Stockholm

Kungsträdgården – Stockholm innnerstads gröna lunga

Tisdagen bjöd Stockholm på fint sommarväder. Visserligen samlades stundtals några moln på himlen men en behaglig sommarvärme piggade upp. Jag bestämde mig för en tur till City och Kungsträdgården- stadens gröna lunga och en mötesplats för många. Mängden  turister var påtaglig och jag anslöt mig och för ett par timmar iklädde jag mig rollen som turist i min egen stad.

Kungsträdgården - Stockholms innerstads gröna lungaJacobs kyrka från 1600-talet lyser upp med sin röda färg och Kungsträdgården svarar med all sin grönska. 

Även några palmer har planterats bland rosor och andra vackra blomor.

Kungsträdgården

elle bara ”Kungsan” som den kallas i Stockholm lockar många besökare och så hela året. På våren vallfärdar man hit för att ta sig en titt på de vackra japanska körsbärsträden som står i blom. Sommartid är det många evenemang som äger rum här alltifrån resemässor, underhållning, ”Smaka på Stockholm” – där många restauranger visar upp sig och man just kan köpa smakprov av deras mat. Även dryckesutbudet är stort och varierat. Och vintertid finns en konstisbana här som är välbesökt. Även restaurangutbudet i parken är rejält tilltaget och när de vårens första solstrålar börja värma öppnas tidigt uteserveringarna.

Molins fontän,  från 1800-talet,namn efter formgivaren Johan Peter Molin, står centralt placerad i Kungsan. Och via länken finns en sång från ”Svea Hund” 1974 där Tommy Körberg besjunger den.

Kungsträdgårdens historia

sträcker sig tillbaka till 1400-talet då det endast var kungligheter och adeln som hade tillgång till parken. I parken fanns då betydande kålodlingar.Men redan på 1200- talet fanns här ängar som odlades upp. Stockholm växte och Stadsholmen, nuvarande Gamla stan, räckte inte till.

Från 1500-talet och i samband med Gustav Vasa och senare hans söner utökades odlingarna i Kungsträdgården och kom att omfatta lök, persilja, gurka och även plommon och körsbärsträd planterades. I slutet av 1500-talet var de franska trädgårdarna på modet med lustgårdar och orangerier och även Kungsträdgården moderniserades och odlingarna fick flytta till Humlegården. (En park någon km bort och där sedan 1800-talet även Kungliga biblioteket ligger)

Kungsträdgården har något att erbjuda under alla årstider. Många slår sig ner med picnic lite varstans i parken.

Under 1600-talet förföll Kungsträdgården men fick under 1700-talet ett uppsving och gjordes om till en barockträdgård och almar planterades i alléer. Nu blev här mer en nöjesanordning och bl.a. skalden Bellman med vänner tillbringade mycket tid här. Men det var inte förrän på 1800-talet som allmänheten fick tillgång til parken och den hade då gjorts om efter brittiskt manér och blev ljusare och många träd gallrades ut. Och intresset för att idag komma hit är stort, inte minst för Stockholms tillresta besökare.

Jag slog mig ner en stund på en av restaurangerna och att vara turist i egen stad är inte alls dumt.

Välbesökta restauranger i Kungsan. Här Friday´s där jag slog mig ner.

Och en del fick köa för att få ett bord här.

Hemåt

vandrade jag så sakteliga, nästan kö för att ta sig fram på Drottninggatan mot Gamla stan. Och  sista biten hem blev det buss.

Många turister är i stan och de verkade samlas på Drottninggatan.

En fin balkongkväll blev det och även titt på fotboll, luftballonger och den tämligen välfyllda månen

24 svar på ”Kungsträdgården – Stockholm innnerstads gröna lunga”

 1. Underbart inlägg om Stockholms gröna lunga – Kungsträdgården. Trevligt med lite historia. Och en del kände jag igen i bilder. Du är verkligen en kunnig och påläst guide!
  Vilken sommar nu! Eller rättare sagt, värme! I morgon är jag på G igen, inte lätt att hänga med i svängarna, här går det undan.
  Hoppas allt är väl, stor kram!

  1. Tack! Och det är roligt att vara turist i egen stad och sedan skönt att komma hem til kajen igen. Förstår att du kände igen en del i bilderna.
   Skön sommar är det och lika bar att njuta av den värme som är.
   Trevligt att du är på G igen. Lika bra att passa på.
   Stor kram!

 2. Hej Ditte!
  Vad vacker Jakobs kyrka är! Det var längesen an var i Kungsan…Förr var det ju oftare.
  Mycket folk det är på Drottninggatan…Har folk semester!
  Har ätit på Boulevard x 2 i dag…först mat sen fikat tvärsöver gatan…Sååå varmt!!
  Var in i den stora väskaffären med ”1000-tals” väskor och hittade en likadan som jag har 🙂
  Kram och hälsa Bosse!! P ♥♥

  1. Jakobs kyrka hör ju liksom till här vid Kungsan. Och nu var det roligt att var turist min egen stad. Många andra inresta turister att titta på och Kungsträdgården är så fin i sig. Vad gäller drottninggatan var nog det mesta turister och det är fler kryssningsfartyg i stan och det märks. Men många har nog även semester.
   Trevligt med dubbla besök på ”Boullan” och en titt in i väskaffären brukar ju sluta med någor inköp- Så även för mig. Fint att du hittade en liknande som du har.
   Bosse hälsar!
   Kram från en ljuvlig kväll på balkongen.

 3. Det är härligt med grönområden i storstaden. Det behövs lugna oaser som man kan dra sig tillbaka i.
  Fina vyer från din balkong.

  1. Visst är det! Och Kungsträdgården är alltid välbesökt. Här känner jag mig alltid som en turist i stan och det är roligt det också.
   Balkongen är njutbar och mornar, tidiga förmiddager, sena efermiddagar och kvällar sitter jag gärna här. DEt är söderläge så mitt på dagen blir det väl varmt om det är sol och markisen hjälper inte.

 4. Tack för litet historia igen, visste typ ingenting om Kungsträdgården, inte ens att Molins fontän finns där!
  Idag supervarmt i Västerås, närmare 30, ska bli något hetare till veckan såg jag.
  Härliga fullmånen!!!

  1. Nu vet du lite mer….Och jag tycker ibland om att vara turist i min egna stad och d passade ett besök i Kungsan bra. Och gott om turister var det både från när och fjärran.
   Varmt här också och fin sommar är det.

 5. Oj, allt detta visste jag inte om Kungsan, tack för all info! Så spännande historia om Kungsträdgården ! Vackert och somrigt i vår stad nu.
  Mina hälsningar kommer dock från Rhodos, å visst var det kul att Sverige gick vidare i VM ikväll, kanske får du rätt att Sverige vinner?! Kram och godkväll!

  1. Jätteroligt att Sverige vann! Och med den inställningen kan de helt klart vinna. Hoppas!
   Ett besök i Kungsan är lite så här års som att vara turist i egen stad. Så det var jag. Men det är också trevligt.
   Förstår att ni har det fint på Rhodos och att byta miljö är alltid trevligt. Rhodos har jag besökt många gånger förr och då alltid trivys. Fint väder i Stockholm så det är bara att njuta så länge det varar.
   Önskar er fortsatt fina dagar.
   Kram!

 6. Vilka fina bilder (som vanligt) från Kungsan. Det är roligt att turista på hemmaplan och det fins alltid nya saker att upptäcka. Härligt sommarväder bjuder staden på vilket uppskattas speciellt nu när jag cyklar till jobbet. . Kram

  1. Visst är det trevligt att turista på hemmaplan. Och Kungsan blir då ett bra stopp. Här samlas många turister.
   Och det vackra vädrte gör sitt till. Förstår att du uppskattar det nu när du cyklar.
   Kram!

 7. Helt suveräna bilder från Kungsan, som jag minns mest i samband med olika fotbollsfiranden. Men i år verkar de inte ha satt upp storbildsskärmar där, annars hade du kunnat titta på den osannolika utklassningen av Mexico från TGI Fridays. Men då hade ju Kungsan inte varit en ”grön lunga” längre om man säger så.
  Ballongen i min favofärg är kanooon, liksom månen som blir riktig ”full” imorgon:-)

  1. Ingen storbildsskärm i Kungsan vad jag kunde se. Såg kvöllens match mot Mexico hemma men hörde jublen från Tele 2 arena där det var fullt pådrag med storbilder. Så bra Sverige spelade. Verkligen ett lag! Härlig match! Kör Sverige på så här kan det mesta och det bästa hända. Man är ju med för att vinna. I alla fall sikta dit.
   Visst är ballongen bra och när de nu kommer är det ju sommar Månen fick vara me lite innan den är helt full för i morgon kanske det är moln som skymmer.

 8. Oh det är så häftigt, och nostalgiskt, i NK-huset jobbade jag mellan 1980-86 och sedan vid Norrmalmstorg i gamla banklokalen som är berömd för rånet, i de lokalerna jobbade jag 86-92. Gissa om man frekvent gick i Kungsan? I NK-huset hade vi en fin takterrass där vi kunde tillbringa delar av lunchrasten, vilken vy man hade. Synd att allt detta var långt före digitalkameror och internet. Eller är det synd, kanske inte ändå. Skulle knappast känna igen mig alls i stadsbilden av idag, men jag tror det känns mycket mer internationellt och inbjudande. Kram

  1. Så bra att jag tar dig med tillbaka till nostalgin. Detta är ju dina ”hemmatrakter”. Verkligen! Jag tycker det är jätteroligt att vara turist i min stad och här i Kungsan infinner sig lätt den ”rätta” känslan. Stockholm har ändrats mycket och nu är det mycket byggnationer och lyftkranar präglar delar av stadsbilden.
   Till Stockholm kommer ju numer många kryssningsfartyg, nu i princip dagligen, och dessa turister hamnar ofta i Kungsträdgården, Gamla stan och på Drottninggatan. Men jag leker turist ett tag och går sedan vidare på smågatorna.
   Önskar dig en fin torsdag.
   Stockholm hälsar med strålande sol.
   Kram!

 9. Det är så fint i Kungsträdgården. När Ronja var mindre var vi och åkte skridskor på isbanan… jag åkte inte, tittade bara på när Johanna och Ronja och oftast någon kompis åkte. Min vackraste upplevelse var när körsbärsträden stod i blom. Så underbart! 🙂
  Ha en fin torsdag!
  Kram!

  1. Körsbärsträdens blomning är så vacker. Men i år missade jag den. Var i Spanien och fick se andra blommor i år. Kungsan är ju en turistattraktion så många söker sig hit. Nu är det också många kryssningsfartyg som kommer till Stockholm och Kungsan fylls lätt. Gamla stan och Drottninggatan också. Men det är trevligt att Stockholm är så omtyckt. Själv kan jag ju söka mig till de lugnare platserna om jag vill. Kul ändå att se folklivet.
   Kram!

 10. Ny kunskap igen om vår huvudstad! Tack för det Ditte! Så intressant! Oj så mycket folk! Härlig färg på ballongen och vilken fantastiskt fin månbild! Snyggt!
  Ha nu en fin torsdag!
  Kram

  1. Tack! Här kommer det lite nu och då om Stockholm. Ja, turistsäsongen är här och med den även de stora kryssningsfartygen som kommer över dagen. Och kungsträdgården och Drottninggatan samt Gamla stan är givna besöksplatser. Men jag stannar inte så länge i folkvimlet utan har dte bra hemma på balkongen. Även där händer en hel del. Lika bra att åfnga månen när den inte var omgärdad av moln. Man vet ju aldrig.
   Kram och trevlig torsdag.

 11. Att vara turist i sin egen stad är kul, vi gjorde det en gång, man ser med nya ögon ,-)
  Turisterna har tur, fint väder.
  Det finns så mycket fint att se i Stockholm, Otroligt vacker stad.
  Man blir ju lätt hemmablind.
  Härliga bilder och intressant om Kungsträdgårdens historia .
  Tjusig bild på månen, och bra fångat med luftballongen, otrolig bild!
  Ha det jättefint
  STOR KRAM Primrose ,-)

  1. Då och då är jag turist här och ta på mig mina ”turistögon”. Riktigt roligt och man ser mycket. Här kommer nu de stora kryssningsfartygen in var dag och turisterna flockas i Kungsträdgården, på NK, i Gamla stan och på Drottninggatan. Och på sevärdheterna förstås.
   Men skönt att sen komma hem till lugnet på balkongen är det.
   Stor kram till dig också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *