Stockholm

Gamla stan ligger helt öde – Så sorgligt

Visst rör jag mig alltid mycket runt om i Stockholm när jag är hemma . Och nu har jag varit det sedan slutet av februari. Många steg har det blivit och mycket har jag sett och upplevt. En del helt nya upplevelser har det blivit som när vi såg “guldbron” angöra Stockholm och sedan varje vecka har följt vad som händer. Annat också.  Mycket är just nu begränsat. Men tack och lov har vi i alla fall möjligheten och förmånen att röra oss fritt. Den möjligheten tar jag verkligen till vara. Visst ser jag här i min stadsdel, Södermalm  att det är mindre människor i rörelse men tillvaron känns ändå som ganska vanlig. Annat var det när jag igår tog en närmare titt på Gamla stan. Här var det helt öde. En så märklig känsla.

Jag lämnar Söödermalm och passerar byggarbetsplatsen Slussen innan jag kommer ner till Gamla stan. Jag har lämnat Södermalm och är på väg till Gamla stan via byggarbetsplatsen Slussen. Till vänster syns Storkyrkans torn och till höger reser sig Tyska kyrkans spetsiga torn.

Gamla stan

Jag stannade till vid Kornhamns torg, lite i utkanten av Gamla stan.  Ett torg som  troligen tillkom genom 1620-talets regleringar av stadens västra kvarter. Detta var på 1600- talet en uppställningsplats för åkarnas vagnar och kallades också för Åkaretorget. Kornhamn var en hamn för sjötrafik till och från Mälaren och många båtar la till där för att sälja sin säd i stan. Tiderna har förändrats men namnet är kvar. Ett par uteserveringar var öppna. Få besökare och gott om avstånd mellan borden.

Kornhamnstorg i Gamla stan. Få besökare på uteserveringen trots glest mellan borden och en solig eftermiddag. Kornhamnstorg  i Gamla stan. I vanliga fall fullt med gäster. Men nu bara ett par, tre stycken. 

På vägen upp till Västerlånggatan  passerade jag  Christoffers blommor på Kåkbrinken. Och det var tomt både i butiken och i gränden.

Västerlånggatan brukar jag bara korsa när jag är i Gamla stan. Här är verkliga turiststråket. Gatan dit alla turister söker sig och där butiker, restaurangen, glassbaren och caféer ligger tätt. Här är man van vid att det är trångt och svårt att ta sig fram.  Men nu.  Det mesta är stängt och  jag ser bara några få som rör sig längs gatan.

Västerlånggatan i Gamla stan brukar vara fylld av turister och här är det ibland svårt att ta sig fram. Men nu nästan folktomt. Västerlånggatan i Gamla stan är väldigt populär bland turister. Men nu tämligen öde och det mesta är igenbommat. Och inga turister i sikte.

Liknande skyltar sitter på de flesta butiker. Jag talade med några olika butiksägare och de berättade att det nu varit sex veckor med noll i inkomst. 

Stortorget i Gamla stan

som  både i historisk tid och nutid samlat många besökare var också öde. Kändes så sorgligt. Här vid Stortorget byggdes rådhuset och därifrån utgick gator mot stadsportarna. Här finns också ett av de äldsta husen i Stockholm, det “Schantzka huset” från 1600-talet, huset som är rosa-rött. Namnet är efter byggmästare Schanz. Runt husets  fönstren finns totalt 94 stenar och dessa lär symbolisera de 94 människor som blev halshuggna här på Stortorget vid Stockholms blodbad 1520.

Stortorget i Gamla stan med Stortorgsbrunnen. Här fanns redan på medeltiden en brunn, en vattenpump, men den som finns idag kom till i slutet av 1700-talet.

Stortorgsbrunnen var Stockholms nollpunkt och det var härifrån alla avstånd  för landets vägar till och från huvudstaden mättes.

 Börshuset, en omtalad byggnad på många sätt ligger också vid Stortorget. Här har också Svenska Akademien har sina lokaler

Börshuset är från 1700-talet och Stockholms fondbörs fanns kvar här till början av 1990-talet. På övervåningen har Svenska Akademien sina lokaler sedan 1914 och i huset finns också Nobelbiblioteket. På bottenvåningen finns sedan 2001 Nobelmuseet som invigdes i samband med 100 års firandet av Nobelpriset som för första gång delades ut 1901.

Stortorget sett från andra sidan. Några få personer passerar. Men det är en ovanlig känsla att det är så öde här.

Den grå byggnaden rakt fram är Grillska huset  som idag drivs som bl.a konditori/restaurang av Stadsmissionen. Ett besök här rekommmenderas.  Och extra fint tycker jag det är på  deras stora terrass ett par trappor upp.  Igår var detta ett av de få ställen som var öppna i Gamla stan. Men få besökare.  Familjen  Grill som  en gång ägde denna byggnad  ägde också Svindersviks gård i Nacka som de hade som sitt sommarnöje.

Prästgatan, en av alla gränder i Gamla stan där jag var helt ensam- Så märkligt. Prästgatan, en av alla gränder i Gamla stan där jag var helt ensam. En så märklig känsla- 

Fortsatt lika öde

Köpmantorget, vid Baggensgatan.  Passerade, Pastis, en fransk  liten bistro och en av mina absoluta favoritrestauranger. Öppen. Men inga besökare. Hit går maken och jag då och då och hit tar jag gärna med vänner när vi tittat runt i Gamla stan. (Tror att några bloggvänner också känner igen sig)

Bara avstånd här mellan borden. Men inga gäster.

En annan favorit där jag ofta vilat mina fötter under långa stadspromenader , särskilt varma sommardagar, är “Under Kastanjen” på Kindstugatan. Men i går var inte en människa synlig  här i närheten.

Tomt här. En märklig känsla-

Vid Järntorget såg jag att flera restauranger och caféer var stängda. Flera var helt igenbommade. Men Sundbergs konditor kämpar på. Har man haft verksamhet sedan 1785 kämpar på. Men motvinden verkar svår under rådande omständigheter.

Tomt här också.

Med sorgsna steg lämnar jag Gamla stan för den här gången och börjar gå hemåt. Stannar till uppe vid Slussen och blickar ut över delar av Stockholm.

Till vänster i bild stadsdelen Kungsholmen med stadshuset. Till höger Riddarholmen och Riddarholmskyrkan med sitt spetsiga torn. 

62 svar på ”Gamla stan ligger helt öde – Så sorgligt”

 1. Helt otroligt.
  Jag känner igen mig på dina bilder utom att det brukar vara fullt med människor. I Gamla Stan är det ju annars rätt så svårt att ta sig fram utan att knuffas, i vanliga fall, så jag förstår att det nästan blev en overklighetskänsla över det hela.
  Synd om alla som har affärer och restauranger eller andra verksamheter där. De har ju sin utkomst mycket ifrån turisterna och nu kommer det inga.
  Jag tänkte i mitt stilla sinne, i går, undrar hur det är i Gamla Stan, men nu har jag fått svaret så jag behöver inte åka dit och kolla. Nej, jag åker inte tunnelbana i dessa tider så det får vara.
  Tack för alla fina bilder, det var intressant att se.
  Hoppas att du får en fin påsk och var rädd om dig.
  Varm kram!

  1. Visst är det! Och så sorgligt. Det var liksom Gamla stan och jag. Helt overkligt.
   Många butiker, caféer och restauranger har stängt och jag undrar om de kan öppna igen. Några hade öppet och med rejläa avstånd mellan bord och stolar både ute och inne. Men inga gäster.
   Jag åker inte heller kommunalt nu med undantag av båtlinjerna där jag kan stå utomhus.
   Så nu har du sett hur det ser ut i Gamla stan, I alla fall igår.
   Var försiktig du också och var rädd om dig.
   Önskar dig och Mysingen en så bra påsk som möjligt-
   Kram

 2. Men oj vad konstigt att se Gamla stan så folktomt och ödsligt! Svårt att förstå att folk inte är ute och går när dom faktiskt får…

  Ha en riktigt lång och fin dag! 🙂

  1. Jag blev helt förstummad- Men det är ju trångt i Gamla stan i vanliga fall och nu när vi ska hålla avstånd så väljer många att vistas i andra stadsdelar. Söder har gott om folk och många är på Djurgården och i olika parker i stan. Butiker, caféer och restauranger har fått stänga och de som har öppet hade inga besökare. Måste ge en eloge till restaurangägarna i Gamla stan som har rejäla avstånd mellan stolar och bord. Så var det då inte i city. Men nu lir det razzia så de serveringar som inte följer detta får genast stänga.
   Här har vi det bra och förutom promenad och balkonglunch har det blivit en biltur för lek och fotboll ute i Uppsala med barnbarnen. Så en lång fredag blir det.
   Önskar en också en fin dag.

 3. Ödsligt och konstigt, det är känslan man får! Hoppas detta elände snart ska ta slut!
  Glad Påsk önskar vi er!

  1. Det var det! En märklig känsla med att i princip vara ensam här- Vi håller tummarna och önskar att eländet snart kan vara över.
   Vi önskar er också en “god” och så trevlig påsk som möjligt.

 4. Kändes som en “sorglig” promenad.
  Gamla Stan brukar sjuda av liv ibaland nästan för mycket på vissa ställen.
  Har varit mycket där som en släkting har lägenhet på Lilla Nygatan.
  En fin påsk önskas dig.

  1. Det var en sorglig promenad. Verkligen. Jag mötte en stadsdel som var helt öde. Och även utanför högsäsong är det i vanliga fall besökare här. Men icke nu. Genom och i Gamla stan går jag ofta och skillnaden var så trist att se. Har också vänner som bor här men i övrigt går jag ofta här på vägen till och från City. Och ibland jobbar jag också i Gamla stan.
   Önskar dig också en “god” och trevlig påsk.

 5. Det var sorgliga bilder med så tomma gator torg och gränder. Hoppas att butikerna kan överleva detta virus. Stadsmissonens cafe är bra och just deras terass inne på gården är lugn och fin.
  Ha en fortsatt fin Påskhelg

  1. Att strosa här var verkligen en märklig känsla. Men jag är tveksam till om butiker, restauranger och caféer kommer att överleva. Några berättade för mig att det nu var sjätte veckan med noll i dagskassa. Ska det bli lättare måste viruset dra sin kos snabbt.
   Önskar dig också trevlig Påskhelg.

 6. Ett så tomt Stockholm och i dina kvarter har jag nog aldrig skådat förr. Milda limpa. Så konstig känsla man får men också en bra känsla. Folk förstår (kanske) att hålla sig i sina karantäner, frivilliga eller ofrivilliga. De bidrar till att plana ut kurvan, men med en viss förskräckelse läste vi i nyheterna i morse att många har dragit iväg till Västkusten och firar sin påskhelg där, utan det minsta bekymmer tycks det som. Trångt och precis som vanligt. Det finns alltid undantag som bekräftar regeln.
  Tack för härlig vandring genom välkända delar av Stockholm
  Var rädda om er! Påskkramar och trevlig Långfredag!

  1. Gamla stan var verkligen tom och det var sorgligt att se. Här på Söder är det betydligt mer liv och rörelse. Men med god distans tycker jag. Bedrövligt att folk inte kan stanna hemma. Såg också på nyheterna att många gett sig iväg med husbilar och husvagnar åt olika håll Och där ska man då dela gemensamhetsutrymmen. Förstår inte ens att campingarna får ha öppet.
   Trevligt att du gick med men att strosa här var en märklig känsla.
   Ta det försiktigt ni också.
   Många tankar till er. Vi önskar er också en så bra påsk som det är möjligt.
   Kram

 7. Så fina bilder, där brukar jag vara när jag är i Stockholm ,-) Så jag känner till!
  Men vilken overklig känsla det måste ha varit!
  Nästan som att man var en av de få människorna kvar!
  Lite otäckt.
  Ha det fint
  Glad Påsk
  KRAM Primrose ,-)

  1. Tänkte just att du skulle känna igen dig här- Ja, förutom att det var så tomt. Väldigt sorgligt att se. Overkligt. Jag tror jag mötte ett tiotal personer under min runda här.
   Önskar dig också en trevlig påsk. Så bra som det går.
   Kram!

 8. Finns bara ett ord. ÖDSLIGT. Sorgligt, öde, overkligt.
  Kunde väl ingen tro.
  En bloggare från Dalarna kommenterade på min FB-sida och berättade hur viruset härjade i deras områden nu. Trots detta fick hon se hur hela den stora parkeringen vid ICA Maxi var fylld till bristningsgränsen. Läste också om hur det var på Orust med trängsel i butiker, serveringar, systembolaget. Man tror inte det är sant.
  Men nu tillbaka till högtiden. Idag långfredag och mitt uppdrag är idag att dra hem maten vid 15-tiden. Och att vara ute i solen, men det är kallt!!
  Stor kram!

  1. Det var så sorgligt att se hela gamla stan så tom. Jag tror att jag kanske såg ett tiotal människor här under min runda här. Och på de serveringar/restauranger här som fortfarande hade öppet, var det föredömligt glest mellan borden och stolarna.Men inga gäster. Många butiker har fått slå igen och kommer kanske inte alls att kunna öppna igen. Märkligt att folk inte begriper. Såg också campingar runt om i landet dit många kommit trots avrådan från detta. Egoistiskt att inte följa anvisningar som ges.
   Hos oss är det gott om plats på systemet och i butikerna men vi har flera i närheten så man kan lätt sprida ut sig. Såg fem kunder på bolaget igår. Och med avstånd.
   Låter som lagom uppdrag denna dag.
   Ute har vi också varit rejält och även en biltur till Uppsala och trevligheter med barnbarnen ute. Och nu balkonghäng
   Önskar dig en fin fredag.
   Stor kram

 9. Jag håller med dig, Ditte. Kan känna sorgen i dina ord, det är nästan lite skrämmande hur det har blivit. Vi är ju inte lika drabbade eftersom vi inte är så många som rör sig runt i området i normala fall…måtte detta gissel släppa sitt grepp om oss alla
  Ha det så fint ändå Ditte och glad påsk till dig <3

  1. Det var verkligen öde i Gamla stan och det kändes helt overkligt att det var så-. Jag blev verkligen bedrövad. Jag brukar ju passera här 1-2 gånger i veckan , men utanför turiststråken, men tomt är det ju aldrig. Många butiker, serveringar och restauranger är stängda och jag undrar om de kommer att överleva. Tveksamt.
   Jag är så glad över att vi här i Sverige kan röra oss ute men blir så arg på de som nu drar iväg åt olika håll inom Sverige. Såg igår att många tog med husbilar och husvagnar och på en camping delar man ju på gemensamma ytor. Hur tänker folk. Ja, många inte alls.
   Önskar er också fina dagar och en “god påsk”

 10. Fantastiskt vackra bilder, men så skrämmande ödsligt… Hur skall det gå med världen..? Det blir ingen enkel sak att starta upp allt igen, med alla företag som försatts i konkurs. Jag förstår inte hur det här kan hända. Enligt en helt vanlig skönlitterär bok, Som pesten, kunde jag läsa att en sådan här pandemi var väntad. Ingenting konstigt alls egentligen. Så, om författaren kunde ta reda på fakta om pandemier och förstå att vi borde vara förberedda, varför var inte världens länder det? Förutom Sydkorea då, de hade lärt sig av historien och hade miljontals testkit beredda och en strategi som verkar fungera. Och när man hela tiden talar om att skydda äldre, varför poängterade man hela tiden att man inte skulle resa till fjällen, men ingenting om att stoppa besök till äldreboenden? Jag förstår verkligen inte. Men nu är nu, och jag tänker baka brownies till i morgon. Jag vägrar ge upp hela vårt vanliga liv, så vi skall fira Jackies födelsedag i morgon, utomhus med avstånd till varandra. Grillade hamburgare med fika, kombinerat med påskäggsjakt. Vi blir sexton personer, bara mina och Patriks föräldrar som väljer att stanna hemma för att inte riskera något. Väldigt tråkigt, men klokt. Skall bara uppbåda litet energi för att sätta igång. Ha en jättefin påsk, vi håller tummarna för sol! Kram

  1. Tack! Ja, det var så trist att möte gamla stan så öde.Jag undrar också hur fortsättningen blir. Här i Gamla stan berättade några att de haft noll i dagskassa i sex veckor och snart går det inte längre. Mycket var stängt och helt igenbommat. Har också läst ett par böcker nu som gett många funderingar. Undrar varför vi här eldade upp lagren i stället för att spara dem som Finland gjorde. Saknar svar på det från ansvariga. Jag såg på tv nu att trots att man avrått från resor så fylls campingarna och folk struntar i det som gäller. Väldigt egoistiskt.
   Vi måste nog försöka leva så vanligt som möjligt och följa de anvisningar som gäller.
   Vad roligt att fira Jackies födelsedag och ute är ju helt perfekt. Önskar er en jättefin dag i morgon och hoppas Jackie får en härlig öfdelsedag trots att inte alla kan vara med. Har idag varit i Uppsala och träffat och lekt med barnbarnen utomhus.Så trevligt.
   Önskar dig och de dina en så bra påsk som möjligt.
   Kram

 11. Det är verkligen spökstaden ÷(
  Så ledsamt att se och tråkigt för många företag som går i konkurs. Det blir så dåliga effekter efter en kris som måste tas hand om i slutskedet.
  Schantzka huset historia är även intressant och bär på tråkiga minnen. Dessa byggnader är väldigt färgglada och passar in tillsammans på torget med den gamla brunnen=)
  Jag saknar mina promenader men då får jag passa på att halka på dina promenader i dina inlägg.
  Glad Påsk 🐥🐤

  1. Så trist att se! Och många företag klarar ju inte alls detta. Flera har nu i sex veckor haft noll kr /dag i kassan. Och höga hyror är det ju.
   Vi har ju förmånen att kunna röra oss ute och vi gör det. Verkar som om många här gör det. Och ren friskvård är det ju att röra sig.
   Här är budet från myndigheterna att man inte nu i påsk ska ut och resa i onödan.Men många struntar i detta och ger sig väg. Många också med husbil och husvagn och till campingar där man ofta delar på utrymmen. Detta med att tänka verkar en del ha svårt för utan sätter egoism i första rummet.Såg ju även detta när folk av oförklarliga anledningar hamstrade toapapper och annat för en hel livsförbrukning.
   Förstår att du saknar dina promenader men du är så välkommen med på mina. Ett och annat “pitstop” blir det också.
   Kram och ha det så bra ni kan i påsk.

 12. Så sorgligt att se de öde gatorna i gamla stan! Det är nästan obegripligt hur stor påverkan coronaviruset har på vårt samhälle och sätt att leva.

  1. Jag var så bedrövad när jag var här igår. Det var jag och Gamla stan. I övrigt i Stockholm så är det ganska gott om folk i rörelse och i alla fall här på Söder tycker jag man är bra på att hålla distansen och så även på uteserveringar. Men jag såg helt annat när vi häromdagen passerade genom Kungsträdgården. Vad gäller Gamla stan så är många gränder trånga och det kan vara svårt med avstånden. Men det gäller ju bar en del. Kändes tveksamt om handlarna och restaurangägarna ska kunna starta verksamheter igen. De ekonomiska konsekvenserna blir ju förödande liksom allt annat.

 13. Visst är det trist! För mig som filosofisk reflekterande så tänker jag; tid för eftertanke – vad ska vi tänka på? herregud så mycket detta innbär …Företagsamheten, allt som går omkull är såklart förödande i livet – och samhället i sig och de personliga tragedierna som följd.
  En sjukvård som går i täten och kämpar, där råder en slags trängsel som inte finns på gatorna direkt. Eloge åt de!!
  Tuffa tide,r komplexa tider … men inte första gången det händer hemskt – och förmodligen inte den sista. Undrar hur P. A Fogelström skulle gestalta detta scenario – för det trode väl bli en slags uppbyggarfas efter dette kanske.
  Strindberg skulle nog komma ut med “Det är synd om människorna 2”.
  Nå ja, reflektera fritt över det och mycket annat går ju an, det hör liksom till.
  Kanske prövas vi som numera är vana att hela tiden välja själv, boka in den livskvalité vi vill ha och lägger ribban efter det. Inte underligt, vi människor är anpassningsbara.
  Vi har ju en längre tid fått till oss att vara positiva, inte ge upp, tro på det nära omöjliga, vi klarar det. Vi klarar allt.
  Den portionen behöver vi mycket av nu, men kanske mer i propotion till vad som är möjligt just nu.
  Själv är jag tacksam över att jag kom i väg hit innan krisen.
  Det nya sociala livet jag börjat på får stanna upp tills efteråt.
  Men upptäcka stan och omejd finns det inget hinder för. tacksam för det egna ansvar som vi får …
  Och tänk när det då blir öppet igen …. om en har livet kvar vill säga och inte mist …
  Stockholm och du väntar på mig. Karlstad och jag väntar på dig, Elaine på Ekerö väntar på oss.
  Ja, så blev det ett axplock från filosofen, naturligvis nerkortade – det finns ju måtta 🙂
  Nu till bilderna;
  Christoffers Blommor som bjöd på så fin grönska.
  Sundbergs har jag och Elaine besökt några gånger.
  Reagerar lite på anmodan “Bär gärna mask” som uppfordringen skriver…
  Om än en ödslig syn så var du ju inte ensam på promenaden, du har ju många följera och de flesta av oss är håller ju alltid avstånd – fast av andra skäl.
  I går var det 80 år sedan tyskarna intog Norge …
  Jag har varit ute i tre omgångar idag och njutit solen på balkongen på förmiddagstimmarna.
  Tredje gången då jag såg att mina vitippor och skillor behövde bytas ut 🙂
  Ha nu en finfin fredags afton min syster <3 och tack för inspiration till tankar att skriva ner.
  Stor kram

  1. Tack, Tove för att du så fint och generöst delar dina tankar. Och många tankar är det som rör sig i huvudet. En tråd tar vid där den andra slutar. Och det utan att jag ens trätt i en nål. Ja, du vet mitt förhållande till handarbete.
   Så skönt Tove att du kom till din “nya” stad innan det här bröt ut. Här kan du nu ta staden i besittning och ta in alla nya miljöer och möten av olika slag. Inte minst på den sociala sidan. Men det kommer en tid efter detta nödläge också. Vi har än så länge friheten att fritt röra oss ute och det är ju så befriande. Stockholm och jag väntar på dig, liksom Ekerö och Elaine. VI väntar på varandra. Och du och Karlstad väntar på oss.
   Rundan i Gamla stan kändes på många sätt så sorglig. Denna livliga del av Stockholm var helt öde. Det var jag och Gamla stan. Jag reagerade också på att det stod “Bär gärna mask”, förstod det inte. Men jag tror detta är tänkt som en mer symbolisk handling. Något i stil med att det är svårt nu för verksamheterna i Gamla stan har svårt att andas p.g.a. att inga besökare kommer.
   Vi funderade också igår på den 9 april 1940. Och tänk, några veckor efter det så var pappa på plats.
   Skönt att du varit ute i olika omgångar och även kunnat njuta på balkongen.
   Ska nog också ta och plocka lite scilla och vitsippor och ta in. Har inte tänkt på det.
   Många tankar till dig söstra mi och jag önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

   1. Tänkte ju just på din pappas insats där, men det föll ju bort då jag skulle skriva, du tog tråden 🙂 utan att äns ha trätt i en nål …

 14. VISST ÄR DET SORGLIGT HÄR I MALMÖ SÅG DET INTE UT SÅ DÅ JAG PASSERADE STAN PÅ VÄG HEM, TÄNKTE FÖR MIG SJÄLV ÄR DOM INTE RÄDDA OM SIG? JAG FÅR JU TÄNKA 2 GGR DÅ JAG HAR JOBBET SOM JAG HAR ..MEN SÅ VACKERT DU VISAR RUNT FAST DET ÄR EN SORGLIG PERIOD …ÖNSKAR DIG GLAD PÅSK OCH KRAM

  1. Här i Stockholm är den Gamla stan som är öde och här brukar det annars vara fullt av folk. Både turister och de som bor i Stockholm kommer gärna hit. Och nu inga. I andra delar av Stockholm är det ganska många som är ute. Både på promenader och på uteserveringar. Här på Söder där vi bor är det alltid många i rörelse och nu också. Men man är bra här på att hålla avstånd.
   Ja, det är ju illa att många äldreboende fått in smittan. Min dotter jobbar som sjukgymnast på ett äldreboende men där hade man redan från start bestämt om besöksstopp och det var ju klokt. Många väntade ju på besked från myndigheterna innan de stängde och myndigheterna var ju sena med detta besked.
   Önskar dig också fina påskdagar.
   Kram

 15. Hei. 🙂 Så mange flotte bilder fra Stockholm! Fikk det til å rykke litt i reisefoten her hos meg. Men enn så lenge er vi pålagt å holde oss hjemme, så da blir det jo sånn da. Heldigvis kan en drømme seg bort litt. Det er fortsatt lov.

  1. Vi kan ju gå ut och promenera och det gör vi och en hel del varje dag. Nu går det inte att resa men att vistas ute är möjligt. Blev så bedrövad när jag igår var till Gamla stan och såg att den låg helt öde. Här är ju gatorna trånga och det är svårt att hålla avstånd. Men ändå…Hoppas dessa Coronatider snart är över. Och visst kan vi drömma oss bort. Tur är det.

 16. Usch jag kan verkligen tänka mig att det är mer tomt nu än vad det brukar, så himla tråkigt men jag hoppas att det snart kommer bli bättre med allt! Stor kram och glad påsk <3

  1. Det var ju här i Gamla stan Stockholm grundades och blev huvudstad. Det var Gamla stan som var “staden”. Och nu helt öde. Så mycket historia och upplevelser som Gamla stan bjuder oss på. Men vad som finns kvar i Gamla stan när detta är över vågar man inte ens sia om.
   Men visst kommer det andra tider.
   Önskar dig också en fin påsk.

 17. Fina bilder, men visst är det sorgligt. Säkert många som kommer gå i konkurs, blir arbetslösa … vad händer sen? Och ändå har vi mer öppet än resten av Europa. Vad händer där? En orolig tid … Önskar i alla fall en fortsatt fin påsk i det härliga vårvädret!

  1. Så trist! Jag går ju ofta genom och i Gamla stan och det var nu så sorgligt att se allt så öde. Det var Gamla stan och jag. På Söder är det ganska mycket folk i omlopp och även på uteserveringarna men med god distans. I Gamla stan är det ju trångt men visst skulle det gå bra att hålla avstånd även där- Nu är det ju inga utländska turister här som det ju alltid annars är. Men inte ens stockholmarna tar sig hit. Bara ett fåtal butiker och restauranger öppna.
   Är så tacksam att vi ändå kan röra oss tämligen fritt och gå ut.
   Önskar er också en så bra påsk. Vi får göra det bästa vi kan och vi kan ju vara ute.

 18. Det känns både vemodigt och ledsam att det är så tomt i Gamla stan. Där brukar ju vara knökfullt minst sagt. Kanske drar sig människor för att gå dit eftersom gränderna är så smala? När vi var i Stockholm på höstlovet så var det knökfullt på både Sundbergs konditori och “Under Kastanjen”. “Pastis”, den välbekanta och mysiga restaurangen passerade vi också men där kunde man inte ens ta sig in med skohorn och än mindre med en barnvagn. Jag hoppas verkligen att detta elände tar slut för då tror och hoppas jag på att det blir full rulle i Gamla stan igen. Vi har i alla fall bestämt oss att åka upp och hälsa på sonen men när det blir står skrivit i stjärnorna…

  Kram och god kväll!

  1. Jag minns ju vår promenad här och besöket på Pastis.Nu fanns inga gäster vare sig ute eller inne och du såg ju även de övriga välkända ställena. Helt tomt. Så sorgligt. Det kände som om det var Gamla stan och jag. Visst är gränderna smala men plats finns det ju när det inte är några turister här. Kryssningsfartygen och alla Finlandsbåtar tar ju hit mängder. Nu ser jag ju många ute i City där folk i Kungsan satt “på varandra”. I Gamlas stan hade restaurangerna ordnat med avstånd och färre bord. Så är det även på Söder. Men i City är det tveksamt.Nu ska det bli razzia och o avstånd inte hålls får serveringarna genast stängas. Bra tycker jag. Men givetvis har även besökare ett eget ansvar.
   Ja, och ett slut måtte ju detta elände få. Frågan är när.
   Roligt att ni tänkt ta en tur och då hoppas vi att även Gamla stan hämtat sig. Men nu känns det tveksamt.
   Kram och trevlig kväll.

 19. Ja, Gamla Stan har blivit till en ödslig spökstad. Kusligt och aningen skrämmande. Å just runt Påsk brukade ju Gamla Stans gränder vara proppfulla med turister. Lider med alla små affärer och caféer/restauranger där. Såg demonstrationen av företagarna på tv. Vem hade kunnat tro att vi skulle hamna i ett sådant läge. Å om du/vi tycker att Gamla Stan har blivit till en spökstad så är det ju minst lika kusligt i New York, London, Paris, Madrid och Milano med mera. I dessa städer råder det ju utegångsförbud, vilket det inte ens gör i Sverige.
  Den enda fördelen jag kan se när jag tittar på dina bilder är att man faktiskt inte blir “distraherad” av folk som står/går/sitter där och skymmer sikten. Nu ser man byggnaderna så mycket tydligare.
  Men nej, jag föredrar folkvimmel ändå.

  1. Kände just så. Och det var så sorgligt. Det var Gamla stan och jag. Är så tacksam för att vi här i alla fall har förmånen att röra os ute men skulle önska att folk nu inte begav sig iväg utan höll sig i sina hemkommuner. Många reser ju iväg och även campingplatser, där man delar utrymmen tar man sig ju till. Har en vän som brr på Orust och där har folk liksom invaderat. Bedrövligt. Även på andra ställen i landet.
   Gamla stan är ju historiskt viktigt och jag kan dela den med andra. Söder har ju gott om folk som är ute men med avstånd både på gator och uteserveringar tycker jag. Men i Kungsan och City tycker jag det var mer oreda på avstånden.
   Jag föredrar också mer folk. Absolut.

 20. Åh Ditte, jag vet inte vad jag skall säga och skriva, jag både skrattar och gråter…eller egentligen bara gråter. Allt är så sorgligt, det känns hopplöst och ändlöst, men ändå är och blir jag glad över din berättelse i ord och bild, Tack! Det är svårt att ta till sig…gamla stan folktom!? Förstår och förstår ändå inte. Turisterna är borta förstås, men alla stans invånare, vart har de tagit vägen? Nu är det ju guldläge att ta tillbaka sin stad, att strosa, njuta och att sitta på alla dessa underbara uteserveringar som normalt sett är överfulla…varför inte ta chansen, fånga tillfället i flykten och passa på att njuta lite i den kompakta depressionen som har greppat oss. Du tar vara på Ditte och jag är så glad att du förmedlar allt från Stan…både glädje och sorg!
  Kram till dig och ha en fortsatt fin helg i en av världens vackraste städer!

  1. Just så kände jag igår när det så påtagligt var Gamla stan och jag. Det var bara vi två. Så sorgligt. Och det var så ensamt. Tror Gamla stan också grät. Visst är detta sorgligt. När vi är hemma i Stockholm brukar jag passera Gamla stan ett par gånger i veckan. Dock inte turiststråken men nu har jag inte varit här på en månad och skillnaden är enorm. Visst är det svårt att tänka sig att här är helt öde. Tänk Stortorget! Bara jag där. Vad gäller stans invånare har de övergett Gamla stan kanske för att man tror det skulle vara svårt att hålla avstånden. Men det är det ju inte egentligen. Och det har fått till följd att butiker, caféer och restauranger stängts. Några var öppna i går men inga gäster. Så nästan inga butiker öppna. Söder och City har många ute och jag ser också att parker, Djurgården och områden längs Stockholms vatten har besökare. Förr kom ju Åbo och Helsingforsbåtarna med turister men så är det ju inte nu med stängda gränser.Och även alla kryssningsfartyg som kom varje dag. Alla gick till Gamla stan. Eller genom.
   Jag försöker förmedla det jag ser och upplever men gårdagens besök i Gamla stan var kämpigt.
   Vi hoppas på fortsatt fina dagar och ska ta oss an mer av vår vackra huvudstad.
   Kram! Och vi önskar en också en fin helg. Men visst blir den annorlunda.

 21. Hola! Passerar ju Gamla stan på torsdagar och fredagar på min väg till och från jobbet på Kungsholmen – åker inte kommunalt just nu. Så här ödsligt har det sett ut i minst en månad. Verkligen sorgligt. Bra att du har fotat då jag tror att du har en hel del ”spanienläsare”. Det är så sorgligt.

  Ser ju på många gruppsidor på Facebook att En del utlandssvenskar har fått uppfattningen att vi i Sverige lever på som vanligt och att folk trängs ute pga att tabloidmedia försöker vinkla nyheterna på det här sättet – vill väl ha ”klick”…. Så är det verkligen inte iaf inte här i Stockholm i de kvarter jag brukar röra mig. Finns några uteserveringar (har passerat ett fåtal) där yngre människor tycks obekymrade och sitter tätt. Vem var väl inte odödlig som 25-åring? De flesta ställen på Söder, i city och Gamla stan ser ut som utbombade krigszoner. Knappt en människa. Lite fler människor är ute och går längst vandringsstråk vid vatten men jag upplever att alla är mycket noga med att hålla avstånd – undantaget en och annan frustande, fräsande joggande medelålders man som borde få sig en ordentlig avhyvling om respekt för andra människor i tider av droppsmitta.

  Kramar till dig och Mr B! ❤️

  1. Hola! Jag brukar ju när jag är hemma passera här ett par gånger i veckan men nu har jag inte varit här sedan i början av mars. Och skillnaden är ju enorm. Visst är det sorgligt. Jag har en hel del spanienläsare men också många som bor utanför Stockholm men som varit här en hel del.
   När vi passerade City och Kungsan häromdagen så var det bedrövligt både avstånd både på parkbänkar och på serveringarna. Jag reagerade verkligen. Tycker dock att läget sett mycket bättre ut här på Söder och i andra delar av stan. Visst är det en trist vinkling tidningarna gör. JVi var ju ute på Djurgården och där var det avstånd både på restauranger och promenadvägar och likaså är det så oftast längs Årstaviken. Men visst finns det oborstade, frustande joggare. Och oftast män som inte har hyfs. Och jag har hyvlat av några rejält.
   Vi hörs och ses! Ute! Kram till er från oss.

 22. Jan o Maj.
  Inte roligt att se ett så tomt Gamla Stan i Stockholm. Vi hade faktiskt planer på att besöka Stockholm just i år. Nu blir det troligen inte så. Vem vill åka till typ en av Sveriges största smitthärd. Inte vi iallafall. Det finns ju bra många fina platser i Sverige som har det bättre ställt med smittspridningen ännu så länge vad vi har hört. Men världen är ju just nu mycket föränderlig och dessutom mycket snabbare än förut. Vi får hoppas på bättre tider fortare än kvickt.
  Ha en fortsatt fin PÅSK. Mvh Maj Jan o LOKE

  1. Nej, väldigt sorgligt för hela vår svenska historia att Gamla stan riktigt “blöder”. Men Stockholm är en otroligt fin stad och är det även i dessa tider.Jag håller helt med. Sverige har mycket fint att erbjuda på många platser. Men eftersom Stockholm är en så stor stad och många fortfarande måste ta sig till jobben med buss, pendeltåg och tumnnelbana så är ju också smittorisken större än på en mindre plats. Just nu verkar smittan öka i västra Götaland. Och som jag förstått åker nu folk ute i landet med husvagn och husbil till olika campingar. Och det främjar ju inte alls läget på ngot sätt- Där delar man ju ofta gemensamma utrymmen. Trist att man inte respekterar att hålla sig hemma.
   Visst kommer det en tid även efter detta. Mne nog kommer det att ta sin tid.
   Önskar er också en fin påsk.

 23. Hej, jag tycker dina foton rimmar illa med de klipp som visas på tvnyheterna när folk sitter som packade sillar på uteserveringarna! Vet knappt vad jag ska tro…Märkligt ser det ut, men det minns jag att jag tänkte redan då man såg Venedig och Rom tomma på folk. Tänk ändå vilken tur att ni inte hann iväg till Spanien , tänk om ni nu istället fått sitta i en lång corontän där precis som säkert många av era vänner nu får göra. Såg nyss att man förlängt tiden ända fram till 24…
  två långa veckor till.
  Nog har jag sett en hel del husbilar och vagnar passera byn, men om det är folk uppe i fritidsbyn nu vet jag inte. Det är ju bostadsrätter där så ägarna kan ju välja att komma hit om de vill. Jag gör som du, går och går och går, dock inga långpromenader, det tål inte benet ännu. Ha en solig och skön fortsatt påskhelg, kram från pörtet

  1. Jag är ju ute mycket och går i hela stan och tycker inte att medias bild är ok. I Kungsträdgården i City och på några ställen där har folk och restaurangägare inte fattat men överlag tycker jag det är glest mellan bord och stolar och avstånd mellan människor som ute och går. Men tidningar och tv vill ju inte direkt visa det positiva. För det finns ju de också.
   Vi är så tacksamma att vi är hemma i Sverige. Och hade vi varit i Spanien hade vi ju åkt hem. Och det tror jag de flesta gjort som har något att åka till här. En del har ju sitt permanenta boende i Spanien och är skrivna där och då blir det ju på ett annat sätt- Våra vänner som har bostad i Sverige är hemma alla utom en och hon har valt att stanna på eget initiativ.
   Visst är det fint för oss att kunna komma ut och det är ju tiden ute som är behaglig och inte hur långt man går. Trist med ditt ben som ska ta sån tid på dig. Men bra att du kan komma ut på dina dagliga rundor.
   Önskar dig först och främst god bättring och också en “god” och trevlig påsk.
   kram

 24. Fina bilder, funderar på varför jag inte tog en promenad genom Gamla Stan igår när jag ändå var i närheten. Brukar också undvika Västerlånggatan, den är till för japaner.

  1. NU hade du haft hela Gamla stan för dig själv. I vanliga fall undviker jag Västerlånggatan men nu gick jag där en bit jag där och såg bara ett fåtal. I övrigt var det Gamla stan och jag. Väldigt sorgligt.

 25. Visst är det sorgligt med tomma gator. Ändå tycker jag att det är positivt att alla tar det här på allvar och inte som tidigare då många fortsatte trängas på restauranger och barer.
  Att vi slipper vara satta i karantän är skönt. Jag hoppas att det med tiden visar sig att Sveriges strategi var rätt.
  Hoppas du har det bra och kan njuta lite av dina promenader.

  1. Här i Gamla stan var det så påtagligt med de tomma gränderna. Det var bara Gamla stan och jag. I övrigt i Stockholm ser jag många ute på promenader både hemma hos oss runt vattnen på Söder och på Djurgården. I Kungsträdgården i veckan var det väldigt trångt på uteserveringarna och vare sig besökare eller ägarna hade förstått vitsen med distans. Men nu har miljöförvaltningen gått runt och inspekterat och många har fått varningar eller fått stänga. Illa att sådant ens ska behövas. Jag är så glad för att vi kan vara ute för vad full karantän gör med hälsan vet man ju inte. Psykisk ohälsa, våld i hemmen och hjärt-kärlsjukdomar samt övervikt är väl något av det som vi kommer får se.
   Känns ju inte direkt som om Spaniens väg varit så lyckosamt heller. Men vad skulle hänt annars? Än värre troligen.
   Vi fortsätter att promenera och visst är det ren friskvård och väldigt fint att komma ut. Ja, att se Gamla stan så öde var så tråkigt. Hoppas och önskar att de som har butiker, caféer och restauranger överlever detta.
   Hoppas du också har det ok och önskar dig en trevlig påsk.

 26. Vackra fotografier av fina Stockholm!
  Sorgligt, ja det är sorgligt allt det här, må vi alla gå starkare ur denna kris och framförallt låt vändpunkten komma.
  Vi är ändå lyckosamma som kan röra oss fritt, hoppas att det får fortsätta vara så.

  Kram och fin påskhelg!

  1. Tack! Visst har vi det bra som tämligen fritt kan röra oss ute. Ger god energi. Och visst är det så sorgligt det som händer. Att just Gamla stan här i Stockholm har drabbats så hårt blev väldigt påtagligt. I övriga stockholm tycker jag det är mycket folk ute i rörelse. Och kanske allra mest längs Stockholms vatten.
   Önskar dig och de dina också en fin påskhelg.
   Kram

 27. Måste vara en konstig känsla, att det är så tomt på folk. Skönt att du är pigg och kan ta dina promenader som vanligt. Hade varit besvärligare i Spanien. Just nu har jag påsklov men annars så rullar skolan på, inte som vanligt, men ändå. Ungarna är som vanligt, bara färre, många är sjuka kort eller lång tid. Allt blir upphackat. Allt ska fortsätta som vanligt och hålla samma kvalité men många kollegor är sjuka, elever kommer och går ( hemma vid minsta symptom) Vi ska täcka upp för varandra och bedriva undervisning som vanligt i klassrummet och på distans för de elever som är hemma. Jag har svårt att räcka till och det är en frustrerande känsla, påsklovet kom lägligt.
  Vi fick i alla fall användning för alla gamla OH-papper vi hade liggande i kopieringsrummet. Vi har på konferenstid tillverkat visir till IVA här i stan. Eleverna fortsatte på sina håltimmar och totalt blev det 1300 visir. Bra för eleverna ( och oss) att få hjälpa till på något vis i eländet. Fick fina bilder från IVA att visiren kom till användning att visa för eleverna.
  Min lillasyster som jobbar inom vården har testats positiv för covid-19 och är hemma med trötthet, feber och andningsbesvär. Då blir det väldigt verkligt. Skönt att kunna skypa och se henne, hon verkar vara vid gott mod och är nu inne på dag 8. Vi hoppas att det nu blir bättre.
  Vår påskresa till Paris och sommarsemester till Torrevieja blir det ju inget av med och det känns förstås tråkigt men ändå naturligt. Det kommer förhoppningsvis en ny sommar. Vi får göra det bästa av det här på hemmaplan.
  Var rädd om dig 💛
  Kram Linda

  1. Just att Gamla stan var så öde var jag inte allas beredd på. Men inga turister kommer vare sig med Finlandsbåtar eller kryssningsfartyg och de brukar ju besöka Gamla stan. Ja, många andra, både turister och stockholmare- Men nu var det Gamla stan och jag. En så märklig känsla. I övrigt är det många ute i Stockholm och promenadvägarna runt Stockholms vatten är omtyckta. På Söder, där vi bor, tycker jag att det är många i rörelse och med avstånd. Även på serveringarna. Jag såg i Kungsträdgården, där många vistades för att se de blommande körsbärsträden, att det var väldigt trångt på bänkar och uteserveringar. Och det gällde både gammal som ung att man liksom inte “bryr sig”.
   Förstår att du och andra lärare har det tufft. Blir ju helt andra saker ni får ta tag i. Måste verkligen berömma ert initiativ att tillverka visir. Stor brist är det ju och kan tänka mig att de var välkomna.
   Vi skulle varit Torrevieja nu men är glad att vi är hemma. De svenska vänner vi har i Spanien och som är skrivna här har i de flesta fall rest hem. Någon har valt att stanna kvar.Men jag är så glad att vi är här och kan röra oss fritt ute.
   Så trist att din lillasyster som är dålig men hoppas och önskar att hon nu ska bli bättre dag för dag. Fint att hon orkar vara hoppfull-
   Ja, visst kommer det en tid efter detta också men världen kommer nog att se annorlunda ut.
   Och visst får vi göra det bästa vi kan.
   Jag önskar dig och de dina en så bra påsk som den nu är möjligt.
   Kram

 28. Det är hemskt att se ju, och sex veckor utan inkomst är ju en bedrövelse.
  Men utan turister så faller ju allt, hoppas alla stödpaket det talas om hamnar “rätt” nu.
  Det som är bra med allt är ju att folk tar det på allvar, det enda som är bra med det.

  Tur att Stockholm är vackert trots Covid-19, tack för promenaden och ha en fin påskafton.

  1. Det var så sorgligt att se att Gamla stan var helt öde. Det var ju här Stockholm en gång grundades. Inte ens stockholmarna verkar nu ta vägen här igenom och det tycker jag man kunde göra. För direkt trångt är det ju inte. Stödpaketen verkar inte hamna här och mycket av dem är ju lån med hög ränta. Tror konkurserna är ett faktum för många. Visst är det bra att man tar detta med avstånd på allvar. De flesta gör nog det men det finns ju alltid de som inte begriper. Läste nu att Orust är invaderat av icke bofasta och man kan ju undra. Likaså är det många som ger sig ut till campingplatser. Fattar inte hur de tänker. Där delar man ju dessutom ofta gemensamma utrymmen.
   Ja, Stockholm är vackert även i dessa tider.
   Önskar dig och hustrun också en fin påskafton.

 29. Surrealistiskt! På gränsen till otäckt.
  Sundbergs konditori, dit jag brukar gå med mitt barnbarn, så öde.
  Men å andra sidan bra att folk håller sig borta från folksamlingar i detta läge.
  Önskar er fortsatt trevlig helg!

  1. Just så kände jag också. Helt overkligt att vara i Gamla stan. Att hålla avstånd är ju en sak men att det är helt folktomt här är besynnerligt för det är det inte i Stockholm i övrigt. Söder lever på men jag tycker man är bra på det här med avstånd. Värre i City och Kungsträdgården.Där var det mängder av folk och små avstånd. Gamla stan ömmar jag verkligen för och detta är ju ändå landets historiska centrum-
   Önskar er också fina påskdagar.

 30. Vackra foton som vanligt. Men vad sorgligt när det gäller Gamla stan.
  Fotboll i Uppsala kan inte vara helt fel. Men jag gillar gräsplaner och avskydde vinterträningen på grus.
  Hoppas du haft en fin påsk.
  Kram från Visby

  1. Tack! Ja, visst är det så trist. Inga besökare alls. Bara jag och Gamla stan. Undrar så hur det ska gå. Är det lika med Visby? Helt öde där också. Här på Söder är det nästan som vanligt och många uteserveringar är öppna och de har besökare. Men man är ganska bra på detta med avstånd. Dock inte i Kungsträdgården bland körsbärsträden.
   Vi har haft en bra påsk men väldigt annorlunda. Väldigt roligt var det att träffa de mina i Uppsala och det blev en jättetrevlig dag.
   Hoppas ni också haft det så bra nu kunnat.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *