Resor i Sverige

Höga kusten väntar

Lördagens jobbrelaterade resa gick  norrut längs den svenska östkusten och målet för dagen var Höga kusten, ett område som sträcker sig från Härnösand och upp till Örnsköldsvik i Ångermanland.  Vi lämnade ett Stockholm i sol och det blev kaffepaus vid “Dinners” i Gävlebro, strax söder om Gävle, i Gästrikland. Resan  fortsatte förbi Söderhamn och Hudiksvall i Hälsningland och det blev en ny paus i samband men lunch strax söder om Sundsvall, på Svartviks herrgård, i Svartviks industriområde, och då hade vi bytt landskap igen och kommit in i Medelpad. (En oskarp karta, men den får duga just så länge, och vi körde den markerade blå linjen.)

Svartviks herrgård, en liten avstickare från E4 och en fin miljö för lunch och  promenad i vackra omgivningar.

Svartviks herrgård byggdes i början av 1800-talet för Svenska statens strömmingsrensiningskommittés räkning. DE arbetade för att göra Ljungan flottningsbar och köpte mark i Svartvik för att bygga olika bostäder och i samband med det byggdes också herrgården. Herrgården är byggd av träd som vuxit här i området och runt om växte olika industrier upp och däribland ett skeppsvarv som drevs av träpatron Dickson som köpte fastigheten 1832. Suddsvalls kommun köpte byggnaden i början av 1970 – talet och här har det drivits restaurangverksamhet sedan 1985.  Ett prefekt lunchstopp blev det och med väldigt god och varierad lunchbuffé´.

Fina omgivningar runt Svartviks herrgård.

Vårt nästa stopp var i Lunde och Ådalen och på vägen dit såg vi den mäktiga Högakustenbron som ska vi titta närmare på en annan dag.

Högakustenbron  är mäktig

Lunde, Ådalenkravallerna 1931, monumentet över de fem arbetare inom pappersindustrin som som blev skjutna av svensk militär när de i ett demonstrationståg sympatistrejkade för att stödja sina kamrater i Hälsingland som strejkade för att arbetsgivarna vill sänka deras löner. Ett sorgligt stycke svenska historia.

Monumentet i Lunde  föreställer en häst som stegrar sig inför en av demonstranternas fana. Monumentet är i brons,  2.6 meter högt och väger tre ton. 

Monumentet i Lunde restes 1981 i samband med 50 års-minnet av Ådalshändelsen. Monumentet restes på den plats där de fem blev ihjälskjutna och är gjort av skulptören Lenny Clarhäll och har inskriptionen”Här stupade fem unga arbetare för kulor av kommenderad militär sen 14/5- 1931.”

Ettt fint besök blev det och omkring Ytterlännäs gamla kyrka från 1200- talet. Här blev det en fin guidning  av kyrkans kantor som också bjöd  på musik på följt och cittra. Kyrkan ligger i Nyland, Sunnanåker, ca en kvart med buss/bil från Lunde och Sandöbron.

Ytterlännäs gamla kyrka och här blir vi varmt välkomnade av kyrkans kantor.  (Det finns även en Ytterlännäs nya kyrka.

Fantastiska takmålningar som är bevarade.

Utsikt över Ångermanälven från Ytterlännäs gamla kyrka. Absolut njutbart!.

Örnsköldsvik var dagens etappmål och och vi körde upp på Varvsberget för att få en överblick över staden. Vackert! Dagens etapp med dryga 60 mil körda var till ända- Sen middag väntade oss på hotellet.

Örnsköldsvik ligger framför oss och så även vårt hotell, Elite hotel, den höga byggnaden lite till vänster i bild.

Fortsättning följer och idag blir det nya upplevelser längs Höga kusten

30 svar på ”Höga kusten väntar”

 1. Sveriges natur är fantastisk! Så mycket vackert på så många ställen! Finns alltid något sevärt vart man än kommer, härligt! Jag blir dock nyfiken när du skriver jobbrelaterad, vad är det du ska göra där uppe?

  Ha det bäst!
  Kram Christina

  1. Sverige har så mycket fint att bjuda på och det är svårslaget.
   Just nu är jag på en Höga kustenresa där jag är guide under resan och reseledare. På en del ställen finns separata guider men jag måste ändå ha gett en intro till det som komma ska. Under resan förutsätts jag berätta om platser vi passerar, konst/konstverk, litteratur/föfattare som hör till platserna geografi, historia, natur och sport. Kanske inte alltid så ingående, men en “bild” ska resenärerna få. Jag jobbar för en resebyrå och har gjort det då under drygt ett år. (Jag har en gammal bana som guide i Stockholm och reseledare utomlands och nu har den blommat upp på “ålderns höst”.
   Förra helgen var jag med en stor grupp på 47 stycken till Dalarna och Dalhalla där vi såg Helen Sjöholm och Malena Ernman och under vägs blev det en del stopp.
   Nu är det alltså Höga kusten vi besöker. Jobbet är verkligen roligt och stimulerande, en nygammal bana alltså.
   Kram och trevlig söndag.

 2. Ådalshändelsen är verkligen ett sorgligt stycke svensk historia men därför känns det rätt att det finns ett monument över det som hände. Hur som helst så verkar ni vara i väg på en intressant och trevlig resa som det ska bli spännande att följa.

  Kram

  1. Monumentet i Lunde tycker jag är fint och likaså symboliken. Ett stycke svensk historia är det.
   REsan är verkligen givande och upplevelserik och vi har dessutom tid att ta in det vi ser och upplever. Programmet är välgjort och med “luft” i schemat. SEdan har jag möjlighet att styra om efter behov volket är skönt.
   Mer komme refter hand, men det blir långa dagar nu för även kvällarn fylls av “trevligheter” och program.
   Kram!

 3. Men så roligt. Mina hemtrakter så jag känner igen mig och blir glad över att du beskriver det så fint, som det är däruppe i Ångermanland.
  Högakustenbron, pampig, den är ju rätt så ny, blev klar 1997 och förkortade då vägen till Örnsköldsvik från Stockholm med cirka 2 mil för oss, till mitt föräldrahem. En länk mellan Härnösand och Kramfors kommuner. Sedan byggdes ju dessutom Sundsvallsbron och förkortade resvägen med ytterligare 2 mil cirka.
  Härlig bild över Örnsköldsvik, liten stad är det ju, men då jag var barn så tyckte jag det var en enorm stor stad.
  Ha det fortsatt fint på din resa och med bra väder.
  Varm kram till dig.

  1. Har tänkt på dig när jag är här och åker runt. Jag har varit en del förr längs Höga kusten, men nu har jag sett och upplevt än mer.
   Inlägg kommer efetr hand.
   Visst är ångermanland vackert! PÅ måndag blir det stopp vid höga kustenbron och vi kör över den. Sundsvallsbron passerade vi också och även Sandöbron.
   Ö-vik är en fin stad men här har vi inte varit så mycket, omgivningarna har vi sett desto mer av.
   Vi hoppas det fina vädret stannar och idag har vi inte haft ett moln på himlen.
   Imorgon väntar nya upplevelser som jag ser fram emot.
   Stor kram!

 4. Vilket fint monument som hedrar de fem strejkande männen som dog förgäves.
  Vilken mysig herrgård och natur.
  Då har ni fått en lång tur genom Sverige. Tänk vad sevärt!!

  1. Vi har en väldigt bra resa med många i fina upplevelser i ett vackert landskap. Så grönt, kuperat och fint
   och en hel del att se och uppleva. Monumenetet i Lunde är ett stycke historia och symboliken är fin.
   En lång tur genom Sverige är det och en del återstår för oss att se.

  1. Kyran här är verkligen fin och fantastiskt att så mycket finns bevarat från 1200-talet.
   Och Höga kusten är i sig fylld av vacker natur. Njutbart är det och fint väder har vi haft.
   Stor kram!

 5. Vägen upp mot höga kusten är underbart vacker. Jag /vi har varit där och sett med blotta ögat.
  Otroligt vackra bilder som du visar. Det är ingen kort resa, du har dessutom gjort flera denna sommar. Skickligt gjort av dig.
  Må väl, kram!

  1. Tack! Jga har varit här uppe vid flera tillfällen och naturen är verkligen vacker, men nu blir det än mer “godbitarna” som besöks.
   Vi har ett väldigt bra och varierat program som innehåller “allt” plus lite till. Detta är en lång resa och jag tycker det är jätteroligt men det är också otroligt mycket jobb med att läsa in all info inför resorna. Det räcker liksom inte med att ha varit här utan historia, geografi, kultur, musik, sport, författare, litteratur m.m. m.m. ska kunnas. Vi har ju guider på flera ställen, som är specialister, men jag måste ändp ha gett en bra grundinfo. Och mycket lär jag mig också. Jätteroligt och intressant.
   Önskar dig en fin söndag.
   Kram!

 6. Sånn tur med härligt väder däruppe! Då ser man verkligen den vackra höga kusten! Monumentet i Lunde känns litet speciellt tycker jag, historien är nära inpå …
  Vid Högakustenbron finns det jättefina offentliga toaletter för bussåkare och andra!
  Ha en fortsatt härlig färd!

  1. Vi har verkligen tur med vädret och idag har vi knappast sett ett moln. Helt fantastiskt. Vi har varit iväg heöa dagen och kvällen och
   njutit av allt som finns; natur i mångder, god mat, opera och utställningar. Mycket att uppleva är det.
   Visst är monumentet i Lunde speciellt och ett stort stycke historia.
   Tack. resan har mycket spännand ekvar och vi önskar oss fortsatt fint väder.

  1. Den delen försvann i striden…
   Landskapet och omgivningarna är verkligen vackra, som ett sagolandskap.

 7. Gillar speciellt monumentet och takmålningarna. Utsikten äver Ångermanälven är verkligen magnifik, liksom vyn över Ö-vik. Hoppas du/ni fick chans att gå en promenad i staden. Den bjuder nämligen på några arkitektoniskt helt underbara godbitar i form av våningshus som har fått hur många utmärkelser som helst. Många tycker att “Tingshusen” är fula, jag älskar dom:-)

  1. Ö-vik är en väldigt fin stad och jag ser det mesta från mitt hotellfönster åtta trappor upp. Har jsut nu utsikt över just det färgglada våningshus du tänker på (inlägg kommer i veckan) plus en massa annat. Hoppbacken och vattnet t.ex. I morgon bör det bli tid för promenad för mig här, men det är långa jobbdagar med ett väldyllt program som verkligen är toppen.
   Har pluggat massor om allt längs Höga kusten inkl. Ö-Vik och alla andra städer och orter vi passserar. Många är det.
   Har varit här en del tidigare och det är ju nödvänigt, även om jag då inte besökt ala platser vi gör.

  1. Ja, visst har man tur om man krockar med “rätt” person!
   Jobbet är jätteroligt, men det är en väldig massa som måste pluggas in på en sådan här resa för du måste i princip kunna berätta om det som passeras både vad gäller gdet geografiska, historiska, kulturella, sport och om författare som funnits i omgivningarna och helst lite till vad gäller natur m.m. Men roligt är det!

 8. Vilken härlig resa. Vi hade tänkt oss något liknande nu i sommar men jobb och annat gör att det får anstå till en annan gång. Jag har börjat cykla till jobbet och vinkar lltid till dig när jag passerar över Skanstullsbron på mornarna,
  Kram

  1. Det är en fin resa i en vacker trakt och Höga kusten ligger ju kvar och väntar på er tills ni har tid att ta en tur.
   Skönt med en cykeltur till jobbet och jag ska tänka på dig extra på dig när jag tittar ut om mornarna och ser cyklisterna på både Skanstullsbromn och Skansbron.
   Kram och trevlig söndag.

 9. Jag brukar läsa din blogg. Särskilt intresserad är jag av det du skriver om Torrevieja eftersom vi har ett hus där. Kul med tips på restauranger och annat.
  På somrarna befinner vi oss i Höga Kusten. Närmare bestämt i Bönhamn. Både vårt hus och vår sjöbod finns med på ditt foto. Min man och jag sitter dessutom på vår sjöbodbrygga om du tittar noga. Kul!
  Vill också berätta att flera sjöbodar har sin ursprungsinredning och det bedrivs också fiske och fiskehantering i dom!
  Tack för en trevlig blogg!

  1. Hej Åsa! Tack för din kommentar och fina ord. Vad glda jag blir. Vad roligt att ni har hus och sjöbod i Bönhamn för där var vi ju igår. Så fint!Hade kunnat stännast här länge, men vi fortsatte mot Barsta för att senare besöka Mannaminne och Nordingrå kyrka med opera.
   Mer härifrån kommer i veckan, både text och bild.
   Tänk att jag helt omedvetet prickade in både ert hus,sjäbod, dig och maken på ett foto. Här måtte jag ha jobbat på bra. Ska nu titta igen och chansen är att det finns fler foton både på er och huset. Någor som jag i fotandets stund inte tänkte på.
   Vad trevligt att ni också har hus i Torrevieja och kanske kan vi vid tillfälle ses där.
   Tack än en gång.

 10. Härliga bilder du bjuder på! Ja du fick lite att fota på här uppe i “mina” trakter 🙂 Du kanske förstår varför jag skryter så mycket om mitt Alnö 😉 Nästa gång får Ni ta Er en längre stund i Sundsvall med omnejd 🙂 Du såg väl bara vår vackra bro över Sundsvallsfjärden 🙂 Studera in nästa älv efter Ljungan också som Vild Hussen ändrade på Indals älvens bana… “Döda Fallet” vittnar om det 🙂 Ni for över älven vid flygplatsen 😉 Lycka till med hemresan nu då… Gårdsbutikens omgivning är inte fy skam heller, jag förmodar att Ni passerar i närheten Merlo Slott då också 🙂 Här i trakten bodde det en massa träpatroner… tänk alla sågverk som fanns här under sågverksepoken 🙂

  1. Tack! Jadå, det blir fler turer hit upp och nästa gång kommer jag på egen hand. Det finns mycket att se och uppleve i en väldigt vacker trakt och Du har gett mig många tips som jag ska ta mig an senare.
   Jodå, bron över Sundsvallsfjärden såg jag och idag blir det extra fokus på Höga Kustenbron.
   Strålande sol idag så allt kommer att bli än vackrare.
   Tyvärr blir det idag inget stopp på Merlo slott, men Svartviks herrgård tittade vi på under uppresan och där blev det också en god lunch.

  1. Besöket i Ytterlänns gamla kyrka var fin upplevelse och och extra roligt med en kantor som berättade hela historien om kyrkan för oss.
   Och kyrkans läge är ju så vackert. Ja, hela Höga Kusten är en sann upplevelse. (Jag har varit här tidigare, men nu blev det på “djupet”- )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *