Stockholm

Mer från Gamla stan – Vi går vidare bland gränder och torg

Idag blir det mer från Gamla stan. Här  finns fortfarande många dörrar att öppna och gränder att besöka. Och de flesta med sin speciella historia. Ja, hela Gamla stan har ju sin historia och det var här på ön som Stockholm grundades av Birger Jarl 1252. (I länken ovan har jag berättat om de flesta platser jag nu passerar och en del till så titta gärna där om du vill veta mer )

Stockholm . Gamla stan. Tänk om denna port hade kunnat tala och berättat mer från Gamla stan för mig. Undrar vad som döljer sig bakom denna port.  Tänk så roligt det vore om porten kunde berättat mer från Gamla stan och vade den sett och upplevt.  (Observerade det nyare låset. Passade liksom inte riktigt in. ) 

Mer från Gamla stan

Nu gick jag kors och tvärs längs gränderna och utan att ha något direkt mål. Ofta passerar jag Stortorget och så också nu. Glädjande att se att restaurangerna och caféerna runt om hade ganska gott om besökare och utan att det alls var trångt. Detta i jämförelse med hur det varit här under våren när jag varit här.

Stortorget. Detta var navet, centralpunkten och det var härifrån Stockholm växter fram. Jag satte mig en stund på en av bänkarna och förflyttade mig tankemässigt tillbaka till  1500-talet och Stockholms blodbad. 

Stortorgsbrunnen finns  mitten av torget. Och här har det sedan medeltiden funnits  en brunn men men den nuvarande kom till på 1700-talet. Till höger i bild skymtar Börshuset där Svenska Akademien sedan 1914 har sina lokaler. I bottenvåningen ligger också sedan 2001 Nobelmuseet.  Det röda huset till vänster, det Schantzka huset, har sin speciella historia .(Mer om den i länken)  I huset finns 82 vita stenar inmurade i fasade för att påminna om de människoliv som slocknade vid Stockholms blodbad 1520.

Brända tomten

Från ett torg gick jag till ett annat, “Brända Tomten”. Även detta torg, precis som mycket annat i Gamla stan har sin historia. Huset som låg här vid Brända tomten förstördes i en brand i början av 1700 -talet och ingen ny byggnad uppfördes. Planerna blev då att här skapa en vändplan för brandförsvarets häst och vagn. På en ritning markerades tomten med ” Ekmans afbrända tomt”. Nu växer en stor kastanj på torget och här finns en trevlig restaurang/café, Under kastanjen där det är lugnt att slå sig ner. Om sommarkvällarna  arrangeras här berättaraftnar blir detta ett “Berättarnas torg” .

Stockholm. Mer från Gamla stan. Det lilla torget "Brända tomten"Mer från Gamlas stan. Det lilla torget “Brända tomten” vid Kindstugatan 1.

Vi “Brända tomten” finns fler hus att titta närmare på och många är från 1600-talet.  Många hus i Gamla stan har fasader som är gula. Och det kom sig av att överståthållaren (landshövdingen) i Stockholm år 1699 bestämde det. Han ville att alla nya fasader skulle ha en enhetlig färg. Så fick det bli.

Här ett hus vid “Brända tomten” i mer rosa – röd nyans. Observera skylten över porten och  de diskreta utsmyckningarna på fasaden.  I gårdagens inlägg tittade jag en hel del på detaljer i Gamla stan och dessa omges man av hela tiden. 

Men!! Det är byggt 1643. Alltså innan beslutet om gula fasader kom. Stannande länge och tittade på detaljerna här

Hus med fasader i olika nyanser. Och flera gula. Här noterade jag också ojämnheterna i de smala trottoarerna.

“En jungfrubur”.

Baggensgatan 23, ett hus med “anor”. Ja, lite annorlunda sådana. Men inte alls ovanliga. Här i huset låg förr “Ahlströms Jungfrubur” som en från mitten av 1700-talet till en bra bit in på 1800-talet  kunnat fungera som en bordell. Om det var så eller inte är tveksamt. Bordeller i mer modern mening var ovanliga i Stockholm och Sverige före mitten av 1800-talet . Men på 1700-talet kunde s.k.  “horbaler” äga rum.  Alltså en tillställning där prostituerade kopplades ihop med eventuella kunder. I sammanhanget här var det Carl Mikael  Bellman som kallade detta “Ahlströms Jungfrubur”.

Baggensgatan 23

En sjökapten, vid namn Ahlström, hade köpt byggnaden i tron om att det här i huset fanns en nedgrävd skatt. En skatt som skulle innehålla en del guld och 130 tunnor silver. Och skatten skulle  finnas kvar från det nunnekloster som förr låg här. Ahlströms  plan var att använda bordellen som en sorts täckmantel eftersom det på en bordell inte fanns någon som ställer frågor. Men någon skatt hittade aldrig Ahlström.

 

Dags att lämna Gamla stan för den här gången. “Sakta vi gå genom stan”.

Vill du ser mer gammalt från Gamla stan så  finns det här. 

30 svar på ”Mer från Gamla stan – Vi går vidare bland gränder och torg”

 1. Tack för ett trevligt inlägg om Gamla stan som verkligen är en fin stadsdel. “Under kastanjen” är ett trevligt ställe att slå sig ner på men hittills har det varit fullsatt alla gånger vi har varit där. Lite synd men vi har alltid hittat bra alternativ.

  Kram och god torsdag!

  1. Visst är det mycket fint i Gamla stan och roligt nu att se att det här nu inte är lika öde som det varit under våren och tidigare i sommar. Tror det blivit ett uppsving för hantverkarna där. “Under Kastanjen” är populärt men är det fullt finns det ju som tur är andra trevliga ställen också. Alla är ju inte “turistfällor”. Nu slog jag mig ner här en stund och trångt var det inte. Å andra sidan hade de glesat ut mellan borden också.
   Önskar dig en fortsatt fin torsdag.
   Kram

  1. Så fint här och jag gillar verkligen att strosa här och slå mig ner och ta in historiens vingslag.
   Stor kram

 2. Ännu en trevlig promenad med dig och jag bara älskar den där delen av Stockholm med alla dessa vackra hus!! Tack Ditte, kram!

  1. Jättetrevligt att du går med mig. Jag är bra på att hitta lugna miljöer och som har sin historia att berätta-
   Visst är dessa hus fina och tänk om de kunde berätta.
   Kram och trevlig kväll. Har nu följt en segelbåt i trä med röda tygsegel som seglat genom slussen. Så häftigt.

 3. Tur att han inte beordrade att även de målade husen skulle bli gula. Jag gillar färgskiftningarna, de harmonierar ju varandra så bra. Tack för dagens historielektion =) vilken energi du har som skriver/ berättar det här för oss. Ha en fin kväll!

  1. Ja, men någon måtta fick väl han också ha som bestämde detta- Jag tycker också om färgskiftningarna för då blir det mer levande.
   Jag tycker om Gamla stan och även dess historia och delar gärna med mig.
   Önskar dig också en fin kväll. Här balkonghäng. Har nu följt en gammal träbåt med röda tygsegel som seglar genom slussen. Så häftigt.

  1. Tack! Ja, det var ganska lugnt. Men samtidigt en ökning av besökare vilket kändes bra. När jag passerat här under våren och tidigare i somras har det varit väldigt öde- Verkar nu vara ett uppsving för de “riktiga hantverkarna! och det är roligt att se.

 4. Kul att se att Gamla Stan har blivit lite mera levande, inte minst för näringsidkarna. För mig som “turist” är det nästan finare nu än när alla trängs och man missar mycket av de intressanta detaljerna som du uppenbarligen också upptäckte. Tror du hade inte sett och letat efter dom om det hade funnits jättemycket folk.
  Bilderna är enastående, speciellt dom med de tränga gränderna igen:-)

  1. Visst är det! Blev glatt överraskad. Och det verkar som om hantverksbutikerna fått ett uppsving. Jätteroligt. Jag brukar ju i Gamla stan röra mig i de kvarter där det är få turister men visst korsar jag ofta Västerlånggatan, Stora Nygatan och Österlånggatan. Nu är det besökare här men inte alls trångt. Även Stortorget och restaurangerna där hade fler besökare.
   Och är det mycket folk kommer man ju nästan av sig. I “mina kvarter” var jag nästan ensam och det framgick ju också av bilderna. Många besökare hittar inte och vet inte var de ska gå.
   Tack, tyckte själv jag fick fram en del av det mer unika med Gamla stan. Och mycket mer finns ju.

 5. Javisst är den Gamla Staden häftig…och fotogenique! Jag har öppnat datorn efter några dagar och så hittade jag din härliga vandring i mina minnens kvarter. Det känns både bra och lite dåligt, men som du säger så verkar turisterna, i alla fall några…och kanske de rätta…ha hittat tillbaka.
  Måste säga att jag är kluven inför Gamla Stan, kluven och samtidigt så känner jag mig lite frågande och numer lite nyfiken om hur det skall bli fortsättningsvis.
  Det är vackert, det är idylliskt, speciellt nu utan turistinvasionen och stortorget är som alltid en källa till glädje. Vackra medeltida hus som får mina tankar att gå till de Tyska Hansastäderna…undrar hur många som ser liknelsen…ser du den?
  Ja du Ditte, hur skall det bli med oss och världen?
  Svart, vitt eller jämngrått?
  Svart här just nu, men dina rader och bilder höjde min nivå ett litet snäpp!
  Tack!

  1. Jag går ofta i Gamla stan men söker mig till de kvarter och gränder där det inte ens i “vanliga fall” är många besökare. Och nu är det, som du ser av bilderna verkligen sparsamt med besökare. Men jag ser ju att det ökat under våren och sommaren och det är ju bra. Vad gälle r”krimskrams” och turistfällor är jag ingen fan av dem. Absolut inte.
   Vad jag också sett och som kommer i ett annat inlägg är att de “riktiga” hantverksbutikerna fått ett uppsving.
   Jag hittar fortfarande platser som jag inte sett tidigare som den lilla Baggensparken vid Baggensgatan. Här var jag helt ensam. Jag och de vackra hortensiorna och de gröna buskarna. Det var helt tyst.
   Jag undrar också hur det ska bli med oss och världen. Och vilken värld kommer vi att möta.
   Ibland är det mörkt här också.Just nu mest av hälsoskäl och givetvis de yttre begränsningarna och därtill mina fysiska.
   Är glad att jag kunde höja din nivå ett litet snäpp.
   Kram

 6. Så fina foton du lägger ut från ljuvliga gamla stan, har inte varit där ännu i sommar, men hoppas att jag får tillfälle att komma dit.
  Må så gott!
  Kram!

  1. Tack! Ja, ta dig en tur hit och till delarna öster om Stortorget. Kan även rekommendera en paus/pitstop på Stortorget och Grillska husets terrass. (Man går upp inne i huset ett par våningar och kommer till en behaglig terrass.)
   Kram och ha det fint du också-

 7. Klart läge för Monica Z och “Sakta vi gå genom stan” efter detta! Själv hamnade jag på Kungsholmen i dag, det gör jag inte ofta. Fast det syns inte på min blogg att jag varit där. Om du gillar ceasarsallad kan jag meddela att den är jättegod på Levinskys på Rörstrandsgatan, där det finns hur många utebord som helst – och bara 115 spänn!

  1. Jag är inte heller ofta på Kungsholmen. Mest när vi går hemifrån längs Årstaviken till Hornstull och sedan Västerbron.
   Tack för tipset om Levinskys på Rörstrandsgatan. Väldigt länge sedan jag var där. Men ska en runda åt det hållet nästa vecka så ska testa. Perfekt med gott om utebord-

 8. Tack för den fortsatta fina promenaden!
  Jag tycker att det är fint med både dom enhetligt gula fasaderna och dom olikmålade a la Villajoyosa, båda varianterna har sin charm 🙂

  Ha en härlig dag!

  1. Kul att du hängde med. Och mask behövs ju inte här.
   Visst är det fint med lite olika färger på husen. Men kul att veta varför en del är just gula.
   Önskar er också en fin fredag.

 9. Jag var där när jag läste ditt inlägg. Så bra och trevligt beskrivet. Jag märker att jag bara har skrapat på ytan och knappt det när jag har varit i Stockholm! Tack för att du tar mig till dessa smultronställen!
  Kramar

  1. Vad roligt! Och än roligare om du kommer hit och vi kan traska runt här tillsammans.
   Visst är bra att vi nu kan resa genom våra bloggar och se platser, saker och ting vi ännu inte sett. Och även om vi varit på plats så finns det ändå mycket att ta till sig som man missat.
   Kram

 10. Vilken vacker port den första bilden visar. Och visst ser det nya låset helt olämpligt ut, men det är ändå rätt diskret och förmodligen nödvändigt för att hålla obehöriga ute.
  Visst vore det synnerligen trevligt att träffas i Stockholm och gå en rundtur med världens bästa ciceron! Vi får satsa på nästa sommar. Eftersom jag då har ett barnbarnsbarn i staden så kan jag not inte hålla mig från att åka o hälsa på ibland.
  Shogun ja, så hette krogen. Minns att vi satt på golvet, det var för mig första gången, och det kändes väldigt exotiskt.
  Helgkram från pörtet

  1. Fastnade också för denna port. Men säkert behövdes ett nyare lås som är knepigare att ta sig genom.
   Så roligt det vore att ses här. Och nästa sommar känns nåbart. Jag ska visa dig det bästa jag kan.
   Shogun finns kvar men det var länge sedan jag var där. Kanske dags i höst igen eller då man kan vara inomhus.
   Önskar dig en fin helg.
   Stor kram

  1. Tack! Vad trevligt att du gick med. Tror vi haft mycket att prata om här.
   Gamla stan har så mycket och bara några gränder bort från huvudstråken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *