Resor i Sverige Resor utomlands

Resor i sommar – Många och av skiftande slag

Jag är fortfarande kvar i den spanska sommarstugan i Torrevieja och stannar här ett tag till. Långpromenader, utflykter, träff med vänner, studier i spanska och en del planerande och förberedelser för  resor i sommar pågår under tiden. Jag har ganska många jobbresor inplanerade men sommaren är lång . Och dessa jobbresor (arbetar för en resebyrå) tycker jag är så roliga och intressanta .Och de ger mig väldigt mycket på många olika sätt.

Fint att sitta på terrassen och njuta av blommor samtidigt som jag planerar och förbereder mig inför sommarens resor. Ja, många timmar kommer det att bli. 

Ett antal resor blir det i sommar

och gårdagen ägnade jag till stor del att gå igenom dem och påbörja inläsning av de för mig nya jobbresemålen. Fär några sådana blir det. I princip har jag  privat besökt alla platser och på de flesta av dem har jag också varit reseledare /guide. Men några nya nya jobberfarenheter blir det. Och med detta kommer också en hel del inläsning.

I  början juni kommer en av mina favoriter i repris, Bohuslän.  Ja, alla resmål är för övrigt favoriter.  Under resan har vi Uddevalla som bas och besöker Marstrand, Lysekil, Smögen och Fjällbacka. Även resan dit och  och hem är en resa i sig och tar oss genom historiska Västergötland  på ditvägen och hem via Dalsland och Värmland. Ett givet besök är det hos konstnären Lars Lerin på Sandgrund i Värmland.

Resor i sommar blir det en hel del. Och jag återkommer gärna till MarstrandMarstrand med fästningen som syns vida omkring ingår i en av de resor jag gör i sommar

Till midsommar beger jag mig med resenärer till vackra Hälsingland. Här har vi Bollnäs som bas och utgår därifrån på olika dagsturer.

Vackra Hälsingland finns i år också med bland de resor jag gör med mitt reseledarjobb. Vackra Hälsingland finns också med på de resor jag leder i sommar

I början juli blir det konsert på Dalhalla, denna fantastiska arena och här har Malena Ernman bjudit in bl.a Lisa Nilsson.

Dalhalla är en fantastisk arena som byggts i det gamla kalkbrottet. Om hur Dalhalla växte fram finns att läsa här. 

När vi ändå är i Dalarna så passar vi på att besöka Jobs handtryck, utanför Leksand. Alltid lika roligt.

I mitten av juli väntar en dagstur på Hjälmare kanal och sedan blir det dags för att under några dagar besöka världsarvet Höga kusten.

En av juli månads resor går till Höga kusten. här på väg till Ulvön, "surströmmingsön"En av sommarens resor går till Höga kusten. Här på väg ut till Ulvön “Surströmmingsön”.

Sista delen av juli och första delen av augusti är det inga jobbresor planerade men några privata blir det helt klart. Av det kortare slaget.

Även några resor utanför Sveriges gränser

blir det också. Från mitten av augusti och en vecka framåt ska jag vara på resande fot med gäster i Finland. vi kommer att starta i Stockholm och via Helsingfors köra till Valamo i Östra Finland. Här går resan med buss genom det vackra insjölandskapet och vi kommer att tillbringa några nötter i det ortodoxa Valamoklostret. På vägen tillbaka till Helsingfors blir det bl.a. stopp i Borgå och ett besök i den finska nationalskalden, Runebergs hem.

I september väntar en konstrunda på Åland under ett par dagar. Här bor vi i Mariehamn och tar oss sedan med buss runt på ön. Vi kommer att besöka olika konstnärer och även Önningebys konstnärskoloni i Jomala. Denna finsk-svenska konstnärskoloni var verksam mellan 1886 och 1914 och kan påminna om den konstnärskoloni son fanns i Skagen i Damnmark .

Bergen i Norge besöker vi under fyra dagar i slutet av september.  Flyg hit. Här blir det också en tågresa på en av världens vackraste järnvägar, Flåmsbanan. Ja, många andra upplevelser blir det förstås också i denna vackra del av Norge,

Till Krakow, denna fantastiskt vackra stad, flyger vi i slutet av september och tillbringar fyra dagar. Här har jag varit några gånger och det är alltid en fin upplevelse att komma tillbaka. Och denna gång som reseledare.

Krakow och en del av det Stora Torget, Rynek Glówny.

 

36 svar på ”Resor i sommar – Många och av skiftande slag”

 1. Oj, så många intressanta resor du/ni kommer att göra i sommar och på höstkanten. Torget i Krakow är välbekant för mig. Tror vi var under kupan där och kollade om jag inte minns fel.
  Kram/A-K

  1. En hel del resor blir det och väldigt varierade. Jätteroligt! De flesta har jag “haft” men det är lika roligt att komma tillbaka och det är alltid något som ändras.
   Roligt också att vidga vyerna med för mig nya jobbresor.
   Jodå, Krakow känner du igen.
   kram!

 2. Oj så mycket roligt du har att se fram emot…och i vår närmiljö, det gillar jag som du vet! Trevliga, vackra och intressanta platser du tar med dina resenärer till, speciellt resan till östra Finland dit inte så många kommer. Trakter där man verkligen kan känna den “finska själen” och tungsinnet i de djupa skogarna…på ett positivt sätt förstås.

  Och Ulvön…min barndoms ö som jag bara har ljusa minnen ifrån…och västkusten…och Krakow…ja, de flesta platserna är mig bekanta och minnen poppar upp när jag läser dina resebeskrivningar. Jag är helt säker på att dina gäster/resenärer kommer att bli överförtjusta!

  1. Verkligen! Väldigt spännande med Valamo och att färdas genom Finland så långt österut. Kan tänka mig att du besökt dessa platser jag nu ska till och har fina minnen. Sverige och våra grannländer har så mycket fint att erbjuda. Extra roligt med Ulvön, din barndoms ö. Ja, hela höga Kusten är fantastisk. Ja, alla platser jag ska till. Ser verkligen fram emot alla dessa resor. Så olika men så givande. De flesta har jag gjort tidigare och vet att våra gäster då varit väldigt förtjusta.

 3. Vilken härlig sommar du har framför dig! Jättefina resmål. De som du gjort några gånger, sitter säkert som berget. Men spännande att prova nytt som guide/reseledare.
  Förstår att du stannar i Spanien ännu ett tag. I Sverige är ingen värme direkt, riktigt kallt idag. Men påskveckan verkar bli bättre.
  Stor kram!

  1. Jag är säker på att det blir en jättefin sommar och många resor blir det i jobbet. Men även om jag varit reseledare på flera av dem tidigare krävs en del repetitioner och nya platser att besöka kommer ofta till. Men jag tycker det är roligt att både plugga på och förmedla kunskaper från olika vinklingar.
   Sedan lär det bli några privata resor också.
   Jag har varit guide/reseledare under tidigare delar av livet, både utomlands och i Sverige. Började som nybliven student 1968 med guidekurser. Så fram till 1980 var jag verksam periodvis och i olika omgångar. Nu på senare år har det hela återuppstått och det är verkligen roligt och givande.
   Här i Spanien är påsken den viktigaste högtiden så då kommer många fler hit till Torrevieja och andra städer längs kusten för att fira. Många spanjorer har sommarhus/lägenheter här och kan i vanliga fall bo runt om i Spanien.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram från terrassen och +23.

 4. Förstår att det är roligt att sitta och planera dina jobbresor till sommaren!
  Och passionsblomman är ju så vacker. Jag har bara sett min blomma på en bild som Ama har skickat.
  Stor kram och trevlig kväll!

  1. Det är en del att läsa in och förbereda och lika bar att börja i god tid.
   Passionsblomman är så fin och med många nya knoppar som kommer. Hoppas din också tar sig. Anlagen finns.
   Stor kram!

 5. Så många härliga resor som är inbokade för din del men som vanligt är jag säker på att du kommer att klara dina uppdrag galant! Vi har bara Krakow inbokat men det ser vi fram emot. Får kanske fylla på med någon mer…

  Kram och god kväll!

  1. Krakow är en så fin stad och eftersim den aldrig bombades under andra världskriget är den också väldigt välbevarad. Krakow tycker jag är en fin stad att återkomma till och en hel del att se och uppleva. Auschwitz – Birkenau och Schindlers fabrik är ju mycket besöksvärda och en hel del annat. Ja, hela staden är som ett fint museum. Tror ni kommer att tycka om besöket.
   En hel del resor blir det i sommar och jag tycker detta med resejobbet är så roligt och givande.
   Ni har ju fina omgivningar där ni bor så man behöver ju inte ta sig “över ån efter vatten”.
   Kram och trevlig kväll.

  1. Visst är jag pensionär, åldersmässigt. Absolut! Men å andra sidan är ålder mest en siffra. Och mycket resejobb blir det men jag tycker det är så roligt, givande och utvecklande.
   Jag började jobba som guide i Stockholm efter det att jag tog studenten som 1968 och godkända guidekurser- Sedan blev det i olika perioder under 1970 talet jobb utomlands som guide och reseledare både i Europa och i Nordafrika. Och efter en lång paus, visserligen med en del inhopp då och då, blev det nystart 2016 och pågår fortfarande.
   Maken är inte med för det är jobbresor och det innebär att man är i tjänst i princip från 07.30 till 22 så tid för honom finns inte då. Fullt fokus på våra resenärer.

 6. Du ligger verkligen inte på latsidan. Vilket härligt reseprogram du har att se fram emot. Vi ligger lågt i sommar. Maken jobbar som vanligt med att köra Waxholmsbåt och jag tänker ta igen mig på torpet. Men några utflykter i Sverige kanske det blir i alla fall runt om i Sörmland och det är inte det sämsta.
  Kram

  1. Nej, det ligger inte direkt för mig.Jag trivs med något att göra och särskilt med det jag tycker om att göra.
   Många resor blir det i sommar och tidig höst, men det är så roligt. Extra roligt ska det bli med Valamo i östra Finland, Krakow och Bergen. Ja, allt det andra också.
   Låter trevligt att maken kör Waxholmsbåt. Kanske kör han en tur där vi är med. För att ta oss ut i skärgården gör vi gärna- Låter fint med torpet. Sverige är så fint och mycket finns att ta in och upptäcka här hemma.
   Kram!

 7. Det måste väl vara rekord, eller!? Rekordmånga resor alltså. Ingen semester för din del, men semestra kan du ju göra under vintern/våren som nu. Du tycker ju om att vara reseledare så det är ju perfekt. Dessutom slipper du och B nöta på varandra;-)

  1. Japp! Det är rekord.Och jag har själv tackat ja till resorna. Jag är ju ledig väldigt mycket under hela året så att jobbresa sommartid passar mig så bra. Jag tycker verkligen om mitt resejobb och det ger mig också så mycket. Har ju jobbat inom resesektorn av och till från det jag var 19 år. Tror takterna sitter i. Stor lärdom på Mallorca och som reseledare på Club 33 med Vingresor på 70-talet- Ja, en hel del annat också. Milda tider.
   Nu som pensionär har jag erfarenheterna och kunskaperna med mig.

 8. Hej du världsinvånare och reslystne vän. Ja du verkligen många konfekter att njuta av i sommar! Jag har som ung åkt buss till St.Petersburg men till Valamo har jag inte varit, bara läst om munkarna där. Borgå, den lilla pärlan passerade vi alltid på väg till sommarvistet i Lovisa där jag var hela somrarna. Min Runeberg kan jag ännu citera! Bergen har jag varit till, en underbart vacker stad. På Åland har jag en bloggväninna, Karin, henne skulle jag gärna åka och besöka , kanske kan det rentav bli verklighet. Men nu undrar jag förstås, vad sysslar din make med när du är ut och roar dig på egen hand? Kram

  1. Lite som världsinvånare känner jag mig ibland. Och extra mycket gläds jag åt min resa genom Finland till Valamo.
   Spännande med en bussresa till Petersburg och säkert både såg och upplevde du mycket under vägs-
   Vi ska bo på klostret i Valamo så det blir nog det där “lilla extra”. Kanske kan du bistå med lite finska kunskaper innan. Kan tro att de behövs. Tyvärr kan jag bar ett tiotal ord på ryska så det hjälper mig inte. Vi kommer ju att ha lokala guider men jag ska nog klara Finlands historia och geografi.
   Borgå har jag besökt ett par gånger med min pappa men det var länge sedan. Lite Rundberg kan jag men jag har börjat träna än mer-
   Karin, vår gemensamma bloggvän på Åland, har jag ännu inte träffat, men det vill jag gärna göra. Maken är ålänning så vi är där då och då.
   Maken? Han är väldigt självgående och kommer att vara i Spanien under juni. Men han är överlag högst självgående och är bra på just det. å andra sidan är jag inte borta så länge. I sommar blir resan till Valamo på sju dagar det längsta.
   Kram!

  1. Det blir en del resor i simmar och höst och visst är det både roligt, omväxlande och intressant.
   Trevligt att ses och en god tapa var det.
   Det ser vädermässigt lovande ut idag så jag önskar er också en skön fredag.

 9. Vad är bättre än att sitta i värme och skönt väder och planera för intressanta resor. Många har du på gång dessutom så det kräver säkert en hel del förhandsstudier. Synd att det inte blev midsommar här men jag förstår att allt inte går som man vill alla gånger. Jag hade redan börjat se framemot det. Roligt att ni kommer till Åland under konstrundan i alla fall.
  Jag skulle mera än gärna vara med på alla bussresor som du är reseledare för. Så mycket fint att upptäcka och lära sig.
  Ha det fint där söderöver, här skiner solen, våren är på väg även om det är fruset och kallt ännu. Men nästa vecka har utlovats värme.

  1. Många och roliga resor blir det och jag gläder mig åt dem. Och mycket förberedelser krävs men det är intressant och utvecklande.
   Jag hade hoppats på midsommar på Åland men nu blir det konstrunda i september och det blir också bra.
   Vad gäller resorna så är du alltid varmt välkommen med mig via bloggen.
   Skönt att våren är i antågande hos er men det tar tid på sig.
   Skickar lite värme från oss här.

 10. Ojoj, vad du håller igång och får se mycket. Samtiidigt är det jobb för dig, så det är inte bara till att njuta. Det låter som ett härligt liv och jag tror du trivs utmärkt med det.

  Bergen är alla så förtjusta i…. utom jag…. men jag hade otur när jag var där. Regnet öste ned så gott som varje dag, t.o.m Bergen-borna tyckte det var extremt väder. Regnade det inte så snöade det och var glashalt, sedan var det regn igen 🙂 Kanske förstår du att med sådant väder upptäckte jag inte så mycket vackert i den staden… Men det i november – decemter jag var där. Sommartid är det säkert betydligt mer vackert, även om det kan regna även då…

  1. Jag håller i gång en hel del och trivs med det. Men som du skriver är det en hel del jobb att med att läsa in all fakta och dagarna under resorna blir långa. Men det är så roligt och givande.
   Ofta regnar det i Bergen, alla tider på året, har varit där då också. Och då är det inte kul och naturen ser en knappast. Men jag hoppas nu när vi kommer och även ska ta Flåmsbanan att vädret håller sig i god form.
   Jag håller tummarna för att det i september ska vara bra väder när vi kommer.

 11. Ojojoj … så många härliga och intressanta resor som väntar! Önskar jag kunde följa med på någon … men det får nog bli just bara en önskan 🙂
  Kram

  1. Du är så välkommen med via bloggen och visst är det ett bar sätt att resa på. Jag har med stort nöje följt med er och husbilen och jag hoppas på fler husbilsresor i vår och sommar tillsammans med er.
   Jag är så glad över att här i resejobbet bra kunna förena nytta med nöje.
   Kram!

  1. Verkligen! Och i sommar blir det en hel del. Sverige sommartid gillas verkligen. Jätteroligt också med Valamo, Bergen och Flåmsbanan och Krakow också.

  1. Ja, det blir en fin jobbresesommar och dessutom väldigt varierad. Jätteroligt att du följer med. Välkommen!

 12. Så många härliga resor du har framför dig! Smögen är en plats som jag hoppas besöka någon gång i sommar. Vi har inte planerat något än då jag kommer gå på a-kassa till första augusti när jag börjar nytt jobb. Det innebär att jag måste hålla mig i Sverige på vardagarna för att inte bli av med min ersättning så vi får nog satsa på att uppleva Sverige samt någon kort weekendresa utomlands. Det är ju inte så dumt det heller. 🙂

  1. Visst har jag! Och jag tycker mitt reseledar/guidjobb är så roligt och givande. Sverige är ju väldigt fint och en kort weekendtur kan ju bli väldigt bra.
   Kan verkligen här rekommendera stora Karlsö och det finns ju så mycket.
   Jag lämnar ogärna Sverige/Norden sommartid för det finns så mycket fint här. Och stränder ligger jag ju aldrig på numer så en bad och solresa skippar vi helt.

 13. Oij, så spennande.
  Du er ei allsidig og reisevant dame så det forundra meg ikkje at du er reiseleder også.
  Høyrest ut som spennande turer du skal ut på. Kunne tenkt meg å vere med 🙂
  Lukke til.
  God påske !
  Klem frå Anne-Mari

  1. Ja, jag gläder mig verkligen till dessa resor. Och den till Norge med Bergen med Flåmsbanan, Bergenbanan och mycket annat blir speciell för mig. Jag är ju halvnorsk och har varit här i Bergentrakterna tidigare många gånger.
   Jag önskar dig också en riktigt fin påsk och kanske ska ni på hytta.
   Ha det gott.
   Kram!

 14. Spännande resår för dig.
  Tyvärr har jag fått en del Walesresor inställda, kanske p g a j..la Brexit och folk är trötta på UK just nu eller också detta med skammen för att flyga, vet inte.

  1. Vad trist! För jag tycker verkligen att Wales borde locka. Och vad gäller den s.k. “flygskammen” begriper jag inget. Och jag tänker inte ha någon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *