och protestet! Förra veckan kunde jag knappt gå alls, benet bara låste sig och där stod jag på Icaparkeringen med full vagn, kunde se till bilen, men visste inte hur jag skulle ta mig dit. Men på något vis tog jag mig hem. Har inte tränat på hela juni/juli. Igår provade jag kort tur på elcykel, det gick ju bra när jag väl kommit på cykeln. Tur att det är semester nu. Naprapaten rek vila och massage, överansträngning i korsband och muskler. Så tack för promenaden, nu hoppas vi att vi blir bättre båda två, så att vi kan leva det livet vi vill =)
  (Ps kände mig ju bättre där ett tag, så då grävde jag ju en del…..det straffade sig. )

  1. Så trist med ditt ben. Hoppas du nu kan få vila det. Känns ju knepigt med elcykeln för den är ju tung i sig om du faller.
   Här är det glest med folk och jag tycker de flesta är bra på detta med avstånd. Innan min behandling började och innan operationen gjordes så gick jag ju dryga milen var dag och såg att det ofta var glest ute. Men då var Gamla stan helt öde. Så var det inte igår och det gladde mig. Folk kommer hit igen men ingen trängsel.
   Vi får önska varandra god bättring så vi inte ska vara så begränsade.
   Gräv nu inget utan försök att vila dig i form. Du får titta på dina vackra växter.

 5. Jag blir alltid lika förundrad över vår vackra huvudstad och du lyckas alltid förmedla godbitarna med dina bilder <3
  Kram på're

  1. Tack! Ja, Stockholm är en fin stad och här finns mycket att se och uppleva. Jättekul att du är med här och traskar runt.
   Kram

 6. Hola! Tack för en trevlig promenad – som alltid! Här ”fnulas” och funderas på soffa efter besöket i butiken. En extra bonus med promenaden blev ju fyndet av de fina dockskåpstallrikarna med mönster av Stig Lindberg – och tygproverna som blev fina mattor! 😎

  Hoppas att du hade en härlig eftermiddag med ”de dina”!

  Kram ❤️

  1. Hola! Tack! Ja, du fick ju några extra pauser då och då. Men vi kom ju framåt.Förstår att ni har en del att fnula på. Mycket nu. Och sedan detta med att bestämma er. Dockskåpstallrikarna är ju så fina. Tänk att du såg dem. Perfekt med tygproverna som mattor. Hade inte en tanke på det i butiken.
   Tack, vi har haft en jättefin eftermiddag i Nacka strand på restaurang J. Så trelvigt med en båttur dit och hem. En vakcer eftermiddag och kväll blev det ju också.
   Kram!
   Vi hörs! Trevlig kväll.

 7. En jättefin promenad! Jag gillar ju gamla stan. Där brukar förresten min äldsta dotter Jessica och hennes löparkompisar husera varje år i Tjejmilen Stockholm, vilket tyvärr inte blev i år.
  Vi åt väl på Pastise? Tror det, jättemysigt inomhus då. Och trångt, men det var ju då.
  Vad duktig och envis du är, beundransvärd! Tack för promenaden.
  Stor kram!

  1. Det blev en jättefin runda och extra roligt att nu se att Gamla stan lever upp lite mer. Såg en del turister här, både svenska och utländska och det är roligt. För vi vill ju verkligen att gamla stan ska överleva. Det var ju här Stockholm en gång grundades i mitten av 1200-talet.
   Vi åt på Pastis. Ja, inne är det trångt men nu går det så bra att sitta utomhus och dä rvar det glest mellan bord och gäster. Och inne tar de bara emot några få matgäster nu.
   Susan och jag har alltid roligt när vi är ute och det blev ju en del pauser. Men jag är själv nöjd med mina 14 km. Har inte gått längre än 6 km sedan jag började med behandlingen av ansiktet.
   Men grundkondisen finns.
   Stor kram och trevlig kväll.
   Här just nu på balkongen. Nyss hemkommen från middag med döttrarna på restaurang J i Nacka strand.

 8. Fjorton kilometer, det var bra jobbat Ditte! Så långt har jag då inte gått i Stockholm, även om jag såklart känner igen vägen ni promenerat, men jag har nog nöjt mig med “delsträckor”;-)
  Kul att se att det är lite mera folk ute än tidigare gånger du varit i Gamla Stan, men det är ju fortfarande otroligt glest där och på Drottninggatan.
  “The Sofa Company” känner jag mycket väl igen. Den butiken har jag passerat några gånger på vägen till jobbet som först låg på St. Eriksgatan. Kul att butiken finns kvar.

  1. Det var rekord sedan jag drog igång med behandling av ansiktet. I maj och början av juni kunde det ju bli 10-12 km många dagar. Men inte sedan dess. Nu tog vi det lugnt och det blev en del pauser för i skick som ny är jag inte. Inte ens nygammal.
   Det var extra roligt att se att Gamla stan inte längre är lika öde som vid mina tidigare besök. Och det var besökare i de mer “riktiga butikerna”. Även uteserveringarna var mer välbesökta. Men trångt var det ju inte alls. Även glest på Drottninggatan. Så här glest är det absolut inte på Söder. Glest även i Vasastan och på Birger Jarlsgatan. Dock många på Sturehof.
   The Sofa Company hade ett rejält urval av soffor, dansk design i mycket och mängder av olika klädslar och alternativ. Och vi provsatt en hel del. kUl att du kände igen butiken. Jag gjorde det inte. Men bodde på Upplandsgatan, mellan Odengatan och Tegnerlunden. Men jag tycker jag gått mycket i hela Vasastan och ändå missat butiken. Även på St. Eriksgatan. Så kan det bli.

 9. Vilken tur! ,-))
  Har satt på mig bekväma skor och är nu redo .-))
  Såg inte ut att vara många i Gamla stan.
  Jaha är det dansk design som gäller på soffor, vet inte alls hur danska soffor ser ut, men kan tänka mig att det är fint!
  Jättefina bilder på grönskan! Jag älskar när det är lummigt, här ska det klippas ner där vi bor och tas bort. Synd!
  Får inte vara något som sticker ut, sånt som ser charmigt ut!
  Jättefina bilder!
  Ha det gott!
  Varm Kram Primrose .-)

  1. Jättebra att du fick på dig bekväma skor och kunde gå med. Inte alls trångt i Gamla stan eller i City. Är glad för att det nu var fler besökare i Gamla stan och så även på caféer och uteserveringar. Men med gott avstånd.
   Nu grönskar det ju så fint och visst har regnet bidragit till detta. Kungsträdgården var så vacker.
   Trist att en de av grönskan tas bort hos dig. Ansa kan man ju göra men det innebär ju inte att allt ska bort.
   Ha det fint du också.
   Kram

 10. Jösses, det var ingen dålig promenad, tack för att vi fick följa med! Här kände jag igen mej!
  Pastis tror jag minsann att jag råkat gått förbi efter att du nämnt den restaurangen på din blogg ( kanske när du och Gerd var där) men har fortfarande inte varit där och ätit?
  Så skönt att se att det fortfarande inte är någon trängsel i stan, och att turisterna sakta återkommer. I dalarna var det väldigt mycket folk och bilar! På väg in i Mora var det bilköer! Vi åkte då mot Orsa istället.
  Klockargården hade mer folk igår kväll och idag vid frukosten, vi önskade senare utcheckning än klockan 11, men det gick inte för de hade fullbokat hotell. Tror de är många svenskar som åker runt i landet nu istället för att åka utomlands!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Det blev en rejäl runda. Men med pauser och gott om tid på oss. Jättetrevligt var det och uppiggande. Kan tänka mig att du kände igen dig för det var ju de ganska vanliga stråken. Men så roligt att se att Gamla stan inte längre var helt öde.
   Kan tänka mig att det var trångt i Dalarna och såg trängseln i Nusnäs på din blogg. Upplever egentligen ingen direkt trängsel här på gatorna.
   Pastis är väldigt trevligt och även för lunch. Men lokalen är trång inne. Huset är ju gammalt. Så jag vet att man nu begränsat antal gäster inne till ett fåtal. Men utomhus är det mellanrum mellan bord och gäster.
   Vi tittade på Klockargården men den är fullbokad ett tag fram över. Så även andra ställen i Tällberg.
   Säkert åker många nu runt i Sverige när det är knepigt med utlandet.
   Ha det fint du också-
   Kram

 11. Det är något speciellt med Drottninggatan. Som tonåring, undrar hur många gånger man knatat där fram och tillbaka, köpt smink och kläder.

  Härlig grönska i Kungsträdgården, allimlökarna är intressanta även när de börjar bli frömogna.

  1. Visst är det så. Eller för min del det var så. Jag gick på gymnasiet vid Tegnerlunden så på håltimmar blev det en del besök här. Vi hade “våra fik” här också. Kul minnen.
   Kungsan är alltid rolig att passera och med växter efter säsong i sina planteringar. Verkligen en grön lunga.

 12. Underbart du trår dig fram i konvalescensen, kan tänka den långa sträckan gav dig styrka och stort nöje – nu snackar vi rörelse eller hur?
  Och Stockholm har sin ambassadör så gott som intakt 🙂
  Så trevligt med fysisk sällskap också!
  Trevlig helg kram åt dig o Bosse.

  1. Vi hade så trevligt och roligt där vi gick. Och med en del pauser gick det riktigt bra. Nu blir det lite lugnare några dagar för jag tog bort stygnen igår.
   Jodå, Stockholm känns som “min stad” men jag delar den gärna med andra.
   Väldigt roligt att uppleva att Gamla stan hade fått lite liv igen. Dock absolut ingen trängsel. Och inte i City heller.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kramar till dig från oss.

 13. Oj … wow – det var ingen dålig promenad! trevligt, intressant och lärorikt som alltid – och massor med fina bilder! Tack , tack för den trevliga rundturen i din stad!
  Kram

  1. Tack! Och det blev en rejäl långpromenad. Kul att du var med. Roligt att se att Gamla stan börjar leva upp. I alla fall lite grann.
   Kram och trevlig torsdag.

 14. Oj! Det var ingen dålig promenad det! Duktigt jobbat! Det innebär väl att du är betydligt bättre i axeln, bra så 🙂

  (Fast jag tog inte på mig skorna alls, jag satt här i soffhörnet och gick med utan att det blev några steg alls… Får nog gå ut lite senare för att kompensera det 😉 ).

  Ha en härlig dag!

  1. Jag är betydligt bättre i axeln, men tog stygnen igår så nu blir det lite lugnare igen ett tag.
   Susan och jag tog en del pauser och det var i “lagom takt” vi gick.
   Det är ju en fördel med bloggar att man inte behöver röra sig men kan se och uppleva en del ändå.
   Strålande sol här idag. Skönt så. Ja, jag är ju inte i solen men humöret blir ju bättre.
   Önskar er också en fin dag.

 15. Jag satte på mina bästa promenadskor och gick som en skugga bakom dig. Härligt att läsa att du tagit många steg tillbaka till “gamla Ditte”. Vad bra det är med möjligheter att kunna ta båt hem. Tänker på dina foton från Gamla Stan tidigare. Sakta, sakta ses en förändring åt det positiva hållet. Då gissar jag att du somnade lätt och nöjd.
  Kram Bosse

  1. Bra, Bosse! Bekväma skor är viktiga. Jättekul att du gick med. En lång runda blev det men med en del pauser och i långsam takt. Susan, min “medgångare” vet att krafterna inte ännu är på plats.
   Gamla stan har tyvärr varit väldigt öde under våren. Så sorgligt. Men nu gladdes vi åt att den levt upp lite grann. Och någon trängsel är det inte där och heller inte i Stockholm.
   Jag får skynda långsamt ett tag till.
   Kram

 16. Men tack för denna fina promenaden det behövde jag just nu 🙂 trist att bara vila, men så är det ibland önskar dig en fin dag Ditte kram

  1. Vad trevligt att du gick med via bloggen. Ja, är man van att vara i farten är det ingen rolig känsla med att vila. Vet så väl…
   Önskar dig god bättring.
   Kram

 17. Det var verkligen en långpromenad som ni gjorde. Förstår att det var skönt att komma igång igen. Och trevligt sällskap fick du ju också 🙂
  Stor kram och fortsätt krya på dig!

  1. Jättetrevligt var det och långt blev det. Men med pauser och i “lagom takt” gick det bra. Roligt hade vi dessutom.
   Tack, tog stygnen igår så det blir att det det lugnt ett tag till.
   Stor kram

 18. Vilken härligt promenad. Så roligt att få följa med.
  Många kända och fina platser.
  14 km, det var långt, men skönt för dig att du kan ta dina långpromenader igen och att vi får följa med.
  Sköt om dig!

  1. Det blev en både lång, trevlig och fin runda. Vi tog en del pauser och takten var “lagom”.
   Jag tog bort stygnen i axeln igår, 13 stycken, så nu blir det inte så långa turer i helgen.
   Jättetrevligt att du var med och att du också delvis kände igen dig.
   Ha det bra du också.

 19. Det blev en lång och härlig promenad. Ja, sköna skor är ett måste och självklart även många pauser. Tack för en härlig stund i vår huvudstad med många fina bilder 🙂

  1. Ja, det blev det. Men vi hade gott om tid och det blev en del pauser. Det är svårt att gå utan att axen rör sig. Och den ska inte vara i så stor rörelse just nu.
   Jätteroligt att du satte på dig bekväma skor och gick med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *