Stockholm

“En vintersaga”- Hållbar julskyltning på varuhuset NK

Om jag är hemma i Stockholm så brukar jag i samband med första advent ta mig en titt på varuhusets NK:s julskyltning. Och det är något som jag gjort i dryga 60 år. I går tog jag en promenad till City i ett ärende och när jag ändå var där så passade jag på att se årets julskyltning  i det “stora varuhuset” som hade temat “En mer hållbar vintersaga.” Den 15/11 var skyltfönstren klara att beskådas , men själva avtäckningen skedde digitalt. (Här finns en filmsnutt  från Expressen)

Stockholm och varuhusets NK:s julskyltning. I år med temat "En hållbar vintersaga"NK:s julskyltning  har i år temat “En hållbar vintersaga.” Glest med besökare var det denna tisdag eftermiddag. Men för säkerhets skull hade man satt ut markeringar på trottoaren där man påmindes om att hålla avstånd.

En vintersaga

och en hållbar sådan är temat för julskyltningen. Temat ligger liksom i tiden. Men jag är lite gammaldags och tycker att det är  för  tidigt med julskyltning i mitten av november. Alldeles för tidigt enligt mig. Men med tanke på att en del butiker  sedan  i slutet av september varit i gång med “julinspirerade attiraljer”. Förstår inte hur mycket av den varan man kan konsumera. Men det är en annan sak. Temat för julskyltningen på NK 2019 var Julens magiska universum . Och i samband med det passade jag också på att se lite annat av  vår upplysta stadskärna.

“En magisk jul” var temat för  julskyltningen på NK 2018 . Här bestod det magiska av att man kunde ladda ner en “app” för att ta del av det som inte syntes skyltfönstren. Man fick liksom följa med lite bakom scenen.

 

Julskyltningen på NK har varit en tradition sedan 1915 men den första skyltning jag såg här var i december 1959. Och det var då i samband med första advent. För att bygga och få till årets sagotema har man använt  gamla kartonger, påsar, papper, plast, tidningar och annat överblivet material. Material som man samlat in från varuhusets olika avdelningar.

Välkomna med!

Flera djur  har tillverkats av pappersremsor som annars skulle ha slängts.

Färden i vintersagan går genom ett snötäckt Norrland och där ljuset, kanske norrsken, skapar rörelse i och åt landskapet.

Stockholm. NK. Julskyltning. Granen här i temat Vintersaga är tillverkad av överblivna presentförpackningar. En gran i temat “Vintersaga” som är tillverkad av  överblivna presentförpackningar . Överst i granen finns en uyyerst lite tomte (pilen pekar på den) som klättrat uppför stegen för att sätta i julljusen.

Stockholm. Nk. Visst framgår det i julskyltningen att det handlar om en vintersaga. Emballageplast har blivit till snöflingor. Och visst framgår det att det är en Vintersaga det hela handlar om. Detta blev nog min favortibild, favoritfönster.

 

Vad jag tyckte? Jo, den hållbara tanken gick fram och sagotemat var tydligt.Många verkligt fina detaljer och miljöer. Jag såg ett par förskolegrupper passera och hörde lite av deras samtal med sina lärare och med varandra. Vilken fantasi!  Och att använda skyltningen för att hitta på egna vintersagor med figurerna och miljöerna vore roligt.

 

46 svar på ”“En vintersaga”- Hållbar julskyltning på varuhuset NK”

 1. Vad kul att se NKs julskyltning, jag brukar nästan aldrig se den för jag går sällan förbi just där. Men kul att få ta del av skyltningen av dig 🙂

  Kul det lät att hitta på sagor utifrån julskyltningen, det skulle vara något för mina elever, men vet inte riktigt om vi kan ta oss dit nu med restriktionerna, det är kanske lite för långt för dem att gå.

  1. Jag har sett den i dryga 60 år så är jag hemma i Stockholm brukar jag passera i samband med annat ärende. Tror helt klart att man skulle kunna få till fina sagor och kanske rita till. Nu var det gott om plats här men kanske är det väl långt att gå för eleverna.

 2. Vi har inte sett julskyltningen på NK i Göteborg på flera år. Vi har liksom varit på annan plats. Förr var det tradition att gå första gången på 1 advwnt, sedan några gånger till med förskolebarnen. I år håller vi oss lågt borta från centrala stan!
  Tack för att jag fick se Stockholms variant!

  1. Alldeles för tidigt nu i mitten av november. Annat var det förr när man inte började med jul i september och påsken i januari. Såg ett par grupper här med förskolebarn och de var väldigt entusiastiska. Jag promenerade hit och hem och genom ett Stockholm som var öde. Väldigt glest här vid NK också-
   Trängsel ska vi ju absolut undvika.
   Kram

 3. Tack Ditte att du visar oss som inte har möjlighet att se NK:s julskyltning på plats! Ser väldigt fint och kreativ ut!
  Visst är det för tidigt så här i mitten av november … det var i alla fall bättre förr. Tänk så spännande det var att vänta på vad som fanns bakom det bruna pappret i skyltfönstren 🙂
  Ha en fin eftermiddag/ kväll!
  Kram

  1. Visst var detta med julskyltningen bättre förr. Minns när jag första gången såg julskyltningen på NK 1959, så förväntansfull jag var. Och det var till första advent. Minns också varuhuset PUB:s julskyltning . (Idag är det ett hotell.)
   Nu hade jag ärenden på stan på stan så jag passade på att titta. Och en fin vintersaga var det.
   Önskar dig också en fin eftermiddag och kväll.
   Kram

 4. Jag har varit och tittat på NK:s julskyltning några gånger, men aldrig lyckats komma riktigt nära. Du lyckades med det och fick riktigt fina bilder. Just skyltfönster kan ju vara knepiga också eftersom det ofta blänker.

  1. Tack! Nu var det väldigt gott om plats men visst är det knepigt med att det blänker och speglar sig. Men jag kunde ge en hum om hur det ser ut. Så lite folk som det var nu har jag nog aldrig sett här. Men hela stan kändes så öde. Väldigt trist. Jag gick hit från Söder och hem också och så öde även i Gamla stan. Lite mer fart på Söder men med goda avstånd.

  1. Det är lite av tradition att komma hit och titta. Och är i Sverige som vi är i år passar jag på. . Men för min del tycker jag att man ska vänta till första advent med julskyltningen. Jag tycker det känns så trist med jul från i slutet av september och framåt.Jag tycker att det var fint med en vintersaga som tema och något jag tror lockar många av de yngre och även äldre.
   Just här hos oss var det +11 idag så vintern känns temperaturmässigt långt borta.
   Önskar dig en fin kväll.

 5. Vad kul att se, En sådan mäktig julskyltning måste vara alla barns dröm. Jag har aldrig sett något liknande.
  Möjligen när min väninna i Ed och jag åkte till Norge och gick på julskyltning i Fredrikstad, där var enormt stort och fint.
  Det är bara november men dagarna går fort, snart 1 advent.
  Kikade in på dina länkar också, intressant. Såg du jämförde olika kameror och visst var det skillnad på kvalitet!
  Ha det så gott.
  Stor kram!

  1. Det är “tradition” att om jag är i Stockholm före jul så brukar jag se julskyltningen här. Förr fanns även en fin julskyltning på varuhuset PUB men det är hotell numer. Tycker dock att det är alltför tidigt med julskyltning före första advent.
   Julskyltningen i Fredriksstad ha jag sett många gånger som både barn och tonåring men då var det ju julskyltning i hela stan. Numer gör butikerna här som de vill och det är ingen samordning. Lite trist tycker jag.
   Ja, att testa olika kameror är roligt och nu har jag ju en zoomkamera som är väldigt bra till sitt bruk och men andra som är bra på många andra sätt. Alternativet är vår systemkamera med olika objekt men den är för tung att ha med. Och sedan ska jag ju hinna byta objektiv innan rörliga föremål flyttat sig.
   Ha det gott du också och lycka till med din nya kamera.
   Stor kram

  1. När jag är här hemma i Stockholm den här tiden så brukar jag se NK:s julskyltning.Har gjort det i dryga 60 år. Och i år är jag ju hemma. Tyckte det var fint och roligt med vintersagan och bra att man återanvänt material.
   En del blåst även här.

 6. Jättefina bilder från skyltningen på NK, tack för att du visar, vet ju inte om jag kommer att åka in och se den?
  Tycker den ser väldigt fin ut!
  Må så gott!
  Kram

  1. Jag tog en promenad in till City i ett ärende och passade då på att titta förbi NK innan jag promenerade hem. En rejäl promenad blev det och genom ett tämligen öde Stockholm. Kändes riktigt trist. Julskyltningen var en vintersaga som jag tror yngre barn uppskattar. Och så vi äldre.
   Ha det fint du också. Och dalahästen utfordrar jag så länge. Men den väntar på att få flytta till dig när det kommer piggare tider.
   Kram

 7. Det var flera år sedan jag kollade in NK:s julskyltning. Den brukar alltid vara något extra.
  Jag trodde att det första advent var premiär, mitt i november känns tidigt, särskilt när temperaturen är långt över nollan.
  Kul att se, jag kommer förmodligen inte att se den på riktigt i år heller.

  1. Visst är det alltför tidigt! Annat var det förr när det var första advent som gällde. Men jag tycker mig sett tomtar och annat “juligt” sedan i september. Blir sååååå trött.
   Men jag kan inte ändra på datumet så när jag hade ärenden till City så blev det en promenad hit och hem. Ren friskvård dessutom. Att promenera…
   Jag tyckte NK gjort det bra och vintersaga kändes passande. En hållbar sådan.

 8. Brukar också ta en sväng förbi de där skyltfönstren så här års, det blir det kanske i år också. Att döma av dina bilder kommer jag att gilla årets version bätte än fjolårets, som inte tilltalade mig särskilt mycket.

  1. Jag har gjort det under många, många år -När vi varit i Sverige denna tid. Och i år tyckte jag temat med vintersaga var riktigt bra. Tycker nog de senaste åren varit betydligt tristare. Och en bra promenad blev det t&r Södermalm till City. Men så sorgligt att det var så folktomt i Stockholm.Avstånd är ju en sak men därifrån till ett “dött” Stockholm är steget stort.

 9. Vilken fin julskyltning som onekligen ligger i tiden. Själv tycker jag att julskyltningen ska börja till 1:a advent och har ett minne av att det var den stora skyltsöndagen när jag var liten. Men det var då det för nu ska det startas väldigt tidigt.

  Kram och god kväll!

  1. Jag tyckte om den! Och visst ligger det hållbara i tiden. Att ha julskyltning före första advent ogillar jag starkt. Annat var det förr och då var det första advent som gällde för alla butiker. Nu kommer ju “tomtedjävlarna” fram redan i september på vissa ställen.
   Kram och trevlig kväll.

 10. Jättekul att du gick dit och rapporterar! Måste säga att dina bilder faktiskt slår såväl Expressens som NKs egna bilder. Tyckte nämligen inte så värst bra om Vintersagan nr jag såg deras filmer, men nu när jag ser dina bilder tycker jag lite bättre om skyltningen. Håller med dig om att bilden med sjön är läckrast. Hörde i en intervju att de började bygga skyltningen strax innan coronautbrottet i februari och hållit på med den sedan dess. Men i år verkar det vara en “stillbild”, inget rör sig, eller?!
  Kul att du delade med dig. Stort tack:-)

  1. Jag hade ett ärende till City och passade då lägligt på att ta en titt här på NK och deras julskyltning. Och jag gillade den. Men jag tycker ju inte att julskyltningar ska äga rum före första advent. I princip. Tyckte om årets skyltning och temat “vintersaga”. Ja, lite rör sig. Ett par djur, lämlar,som lite snabbt tittar upp ur snön . Så söta. (Näst sista bilden) Hörde att de förskolebarn som passerade var entusiastiska . Och vi äldre. Men det var inte så många på plats.
   Gick sedan hem genom ett “dött” Stockholm. Så sorgligt. Avstånd är ju en sak men nästan folktomt är något helt annat.
   Kul att du hängde med.

 11. Älskar ju julen och det som hör till, granar, belysning och tomtar mm.mm.
  Men likt dig tycker jag det är lite väl tidigt att starta i mitten av december.
  Men det är som det är, och fint är det ju trots allt…om man älskar julen som jag.

  Ha en underbar avslutning på kvällen.

  1. Har förstått att du är väldigt förtjust i julen och går “all in”. Visst vore det mer lagom att sätta igång till första advent. Men jag vet att det på sina ställen här i stan kom fram julrelaterade saker redan i slutet av september. Tröttsamt.
   Jag tyckte julskyltningen här på NK var fin men med +12 grader och i mitten av november ko den inte till sin rätt.
   Ha det bra du också.

  1. Jag gillade årets julskyltning på NK. Men alltför tidigt men julskyltning i mitten av november. Första advent är mer lagom i tid. . Men fin var den.Jag brukar ta mig hit och titta om jag är hemma i Stockholm och nu blev det en pigg promenad till och från Södermalm och till City.

  1. Jag tyckte om årets julskyltning och just att det var ett sagotema.Hållbarhet ligger ju verkligen i tiden.
   Har ju sett julskyltningen här i så många år. Första gången var 1959 då jag var 10 år….

 12. Verkligen en kul skyltning som ligger helt rätt i tiden. När det kommer till miljötänk alltså. När det kommer till själva tidpunkten håller jag med dig – för tidigt! Jag minns i barndomen då det var “förbjudet” att julskylta före skyltsöndagen som inföll första (eller kanske till och med andra?) advent.

  Jag gillade nog renen allra mest – snyggt gjord!

  Ha en fin dag!

  1. Är jag hemma vill jag gärna se julskyltningen på NK men visst är det alldeles för tidigt. Å andra sidan har en del butiker haft julpryttlar framme sedan slutet av september. Puh! Temat i år på julskyltningen tyckte jag om och allt var väldigt fint gjort.
   Här är det rejäl blåst idag med 20m/sek i byarna så man får se till att gå åt “rätt håll” idag.
   Önskar dig också en trevlig torsdag.

 13. Vilken genomtänkt julskyltning. Oftast handlar det enbart om att få sälja så mycket som möjligt, men detta var verkligen bra. Så fint det blev med detta “materialet”, men jag håller med dig om att julskyltning i november är i tidigaste laget.

  1. Jag tyckte julskyltningen i år på NK var riktigt fin och sagotemat med en vintersaga var fint. Såg att många barn fängslades och det var roligt att se.
   Till första advent tycker jag det är lagom med julskyltning men mycket som har med julen att göra börjar ibland i slutet av september. Trist!

 14. Men va skoj att du ser alla skyltningar och det är ju olika varje år, detta var fint o bra tänkt ..skoj att ni har NK vi hade det när jag var tonåring här oxå men inte mer o nu är det hansa kompaniet oxå rätt fint där 🙂 ha en fin dag kram

  1. Kul att se julskyltningen här på NK och i år tyckte jag den var riktigt fin med vintersaga som motiv. Men för min del är det på tok för tidigt att ha julskyltning i mitten av november. Till första advent tycker jag det vore lagom. Kan heller inte begripa varför man ska börja med tomtar och annat julrelaterat redan i slutet av september.
   Önskar dig en bra dag.
   Kram

  1. Även mina favoriter. Jag är förtjust i årets sagotema och i tanken på det hållbara. Men jag tycker ju att julskyltningen skulle vänta till första advent.
   Kram

 15. Oh, vad roligt att du visar bilder från NK:s julskyltning nu när jag inte kan komma till varken Stockholm eller Göteborg. Tradition jag saknar i år. Den i Stockholm är alltid större, men den i Göteborg brukar också vara fin,
  Stort tack, värmer mitt hjärta!

  1. Årets skyltning på NK tyckte jag om och just temat med vintersaga och hållbarhet i fokus. Har ju varit här i så många år och alltid bär vi varoit i Stockholm och det sedan 1959. Nu fick du en liten glimt av den. Tyvärr kan inte jag erbjuda bilder från Göteborg men kanske någon annan kan det.
   Ha det så bra du kan.

 16. Men Åh så underbart fint!!! Det var verkligen en julskyltning helt i min smak. Så mycket värme och kreativitet. Sen håller jag med dig om tidpunkten men jag kan tänka mig att dom måste väl ha det tidigare och tidigare för att hänga med. Men jag kan inte förstå hur butiker börjar plocka fram julsaker i september. Det är ju knappt att sommarsemestrarna har slutat… Det är inte okej i mitt tycke.

  1. Jag tyckte också om årets tema som var just en vintersaga- Men för mig känns all julskyltning för tidig om den äger rum före första advent.Men det hänger nog samman med att man i en del butiker börjar ta fram tomtar och annat redan i slutet av september och början av oktober. Ser att du tycker likadant- Jag blir bara så trött för allt går ut på att konsumera.

  1. Visst är den! Och jag är så förtjust i både sagotemat “Vintersaga” och det hållbara. Men väl tidigt i mitt tycke. Vill helst att julskyltningen ska vara första advent- Tyvärr har jag sett att det funnits en hel del julrelaterade saker i butikerna alltsedan slutet av september. Så trist.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *