Resor i Sverige

Marstrand i Bohuslän – En historisk ö att återkomma till

Vi lämnade vår “hemmahamn”, hotell Bohusgården i Uddevalla, för att köra en bit söderut (8 mil) längs kusten. Marstrand var målet och vi färdades  med vår buss i vacker och grönskande bohusländsk natur med strålande sol och blå himmel som följeslagare.

Marstrandsön ligger längst ut i väster, där skärgården tar slut och havet tar vid.  Hit kommer man med färja från Koön, på fastlandet, en tur på några minuter och där besökare betalar 40 kr för att ta sig över och återresan är kostnadsfri.

Den vackra Uddevallabron i fint morgonljus. Utsikt från min hotellbalkong på Bohusgården.

Från Uddevalla till Marstrand –  på kartan med siffran 2.

Till Marstrand

tar man sig med färja eller egen båt. Färjan Lasse Maja går från Koön, på fasttlandet, hela dygnet och  fram till midnatt varje kvart. Mellan midnatt och 05.00 är det halvtimmes trafik och då får en lampa på Koön påkalla uppmärksamheten.  (Historien om boven Lasse Maja, en man i kvinnokläder kan ni läsa här och detta plus en del till skrevs när jag var på jobbresa i Bohuslän i augusti 2016.) Marstrand är i princip bilfritt men nyttotrafik, varuleveranser och annat är tillåtet. Annars är det flakmoppe, cykel som gäller. Till vissa nyttojobb på ön används elbilar.

Färjan Lasse Maja lämnar Koön på fastlandet för att ta sig till Marstrand. Färjan Lasse Maja har lämnat Koön på fastlandet.

Carlstens fästning

och torntaket uppe på kullen syns redan vid överfarten. Fästningen är byggd i granit och omges av av vallgravar och höga murar. Det finns fyra basstationer på fästningen och här placerades kanonerna. Carlstens fästning började byggas  efter freden i Roskilde 1658, när Bohuslän och Marstrand blev svenskt. Och för att försvara ön så var det kung Karl den X  som fattade beslutet att bygga en fästning här och det var fångar som utförde arbetet. Fram till mitten av 1800-talet användes Carlsten som fängelse och i slutet av 1800-talet avfördes fästningen från rikets fasta försvar.  Fästningen är idag ett museum som man kan besöka.

Marstrand och Carrlstens fästning på höjden. Marstrand med Carrlstens fästning uppe på höjden.

Vår guide Lena, bosatt på en av öarna utanför Marstrand, tog oss med på en spännande och intressant vandring.

Rundvandring

Vi vandrade runt med vår guide både kängs de smala vackra gatorna och längs havet. De flesta hus är välbevarade och vackert vitmålade.

Mysiga kullerstensgator.

Runt det lilla Rådhustorget ansågs det väldigt fint att bo. Och om man inte hade råd med ett helt hus så kunde man bygga en gavel ut mot torget.

En enorm silverpoppel är planterad mitt på Rådhustorget.

Just det röda huset här har bara en gavel ut mot torget.

Vid södra inloppet till Marstrand låg Södra Strandverket, en försvarsanläggningsom stod färdigt 1857 och var bestyckad med 46 kanoner och dryga 170 soldater. Runt om fanns en vallgrav som numer är igenfylld. I byggnaden som är ett statligt byggnadsminne, invigdes 2012 Strandverkets konsthall, som visar samtidskonst inom fränst foto och skulptur men även tavlor. För närvrande restaureras byggnaden och muséet är stängt.

Båtar, hav och bad

omges man verkligen av.  På Marstrand finns landets största gästhamn och från midsommar och framåt ligger här båtarna tätt. Och tänker man på segling så är det Marstrand som gäller, särskilt första veckan i juli när den stora segeltävlingen Stena Match Cup går av stapeln.

1822 startade badverksamheten, kurbad,  på Koön, på fastlandet och här var det den svenska kungen Oscar II som var initiativtagare. Han vistades ofta här. Men marstrandsborna tyckte det var långt och besvärligt att ta sig dit så de startade ett badbolag på ön 1843. Och redan på 1930-talet byggdes vattenrurschbana och hoppptorn. Runt hela Marstrandsön går en vandringsled på dryga fem km och där man under vägs kan ta del av öns historia. Flera fina klippbad och ett par mindre sandstränder finns om man skulle vilja svalka sig.

 

Och till Marstrand återkommer jag gärna. Här på bloggen redan i morgon för detta är en  klar favorit.

 

34 svar på ”Marstrand i Bohuslän – En historisk ö att återkomma till”

 1. Hej Ditte!
  Å vad fina bilder. Ser nästan ut som spanska småbyar. Och en borg 🙂 Jag har faktiskt varit i Lysekil en gång …1962-63?
  Förstår att du är hemma och vilar upp dig nu…hoppas jag 😀
  Kram P ♥♥

  1. God eftermiddag!
   Jo, jag är hemma igen efter en väldigt fin resa till Bohuslän. Fin på alla de sätt. Marstrand är en klar favorit och skönt nu innan högsäsongen sätter fart. Här är husen av trä men visst kan det påminna om små spanska byar vid havet.
   Vi hörs!
   Kram!

 2. Åter ett stort tack för den fint återgivna historien bakom allt, eller nästan allt.
  Så härlig utsikt du har från ditt boende!
  Jag gillar att man inte kan ta bilar till Koön hur som helst, att det finns begränsningar.
  Jag tror att många fler öar borde ta efter…
  Så vackra platser det finns längs västkusten. Jag förstår att folk söker sig ditåt.
  Vackra bilder bjuder du också på!

  1. Vad roligt att du är med via bloggen. Utsikten från vårt boende i Uddevalla var så läckert och fint att se Uddevallabron och Byfjorden.
   Till koön på fastlandet kan man ta bil men inte med över till Marstrandsön. DEn är i “princip” bilfri. Varu och nyttotransporter undantagna. Luften blir ju helt annorlunda utan bilar med deras avgaser.
   Västkusten är väldugt fin och jag tycker stundtals att lite kan påminna om den Åländska skärgården en bit ut-
   Önskar dig en fin fortsatt lördag.

 3. Vilka trevliga bilder från Marstrand som jag verkligen tycker är fint. Förutom givande dagar verkar ni dessutom ha haft stor tur med vädret och betydligt finare än vad vi har haft det. Så bra att det finns begränsningar när det gäller bilar för alla miljöer är inte gjorda för eller klarar av intensiv trafik. Skulle kunna bli rena kaoset med många turister…

  Önskar dig en god lördagskväll!

  Kram

  1. Tack! Denna gång hade vi bättre tur med vädret än för två år sedan då det verkligen ösregnade både på Marstarnd, Smögen och i Fjällbacka när vi var där. Och fint väder betyder så mycket. Nyttotrafiken när vi var på Marstrand var ganska intensiv. såg i alla fall sju lite störrre lastfordon. Men å andra sidan måste butiker och restauranger åf sina leveranser. Men i princip är det bilfritt här.
   Öbskar dig också en fin kväll.
   Kram!

 4. Har aldrig varit på Marstrand, fina bilder, och ingen trafik, härligt!
  Lysekil och Gullmarsfjorden har jag besökt, men det va rför länge sedan,i början av 80-talet då ja goch dåvarande pojkvän hyrde en stuga nära Lysekil 😉
  Ha det gott!

  1. Marstrand är jättefint! Och lite trafuk är det med bilar som kör varor och nu inför midsommar ska ju alla lager vara fyllda. Mycket folk väntas. Lysekil är också fint och likaså Fjällbacka. Men Smögen tycks ha förlorat en hel del från förr. (Tycker jag)
   Ha det fint du också.

 5. Helt underbara bilder från Marstrand med omnejd. Var där för långe sedan och minns att jag blev så förvånad över hur vackert det var där. Dessutom visar dina bilder klockrent skillnaden mellan Stockholms skärgård och skärgården på västkusten. Precis allt skiljer sig åt, inklusive bebyggelsen. Så himla vackert! Å vilket väder ni har! Perfekt!

  1. Tack! Ja, öst är öst och väst är väst. Kommer man i i den yttre åländska och finska skärgården och längre upp till Höga kusten finns en del likheter med Bohuslän. Marstrand är verkligen vackert och nu innan turistinvasionen blev det perfekt med en tur hit. Här är ju de flesta hus vita och det ger extra “glans” åt det hela.
   Perfekt väder. MInns när jag var här 2016 och det ösregnade hela dagen men alla var ändå supernöjda. Och nu tror jag inte det fanns ord för hur nöjda alla var. Jag också.

 6. Så många fina ställen ni besöker på er resa. Det är faktiskt trakter där jag aldrig har varit, så för mig är det extra intressant att få hänga med på resan.
  Kram!

  1. Bohuslän är verkligen fint men det finns ju så mångafina platser i Sverige, och var och en har sitt som man fastnar för. Marstrand men ljuset och havet är en favorit och denna gång var det också strålande sol, När jag var här 2016 ösregnade det men alla var ändå supernöjda.
   Jättetrevligt att du är med.
   Kram!

 7. Så fint det är där på Marstrand! Vi tog oss dit med egen båt (nåja, med vännernas båt) och det var helt underbart både på ön och i skärgården runt ikring.
  Vilka vackra bilder du visar – igen 🙂
  Ha en fin dag!

  1. Tack! Marstrand är en favorit och nu i lågsäsong än finare. Kul att ni varit där. Jag har också ett par gånger kommit hit med segelbåt och det är ju en upplevelse i sig och likaså området både norr och söder om Marstrand.
   Strålande sol är det och skön värme, +22 så det blir nog en bar dag idag också.
   Trevlig söndag!

 8. Åh det där stället skulle jag vilja besöka mkt tilltalande 🙂 ser underbart ut o så kul att få följa med dig på turen 🙂 förstår att du vill tillbaka …kram å fin söndag <3

  1. Marstrand är verkligen fint och väl värd både ett och flera besök. Men helst utanför turistsäsongen. många söker sig hit som till andra fina platse.
   Kram!

  1. Tack! Vad trevligt att du vandrade med. Och visst är det något extra med västkusten. Marstrand är en klar favorit.

  1. Visst är Sverige vackert och särskilt i solsken. Jag var på Marstrand 2016 i ösregn, men det var ändå fint. Vissa platser är ju vackra oavsett väder.
   Stor kram!

  1. Tack! Jag tycker Sverige sommartid är så fint och dte finns så många vackra platser. Bohuslän är helt klart en av dem om man som jag tycer om havet och det öppna landskapet.

 9. Hola!
  Har nu läst ifatt lite och beundrat alla fina bilder.
  Vilken fin resa du har gjort.
  Jag saknar dig här?
  Kram/A-K

  1. Hola! Tack! Ja, det var en jättefin resa och med många fina upplevelser . Tur med vädret hade vi också denna gång. Blir så mycket finare då.
   Saknar dig också.
   Kram!

 10. Så vackert!
  Ska visa gubben bilderna, skulle verkligen vara underbart att få komma dit någon gång, så vackert med de vita husen.
  Hur det blir när man ska åka iväg så blir det genom Sverige där man brukar åka,
  Så fina tips. Det är när man läser och ser som man upptäcker att vi får nog ta en annan väg om än längre.
  Du gör otroligt fin reklam för olika resmål! ,-)
  Ha det fortsatt fint
  STOR KRAM Primrose ,-)

  1. Kanske kan ni vid tillfälle ta med husvagnen och köra hit. Såg att det fanns möjlighter till camping på Koön, mitt emot Marstrandsön. Det tar ju bara ett par minuter över med färjan. Och ibland kan det vara ifnt med en annan väg även om den är längre. Jag gör reklam för det jag själv tycker om och tycker är värt att besöka. Ohc Sverige har ju så mycket vackert.
   Stor kram! Och jätteroligt att du reser med mig.

 11. Jag säger det åter igen. Västkusten ÄR vacker! Tack för urläckra bilder därifrån! Kul att ni fick så fint väder.

  Två gånger i mitt liv har jag varit på Marstrand. Sista gången med jobbet, en stor konferens för hela Älvsborgskassan, som hade huvudkontor i Borås. Förutom rundvandringar fick vi lyssna på olika föredrag av kända personer och på kvällen äta god middag , allt detta ägde rum i borgen.

  Stor kram!

  1. Instämmer till fullo! Och marstrand tycker jag väldigt mycket om och på olika sätt. Har varit där några gånger och återkommer igen. Ett par gånger har jag seglat in här och det är minnesvärt. Roligt med konferens och middag på fästnigen och dess historia är ju fantastisk.
   Stor kram och trevlig fortsatt söndag.

 12. Marstrand ser så vackert ut.
  En gång för ett antal år sedan skulle jag , f.d. maken och sonen ( kanske 13 år då) besöka ön.
  Kom aldrig längre än till färjeläget då sonen plötsligt kände sig “sjuk”.
  Tror han tyckte utflykten var tråkig för pizza kunde han äta!
  Borde ta mig dit någon gång som vi ju ibland besöker mitt äldsta barn i Göteborg.
  Titti

  1. Marstarnd är verkligen fint men jag tror det är skönast att komma hit utanför “säsongen”. Lite lugnare då. Nu i juni och slutet av augusti trpr jag är perfekt. Och är ni i Göteborg kan ni md västtrafik och buss ta er hit ut.
   Trevlig kväll.

 13. Ååhh … så många fina bilder från resan – inklusive din fantastiska utsikt från ditt rum! Så trevligt att kunna få ta del av allt så här – och många minnen kommer fram från när vi var där när pojkarna var små. Tyvärr blev det inte många bilder tagna den gången, då det var långt före digitalkamerornas intåg i var mans hand!
  Tack Ditte!
  Kram

  1. Tack! Utsikten från våra rum var så fin och roligt att titta ut när som helst på dygnet. Uddevallabron är som ett konstverk i sig. Vad roligt att jag framkallar minnen från den tid när era pojkar var små. För mig blev det också minnen som dök upp när jag kom hit. Minnen från en svunnen tid. Och inte har jag heller många bilder från den tiden. Men minnena har vi ju.
   Jättetrevligt att du var med.
   Kram!

 14. Nu fick du mig att längta till havet så det kniper i bröstet. Uppfödd i Hfors o 20 år i Sthlm med havet som granne. Och nu finns bara små tjärnar och sjöar omkring mig, även om de är många. Men saltvatten, salta bad, segling, oj vad underbart. Jättevackra foton har du tagit, jag blir också sugen på att besöka Marstrand där jag aldrig varit . Drömma kan man ju, förstår att du diggade Marstrand! Kram

  1. Visst är havet något speciellt. Och kan tänka mig att du tycker det som är uppvuxen i Helsingfors och had ehavet som granne i Stockholm. Bohusläns landskap är så speciellt och jag tror det bl.a. är kargheten och havets ständiga närvaro som fascinerar mig. Jag har vid ett par tillfällen seglat in i Marstrand och det är minnesvärt.
   Och drömma om saker kan man ju. Men visst är det bra att vi via bloggarna kan dela med oss av det vi ser och upplever. Du bor ju så fint i Dalarna och med naturen och sjöarna ®unt dig och jag gläds åt att åf ta del av det.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *