Polen Resor utomlands

Krakow – ett fint möte.

Nu har jag stiftat bekantskap med Krakow i Polen, en medeltida stad som ligger under två timmars flygväg från Stockholm.  Vindarna var gynnsamma denna söndag så resan tog bara 90 minuter och man kan lugnt påstå att vi flög fram. Kyliga vindar har följt hos hela dagen men stundtals har solen  värmt oss. I flera timmar har vi promenerat runt i Krakows gamla delar och verkligen känt historiens vingslag vart vi än gått. Krakow är en välbevarad stad och har kvar stora delar av sin gamla bebyggelse eftersom staden i stor skonades av nazisterna under andra världskriget.   Krakow som stad har funnits sedan 1000- talet och då var Polens huvudstad, något som varade fram till 1596 då Warzawa blev den nya huvudstaden. Vid den tiden var  Sigismund kung i Polen. (Han var barnbarn till Gustav Vasa och son till den svenska kungen Johan den III  och den polska prinsessan Katarina Jagelonica.)

Vad gäller Polen så har jag  bara varit här ett par gånger tidigare och då  i Gdansk och Gdynia, åkt skidor i Zakopane och som barn tillsammans med min pappa besökt det forna koncentrationslägret i Auschwitz- Birkenau.  Då blev det inget stopp i Krakow, men nu är jag här. Och givetvis vill jag ännu en gång besöka Auschwitz-Birkenau. Vistelsen här blir bara några dagar så jag skickar dagliga glimtar och mer om Krakow kommer när jag är hemma igen.

Några glimtar från söndagens möte med Krakow.

Vackra och färgglada byggnader finns det gottt om i hela stadskärnan, särskilt den gamla, och det är där vi bor.

Florianporten är en av de få delar som finns kvar av det forntida försvarssystemet som en gång omslöt Gamla stan.

Flera torn byggdes för att skydda staden mot inkräktare från norr.  Florianporten är det enda kvarstående torn av de åtta  som byggdes  och är 33 meter högt.

Själva portalen är  en stabil konstruktion.

Ulica Florianska, gatan som leder ner till den enorma medeltida Mariakyrkan med sina två vackra tvillingtorn. Alldeles bredvid ligger Stora torget, Rynek Glówny, som med sina 200X200 meter var ett av Europas största medeltida torg. Torget har varit kärnan i staden sedan 1200-talet och anses fortfarande vara stadens själ.

Dessa bröd, “obwarzanki” kostar drygt två svenska kronor och säljs i nästan alla gathörn.  Mycket populära.

Uppiggande med svart och vitt i ett roligt mönster. Här  på en husfasad. 

En del av Stora torget och i bakgrunden syns Rådhustornet och “saluhallen”/tyghallen.

  Saluhallen/tyghallen/klädeshallen är en drygt etthundra meter lång byggnad som  härstammar från sekelskiftet 1100-1200- talet. Namnet kommer av att köpmännen då sålde tyger här.  Fortfarande pågår kommers här med mest souvenirer, smycken och hantverk.

I Kazimierz, de judiska kvarteren, har Krakows judiska befolkning bott i över 500 år. Kazimierz var tidigare en separat stad och var fram till andra världskrigets början, 1939, den del av Krakow där de flesta judar bodde.

Kvarteren och torgen runt den gamla symagogan i Kazimierez erbjuder som hela gamla delen i Krakow många  restauranger , caféeer och barer i fin miljö.

Krakow ligger ca 30 mil sydväst om Warzawa och har både Tjeckien och Slovakien i närheten.

46 svar på ”Krakow – ett fint möte.”

 1. Så trevligt det låter!
  Och två kronor för det stora brödet var verkligen billigt!
  Vi önskar er en fortsatt fin resa!
  Kramar

  1. Tack!Vi har det väldigt bra här och vart man än går finns det så mycket spännande att se. Krakow är en väldigt vacker stad och även restaurangutbudet, caféer och barer är stort. Mycket kultur dessutom och historia förstås.
   Kram!

 2. Vad vackert det ser ut att vara! 🙂

  Skam å sägandes är Krakow – och hela Polen – en enda stor vit fläck på kartan för min del. Har aldrig satt min fot i det landet, och ändå har jag hört så mycket gott om det och sett vackra bilder. Så nån gång kanske det blir av till slut…

  Men det finns sååå mycket jag vill se och göra.

  Härliga bilder! 🙂

  1. Krakow är en väldigt vacker stad och med en gedigen historia och mycket kultur. Jodå, staden har även en borg.
   Vet ju att du är intresserad av sådana. Men man behöver inte klättra så högt.
   Jag har tidigare varit och åkt skidor i Zakopane och varit i Gdansk och Gdynia och som 12-åring med pappa till Auschwiz. Men nu har jag utökat detta med Krakow. Kan tycka att staden påminner lite om Prag.
   Ett besök här rekommenderas och det är ju snabbt gjort att ta sig hit.
   Och visst finns det massor vi ocksåvill se och göra men i detta fall gick vi raskt från tanke till handling. Bra beslut!

 3. Krakow! Nu fick man ytterligare vidgade vyer genom din blogg. Tack för en intressant glimt och jag ser fram emot fortsättningen!
  Hör snöar det idag på morgonen…..
  Kramar till er båda!

  1. Så bra! Och fortsättning kommer. En vacker stad som erbjuder mycket och är historiskt ävldigt intressant. Perfekt att promenera i.
   Hoppas våren snart hemma är åter. Det är faktiskt vårdagjämning idag.
   Kramar från oss till er.

 4. Du är minsann på spåret i luften och landar på fina ställen! Den första bilden med det “svarta trädet” framför huset är underbart vackert och bra fotovinkel! Visst är det tavlor på väggen utanför Florian porten?
  Ha det fint och jag hänger ju med vet du 🙂
  Stor kram!

  1. Visst är det tavlor i mängder som hänger utanför Florianporten. Vi såg när de kom upp. Men jag vet inte om några såldes.
   Här finns mycket att se och upptäcka och det är en stad fylld med och av vackra byggnader och mycket konst.
   Vad trevligt att du är med mig. Jag kom på mig idag att prata med dig när vi var i Auschwiz- Birkenau. Ingen konst där, men starka upplevelser och jag är väldigt tagen. Lika tagen idag som när jag var ädr med pappa som barn.
   Stor kram!

 5. Hoppas ni fortsatt får lika härliga dagar som den vi här får ta del av. Gissar att du är mitt i ett spännande måndagsflanerande. 🙂
  Kram!

  1. Tack! Ja, vi har det bra och är mitt uppe i allt. Att promenera gör ju att man ser och upplever en stad/plats på nära håll.
   Idag har vi varit till Auschwitz- Birkenau, sju mil norr om Krakow och jag är milt sagt atgen även nu av detta besök. Var här som 12 åring i början av 1966-talet med min pappa och dagens besök var lika omtumlande. Må dett aldrig hända igen.
   Stor kram!

 6. En av de där städerna man har hört så otroligt mycket om och som ska vara så vackert. Dina bilder visar verkligen att så är fallet!

  De där bröden, vad smakar de? Blir de inte torra av att vara där i den kalla vinden? (Och smutsiga…)

  1. Krakow är verkligen en vacker gammal stad, väl värt ett besök eller flera och med ett stort utbud av allt. Historiens vingslag är närvarande hela tiden och det finns så mycket fint att se och på gångavstånd. Vi bor verkligen bra och har nära till allt. Ja, inte till Aushwitz- Birkenau där vi varit idag. Var där som 12 åring i början av 60-talet med min pappa och upplevelsen idag var minst lika stark. Tänk att detta hemska har skett. Helt ofattbart. Vilken grymhet.

   Bröden smakade bra lite som baguette med kryddor i och var inte alls torra. De vi köpte hängde inte utanför kiosken utan togs inifrån. Tror mest bröden utanför är “reklam”.

 7. Har inte varit i Krakow, men bara hört positivt om staden. Dina bilder är helt suveräna och ger en fin bild av Krakow. Åsså hade du ju en fin blå himmel som bakgrund också:-)
  Hoppas du har fler fina dagar i Polen!

  1. Krakow är väl värd ett besök! Jag har länge funderat på att åka hit men att fundera räcker inte. Nu är vi här. En väldigt vacker och välbevarad stad där historien ständigt är närvarande-
   Idag var jag åter, efter 55 år, tillbaka till Auschwitz -Birkenau. En hel dag har tillbringats där med en fantastisk guide. Mycket kände jag igen från när jag var där med min pappa och annat hade jag nog förträngt.
   Jag är tagen och hoppas innerligt att liknande inte ska hända igen men tyvärr är det krig och elände i världen och ondskan breder ut sig.
   Men må vi inte gkömma vår historia. Jag gör det inte.

 8. Så roligt att få följa med till Krakow!! Jag har bara varit i Gdansk och Gdynia. Gillar det fina mönstret på fasaden. Ser verkligen fram emot att få se mer. Tack även för ett rikt och givande inlägg!! Kram

  1. Vad trevligt att du ville följa med.
   Krakow är en stad jag funderat på länge och att fundera räcker inte så nu blev det en resa dit.
   Verkligen en vacker och väl bevarad stad med mycket kultur och historia.
   Var i Auschwitz – Birkenau när jag var 12 år, 1961, men då blev det inte ett besök Krakow.
   Mer om Krakow kommer efter hand men nu blir det korta inlägg för tiden räcker inte till annars.

   Idag har vi besökt Auschwitz- Birekenau under fem timmar och “må vi aldrig glömma detta hemska”.
   Kram

 9. Så fint att se bilder från Krakow. Känner igen stora torget med saluhallen, vi bodde på ett hotell alldeles i närheten. Fantastiska gamla byggnader där runtomkring. Som sagt så besökte vi också Auschwitz, ett väldigt tufft besök, ingen kan gå oberörd därifrån, jag blev fruktansvärt tagen. Kram och ha det bra!

  1. Vad roligt att du också varit i Krakow och känne rigen dig. Jag var i Auschwitz-Birkenau med min pappa när jag var 12 år, alltså länge sedan, och var väldigt tagen då.
   Idag har vi varit där i fem timmar och är just hemkomna. Rejält tagen är vad jag är och må detta aldrig upprepas.
   Stor kram! NU väntar en god middag.

 10. Va trevligt med en resa till Krakow, har varit där två gånger. Tycker det är jättemysigt, och där finns mycket och se och massor med god mat till en billig peng. Var även vid Auschwits och Birkenau när vi var där, väldigt intressanta besök.

  Jag har också varit i Gdansk, och då tog vi även en sväng till Sopot. Jättefint, med härliga stränder.
  Njut av en trevlig stad och massor med god öl! 🙂

  1. Vad roligt att du varit i Krakow och två gånger. Jag kan absolut tänka mig att resa hit igen för det är så mycket att se och uppleva.
   Jag var i Auschwitz när jag var 12 år tillsammans med min papppa, alltså för länge, länge sedan. Idag har vi variit där under fem timmar och
   det mesta var sig likt. Men som 12 åring hade jag inte den kunskapen och insikten som jag har idag så jag är glad jag gjorde turen dit på nytt. Må vi aldrig glömma det som hände här.
   God öl och god mat har vi fått och vi fortsätter på den linjen.

 11. Tack för lite historia så intressant och härliga bilder på vackra hus. Vi har åkt igenom nån gång tror jag men det blir ju inte att se så mycket då.
  Ha en skön måndagskväll och en bra början på veckan. Kram.

  1. Hela staden här är fylld av historia och det är en väldigt vacker stad också som skonades under andra världskriget
   och har många byggnader bevarade. Vi promenerar mycket och det finns hela tiden något att fästa ögonen på.
   Stor kram!

 12. Hej!
  Det är väl ingen som tror men jag tänkte på Polen i morse men så kom rörmokaren precis, trodde kanske på Warzsawa 😀
  Ser vackert ut! Otroligt fina byggnader …
  Kram P ♥

  1. Jodå, jag tror dig…Är dock i Krakow och har hela dagen idag varit i Auschwitz- Birkenau. Var där som 12 åring med min pappa
   och är fortfarande hemskt idag. Må detta aldrig ske igen och må vi aldrig glömma.
   Krakow är en väldigt vackerer stad som är väl bevarad och det är en fröjd att att strosa runt här. Så mycket fint att se och uppleva.
   Kram!

 13. Krakow finns med på min lista på eventuellt kommande resmål och jag har bara hört gott om staden. Ser fram emot att få veta mer om den så bara dokumentera och skriv 😉

  Kram och ha det bra!

  1. Krakow rekommenderas varmt, en väldigt vacker stad med mycket historia och kultur plus bra restauranger.
   Är man här så föreslår jag även ett besök till Auschwitz och Birkenau.
   (Har just återkommit efter en heldag där och är mer än tagen.) Fler inägg kommer efter hand.
   Stor kram!

 14. Gokväll!
  Känner igen mig på vissa bilder och speciellt stora torget. Vi bodde också i den gamla stadsdelen.
  Tycker du var tuff som bara ett barn gick igenom Auschwitz o Birkenau. Jag var färdig att vända i första huset när man såg allt hår, skor m.m. och det är inte många år sedan.
  Tack o lov så lugnade jag ner mig och fortsatte vandringen med guiden. Vill inte ha det ogjort.
  Ska ni ner i saltgruvorna också? Du anar inte vilken träningsvärk jag hade efter att ha gått alla trappor ner.
  Många kramar till Dig och Bosse/A-K

  1. Gokväll! Vad roligt att höra att du också varit här i Krakow. Som barn var jag i Auschwitz med papp, en otroligt trygg person som villle att jag skulle veta mer om detta hemska som hände. Han var ju en kämpe i sig och mot nazisterna.
   Dagens besök blev även det mycket gripande.
   Vi hade en väldigt bra guide och när hon berättade så kom minnena tillbaka från besöket i min barndom.
   Saltgruvorna hoppar vi denna gång, Men jag kommer gärn atillbaka hit och då ska de få besök.
   Stor kram från oss till dig.

 15. Så fina bilder från Krakow.
  Har också varit där och även i Auschwitz.
  Förstod att du var i Polen, min kommentar igår försvann.

  Kram ❤

  1. God afton!Tack! Nej, din kommentar fanns. Och när jag läste den förstod jag att du visste var vi var.
   Idag blev det Auschwitz – Birkenau och det var lika gripande idag som när jag i början av 1960- talet var där tillsammans med min pappa.
   Ja, du vet ju….Krakow njuter vi av med allt fint som finns och för mig är dte första besöket här. Men inte det sista.
   Kram!

 16. Så vackra bilder du bjuder på; det kändes som om jag gick med dig där! En stad med välbevarad arkitektur av denna typ är helt i min smak, och jag vet att jag skulle vilja fotografera allting (haha).

  Polen är rätt outforskat för min del (har bara passerat under mina tågluffar). Men jag skulle gärna besöka Krakow och även Warsawa. Tänk att det är så kort flygtid till Krakow! När sonen var där och jobbade åkte de buss från Sverige och det tog sina modiga timmar …

  Koncentrations-/arbetslägret skulle jag tyvärr inte klara av att besöka. Har till och med mycket svårt för att ens se/läsa info om detta numera (vet lite “för mycket”, om man nu kan det, sedan tidigare). Men känslan på plats kan man förstås inte jämföra med något annat. Förstår att det måste ha varit djupt berörande.

  Kramar!

  1. Tack! Och jag har tagit många bilder och rensat…
   Tror att du skulle tycka om Krakow. Warsawa har jag inte besökt men det ligger ju nära och det är lätt att ta sig dit en helg. Ska nog ögra det också.
   Med flyg nu så tar det under två timmar från Stockholm till Krakow och Warzawa och det är ju övrekomligt och blliga biljetter finns. Boendet är också till mycket bra priser likspm allt annat.
   Jag har idag på nytt besökt Auschwitz- Birkenau. Var ju där som 12 åring med min pappa i början av 60 talet och är lika tagen idag som jag var då. Inlägg kommer men det syns i rubrikerna så hoppa över dem.
   Vad gäller dessa hemska döds och arbetsläger så förstår jag dig helt. Men av olika skäl behvöde jag ta mig dit igen.
   Kramar och med huvudet fullt av upplevelser som ska sorteras.

 17. Härliga bilder från Krakow. Visste inte så mycket om den staden innan. Florianporten har jag av någon anledning hört talas om. Tack för rundvandringen…ser fram emot mera. 🙂
  Kram!

  P.S. Gratis på födelsedagen, så här ett par timmar i förväg! 🙂

  1. Tack! Krakow är en väldigt vacker stad som jag tror att du skulle tycka om.
   Mer från Krakow kommer för det är en stad rik på det mesta.
   Kram!

 18. Åhå, då förstår jag. Att det var gripande.
  Jag har aldrig varit i Polen men det står på min lista.
  Fina bilder som du visar därifrån.
  Nattakram ?

  1. Tack!Jag har inte tidigare varit så mycket i Polen men Krakow har av och till funnits på lisatn sedan jag var barn. Och nu har jag bestämt mig för att resmål dit jag verkligen vill inte bara ska finnas på en lista och i tankarna utan de ska också besökas. Idag har vi varit hela dagen i Auschwitz – Birkenau och det var lika gripande nu som när jag som 12-åring var där med min pappa. Må detta hemska aldrig någonsin upprepas.
   Kram och natti.

 19. Härliga bilder från Krakow som verkar vara en vacker stad!
  Har inte varit i Krakow så staden finns faktiskt med på min lista över eventuella resmål i framtiden.
  Ska bli spännande att se mer från er resa!
  Kram!

  1. Tack! Krakow är en väldigt vacker stad med gammal historia. Verkligen njutbart att promenera här bland alla vackra byggnader och känna att man är mitt i historien. Krakow är välbevard och skonades inte av nazisterna under andra världskriget såsom Warzawa gjorde så därför
   finns det gamla fint bevarat.
   En resa hit rekommenderas verkligen.
   Kram!

 20. Krakow ser ut att vara en fin stad. Jag har inte varit i Polen ännu. Det finns massor av platser hemma i Europa som väntar på mig.
  Ser på kommentarerna att du också besökt Auschwitz, måste varit en jobbig upplevelse.

  1. Krakow är en vacker stad och väl värt ett besök.
   Här finns så mycket historia, kultur, parker, torg och vackra byggnader att se och dssa blandas med trevliga restauranger och caféer.
   Ett besök till Auschwitz- Birkenau var ett måste för oss. Var ju här som 12 åring med min pappa och blev lika tagen och berörd igår när vivar där.

 21. Senaste gången jag var i Krakow måste har varit i början på 60-talet men jag kommer fortfarande ihåg det stora torget med den vackra saluhallen. Roligt att få se lite fler bilder från staden.
  Kram!

  1. Krakow är en vldigt vacker stad och väl bibehållen deftersim den skonades under kriget. Vad roligt att du varit här och känne rigen dig i bilderna.
   Detta är mitt första besök här men jag var i Auschwitz- Birkenau med min pappa i början av 60-talet men då blev det inget besök i Krakow. Denna resa blev det båda.
   Kram!

 22. Vad många fina bilder. Mariakyrkan trodde jag bara låg i Ystad. 🙂 Är kanske ett av de vanligaste namnen på en kyrka.
  Jag har alltid varit förtjust i gamla historiska städer.
  Är brödet lika gott som det är billigt?
  Bra att du tog med en karta. Jag visste inte att det låg så långt söder ut.
  Kram

  1. Mariakyrkan finns nog i många städer världen över Och Krakow är en stad med mycket historia och många vackra sevärdheter och museum.
   Brödet var gott och det säljs i varje gathörn. Och polskt bröd över lag är väldigt gott minns det brödet från den tiden i Sverige då det grova brödet var en bristvara och det var Skogaholms gummilimpa som gällde.
   Och visst är det bra med kartor. Jag har helst papperskartor när jag vandrar i nya städer. De ger en speciell känsla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *