Resor i Sverige Skyltar

Ulvön – Ett fiske och skärgårdsparadis på Höga kusten

Söndag igen! Och dags för ännu en trevlig och rolig ”Skyltsöndag” som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det ”skyltar” av olika slag som gäller och tolkningen är väldigt fri. I dagens skyltning är den “blå tråden” en resa med båt ut  till Ulvön “surströmmings” och fiskeön, som ligger en bit söder om Örnsköldsvik.

På väg ut till UlvönMed M/S Kusttrafik tog vi oss från Docksta, ett par mil söder om Örnsköldsvikm, ut till Ulvön  En resa på dryga timmen.

Välkomna till Ulvön

Fisket har alltid varit viktigt på Ulvön och den rika till gången på sik, lax och strömming gjorde att många “gävlefiskare” kom hit på 1500-talet. Gävlefiskaren kom från just från Gävletrakten och sökte sig sommartid norrut eftersom fisket då var mindre gynnsamt i de egna fiskevattnen. Utvön är bla. känd för att vara surströmmingens ö och är platsen där surströmming började tillverkas i större skala. Numer är den produktionen här på ön småskalig och har flyttast till andratrakter. Men det instiftades en “surströmmingsakademie” på Ulvön 1999 vars syfte är att bibehålla surströmmingskulturen och främja hur dess utveckling.

Ulvön har idag ett 40-tal bofasta och sommartid ökar antalet invånare för många har sommarhus här, andra kommer över dagen och många stannar längre  för att bo på hotellet, Ulvö hotell eller hyra en privatstuga. Och Ulvön är en populär hamn för fritidsbåtar- fullt förståligt. (Mer om Ulvön i sig kommer i ett separat inlägg under nästa vecka)

Matställen finns det många av och det är fisk som dominerar menyerna.

Bra skyltat är det och lätta att hitta.En lite större gata finns.  (Här jag funderade över varför det heter “Ulvö Lakeside Resort”. )

Det vackra kapellet på Ulvön är Norrlands äldsta träbyggnadUlvö kapell är Norrlands äldsta bevarade träbyggnad och byggdes av gävlefiskarna 1622.

Huvudgatan på Ulvön.

Biltrafik ersätts här på ön av cyklar eller flakmoppar. (Ett par bilar för olika transporter finns.)

Och så var det surströmmingen. Ulvön anses vara surströmmingens förlovade ö. För egen del har jag testat surströmming två gånger i livet. Hitintills. Första och sista. Men kanske gör jag ett nytt försök-

Ulvön och surströmming hänger ihop.

 

Att titta in i det lilla museet tar en genast tillbaka flera hundra år. Och att tittar man in här finns en miljö och olika hus  som visar hur gävlefiskarna levde när de var här på ön sommartid.

Surströmming även på museet.

Men mycket annan fisk är den sura strömmingen finns. Jag blev extra förtjust i den varmrökta torsken som var en av alla de 30 olika fiskrätter som vi serverades till lunch på Ulvö hotell.

Ulvön är en popular hamn fär fritidsbåtar. Fritidsbåtarna längs bryggorna var många och i olika storlekar och varianter

 

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

 

28 svar på ”Ulvön – Ett fiske och skärgårdsparadis på Höga kusten”

 1. God förmiddag!
  Vatten, båtar, hamn, fisk, solsken, blå himmel. Här finns allt att önska sig, i dina bilder idag.
  Vad spännande att ha kommit till Ulvön! Det sätter jag i samband med surströmming. Vi hade surströmming en gång per år, Sigge och jag.
  Önskar dig en fortsatt härlig dag, stor kram!

  1. Jadå, Ulvön är ju surströmmingsön och än idag görs olika surströmmingar här. Men jag är inte direkt förtjust i den. Lukten avskräcker. Vi serverades ingen surströmming till vår lunch, men ett 30-tal olika fiskrätter plus en hel del annat fanns på borden. Väldans gott. Kanske gör jag vid tillfälle ett nytt försök att äta surströmming. Men det är det där med lukten…
   Önskar dig en bra start på veckan. Här är helgen över och måndag natt har infunnit sig.
   Kram!

 2. Om man bortser ifrån surströmmingen så verkar Ulvön vara väl värd ett besök. Den varmrökta torsken framstår som ett väldigt bra och självklart val, i alla fall för mig 😉

  Kram och ha en härlig söndag!

  1. Nej, surströmming är inget för mig och absolut inte lukten. Och den serverades inte heller till vår lunch. Men däremot ett 30-tal olika fiskrätter. Väldans gott. Närproducerad fisk dessutom.
   Hoppas du också haft en fin söndag.
   Kram!

  1. Höga kusten är verkligen så vackert och likaså är det fint med en tur ut itll Ulvön. Vad gäller sursträmming lockar den inte mig och serverade sinte heller på den läckra skärgårdsbuffé vi åt. Men där fanns dryga 30 olika fiskrätter och allt fiskat här. Så gott.

 3. Så fint! Det är lite Saltkråkan över ön 🙂
  Jag hade nog också valt den rökta torsken framför den sura strömmingen 😀
  Stor kram

  1. Ulvön är verkligen fint och eftersom det bara går ett par båtar ut var dag så blir dte inte trångt heller.
   Här serverades ingen surströmming tillvår lunch. Lukten hade nog förtagit de andra rätterna. Men en delsurströmmig tillverkas på Ulvön så gäster handlade med sig. Men sur strömming tillhör inte mina favoriter.

 4. Som jag skrivit tidigare flera gånger behöver jag inte göra några resor själv, för det är helt perfekt att följa med på dina via bloggen. Där får jag se o uppleva mer än jag annars skulle ha gjort. Alla fina bilder o motiv, inte skulle jag se dem på samma sätt! Eller ens hitta dem! Det är bara surströmmingen! Lukten o smaken alltså! Den köper jag själv. Önskar riktigt god fortsättning på resan i hettan! Kram! ???

  1. Tack! Du är så välkommen att följa med mig via bloggen.Jättetrevligt! Ohc på dessa resor är det mycket som vi ser och härliga platsder vi hamnar på och en bit bortom det vanliga.
   Vad gäller surströmming så kanske jag får testa en gång till att äta nu efter denna resa hit upp. Men lukten tar emot…
   Ja, varmt är det verkligen så vi har saktat ner takten lite.
   Kram

  1. Tack!Jag har ätit suringar två gånger -första och sista. Men kansk eblir det en gång till nu när jag på nytt varit här på Höga kusten. Får fundera…Men att äta dem i Spanien, nääää – skulle inte tro det.

 5. Vi har verkligen många ortskatter att besöka. Sverige är ett mångfaldigt lans med sin historia på land och vatten. Du reser och jag läser?Surströmming tillhör mina favoriter som bekant.
  Tach för turen ut med båten.
  Stor hög kust kram!

  1. Ulvön är verkligen en fin pärla. Och nu när jag varit här får jag nog testa surströmming vid tillfälle. Vi hade en härlig dag med underbart väder.
   Stor kram!

 6. Bra observation där: varför i hela friden kalla någon för Ulvö Lakeside Resort? Klingar så himla falskt. Men vad skulle det heta på svenska? Ulvös sjönära tillflykt? Ulvö Tillflykt vid sjön? Ulvö Stugby hette det säkert innan någon fick för sig något.

  Tittade på deras hemsida och priserna verkar ju OK men man måste ta med sig egna lakan : “Med tag eget sänglinne (Finns även att hyra) OBS! SOVSÄCK EJ TILLÅTEN.” Varför skulle man inte kunna få sova i sin sovsäck? Det vore intressant att få höra.

  1. Vad gäller “Lakeside resort” tycker jag det verkar knasigt. Skulle ju aldrig bo där, kansk emest p.ga. namnet. Vad gäller sovsäck är det på många ställen både i Sverige och utomlands som de inte accepteras på vandrarhem. Vad gäller sovsäck så täcker den ju inte hela madrassen, det är det förklaring jag hört på vandrarhem som inte tillåter dessa.

 7. Måste ju fortsätta gnälla – även om du skriver så fint om stället och det är säkert jättefint! Klickar man på priser så är de från 2016, klickar man på PDF:n så är det från 2015! Klantigt!

  1. Vi var på Ulvö hotell och dit länkade jag och där stämmer priserna. Resten har jag ingen aning om och jag skulle nog ha svårt för att bp på ett ställe med namnet “Lakeside Resort” i Sverige. Och den låg inte ens vid havet, utan ett par hundra meter upp. Men jag tog med skylten just fär att den i mitt tycke var knasig. Ulvö hotell ligger däremot direkt vid havet.

 8. Vilken läcker ö/ort! Påminner en aning om Vaxholm, fast utan surströmming då;-) Å jag som älskar surströmming dreglar lite extra såklart! Gillar precis allt här, de gamla husen, hamnen, kapellet och inte minst skyltarna och den fina blå himlen Vilket drömväder ni hade för den båtutflykten – WOW!
  Tusen tack för denna fina skyltning och länken:-)

  1. Ulvön är verkligen fint och här är det i princip bilfritt. Och hit kommer dte bara een till två båtar /dag med passagerare så det blir inte så mycket folk som i Vaxholm. Stämningen här är mer inbjudande och prisnivån jämfört med Vaxholm i en annan, lägre klass och mycket gott i fiskväg serveras. Och fångat just här.
   Vi hade en fantastisk dag här ute och vädret var ju helt ljuvligt.

 9. 30 fiskrätter, skojar du? Var det en buffe som ni hade möjlighet att välja ifrån? Det låter fantastiskt. ingick surströmming någonstans? Förmodligen inte då lukten kan störa övriga menyn…Jag har flera år stått utanför vår lilla närbutik och bjudit på surströmming och tunnbröd på surströmmingsdagen. Det var nog så jag lärde mig äta det utan snaps, haha
  Och vädret håller i sig, hoppas ni slipper rökmolnen, det brinner både här och där nu, riktigt otäckt.
  Kram

  1. Det var dryga 30 olika fiskrätter som ingick på buffén på Ulvö hotell, men ingen surströmming. Lukten kan ju påverka en hel del. Kanske kan jag nu efter ännu några dagar här i norr tänka mig testa surströmming igen. Trevligt mer er närbutik spm bjuder på surströmmong. God tanke.
   Inga rökmoln hos oss men har läst att det brinner lite varstans.
   Kram och natti.

 10. Jag älskar surströmming, men det tog ett tag innan jag vande mig. Lukten beror ju på hur man öppnar burken… öppnar du den under vatten får du ingen lukt med dig till bordet.
  Ulvön skulle jag också vilja besöka. Nån gång blir det kanske av. 🙂
  Kram!

  1. Jag har nu lärt mig hur burken ska öppnas, har fått prova. Men helt luktfritt var det inte. Ska nog prova att smaka på den sura strömmingen igen.
   Ulvön är trevligt och ligger så fint här ute i havet.
   Kram och trevlig måndag.

  1. Ja, det passade bra att skylta från Ulvön eftersom jag var på jobbresa hit till Höga kusten. Och både Ulvön och hela Höga kusten är väldigt vackert.
   Önskar dig också en bra vecka.
   Kram!

 11. Jaha så här går det om man missar dina inlägg ett par dagar… hade jag haft koll hade jag ju vetat att du skulle dit upp. I så fall skulle jag bett dig hälsa till surströmingskungen själv: Ruben Madsen. jag är uppväxt med hans mindre bror Sam. Mor köpte deras gamla bardomshem där jag också bodde 14 år innan flyttlasset gick till Alnö. Hans Cadillac är märkt så du skulle nog inte missat den om han var hemma. Det står föresten en skylt: hemma som han vänder till borta. Sedan hade du kunnat hälsa till Musée intendenten Sven Bodin… född däruppe i Trysunda… som jag lärde känna för något år sedan uppe på Ulvön. Men jag tror han befinner sig på Bullandö nu. Fint reportage du bjuder på 🙂 Vackert allt 🙂 Jag ser att du inte hann upp till det gamla lotstornets utsiktsplats… eller så kommer det på nästa reportage 🙂 Jag har själv övernattat på gästbryggorna många gånger!

  1. Ja du…Jag har varit på Ulvön för mycket länge sen men minns inte så mycket av det. Vi åt hotellets fina buffé och blev väl mottagna. Och det var riktigt gott! Jag var på museet tillsammans med en del gäster, men din vän var inte där. (Vi var där i lördags) Jag hann inte upp till lotsstationen men den del av våra resenärer var där. Nu var dte också regatta här och vi såg målgången. Jätteroligt. Ett väldigt lyckat besök blev det. Och hit kommer jag tillbaka. Då får det bli ett besök uppe på berget. Jag har ju dessutom Alnön kvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *