Resor i Sverige

Helen Sjöholm och Malena Ernman i Dalhalla

 Dalhalla och där Malena Ernman  för nionde sommaren i rad intar scenen och i år gästas av Helen Sjöholm. Den musikaliska inramningen står Svenska Stråkensemblen och ett band som består av några av landets bästa instrumentalister. Malena Ernman på Dalhalla har blivit en sommartradition här och många återvänder år efter år för att njuta av en fantastisk musikalisk upplevelse. Artister som tidigare gästat malena är b.la.  Tommy Körberg, Lill Lindfors, Kalle Moreus och Sarah Dawn Finer. Jag hade  även förmånen att få göra en jobbrelaterad resa hit förra året också och då var det just Sarah Dawn Finer som delade scenen med Malena Ernman. En fantastisk musikupplevelse även då.

Dalhalla, ca 8 kilometer norr om Rättvik,  är en friluftsteater/konsertarena som byggts i det gamla kalkbrottet. Här har man sedan 1940-talet grävt och sprängt fram ett stort dagbrott, en enorm grop och när brytningen lades ner 1990 började tankarna om att anlägga en utomhusscenn här börja ta form. Många turer blev det och en ledande kvinna i sammanhanget var den f.d. operasångerskan Margareta Dellefors.

Kalkbrottet hade delvis formen av en amfiteater och med väldigt god akustik. Arkitekten Erik Ahnborg engagerades (Han ansvarade för bygget av Berwaldhallen i Stockholm) men det blev många diskussioner och oegentligheter innan det hela blev klart och han hoppade av sitt uppdrag innan Dalhalla blrv färdigt. Rättviks kommmun och Dalarnas län bistod med pengar till projeketet och 1994 hölls premiärkonserten som den svenska operasångerskan Birgit Nilsson ledde och året efetr skedde den officiella invigningen.

Scenen ligger långt ner och är omgiven av bergväggarna och det är många trappor innan man når sina platser.

Dalhalla var från början tänkt som en operascen men snart upptäcktes att endast opera inte drog ett fullsatt dalhalla så utbudet svängde över till en blandning till mer populärmusik och kommersiella evenemang. Pengarna styr här också. Vad gäller artisterna som ska uppträda på Dalhalla så krävs det mycket och helt också en utsålt arena.  JUst namnet Dalhalla kom till efter en ombildning av  asatrons Valhall och med en “twist” av Dalarna. 

Arenan är stor och tar ca 5000 besökare, (fler med  ståplatser) och att dessa  ska ut och in har inte arrangörernas logistika uträkningar klarat av. Många bussar kommer och de har en särskilt parkering, men det är en logistikfråga att få in ett 50- tal bussar som ska parkeras på en trång grusplan där också besökare ska ut ur bussarna. Säkerthetskontrollen vid entrén var extar omfattande i år och med tanke på att det i insläppet fanns fem smala gångar så tog det tid att passera. Paraplyer, termosar,vattenflaskor och en hel del annat konfiskerades genast . Personal gick igenom alla väskor och detta var tidskrävande. Men till sist var vi igenom…

Köer på flera hundra meter för att passera genom säkerhetskontrollerna. Och ett råd till arrangörerna är ju att utöka personal och antal entréer.

Och kö var det för att gå ner på den smala vägen till arenan, men de flesta hann komma på plats innan föreställningen började.

Lite osäkert med vädret men inget regn på hela kvällen och när konserten börjat skymtades viss blå himmel. Publiken såg ut som “färgglada bollar” i IKEAS bollhav.

Så var det dags! Och det bjöds på en enastående musikupplevelse inklusive allt och där Helen Sjöholm drog de absolut största applåderna med dels Gabriellas sång från filmen “Såsom i himlen,” med en fantastisk hyllning till den nyligen avlidne Mikael Nykvist och dels “Du måste Finnas” från “Kristina från Duvemåla”. Magiskt båda numren.

Hela programmet var väldigt varierat med alltifrån opera, visor, ballader till ett avslutande och rivigt popmedley med 80-tals musik där publiken stod upp och sjöng med. I medleyt fanns bl.a “godingarna” – Girls just want to have fun, Working 9 to 5,  Like a prayer, Here comes the rain, Walking on Sunshine, Time after time. Nostalgi!!

Helen Sjöholm och Malena Ernman i öppningsnumret.

Ombytta och som Malena Ennman sa “lite Kling och Klangstuk” över oss. Mycket humor i de fartfyllda dialogerna

Malena är på väg och ta det årliga badet i sjön bredvid scenen. Våtdräkten är på under. Missade dock badbilden eftersom jag satt i mitte av arenan, perfekta parkettplatser och sjön ligger på vänstra sidan av scenen.

Dalhallascenen är stor och själva kalkbrottet är ca 400 meterl långt, 175 meter brett och med ett djup på 60 meter och detta har gjort att även scenen är stor. De skrovliga väggarna i klakbrottet gör att eko undviks och ljudet blir mjukt. Alla sitt platser är utformade för att ge bra ljud var man än sitter men visst ser man bättre  ju närmare scenen man sitter. Stora bildkärmar finns där allt visas så att även de som sitter längre bak “ser bra”.  

Jag avstod en “selfie” men fick en fin bild av både Malena och Helene föreställningen. Malena här med blött hår efter badet.

Konserten slutade strax efter 23 och det var kö fär att komma upp till bussar och bilar och kö för att få ut bussarna från sin parkering. Men alla var supernöjda efter en fantastisk musikupplevelse och tog all väntan med tämligen gott humör. Skönt att bara ha en halvtimmes resa tillbaka till hotelet i Tällberg där en vickning väntade på oss. Och klockan hann bli “tidig morgon” innan jag slöt mina blå ögon.

Utsikt från mitt hotellfönster på First Hotell i Tällberg och klockan har hunnit bli 03. Lång dags färd mot natt.

 

 

26 svar på ”Helen Sjöholm och Malena Ernman i Dalhalla”

 1. Ja, verkligen tur att du är ung och pigg! Men vilken fantastsk kväll! Jag kan rysa vid blotta tanken på Helen Sjöholms framförande av Gabriellas sång. Det var verkligen en lång dags färd mot natt. Du är som en tonåring som lägger sig sent! Hoppas du tar igen dig hemma nu! Stor kram!

  1. Idag har jag inte direkt känt mig vare sig ung eller direkt pigg och har vilat mig i form med en del efterarbete och
   förberett en ny resa. Det var en underbar kväll och regnet höll sig borta. Helen Sjöholm var så bra och väldigt allsidig och tillsammans med Malena blev det än bättre.
   En lång dag blev det, men en fantastiskt bra dag och kväll.
   Stor kram och många tankar.
   P.S. Helen och Malena har tillsammans gett ut en skiva där man kan lyssna på ett smakprov via Google om man slår in Sankta Klara klocka. På Spotyfy finns den förstås också.

  1. Det var en fantastisk upplevelse att på samma scen, och dessutom på Dalhalla, se och höra både Helen Sjöholm och Malena Ernman.
   Absolut njutbart! Hela resan var verkligen väldans bra.
   Kram!

 2. Gokväll!
  Jag har bara varit till Dalhalla en gång och det var länge sedan. Kommer inte ens ihåg vilka artister det var då.
  Gillar Heléne Sjöholm som jag lyssnat på live vid Gripsholms Slott tillsammans med Benny och Orsa spelemän. Marlene har jag bara sett på TV.
  Det måste ha varit en fin upplevelse.
  Kram/A-K

  1. God sen kväll. Dalhalla är verkligen fint och en så speciell miljö och arena i det gamla kalkbrottet.
   Helene Sjöholm är så bra och allsidig och en fröjd att lyssna till och se. Har också sett henne med BAO och då i Trosa. Så bra!
   Konserten på Dalhalla med både Helen och Malena tillsammans på scenen var verkligen enastående. De är ju så allsidiga och kör alltifrån opera, visa, schlager och rivig pop.
   Kram från oss.

 3. Låter som en helt förträfflig kväll med underbara artister i vacker miljö.
  Har också följt dig till Tällberg som är ett favoritställe för oss.
  Åker dit flera gånger per år för nöjes skull men har också varit där på
  både konferenser och möten.
  Underbara bilder!
  Tack!
  Varma kramar

  1. Tack! Det var en helt fantastisk kväll och med enastående artister. Absolut njutbar. Ohc Dalhalla är så vackert. Vilken arena!
   I Tällberg var det länge sedan jag var så det var ett kärt återseende för mig.
   På hemvägen igår passerade jag era hemtrakter, vi tog vägen förbi Forsbacka och tankarna gick då till er.
   Kvällskram!

 4. Förstår att det varit fantastiskt! Helen med Gabriellas sång är en favorit. Jag älskar båda artisterna, skulle vilja ha varit med. Men så synd med allt köande. Så är det ofta nuförtiden. Köer och kontroller.
  Så du är snart på väg på ny resa som guide! Vilken piggelin du är! Hörde dig prata på ett Instagraminlägg, väldigt behaglig röst som du har!
  Kvällskram!

  1. Hela resan var väldigt bra och höjdpunkten var öfrstås konserten i Dalhalla. En otroligt varierad konsert med allt från visa, opera, schlager, pop, filmmusik och schlager. Både Helen Sjöholm och malena Ernman fångar ju publiken som få.
   Köandet är besvärligt och borde kunna lösas genom fler passager till entrén och er personal i säkerhetskontrollerna. Men troligen en ekonomisk fråga. Dalhalla i sig kostar mycket för kommunen.
   Ny resa väntar till helgen och jag tycker dte är jätteroligt, men dte är mycket att läsa in och att komma ihåg. Men hjärnan är i gång.
   Eftersom jag använt rösten i mina olika jobb så kan jag ju variera den allt efter behov och det är praktiskt.
   Kram!

 5. Dalhalla är ju så otroligt vacker och att bygga om kalkbrottet till en scen var ett genidrag såklart. Dalhalla är ju världskänt vid det här laget. Tyvärr har man alltså missat “infrastrukturen”, vilket är synd förstås.
  Att säkerheten har höjts efter allt som händer i världen just nu förstår jag och är till och med tacksam för, men att slussa in cirka 5 000 människor genom bara fem smala gångar – ja, vad ska man säga. Hoppas att arrangörerna gör en utvärdering för nästkommande år.

  Dina bilder är förstås enastående som alltid. Kunde inte låta bli att skratta åt publiken som är klädd som om det var i november – en typiskt svensk sommarkonsert alltså;-)

  1. Dalhalla är ju så speciellt och är rankad som en av världens bästa arenor för opera. Har dock inte sett någon opera här ännu, men en opera drar inte lika stor publik som 5000 personer. Rekordet här är tills vidare 5429 personer som kom 2016 för att se och höra ZZ Tops.
   Jodå, publiken var rustad för regn och såg ut som ett bollhav på IKEA, men regnet uteblev och himlen sprack upp i mitten av konserten.

   Men infrastrukruren här har inte hängt med och säkert saknas det pengar. Arenan är ju dyr i drift för kommmunen.Jag kanske borde anmäla mina tjänster för att ordna med logistiken för in och utpassage. Ska fundera på saken.
   En fantastisk musikalis upplevelse blev det och i medlyt i slutet svängde rejält och hela publoken var med och sjöng och svängde loss. Kul att se Helen Sjöholm rocka loss. Malena brukar göra det…

 6. Det måste ha varit en underbar föreställning! Men det verkar besvärligt med köandet in och ut. Kunde säkert organiseras mycket bättre. Den sista bilden är verkligen fin.
  Kram!

  1. Tack! Föreställningen var fantastisk och kombinationen Helen Sjöholm och Malena Ernman var otroligt lyckad.
   Men köandet vid entrerna är tärande och borde kunna ordnas mycket bättre. Att det är kö upp och nerför backen till scenen kan ma inte göra något åt för vägen är så smal ner i kalkbrottet. Men entréern borde bli många fler.
   Kram!

 7. Roligt att få både se o höra live och i den vackra miljön 🙂 ja du bjuder på trevliga saker här ..önskar dig en fin tisdag kram

  1. En verklig upplevelse att ta med sig var det och kanske är jag där nästa år igen. Hoppas.
   Önskar dig också en trevlig tisdag.
   kram!

 8. Det är verkligen en fantastisk scen! Har inte varit där men bilder man sett är otroliga. Underbart att man kunde göra något så vackert av ett sådant så som människan inflikat naturen.

  Det måste verkligen vara svinkallt i vattnet! Jag minns ett år när jag var på scoutläger vid Östa, Heby. Vi gick till Ingbo källor och det är något jag aldrig kommer att glömma. Helt otroligt vackert! Det vattnet var hur kallt som helst.

  1. Hela Dalhalla är en upplevelse och landskapet runt om också. Och när Malena Ernman och Helen Sjöholm intar scenen med dessa fantastsiska musiker så blir allt än bättre och vackrare.
   Iskallt är dtei vatnet men Malena har våtdräkt under sin klänning och det hjälpte nog till att utstå kylan. Hon barda här varje år, det hör liksom till. Nåja, doppar sig .
   Det finns mycket fint i Sverige och fint är att det mesta är så tillgängligt för alla.

 9. Jag förstår att det måste ha varit en fantastisk upplevelse med de rösterna och den akustiken – en helt fantastisk plats!

  1. Det var verkligen en enastående upplevelse och både miljön på Dalhalla, Helen Sjöholm, Malena Ernman, musikerna och uppehållsvädret
   bidrog till en fantastisk kväll.

 10. Jag får “knottrig” hud bara jag tänker på dem….och speciellt Helen Sjöholms röst! Förstår att det var fantastiskt!
  Stor kram!

  1. Knserten var jättebra och kombinationen med Dalhalla gjorde den än bättre. Det bästa jag sett.
   Stor kram!

 11. Det måste ha varit en upplevelse, två fantastiska artister, verkligen,-)
  Den scenen ligger ju underbart vackert, har själv aldrig varit där men sett bilder ,-)
  Utsikten från ditt hotellrum ser också väldigt fint ut ,-)
  Ikeas bollhav, bra beskrivning på publiken ,-)) en riktig färgklick.
  Ha det fortsatt jättefint
  KRAM Primrose ,-)

  1. Det var en jättefin upplevelse att vara både på Dalhalla och se dessa fantastiska artister. Hela resan var väldigt trevlig
   och mycket att se och uppleva.
   Ha det bra du också.
   Kram!

 12. Fantastiska artister och lika fantastisk musik efter vad jag hört och läst – jag skulle gärna se den föreställningen, men då jag avskyr att trängas med folk så lär det inte bli av. Synd bara att de inte lyckas ordna en bättre logistik för insläpp av publiken. Jag förstår ju att platsens utseende och tillströmning av bilar, bussar och publik är svår att hantera och med allt som händer i världen idag så krävs det stora säkerhetsarrangemang.
  Kanonbilder som gör att man nästan känner sig som om man är där! Tack för härliga reseberättelser!
  Önskar dig en fin dag!
  Kram

  1. Tvärr är trängseln,(ingen knuffades…) eller snarare den långa kön in genom entrén och säkerhetskontrollen, ett stort minus. Vad gäller logistiken så skulle den kunna förbättras mycket. Men det kostar pengar med mer personal….
   Trevligt att du var “med mig” hit och du hade uppskattat föreställningen, den var enastående och miljön på Dalhalla är så speciell.
   Men som sagt, det är trångt innan man är på plats.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *