Stockholm

Pendelbåt till City – Välkomna med på M/S Emelie

Att ta en pendelbåt både till City gör jag gärna. Likaså använder vi ofta också någon av de andra “sjövägarna”  som finns i närheten och som vi har god tillgång till. Sjövägar med lite olika sträckning. Den här gången valde jag att ta “färjan “Emelie” från Barnängsbryggan  på “vår” kaj och in till Nybroplan i City.

Vatten och båtar är något vi ständigt omges av här hemma på kajen. Vårt boende, alldeles vid Hammarbykanalen, en “vik” av Saltsjön/ Östersjön, ger båtkänsla men med fast mark under fötterna. Här utanför  passerar både fritidsbåtar i mängder liksom både  större och mindre nyttofartyg  på sin väg in och ut från Mälaren. Då ska de också passera genom Hammarbyslussen och att se detta är ofta riktigt god underhållning. (Slussvakterna är verkligen serviceinriktade och är behjälpliga även med att påminna om vissa “ordningsfrågor”)

Södermalmssidan och Norra Hammarbyhamnen. Här ligger många fartyg som används som bostad. Men fartygen som ligger här får inte se ut som en husbåt och ska uppfylla en hel del krav. 

Pendelbåt till City

är ett väldigt trevligt alternativ. Ofta promenerar jag från Södermalm via Gamla stan och det brukar ta ca 40 minuter. Men ibland lockar en båttur ena vägen och ibland även hem igen.  Bra och trevlig  omväxling. Åker jag med “Emelie”, döpt efter en av huvudpersonerna i Per Anders Fågelströms böcker, så gäller inte SL-kortet och man köper biljett om bord. (Tidtabell och priser finns här)

Pendelbåt från Barnängsbryggan på Södermalm till Nybroplan i CityPendelbåt från Barnängsbryggan till Nybroplan i City. Några stopp på vägen. 

Väljer jag att promenera bort till Saltsjökvarn, på Nackasidan, så kan jag ta “Sjövägen” som är Stockholms Lokaltrafiks pendelbåt både in till City/Nybroplan, eller mot Nacka strand och Djurgården. (Flera hållplatser finns under vägs)

Från Barnängsbryggan går turen först över till Lumabryggan i Hammarby Sjöstad.

Nästa stopp blir Henriksdalsbryggan i det ganska nybyggda Henriksdalsområdet. (I Nacka kommun)

 Flera pendelbåtar är i omlopp. Dessa går i “skytteltrafik” mellan Barbängsbryggan, Lumabryggan och Henriksdalsbryggan och är kostnadsfria.  Cyklar är välkomna med.

Här  Hammarby Sjö.Södermalm som hör till Stockholms kommun på vänster sida och Nacka kommun med Danviksklippan till höger.

Vi närmar oss Danviksbron och segelbåtarna får vänta här på broöppning. Brukar nu under högsäsong ske en gång i timmen. Här över bron går jag ofta men det blir liksom en helt annan upplevelse att se bron underifrån.

Att ta en pendelbåt gör att man ser en hel del detaljer på ett annat sätt. Här t.ex. Danviksbrons konstruktion. Danviksbrons konstruktion Att ta en pendelbåt in till City gör att  jag ser saker som jag inte alltid ser när jag promenerar. Här t.ex. Danviksbrons konstruktion.

Boule & Berså med sitt perfekta läge vid Danvikskanalen var helt tomt. Men å andra sidan hade de inte öppnat ännu. (Öppnar klockan 15)

Boule & Berså. Hit går vi ofta och gärna.

 

Vi lämnar Danvikskanalen

och har inloppet till Stockholm framför oss och ser också stora delar av huvudstaden som välkomnar.

Stockholms inlopp. Snett fram till vänster ligger Kungliga Djurgården.

Tittar mot Slussen och ser byggkranar, pontoner och jobb som pågår med “guldbron”.

Södermalm till vänster, Slussenområdet i mitten och en liten del av Gamla stan.

“Emelie” gör ett stopp vid hållplatsen “Allmänna gränd”, den korta gatstumpen som också går förbi Gröna Lund. Förr hette gatan Allmänna gatan och orsaken till det namnet var att gränden att den var öppen för allmänheten. Så var inte fallet med alla gator . Gatan ledde fram till en port och där fick man förr betala entré för att komma in på Djurgården.

Vi passerar Wasamuseet, Nordiska museet och Junibacken och närmar oss Nybroplan.

En del av Strandvägen. Och just här samsas sightseeingbåtar, turistbåtar, restaurang och charterbåtar. 

Nybroplan i Stockholm. Visst är det smidigt att kunna ta en båttur med en pendelbåt. Jag uppskattar det verkligen. Nybroplan. Jag är framme efter tur på 30 minuter. Och visst är det både smidigt och trevligt att kunna ta en pendelbåt.

36 svar på ”Pendelbåt till City – Välkomna med på M/S Emelie”

  1. Att ta båten här är ett riktigt bra komplement. Och att ta mig runt med båt gör jag gärna- Perfekt nu när jag inte bör åka buss eller t-bana. Brukar gå mycket men ibland är det fint att variera.

 1. Trevligt med båtturer, speciellt varma dagar.
  Mycket verkar finnas att titta på.
  Senast jag åkte båt var i höstas på Chao Praya!
  Till/från Mandarin Oriental.
  Idag har jag promenerat ute med min blommiga käpp för första gången.
  Lite ovant men gick hyfsat ok.

  1. Jag gillar båtar i alla sammanhang och perfekt nu när jag avråds från att åka buss och t-bana-. Jga går ofta mycket men med rådande behandling är krafterna rejält nedsatta så jag orkar inte lika mycket. I Bangkok har vi också åkt vi båt en hel del. Alltid roligt. Har bott några gånger på Mandarin Oriental och då blev det oftast båt både dit och mot stan.
   Och visst vänjer man sig.

 2. Jag har åkt pendelbåt en del gånger när jag besökt sonen. Dels är det smidigt, dels ger det resan en trevligare dimension får jag säga. Dessutom brukar det väl oftast ingå i SL-kortet. Härliga bilder som vanligt!

  Kram och god kväll!

  1. Pendelbåtarna är verkligen bra. Och de flesta ingår i SL -kortet. Men inte just M/S Emelie som går från Barnängsbryggan och efter en del stopp når Nybroplan. Där köper man biljett ombord och SL-kort gäller inte.(Blir ca 20 kr dyrare än med SL-kortet. Rederiet är privat) Men från Saltsjökvarn kan man åka in till Nybroplan med SL kortet och hela sträckan ut till Lidingö via Djurgården och Nacka strand.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 3. Vilken härlig tur du tar med oss på, det måste vara skönt att ta båten nu i värmen, för visst fläktar det väl lite där ute på vattnet???
  Kram Ditte!

  1. Det är så bra och skönt med båtarna och visst svalkar det. Orkar nu, med pågående behandling, inte gå så mycket som jag brukar. så detta är nu än bättre.
   Kram och trevlig kväll.

 4. Lyftkranarna vid Slussen tror jag bestämt har vuxit fast…
  Vilket år eller ungefär när började alla dessa fina båtturer till stan från olika håll, var det när nya bostadsområden kommit till? Synd att det på min tid inte fanns annat än Djurgårdsfärjan i stort sett..
  Förutom förstås riktiga skärgårdsbåtarna men dem åkte man mest bara på kryssning med ibland.
  Tack för fina tips i hettan, all ork är som bortblåst…trots dagliga simturer Men det som håller mig uppe är vetskapen om att det finns ett slutdatum., om nu inte vädergudarna bestämmer något helt annat. Några dagar till ska man väl palla med! Kram från pörtet

  1. Visst känns det så! Det jobbas rejält här men det känns inte som om det händer så mycket. Visst är det bra med dessa pendelbåtar. Bekvämt, smidigt och väldigt trevligt. Minns inte hur länge de funnits men linjerna har byggts ut efter hand som nya områden kommit till. Minns också den tid då det “bara ” fanns Djurgårdsfärjan.
   Varmt är det och så även hos dig förstår jag. Skönt att kunna bada. Skulle svalka mig också. Ta gärna ett dopp för mig också.
   Kram och tankar till dig.

 5. Tack igen för härliga vattenbilder från min gamla stad! Har aldrig trott att jag skulle längta tillbaka och i stort gör jag inte det…men när det kommer till vattenvägarna blir jag lite nostalgisk.
  Pendelbåtar finns ju lite varstans i vår sköna värld, du minns de i Bangkok och de jag kommer ihåg först är de mellan norra och södra Vancouver. Härliga, korta resor där det alltid hände något intressant.
  Kram till dig Ditte…jag finns här!

  1. Visst är vattenvägarna här en fin tillgång och de har blivit utökade under årens lopp.
   Du följer ju med mig ganska ofta och kan ta el av vad som händer i din gamla stad och det uppskattar jag verkligen.
   Pendelbåtarna i Bangkok minns jag väldigt väl och har testat dem många gånger. Tyvärr har jag ännu inte varit i Vancover men kansk eär det inte försent ännu.
   Tack, Gertie. Jag vet att du finns och det är fint. Just nu är det lite knepigt. Såg att du skrivit om Abisko och ska läsa imorgon när jag har mindre ont. (På förmiddagen är det bättre)
   Kram och många tankar till dig

 6. Pendelbåten är ju rena sightseeingbåten, troligen till en bråkdel av priset också. Kul att du fick med byggkranarna igen och guldbron. Det sägs ju att Slussen ska vara färdigbyggt 2025, men jag undrar…
  Hoppas det känns bättre i ansiktet och att du kunnat njuta lite av det fina och varma vädret.

  1. Jag gillar verkligen pendelbåtarna och det har ju blivit ganska många turer under våren. De går ju att variera. Vad gäller slussen så känns det tveksamt med 2025. Verkligen.
   Tyvärr har värmen inte tillfört något positivt till mitt såriga ansikte. Men jag har en fläkt som hjälper till med svalkan. Har suttit ute en del idag under markisen men varmt det också. Och du kan tänka dig svett i mina öppna sår. Ont!
   Ska ställa klockan i morgon på 06 och ge mig ut en sväng. Dels är det svalt och dels blir jag inte utstirrad eftersom det mest är joggare ute och de hinner inte titta på mitt ansikte.
   Tack snälla för omtanken.

  1. Helt perfekt att kunna ta dessa olika pendelbåtar runtom i Stockholm. Och vi gör det både ofta och gärna.

 7. Jobbade i gamla Luma-fabriken en period. Då cyklade jag “hem till dig” och tog Emelie över vattnet, väldigt trevligt! Har för mig att det var gratis då? Och cykeln fick följa med.

  1. Vad roligt att du känner igen dig på min kaj. Det är gratis att ta sig i triangeln mellan Barnängen – Luma och Henriksdalsbryggan. Här är det nu mest Lotten som går nu och Emelie 2. “Emelie” – går nu mellan Barnängsbryggan, Luma, Henriskdalsbryggan, Masthamnen, Allmänna gränd och Nybroplan.Och då får man betala. SL-kort gäller ej. En enkel resa för pensionär går på 40 kr och är väl värt det tycker jag.Cyklar kan fortfarande tas med på alla turer.

 8. Fantastiskt med pendelbåtar, jag har verkligen åkt för lite båt i stan!
  Toppen att ni kan välja sjövägen in till stan. Fint att båten har namn efter Fogelströms böcker! Emelie minns man!
  Sköt om dej oC hoppas du får en behaglig morgonpromenad i morgon bitti!
  Varm kram

  1. Rekommenderar en tur från Nybroplan och ut till Nacka strand. Om inte annat för att ta en öl eller lite att äta på restaurang J:s- (För mat är det bra att beställa bord)
   Har just avverkat min morgonpromenad. Var ute före 07 i morse. Det var jag och joggarna.
   Kram och trevlig torsdag.

 9. En fin tur på vattnet och ett bra alternativ för dig.
  Dina bilder visar upp huvudstaden på ett nytt sätt. Slås alltid av hur vacker staden är.

  1. För oss är det väldigt smidigt att ta båten om vi inte går eller cyklar. Frisk luft och vackra vyer går fint att förena.
   Rekommenderar en tur från Nybroplan och ut till Lidingö (SL-kort) om inte annat så för den fina båtresan. Kanske ett stopp vid Nacka strand eller Blockhusudden på Djurgården också.
   Stockholm nu är extra vackert.

  1. Att ta pendelbåten är perfekt om man inte vill gå själv. Och man kan ju alternera. Stockholm är ju en stad som gjord för att ta sig fram på vattnet.
   Ännu en strålande dag här och +30 ska det bli. Så jag har varit ute i dryga timmen redan vid 07. För senare blir det alltföför varmt för mitt ansikte .
   Önskar er också en fin dag och fortsatt resa.

 10. Hej Ditte!
  Ja Stockholm är ju otroligt med sina vatten och båtliv av alla slag! Tänkte på dig i går och hur du mår. Vi får prata snart om du orkar prata i fånen. Hälsa Bosse! Kram P ♥♥

  1. Hej P!
   Välkommen hem!
   Ja, visst är Stockholm en fin stad med allt vatten och båtliv. Och pendelbåtarna är ju väldigt praktiska förutom att de är trevliga.
   Jag hör av mig!
   Bosse hälsar.
   kram

 11. Ni bor helt otroligt fint. Det är en njutflykt i sig att åka pendelbåt. Det kan vi göra i Göteborgs hamn också. Den tillhör kollektivtrafiken och kostar inget extra om man har kort på Västtrafik! Vatten och båtar det är livet det se……

  1. Vi bor bra här och fint nu med pendelbåtarna som också utökar sina turer. Här i stan är det flesta av dem också kommunala och ingår i SL-kortet.Men just den från Barnängsbryggan här på Söder och in till City/Nybroplan är privat och man får betala. Väldigt dunt tycker jag att inte SL kan ta in den linjen i sitt nät av båtar.
   Visst är vatten och båtar livet.
   Kram

  1. Tack! Visst är det ett bra sätt så här att färdas på vattnet. Och Stockholm erbjuder ju många möjligheter till just det. Särskilt fint är det ju nu när allt grönskar så vackert.

 12. Oh, vad du får mig att längta till ett somrigt Stockholm och familjen där!
  Har åkt flera gånger delar av din rutt, även vintertid som transportmedel, men bäst sommartid. En njutning!
  Kram!

  1. Perfekt att använda Stockholms vatten för båttransporter. Vi gör det ofta men visst är det vackrast nu när det grönskar så fint.Förstår att du längtar till barn och barnbarn i Sverige.
   Kram och jag önskar dig en fin vecka.

 13. Ni bor verkligen helt perfekt med alla olika möjligheter att ta er åt alla håll. Att kunna ta pendelbåt till city måste vara underbart nu när det är så varmt! Härliga bilder!
  Ha det gott! Hoppas du mår hyfsat bra!
  Kram

  1. Tack! För att bo i storstan så bor vi väldigt bra. Centralt och ändå med vatten och natur runt om. Och jag uppskattar verkligen att kunna ta båten som buss.
   Vad gäller måendet så ser jag bedrövlig ut och kan inte gå ut dagtid för om jag svettas svider det i såren- Men jag var ute före 07 i morse och det blev en vacker runda.
   Tack för omtanken.
   Kram

 14. Pendelbåt låter mysigt!
  Det måste vara härligt att omges med så mycket vatten.
  Det låter exotiskt att kunna välja pendelbåtar ,-)) Oj är det gratis ,-) och att kunna ta med sin cykel ,-)
  att kunna vandra längs med vatten måste vara terapi för själen ,-)
  Ålesund i Norge älskade vi för det var en stad omringad av vatten. Och att få bo så man har vatten runt sig! 😉 Underbart!
  Underbara bilder ,-)
  Och härligt liv!
  Ha det jättefint KRAM Primrose

  1. Tack! Jag tycker ju om både vatten och båtar och pendelbåtarna är ett fint alternativ när jag inte promenerar. Färjorna här är mellan Södermalm och Hammarby sjöstad ju också en sorts pendelbåtar och de är gratis. Och cyklar kan man ta med. Ja, det kan man i mån av plats på alla pendelbåtarna. Ålesund har jag varit en hel del i för min mormor kom därifrån.
   Ha det fint du också-
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *