Resor i Sverige

Repris på Lars Lerin, Sandgrund och Karlstad

Dags igen för en favorit i repris. Tillbaka till Värmland, Karlstad, Sandgrund och konstnären Lars Lerin. Många fantastiska repriser har det blivit de senaste åren och för 2018  är det andra gången jag är här.  Att komma hit och se tavlorna, som ofta byts ut eller hängs om, är att varje gång få en ny upplevelse. En skildring av en värld som fyllls av kontraster och ett magiskt ljus.  (Jag har utförligt i ett blogginlägg från 2016 skrivit om både Lars Lerins bakgrund och Sandgrund så vill ni läsa så finns det via länken här. )

Lars Lerin och Sandgrund en fin favorit i reprisEn av alla målningar från norska Lofoten där Lars Lerin levde i många år. Och visst är kjuset med trots mörkret.

En trevlig repris

blev det att komma tillbaka till Lars Lerins permanenta konsthall, inrymd i det gamla danspalatset Sandgrund, i Karlstad. Och det blir även denna gång en resa i tid, ljus, färg, natur och rymd. En resa genom livet där både glädje och sorg finns med i bagaget.

Jag såg för ett par veckor sedan Lars Lerins utställning på Liljevalchs konsthall i Stockholm och den var, i mitt tycke, inte så omväxlande och tilltalade som de målningar jag sett på Sandgrund. Men Liljevalchs chef, Mårten Castenfors, har valt ut tavlorna som ställs ut där och har givetvis en tanke bakom sina val. För mig kändes Liljevalchs lokaler trånga och mörka/dystra och så även många målningar. Jag tyckte utställningen var  bra men den på Sandgrund ger en betydligt större inblick i Lars Lerins otroligt varierande måleri. Sen kan man ju undra om dygnet hos Lerin har fler timmar äm vad vi anra har. För produktionen är stor både vad gäller böcker och målninga.

Vår  jätteduktiga guide Karin, och god vän med Lars Lerin, inleder med att berätta om hur arbetet med  tavlor och böcker växer fram från skiss till färdiga alster. Även Karin var en fin repris.

Under dryga 30 år har Lars Lerin gestaltat det nordiska landskapet och dess ljus och detta med ljuset har blivit någor av hans signum. Ett ljus  som finns med även i målningarna från besökta platser runt om i världen och där tillvaron inte är direkt ljus.

Följ med på en rundtur på Sandgrund. Starkt förkortad.

Många av målningarna har inga ramar utan “nubbas” fast på väggen.

 

Dessa silverskålar var modeller för en målning.

“Modeller” –

Det målade resultatet. Och ljuset är med.

Lerins lärlingar

var namnet på ett tv program som sändes under våren och just nu ställer dessa lärlingar ut sina alster i gästutställarlokalen på Sandgrund.  Och detta var inte bara ett tv-program bara därför att utan lärlingarna och Lars har fortsatt att träffas under våren. Jag följde programmet med stort intresse och fängslades över lärlingarnas utveckling både som personer och i sitt sätt att uttrycka sig.

Lars Lerin i repris och det kan få bli många sådana.

 

Ett par av lärlingarnas målningar har jag med här och det fanns många. Alla lärlingar var rikt representerade på Sandgrund och några mer än andra. Roligt att se dem här och inte bara på tv. Och har någom missat programmen så ligger de på SVT play. Själv ska jag se en repris eller två..

 

 

 

 

22 svar på ”Repris på Lars Lerin, Sandgrund och Karlstad”

 1. Håller helt med dig om “kvalitén” på Lerins verk på Liljevalchs jämfört med Sandgrund. Visst var det du som la upp några exempel på vad som visades på Liljevalchs!? Det här tavlorna är mera den “riktiga” Lerin tycker jag. Å en sak till. Lärlingen Per Anteryd har visserligen en lång väg att vandra för att komma upp i Lerins klass, men ljussättningen är väldigt “lerinsk”. Otroligt bra tycker jag. Lärlingen som målade katten har inte “det” om du förstår vad jag menar.

  1. Jag hade med en del exempel från Lilievalchs och tyckte att mycket där var mörkt. Men det var ju så Liljevalchschefen vill ha det. Ha valde noga ut verken. Sen är ju Sandgrund sp mycket ljusare och luftigare som lokal och där blir det aldrig trångt. DEt var orligt att se det som “lärlingarna” målat och alla har de gjort stora framsteg, var och en på sitt sätt.Ja, katten hade inte direkt ljuste med sig. Men Janni hade många alster med men ljuset såg heller inte jag så påtagligt hos henne. Men hon hade sin stil….Per har ju försökt fånga ljuset och det syns Och vad som är extra roligt är ju att Lars även utanför tvproduktionen träffar sina lärlingar en gång i veckan-

 2. Vilken trevlig och givande repris! Tack för att vi fick hänga med på den. Lokalen har stor betydelse för hur verken lyfts fram vilket det inte går att komma ifrån. Hur som helst så är hans målningar mycket vackra!

  Kram och god midsommardag!

  1. Jag är väldigt förtjust i Sandgrund och det ljus som finns där ger extra lyster till målningarna. Lokalen känns heller aldrig trång trots mpnga besökare. Nog så viktigt. Och visst är Lars Lerins målningar vackra. Jga skulle gärna ha flera av dem hemma.
   Önsker dig en fin kväll denna midsommardag.
   Kram!

 3. En trevlig upplevelse förstår jag, såg ett program med honom för ett tag sedan han gör mkt bra saker få jag säga o fina målningar oxå ..hoppas gårdagen var bra o att fortsättningen följer även i dag kram <3

  1. Det är alltid trevligt att komma hit till Lars Lerin och Sandgrund och fastän jag varit här många gånger så finns det alltid nytt att se och man ser med nya ögon på det man tidigare sett. Gårdagen blev väldigt trevlig och likaså har dagen idag bjudit på både bra väder (en del moln var det emellanåt) och en hel del trevligheter.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram!

 4. Vilka fantastiska alster! Jag gillar verkligen Lerin, både som person (av det jag sett och hört av honom, har aldrig träffat honom) och som konstnär. Lärlingsprogrammen var verkligen jättebra dom med 🙂

  Ha en fin kväller! Snart är det dags att heja fram Sverige 😀

  1. Det är så roligt att se Lars Lerins målningar och de byts ofta ut (många åker på olika utställningar) och hängs om. Extra fint var det denna gång att se “lärlingarnas” alster i gästutställningslokalen.
   Fin kväll i STockholm och fotboll pågår. Jag hade ju tänkt mig en svensk seger med 2-1- Men just nu i mitten av andra halvlek känns det aningens tveksamt. Men de får spela på och springa lite mer.

 5. Jag ser minsann tavlor här som jag inte minns att fanns upphängda när jag var där. Och det är ju hela vitsen, att det händer något, så publiken vill komma tillbaka, både för att se på nytt och se nytt de inte sett förut. Jag tycker också att alla lärlingar i tv-serien växte som människor tack vare att de fick vara kreativa och känna att de kunde åstadkomma något som har betydelse.
  Kram

  1. Jag såg en hel del nytt denna gång. Och jag vet att en del verk åker på utställningar. Nu är ju “pärmarna” och en del björkar på Lilljevalchs plus en hel del till. Men att det kommer nytt och att målningar placeras om gör besöket än mer lustfyllt.
   Tv-serien tyckte jag om och här var det nu fint att se lärlingarnas målningar som de valt att ställa ut.
   Kram och trevlig kväll.

 6. Tack igen Ditte! Följer gärna med till Sandgrund igen … och igen …! Om det nu går som planerat så åker vi dit nästa vecka …
  Kram

  1. Oh, vad roligt! Hit kan jag komma många gånger. Och är ni i trakterna så ligger Wermlands museun mitt emot Sandgrund. Alsters herrgård, där Fröding födddes finns också nära om med vackra naturområden. Vad roligt att få fälja med på er resa. SEr fram emot det.
   Kram!

  1. Jag tycker alltid det är trevligt och givande att komma hit och många repriser har det blivit. Uppskattar dem alla.
   Kram!

 7. Den översta målningen är ljuvlig, vilket ljus! Och målningen är vackrare än modellerna.
  Ett besök bland Lerins konst står på min vill göra lista…

  Tack för att du delar med dig!
  Ha det fint! Kramar

  1. Jag är säker på att du skulle uppskatta ett besök här. Och jag tycker betydligt mer om allt det som finns på Sandgrund än det som är utvalt och nu ställs ut på Liljevalchs i Stockholm. Sandgrund har en mycket större variation både av det mörka och det ljusare och glada. Och ljuset är ju alltid med op olika sätt i Lerins målningar.
   Äben fotoutställningen av “Junior” av barn i Mocambique är mycket sevärd liksom målningar av Lerins “lärlingar” från tv programmet.
   Kram!

  1. Nu var det många “nya” tavlor som fanns på plats och som jag inte sett tidigare.Jätteroligt! Jag uppskattade också att se utställningen där Lars Lerins “lärlingar” visade sina alster. Har följy serien på tv-

 8. The TV program with Lars Lerin is fantastic!!!! I’d love to meet him personally. He is painting so nicely! I like him very much, both as a person and as an artist.
  I used to paint with watercolor many years ago, but now it seems I can’t do it anymore. I would like to get my inspiration back again. It would be great to meet Lars and paint with him. It’s one of my dreams! 🙂
  Best wishes.

  1. I really agree. And to visit his museum, Sandgrund in Karlstad, a town in the western part of Sweden is amazing.I think his painting is fantastic och the way he will catch the light. I have met him once and he seems to be just the person you see om tv. Hope you will have the posibility to vistit the museum and also to meet Lars Lerin. Perhaps you colul write him a letter.
   I wish you the best

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *