Resor i Sverige

“Land vid smalt vattendrag” – Hälsingland

Mötet med Hälsingland kändes väldigt trevligt och förutom de vackra “blå bergen” möttes vi också av ett stycke spännande historia.  –  Hit kom de första människorna för 9000 år sedan och levde då på jakt och fiske och långt senare kom sädesodling och hållande av tamboskap att ta över försörjningen. Just de olika naturtyperna med skogar, forsande älvar, berg , dalar och odlingsbar mark har bidragit till lönsamma inkomstkällor sedan lång tid tillbaka. Och skogen kom att bliden allra mest lönsamma inkomstgrenen. men skogen kom ved till uppvärmning, , gräs och löv till foder till djuren, myrmalm till järn, virke till att byggnader och näver till hustaken. Att sedan “hälsingarna” rådde sig själva och styrde sina byar, gårdar och lantbruk och heller hade adel som la beslag på landskapet och ägorna påverkade välståndet här i stor grad.

Ordet Hälsingland kommer från ordet “hals”, inte en kroppsdel,  utan i betydelsen smalt vattendrag (Helsingör, Helsingborg) och “inge” som betyder invånare, de som bebor land vid smalt vattendrag-

Stockholm- Uppsala- kaffestopp utanför Gävle – på Gävlebro- vidare mot Söderhamn där vi svängde västerut. Landskpet skiftade hela tiden karaktär och den vackra grönskan var påtaglig. liksom bergen som reste sig upp framför oss.

Lunch och rejäl paus blev det på Växbo kvarn, 14 km från Bollnäs. Området har legat i “träda” sedan 1950- talet men 1985 började en upprustning av området och idag är det fint friluftsområde som är tillgängligt för allmänheten. Här finns en väldigt bra restaurang, Växbo krog, där vi åt en jättegod lunch i härlig miljö och med de vackra omgivningarna dom fina kulisser.

En del av själva kvarnen. 

Kvarnen var en s.k. tullkvarn där mjölnaren “tullade på” de inlämnade spannmålen som ersättning för malningen. Inom kvarnens område finns också olika hantverksmiljöer, både tillverkning och till försäljning. Alldeles i närhetem ligger Växbo lin. Lin har förr odlats i Hälsingland och här var man känd för sin linberedning. Och just den vattenkraft som fanns tillgänglig var viktig för linframställningen. Vi stannade vid fabriken och fick en guidad tur och kunde se hur den moderna lintillverkningen går till.  Numer är det maskiner som sköter det hela men med det mänskliga ögat som övervakar. ( Mer om Växbo lin kommer i senare inlägg. Tiden för att blogga under resans gång är begränsad)

Moderna vävstolar.

I Bollnäs väntade vackra omgivningar, hotell och middag på oss och i den fina kvällen var det lätt att njuta av all

Utsikten över sjön Varpen från mitt hotellfönster och denna vy ackompagnerade vår middag. 

En stilla kvällspromend längs sjön lockade.

Dagens resväg från Stockholm till Bollnäs.

 

26 svar på ”“Land vid smalt vattendrag” – Hälsingland”

 1. Vilken rofylld utsikt från hotellrummet! Underbart att vakna på morgonen till det fina!
  Stor kram och ha en fortsatt bra resa

  1. Vi bor verkligen fint och strålande sol och +25 har vi haft idag och nu sent i kväll var dte fortfarande +22. Skön sommar.
   Återstår att se hur det blir i morgon…
   Stor kram! Och tack, vi hoppas på fortsatt fina dagar.

  1. Resan känns väldigt lyckad och det är helt fantastiskt att vakna och soman till denna fina utsikt. Och vi har hitintills haft tur med vädret. Strålande sol. Håller tummarna för att det består.
   Önskar dig en fin helg.

 2. Vårt land är ljuvligt på många vis! jag är lite tveksam till de norra delarna när det är sommar. Hur är det på myggfronten???
  Annars otroligt vackert och intressant! Kram

  1. Inte en mygga! Jag är också mycket skeptisk till dem, men inte heller längs höha Kusten såg jag till några. Jag är myggkänslig oc reagerar starkt på bett. Här har vi suttit ute til sent men inga mygg. Kanske har det varit för torrt för larverna att kläckas.
   Kram!

 3. Tack gör den guidade turen Ditte. Så jobbet kallar nu?
  Härligt att få ta del av Hälsingland!!
  Tänk vad klok man blir efter dessa informationer om våra svenska städer. Vad man har missat mycket. Tur att du delar med dig fina bilder med natur.
  Ser fram emot mer/ kram

  1. Nu är dte jobb ett tag och ett väldigt roligt och stimulerande sådant. Många fina möten av olika slag blir det och mycket får jag se och uppleva under resorna.
   Hälsingland har mycket att erbjuda och med vacker natur och spännande historia.
   Mer kommer.
   Kram!

  1. Tackar! Och att kombinera jobbet med att själv få resa, guida och vara reseledare är väldigt roligt, stimiulerande och givande.
   Och vilka möten det blir av olika karaktärer. Gillas verkligen!

 4. oj vilka fina bilder, ja man borde se mer av sitt eget land egentligen 🙂 tack för du visar en del av landet för oss kram o fin kväll

  1. Sverige har mycket fint att erbjud och jag är glad att jag kan kombinera jobb med att få se och uppleva mycket. Har varit här i trakterna tidigare men nu blir det ju på ett annat sätt och mer strukturerat än om man reser privat. Och vi har ju fullt program hela dagarna och en bit in på kvällen.
   Kram!

 5. Hälsingland ligger mej varmt om hjärtat då min mamma kom därifrån, närmare bestämt från Alfta, som ligger en bit utanför Bollnäs. I Alfta ligger mina morföräldrar begravda , varit där på kyrkogården för hiskeligt många år sedan! Varje år åker vi igenom Bollnäs på vår väg till Järvsö, som ju blivit en tradition att åka till med kollegor varje vinter. Vet att Hälsingland är känd för sina vackra verandor, och på gamla foton från mammas ungdom sitter de ofta på verandan! Å visst är lin Hälsinglands landskapsblomma?
  Njut vidare i vackra Hälsingland !!! Varm kram!!!

  1. God sen kväll! Jodå, lin är Hälsinglands lanskapsblomma. Har sett mycket lin idag.
   Kul att din mamma ko från de trakter jag besökt idag.
   I närheten av Alfta besökte vi en Hälsingegård med både stor verandra och rikloga målningar inne. Sedan körde vi Stora Hälsingegårdars väg förbi Edsbyn och till Voxna herrgård och sedan till Hylströmmen, vattenfallet. I morgon blir det bl.a. runt Dellensjöarna och Järvsö.
   Vi bor verkligen bra här i Bollnäs och jag har perfekt utsikt över sjön från mitt rum. Tur med vädret har vi också-
   Jag jobbar på och förenar det med att njuta av vackra Hälsingland.
   Kram!

 6. Härligt igenkännande bilder från Växbo – såå vackert där och så fint förevigat med kameran! Intressant som alltid att läsa och lära när du berättar 🙂
  Ha det fortsatt gott på resan!
  Kram

  1. Resan är väldigt trevlig och omväxlade och i Växbo, både vid kvarnen och linneväveriet stannade vi ett bra tag. Och mer är att göra, uppleva och se.
   Förstår att du känner igen dig.
   Kram och trevlig lördag.

 7. Roligt att få uppleva ytterligare en bit av sommarsverige i ditt sällskap! Vi själva har haft en rolig och intensiv vecka i underbart väder, som avslutades med besök av goda vänner och en rockkonsert på Jazzens museum i Strömsholm.

  1. Vad trevligt med vänner, fart, fläkt och rockkonsert på Strömsholm. Tur ni är pigga.
   Och visst kan sommarsverige vara vackert! Jag har haft tur i sommar som fått kombinera nytta med nöje och göra dessa fina jobbresor. (Mycket jobb bakom dock…)
   Önskar er en fin helg.

 8. Vackra bilder från sjön. Jag har aldrig varit i Hälsingland… bara kört igenom utan tanke på var jag varit… så det ska bli intressant att följa med dig.
  Kram!

  1. Vi är ute på en väldigt fin och omväxlande resa med mycket att se och uppleva. Roligt att du följer med.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *