Stockholm

Genom Gamla stan – En stadsdel som fortfarande sover

På vägen hem igår från City passerade jag genom Gamla stan som nu inte var riktigt  lika öde som när jag var här april och tidigare i maj.  Men något direkt folkliv kan jag inte med bästa vilja i världen påstå att det var. Och jag är ändå en ganska positiv person. Turisterna, som brukar vallfärda hit, både från när och fjärran är inte på plats. Men jag kunde nu se en tendens till lite mer liv och rörelse- Med tonvikt på lite.  Kanske kommer allt fler Stockholmare nu att våga sig hit när trängseln i de smala gränderna är obefintlig

På vägen genom Gamla stan passerade jag en del av Västerlånggatan. I vanliga fall fylld av turister, Mne idag bara några få besökare.   På vägen genom Gamla stan passerade jag Västerlånggatan. Ingen trängsel men några mötte jag .

Genom Gamla stan

går jag ofta. Det var ju detta som var själva “staden” och det var här Stockholm grundades av Birger Jarl 1252. Men fram till  till 1980 var det officiella namnet “Staden mellan broarna”.  Och går man här i de smala gränderna är det lätt att känna historiens vingar helt nära och inpå.

Jag gick genom Gamla stan via Västerlånggatan, Stortorget, Köpmangatan. Brända tomten, Österlånggatan och Järntorget. Jag gick genom Gamla stan via Västerlånggatan, Stortorget, Köpmangatan, Brända Tomten, Österlånggatan och Järntorget. (Vid den föda pluppen)

Jag viker av från Västerlånggatan och och går upp till Stortorget. Här sitter det folk både på bänkarna och på några av uteserveringarna. Dock ingen trängsel.

När jag går genom Gamla stan passerar jag ofta Stortorget. Ett torg med flera speciella historier. När jag går genom Gamla stan passerar jag allt som oftast Stortorget. Ett medeltida torg med sin speciella historia.

 Stortorgsbrunnen finns  mitten av torget. Och här har det sedan medeltiden funnits  en brunn men men den nuvarande kom till på 1700-talet. Till höger i bild skymtar Börshuset där Svenska Akademien sedan 1914 har sina lokaler. I bottenvåningen ligger också sedan 2001 Nobelmuseet.  Det röda huset till vänster, det Schantzka huset, har sin speciella historia .(Mer om den i länken)  I huset finns 82 vita stenar inmurade i fasade för att påminna om de människoliv som slocknade vid Stockholms blodbad 1520.

Jag slår mig ner i solen på Stortorget, på Grillska husets terrass och tar en cappuccino innan jag vandrar vidare. Grillska huset   drivs som bl.a konditori/restaurang av Stadsmissionen. Ett besök här  är alltid trevligt. (Extra fint tycker jag det är på  deras stora terrass ett par trappor upp, men då missar man utsikten över torget.)   Igår var detta ett av de få ställen som var öppna i Gamla stan. Men få besökare.  Familjen  Grill som  en gång ägde denna byggnad  ägde också Svindersviks gård i Nacka som de hade som sitt sommarnöje.

Vidare genom Gamla stan

Inte mycket till liv på Köpmangatan men några butiker var öppna.

Jag viker av mot det lilla torget “Brända tomten” för att se om serveringen “Under kastanjen” öppnat. Tyvärr var det fortfarande stängt men jag gladdes åt att kastanjen var i blom. Även detta torg, precis som mycket annat i Gamla stan har sin historia. Huset som låg här vid Brända tomten förstördes i en brand i början av 1700 -talet och ingen ny byggnad uppfördes. Planerna blev då att här skapa en vändplan för brandförsvarets häst och vagn. På en ritning markerades tomten med ” Ekmans afbrända tomt”. Nu växer en stor kastanj på torget och här finns en trevlig restaurang/café där det är lugnt att slå sig ner. Om sommarkvällarna  arrangeras här berättaraftnar blir detta ett “Berättarnas torg” .

“Brända tomten” med serveringen “Under Kastanjen”

Nästa stopp blir vid vid Köpmantorget där  jag möter en brons och granitreplik av skulpturen St: Göran och draken.  som kom på plats 1912.  (Originalet finns i Storkyrkan och är av trä-)Skulpturen sträcker sig med sin sockel ner till Österlånggatan där den fortsätter i en fontänskulptur som blir till en brunn.

St: Göran och draken sedd från Köpmanstorget.

Och här är fontänen- brunnen nere på Österlånggatan. En gata som också kändes öde med många restauranger stängda. 

Men jag får lite sällskap.

Mot Järntorget och Slussen 

Jag går vidare och träffar på Evert Taube när jag passerar över Järntorget. Ett torg där Västerlånggatan möter Österlånggatan . Namnet Järntorget kommer från den järnhantering som fanns här fram till mitten av 1600-talet. Torget blev en upplagsplats för järn som hade kommit till Stockholm från olika hamnar i Mälaren. Och innan järnet tog plats här hade torget varit i bruk för lagring av korn och hette då “Korntorget.

Här på Järntorget, alldeles nära restaurang “Den Gyldene Freden,”  finns en staty av Evert Taube. Sedan länge är det Svenska Akademien som driver och äger restaurangen och fick den i gåva av konstnären Anders Zorn i början av 1900-talet.

Statyn är gjord av konstnären Karl Göte Bejemark 1985 och skall föreställa Evert som väntar på en taxi. Men,enligt de som kände honom har Evert aldrig väntat på en taxi. Det var alltid taxin som väntade på honom.

Jag lämnar Gamla stan och tar mig hemåt via Slussen. Här stannar jag till bland alla byggkranar för att få en skymt av hur det gått för “Guldbron.”  Tyckte det såg ut ungefär som i april när jag var här och gick runt med kameran.

28 svar på ”Genom Gamla stan – En stadsdel som fortfarande sover”

 1. Tack för den rundturen! Den tyckte jag om. Det är väl svårt att få till lagom liv i gränderna. Öppnar restauranger och caféer kanske det kommer för mycket folk. Svårt nu. Men visst ser det ödsligt ut.
  Önskar dig en fortsatt trevlig torsdag!
  Stor kram!

  1. Nu när det inte direkt är utländska turister som kommer så finns det ju gott om plats i Gamla stan. Jag är så hemtam här så jag är ju aldrig i vanliga fall på de mer turistinriktade platserna.Men nu finns det inga turister alls. Såg i alla fall att en del stockholmare fanns på serveringarna runt Stortorget. Desto fler besökare är det på uteställena på Södermalm. Men å andra sidan är det avstånd som gäller och varje servering kan ju då inte heller ta emot lika många som vanligt.Men utelivet på Söder blomstrar verkligen. Ja, det gör det ju även i mer vanliga fall. Här är det populärt.
   Önskar dig också en fortsatt fin torsdag.
   Stor kram

 2. Gamla stan är verkligen fin och det känns konstigt att se gatorna så pass öde. Det vanliga är annars att man kan få trängas och att det är mycket folk. Senast det begav sig fick vi leta runt en hel del innan vi hittade ett café där det fanns plats men det är ju andra tider nu.

  Kram och god torsdag!

  1. Visst är det trist och ändå var det fler människor här nu än tidigare. I alla fall runt Stortorget.Nu är det ju inga turister här utan de som kommer är ju mer stockholmare. Jag kan tycka att några kunde lämna Söder och slå sig ner på någon servering i Gamla stan.För på söder är det tämligen fullt.
   Ja, i Gamla stan kan man ju i vanliga fall verkligen få leta efter plats.
   Önskar dig också en trevlig torsdag.
   Kram

 3. Tack för fina foton från fina gamla stan, visst kände jag igen mej! Kul att läsa om Evert Taube som taxin fick vänta på.
  Läste också ditt tidigare inlägg om turen ut på landet, förstår att du fick massor av nostalgiska minnen där, det såg så vackert ut.
  Ha en bra fortsättning på torsdagen!
  Kram

  1. Gamla stan är så fin men trist att den ska vara så tom. Här på Söder är det verkligen fullt…
   Tänker just på detta med taxin när jag passerar Evert. Minns också alla år jag såg honom på Grönan och sedan kom Sven Bertil och tog över det hela.
   Det blev en fin tur till Evlinge och roligt att se att vår gamla stuga nu var så väl omhändertagen. Rejält utbyggd men i liknande stil som passar in.
   Nostalgiskt blev det.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 4. Har också tänkt på att Gamla stan är ganska öde nu när jag promenerar förbi där. Går den sträckan någon gång i veckan när jag går mellan jobbet på Kungsholmen och bussen vid Gullmarsplan 🙂

  1. Ja, då ser du ju också. Lite märkligt tycker jag för på Söder är det ju väldigt många i omlopp både dag och kväll och i alla åldrar. Tycker Stockholmare borde passa på att nu när det är ganska turistfritt titta med på Gamla stan.
   Vilken rejäl promenad du får. Ja, bra friskvård-

 5. Det är fint i Gamla Stan! Fast det känns lika konstigt att se det så tomt som det gör att se Torrevieja nästintill spöklikt ödsligt…

  Ha en fin kväll!

  1. Fint är det men just nu sorgligt tomt. Lite svårt att förstå att inte fler Stockholmare nu tar sig hit när det är gott om plats. Däremot är det desto fler på Söder. Här är det däremot full fart på det mesta. Även på folk ute. Men de är bra på att hålla avstånd.
   En vacker kväll här och det är balkongen som gäller. Med kofta på.
   Önskar er en fin kväll.

 6. Ja inte var det mycket folk heller ,-) Det är så fint, så fint att det är dit vi åker när vi kommer till Stockholm, vilket är ju bra men lite synd, nu har vi fler tips,-) Men så vackert, vilka byggnader! Inte undra på att fullt med utländska turister kommer varje år, I år blir det mest svenskar tror jag.
  Historien om brända tomten visste jag inte, intressant att lära sig mer ,-)
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Nej, väldigt få personer såg jag här. Men en del såg jag på olika serveringar runt Stortorget. Förra gången jag var här var det färre. Nu är det gott om plats och ingen trängsel alls så jag hoppas att de som bor i Stockholm och dess närhet kommer hit till Gamla stan i sommar.
   Brända tomten och uteserveringen “Under kastanjen” rekommenderar jag men just nu är den tyvärr stängd. Att det kommer gäster blir ju en förutsättning för att hålla öppet
   Ha det fint du också. Hoppas att hunden som var på veterinärbesök mår bra.
   Kram

 7. Gamla stan är egentligen finare att titta på utan turister. Man ser liksom “omgivningen” istället för bara trängsel. Ja vet att näringsidkarna inte skulle hålla med mig där. Förstår att restaurangerna håller stängt. Jag menar det skulle ju knappast löna sig att hålla öppet, när det knappt finns kunder. Så sorgligt…
  Evert Taube-statyn och historien bakom var verkligen trevligt att läsa:-)
  Å guldbron, ja den ligger där den ligger. Ser heller ingen större förändring jämfört med dina tidigare bilder. Å om jag ska vara ärlig så ser jag liksom aldrig några förändringar i och kring Slussen. Hel området ser ut som en totalt oöverblickbar arbetsplats, för mig alltså.

  1. Så tyckte jag också och jag vet att de som har sina verksamheter här försöker på nya infallsvinklar. Roligt var i alla fall att några serveringar på Stortorget hade besökare. Ibland när jag varit här har det ju inte varit så. Här på Söder är det ju köer in till många ställen så en del hade ju kunnat besöka Gamla stan i stället för att köa- Men å andra sidan kan man ju inte ha öppet om några skulle komma heller. En av mina favoriter, franska “Pastis” har i alla fall öppet. Och man kan sitta ute och äta lunch eller ta något att dricka. Middag kanske just nu är väl svalt att inta utomhus.
   Vad gäller Taube så har han nog aldrig väntat på en taxi. Så storyn stämmer säkert.
   Instämmer helt vad gäller Slussen. Jag ser inte någon skillnad. Men den kanske finns men vill inte vara med på bild.

 8. Jag tror jag börjar vänja mig lite vid att det är så lugnt och stilla. Så lite trafik, så lite människor. Men kontrasten är ju självklart så mycket större i huvudstaden. Jag har en bloggkompis, Anni http://vardagsnjutning.blogspot.com/
  som säljer sina fina alster i en affär i Gamla stan, tyvärr vet jag inte vad butiken heter. Brända tomten är en gammal favorit, trädet där är så fint!
  Vi ska öppna loppisen nästa vecka, känna efter hur det känns för oss i personalen och hur vi kan säkerställa folkhälsomyndighetens riktlinjer.
  Kram från pörtet!

  1. I delar av Stockholm är det väldigt lugnt- t.ex. i Gamla stan och i City. Mer folk förstås på helgerna. Hit till Söder verkar folk vallfärda både dag och kvällstid och till de mer populära restauranger och uteserveringar är det ofta kö. Å andra sidan är ju också platserna nu ofta halverade så de tar ju inte emot så många som tidigare.
   Tack, för tipset om din bloggkompis. Säkert kan jag hitta butiken om jag letar lite.
   Kul att ni ska öppna loppisen i nästa vecka. Och med mindre besökare i lokalen eller kanse ha lite öfrsäljning ute så kan det nog gå bra. Eller att kunderna tittar inne och ni står ute och tar betalt. Hoppas ni kommer på något.
   Kram!

 9. Oj, det ser ut som guldbron håller på att kantra. Underbar promenad genom gamla stan… har ofta gått ungefär samma rutt. Är det vid den där kastanjen vandrarhemmet Castanea ligger? Av någon anledning har jag alltid velat bo där. Så ovant att se Gamla Stan så folktom, men trots det längtar jag till Stockholm. Hela tiden.
  Sköt om er! Kram!

  1. Vad gäller guldbron så har den legat så här ett bra tag. Överlag är det rörigt vid Slussen och jag tycker inte jag ser att det händer något. Men många jobbar så visst måste något ändå hända.
   Jag tror att Castanea ligger alldeles bredvid “Under kastanjen”. Tyckte mig se det när jag gick här igår. Ett perfekt läge för ett vandrarhem. Mne säkert tomt nu. Här liksom på många andra platser. Visst är det ovant att Gamla stan är så tom. Men det var några runt Stortorget. Här på Söder är det mer än fullt både dag och kväll, även på serveringar och många som söker sig hit för promenader längs vattnen och besöker parkerna.
   Kan förstå att du längtar hit men kanske kan det bli möjligt för dig att komma i slutet av sommaren. Hoppas.
   Var rädd om dig du också.
   Kram

  1. Hej P!
   Tack!Nu är det verkligen rejält gott om plats i Gamla stan. Men det var roligt att se att några satt på Stortorgets serveringar. Här på Söder är det desto fler som rör sig och som köar till uteserveringar. Tycker de kunde sprida ut sig även till Gamla stan.
   Kram!

 10. Å så bra du tog mig – och andra med till Gamla Stan för en härlig titt och inkännande är jag ju så jag rör mig där och vi har avståndet 🙂
  Kram

  1. Som vanligt så roligt att du var med. Lite mer folk i rörelse och med tonvikt på lite. Men ändå väldigt öde. Här på Söder är det mycket mer folk i omlopp både dag och kväll.
   Stor kram

 11. Gamla stan är en pärla. Där vandrar jag gärna när jag har vägarna mot Stockholm. Ser att det är väldigt folktomt där just nu; hörde av dottern att hon hade varit där och upplevt det hela likadant som du ungefär.

  1. Jag går gärna genom Gamla stan men nu är det sorgligt att det är så tomt. Men nu var det lite mer folk här än senaste gången jag var här. Men väldigt få ändå. Synd! För på Söder är det väldigt många ute både dag och kvällstid. Jag önskar att man kunde sprida ut sig så att Gamla stan fick mer liv.
   Kan tänka mig att din dotter kände som jag. Och sorgligt är det verkligen.

 12. Tack ännu en gång för den trevliga turen i staden, som vi tänkt besöka men nu blir det att vi håller oss runt Skåne 🙂 ja jag älskar att gå omkring här denna årstiden 🙂 tack ännu en gång fina Ditte kram

  1. Tack, för att du följde med. Stockholm har mycket av det mesta och allt inom innerstan är i princip nåbart till fots.Jag är så förtjust i att storstad och grönområden ligger sida vid sida. Jag går ju mycket och långt nästan varje dag och så roligt att se allt fint som finns.
   Kram!

  1. Lite fler besökare var det här denna gång. Men här är sorgligt tomt- Annat är det på Söder för hit verka “alla” söka sig nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *